Foto: Ida Lindkvist

Politiker enade i skoldebatt

I Kulturums aula på Lindeskolan samlades ett femtiotal åhörare under onsdagskvällen för att lyssna när de olika partierna uttryckte sin åsikt i olika skolfrågor. Det var lärarfacken som bjudit in dem för att ge möjlighet dels för politikerna att berätta och förklara, dels för åhörarna att uttrycka sina undringar och få direkt respons.

Det diskuterades om de eventuellt kommande nedskärningarna, kulturskolans framtidsutsikter, hur skolan ska bli likvärdig för alla elever, hur en högre måluppfyllelse skall nås och hur kommunen ska bli desto mer attraktiv för behöriga lärare.

Angående nedskärningarna ville flera partier bevara skolorna på de mindre orterna med relativt få elever, medan andra ansåg att det blir svårt att förse de skolorna med behöriga lärare som ger eleverna samma förutsättningar som större skolor.
– Vi måste fråga oss om vi kan ge kvalitén de ska ha även där det är få elever, vi måste klara av kvalitén, sa Moderaternas Pär-Ove Lindkvist.

Vänsterpartiets representant Agneta Lindkvist var inne på samma spår då hon uttryckte att det är lika viktigt med behöriga, utbildade lärare i byskolorna, och som det ser ut nu kan det vara svårt att få det att fungera. Men samtidigt kunde hon se att Förskoleklass till tredjeklassarna kunde bevaras ute i de mindre orterna.
– 9-10-åringar behöver nya kamrater och öva för flytta. Att de får göra det redan inför fjärde klass istället för sjunde, sa Agneta.

Alla partier var dock eniga om att kulturskolan skulle bevaras.
– Kulturen i skolan är väldigt viktigt, vi måste ha kvar kulturskolan för den ger så mycket, sa Folkpartiets Ulla-Britt Strandberg.

På frågan hur de olika partierna skulle säkerställa en attraktiv kommun för behöriga lärare sa Linda Svahn, socialdemokraterna:
– Vi är en attraktiv kommun, vi ska jobba för att bli attraktivare.
Agneta, vänsterpartiet, fyllde på:
– Det måste finnas tid till efterarbete och reflektion, trygghet i sitt arbetslag och att man inte ska behöva flytta omkring i olika arbetslag.

– Lönen för lärarna är lite högre här än i Örebro. Och så en ny högstadieskola! Den ska ligga på Stadsskogsvallen. Den kan stå klar i halvårsskiftet 2017 om vi sätter fart, sa Pär-Ove, Moderaterna.

Sverigedemokraternas Pamela Hopkins var en av flera som tryckte på att arbetsmiljön är väldigt viktig.
– Det får inte vara för stora grupper med barn och elever, och lärarna måste få stöd från chefer och förvaltningen.
Hon föreslog också att biblioteken, skolbibliotek och ortens allmänna bibliotek, skulle slås samman i de olika orterna för att spara in pengar.

För att nå en likvärdig skola för alla elever var de överens om att grupperna behöver bli mindre och att alla elever får den hjälp och stöd de behöver.
– Vi måste se till varje enskild elevs behov och utforma därefter, sa centerpartiets Jonas Kleber.
Bengt Evertsson, miljöpartiet, var inne på samma spår.
– Man måste möta eleven där eleven befinner sig.

– Det är inte lika för alla, förutsättningen är att nå så långt man kan utifrån där man är. Att nå längre än vad eleverna själva tror är möjligt, fyllde Linda Svahn på.

– Och alla ska ha möjlighet att ta sig till maximal kunskapsinhämtning efter förmåga, avslutade Agneta Lindkvist.

För att nå en högre måluppfyllelse tyckte Pär-Ove att man ska jobba med de tidiga insatserna och prata väl om att utbilda sig inför barnen och ungdomarna.
– Visa att man har förväntningar på barnet, både som förälder och samhälle.

Socialdemokraten Linda Svahn vill ha en likvärdig skola.
– Kollegialt lärande är viktigt, har du duktiga lärare kan de dela med sig åt varandra.

Överlag verkar partierna relativt överens och det är snarare olikheterna än likheterna man får leta efter. Men hur valet än går så meddelade partierna samstämmigt att det inte kommer att ske några större förändringar på fronten.

