I Kulturums aula på Lindeskolan samlades ett femtiotal åhörare under onsdagskvällen för att lyssna när de olika partierna uttryckte sin åsikt i olika skolfrågor. Det var lärarfacken som bjudit in dem för att ge möjlighet dels för politikerna att berätta och förklara, dels för åhörarna att uttrycka sina undringar och få direkt respons.
Det diskuterades om de eventuellt kommande nedskärningarna, kulturskolans framtidsutsikter, hur skolan ska bli likvärdig för alla elever, hur en högre måluppfyllelse skall nås och hur kommunen ska bli desto mer attraktiv för behöriga lärare.
Angående nedskärningarna ville flera partier bevara skolorna på de mindre orterna med relativt få elever, medan andra ansåg att det blir svårt att förse de skolorna med behöriga lärare som ger eleverna samma förutsättningar som större skolor.
– Vi måste fråga oss om vi kan ge kvalitén de ska ha även där det är få elever, vi måste klara av kvalitén, sa Moderaternas Pär-Ove Lindkvist.
Vänsterpartiets representant Agneta Lindkvist var inne på samma spår då hon uttryckte att det är lika viktigt med behöriga, utbildade lärare i byskolorna, och som det ser ut nu kan det vara svårt att få det att fungera. Men samtidigt kunde hon se att Förskoleklass till tredjeklassarna kunde bevaras ute i de mindre orterna.
– 9-10-åringar behöver nya kamrater och öva för flytta. Att de får göra det redan inför fjärde klass istället för sjunde, sa Agneta.
Alla partier var dock eniga om att kulturskolan skulle bevaras.
– Kulturen i skolan är väldigt viktigt, vi måste ha kvar kulturskolan för den ger så mycket, sa Folkpartiets Ulla-Britt Strandberg.
På frågan hur de olika partierna skulle säkerställa en attraktiv kommun för behöriga lärare sa Linda Svahn, socialdemokraterna:
– Vi är en attraktiv kommun, vi ska jobba för att bli attraktivare.
Agneta, vänsterpartiet, fyllde på:
– Det måste finnas tid till efterarbete och reflektion, trygghet i sitt arbetslag och att man inte ska behöva flytta omkring i olika arbetslag.
– Lönen för lärarna är lite högre här än i Örebro. Och så en ny högstadieskola! Den ska ligga på Stadsskogsvallen. Den kan stå klar i halvårsskiftet 2017 om vi sätter fart, sa Pär-Ove, Moderaterna.
Sverigedemokraternas Pamela Hopkins var en av flera som tryckte på att arbetsmiljön är väldigt viktig.
– Det får inte vara för stora grupper med barn och elever, och lärarna måste få stöd från chefer och förvaltningen.
Hon föreslog också att biblioteken, skolbibliotek och ortens allmänna bibliotek, skulle slås samman i de olika orterna för att spara in pengar.
För att nå en likvärdig skola för alla elever var de överens om att grupperna behöver bli mindre och att alla elever får den hjälp och stöd de behöver.
– Vi måste se till varje enskild elevs behov och utforma därefter, sa centerpartiets Jonas Kleber.
Bengt Evertsson, miljöpartiet, var inne på samma spår.
– Man måste möta eleven där eleven befinner sig.
– Det är inte lika för alla, förutsättningen är att nå så långt man kan utifrån där man är. Att nå längre än vad eleverna själva tror är möjligt, fyllde Linda Svahn på.
– Och alla ska ha möjlighet att ta sig till maximal kunskapsinhämtning efter förmåga, avslutade Agneta Lindkvist.
För att nå en högre måluppfyllelse tyckte Pär-Ove att man ska jobba med de tidiga insatserna och prata väl om att utbilda sig inför barnen och ungdomarna.
– Visa att man har förväntningar på barnet, både som förälder och samhälle.
Socialdemokraten Linda Svahn vill ha en likvärdig skola.
– Kollegialt lärande är viktigt, har du duktiga lärare kan de dela med sig åt varandra.
Överlag verkar partierna relativt överens och det är snarare olikheterna än likheterna man får leta efter. Men hur valet än går så meddelade partierna samstämmigt att det inte kommer att ske några större förändringar på fronten.