Publicerad 3 september 2014 klockan 21:29

Ida Lindkvist

Ny dumpning av ruttet hö utanför kommunhuset. Foto: Camilla Lagerman

Kommunhuset utsatt för ny hödumpning

Under natten mot söndag dumpades ett tiotal balar med ruttet hö på flera platser i Lindesberg, bland annat utanför kommunhuset. Larmet inkom till polisen klockan 00:49 under natten mellan lördag och söndag, då förbipasserande uppmärksammade tilltaget och kontaktade polisen. Vem eller vilka som ligger bakom detta är just nu okänt.

19 september 2021 klockan 02:33 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

AnnonsArkivbild. Foto: Hasse Persson

Slarvig förlust i den Allsvenska premiären

Premiären i Allsvenskan blev nog inte som LIF Lindesberg hade tänkt sig. Trots en tidig tremålsledning mot Torslanda så började slarvspelet att visa sig, vilket bjöd tillbaka motståndarlaget in i matchen. I den andra halvleken låg LIF dessutom i ett åttamålsunderläge, vilket blev för många mål att hämta in.

18 september 2021 klockan 17:57 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Vaccinering av unga från 12 år inleds efter höstlovet

Barn mellan 12 och 15 år kommer att erbjudas vaccin i höst, det meddelade statsminister Stefan Löfven...

Miljonbesparingar att vänta för barnomsorg och skola

Barn- och utbildningsnämnden i Lindesberg måste återigen spara pengar, närmare bestämt 4,5 miljoner ...

Dags för Allsvensk premiär!

På lördag är det äntligen dags för säsongspremiär i Handbollsallsvenskan! Försäsongen är färdigspelad och till helgen g...

Foto: Camilla Lagerman

Regionen: ”Nej, akuten i Lindesberg är inte stängd”

En banderoll med ett missvisande budskap har dykt upp på flera platser den senaste tiden. Bland annat vid Kristinaskolan i Lindesberg. Den som läser texten kan uppfatta det som att akutmottagningen i Lindesberg är stängd – vilket den alltså inte är.
– Vi misstänker att det är en frustration över att mottagningen har förändrats som ligger bakom de felaktiga budskapen, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Jonas Claesson i ett pressmeddelande.

16 september 2021 klockan 12:58 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Linda Svahn lämnar sina uppdrag inom kort. Magnus Storm tar tillfälligt över ordförandeskapet i barn- och utbildningsnämnden. Arkivfoto: Camilla Lagerman

Svahn lämnar över ordförandeklubban tillfälligt till Storm

Linda Svahn (S) meddelade under sommaren att hon avsåg att lämna sina uppdrag som kommunalråd och ordförande i barn- och utbildningsnämnden under hösten. Redan den 1 oktober tillträder hon som ny kanslichef på kommunalrådskansliet i Örebro, och lämnar därför över ordförandeklubban tillfälligt till Magnus Storm (C) tills dess att en ersättare är utsedd.

16 september 2021 klockan 09:37 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Vittne skrämde tjuv på flykt i natt
Strax efter klockan ett, natten till torsdag, fick polisen samtal från en privatperson i området Västra Bohr strax utanför Lindesberg. Vederbö...
16 september 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Almgren och Hugosson bjuder in till julfest
Den stora julfesten signerad Martin Almgren och Jesper Hugosson gjorde stor succé bland julfirande Lindesbergare sedan premiären 2016. Det som ...
15 september 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Regionen tar kontakt med ovaccinerade
I Örebro län kan man fortfarande se en ökning av bekräftade covid-19-fall. Samtidigt som smittspridningen ökar, kommer Region Örebro län nu att...
15 september 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Socialförvaltningens chef, Madde Gustafsson. Arkivfoto: Camilla Lagerman

Två av kommunens särskilda boenden drabbade av covid-19

Sedan i slutet av förra året har coronaläget på kommunens särskilda boenden sett bra ut, och vaccineringen har fortlöpt enligt plan. Under de senaste dygnen har dock smittan återigen dykt upp på två boenden och man arbetar nu med att säkra upp rutinerna.
– Vi har inarbetade rutiner och det är viktigt att hålla dem, berättar Socialförvaltningens chef, Madde Gustavsson.

14 september 2021 klockan 13:12 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Brandmännen vid Guldsmedshyttans Brandkår tillsammans med Anders hund Troja, som är stationens maskot. Foto: Privat

20 år sedan terrorattackerna i USA: Brandmännens hyllning till räddningsarbetarna som offrade sina liv

På lördagen var det 20 år sedan de ofattbara terrorattackerna som drabbade USA och som lamslog en hel värld. På station 3200 i Guldsmedshyttan ville man hylla de bortgångna räddningsarbetarna som gjorde sina sista utryckningar den 11 september 2001, genom ett känslosamt inlägg Facebook. ”Station 3200 Guldsmedshyttan hedrar dom brandmän samt övrig utryckningspersonal som åkte på sitt sista larm 11/9 2001. Var rädda om er därute!”

14 september 2021 klockan 10:13 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Klart med artister till Världens Barn-konserten

Bara några dagar kvar till konserten för Världens Barn och biljettförsäljningen är i full gång. Nu är ...

Tortyrmördaren från Aspa ansöker om tidsbestämt straff

Kjell-Åke Johansson, som i november 2002 dömdes till livstids fängelse vid Lindesbergs Tingsrätt f...

AnnonsArkivbild. Foto: Bob Linger

Ingen Caprice i höst trots lättnaderna – tar sikte på våren

För bara några dagar sedan kom beskedet, att konserter och andra stora publikevenemang får genomföras utan restriktioner från och med 29 september. Trots detta har vissa arrangörer valt att ta glädjebeskedet med en rejäl nypa salt och övervägande. En av dessa är Manskören Harmoni, som nu meddelar att Capricen i november ej kommer att genomföras – och att man istället flyttar fram den till våren nästa år.
– Trots att Regeringen och Folkhälsomyndigheten har öppnat upp för samtliga publika evenemang fr.o.m. 29 september har vi efter moget övervägande beslutat att skjuta upp Capricen som skulle ha gått av stapeln 6 november, meddelar Manskören Harmoni i ett pressmeddelande på fredagen.

10 september 2021 klockan 09:36 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Lokala företag kör in pengar till Barncancerfonden

Den 1 september nollställdes trippmätarna hos Wassbergs Åkeri och Fastighetsbyrån i Lindesberg och Nora...

Folkdans och hålligång vid Kägelbanan när kulturarvet uppmärksammas

På lördag arrangeras Kulturarvsdagen, vilket är en del av Europarådets och ...

Smittspridningen fortsätter att öka – då lyfts restriktionerna

Under tisdagen kom ett för många efterlängtat besked, de flesta kvarvarande ...

Byggstart för ny busshållplats, torg och parkeringsplatser

För ett år sedan meddelade Samhällsbyggnad Bergslagen att en ny busshållplats, ett nytt torg och...

Sista månaden för viktig hästregistrering

Har du ett stall med hästar? Då ska de vara registrerade hos Jordbruksverket senast den första oktober. Detta ...

Färre men större kräftor fiskades upp

Det blev färre men större kräftor i burarna, när allmänhetens kräftfiske genomfördes i fredags. - Det kanske ...

Den nyblivna svenska mästaren i poker heter Thomas Fernqvist och kommer från Lindesberg. Foto: Privat

Thomas Fernqvist svensk mästare i poker

Sverige har fått en ny mästare i poker, han heter Thomas Fernqvist och kommer från Lindesberg. Efter tre dagars intensivt spelande stod det klart att Lindesbergaren kammade hem vinsten och den åtråvärda titeln.
– Det är så stort, det har fortfarande inte riktigt sjunkit in, jag anser mig ju fortfarande vara nybörjare, säger han.

6 september 2021 klockan 13:35 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Man i 60-årsåldern anhållen misstänkt för att ha misshandlat kvinna
En man i 60-årsåldern har frihetsberövats sedan denne delgivits misstanke om att ha misshandlat en kvinna i 35-årsåldern. Mannen greps på en ort...
6 september 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Axel Schylström till Lindesberg med sin show ”Bränd”
Han slog igenom i Idol 2015 med sin unika röst och en livshistoria som berörde svenska folkets hjärtan. Det var även under Idolresan som han lä...
3 september 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Fängelse och dagsböter blev domen i omtalade cannabismålet
Två bröder och deras gemensamma vän har stått åtalade vid Örebro Tingsrätt för narkotikabrott samt grovt narkotikabrott efter polisens ...
2 september 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-09-02

2021-09-02

2021-09-01

2021-09-01

2021-08-31

2021-08-31

2021-08-30

2021-08-30

2021-08-27

2021-08-27

2021-08-27

2021-08-26

2021-08-25

2021-08-25

Evenemangstips
Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2021-09-19 05:01