Elsa Pettersson blev en av få Lindesbergare att köra hem Fornabodas Lilla Pris. Foto: Jennie Einarsson

Ponnytravets hemmakuskar hade uppvisning

Travsäsongen på Fornaboda närmar sig med stora kliv. Trots att säsongspremiären körs under nästa vecka, så smygstartade travbanan med en hel dag med ponnytravtävlingar. För Fornabodas aktiva blev det en segerrik dag, där hela fyra lopp slutade med en Lindesbergsanknyten seger. En av dessa togs dessutom i banans största ponnylopp.

Om en vecka öppnar Fornaboda Travbana upp portarna för sin säsongspremiär. I alla fall för de större hästarna. Under söndagsförmiddagen smygstartade man tävlingssäsongen med en tävlingsdag med enbart ponnytravare på travovalen.

Ponnytävlingar på Fornaboda lockar ofta ett större antal ekipage, med deltagare från flera delar av landet. Även denna tävlingsdag var inget undantag. Till de soliga tävlingarna på Fornaboda hittades hästar och kuskar från bland annat Skara, Hudiksvall och Årjäng.

Trots det stora antalet gäster så visade Fornabodas egna aktiva att borta är bra men hemma är klart bäst.

Tävlingarna rivstartade med Fornabodas två största ponnylopp, Lindesbergs Lilla & Stora Pris, som inför 2023 har bytt namn till Fornabodas Lilla & Stora Pris. Det lilla priset blev först att avgöras, där den i år 13-åriga Elsa Pettersson körde sig till en klar ledning med sin egentränade Silver Lady.

Det blev en jämn målgång mellan Silver Lady och Månstorps Vinni. Foto: Jennie Einarsson

Duon höll länge en ledning med drygt 80 meter till sina konkurrenter. På upploppet fick man däremot den tidigare Kriterievinnaren, Månstorps Vinni, utvändigt om sig, men lyckades ändå att hålla huvudet före över mållinjen. Detta gör att Elsa är en av få Lindesbergare, om inte den första, som har en seger i hemmabanans största lopp.

– Det var jättekul. Det var ju bra hästar emot och det var Ladys andra start för i år så jag trodde inte att hon skulle vinna på förhand. Hon kändes fin i ledningen sedan fick vi en kort galopp på upploppet och då kom Vinni upp på utsidan. Då blev man lite orolig men hon höll undan, säger segerkusken som belönades med sin första segerkrans i karriären.

– Jag tycker alltid att det är extra roligt att vinna på hemmaplan, nu var det dessutom i ett större lopp och då blir det ännu roligare. Det har inte blivit så många segrar i större lopp så här långt, snarare några vanliga lopp så det var något extra att få ta emot vår första segerkrans.

Elsa beskriver även Silver Lady som en häst som mestadels sköter sig själv och tuffar på bra. Duon laddar med en säkrad seger vidare till nya starter.

Elsa och Silver Lady blev säsongens första vinnare på Fornaboda 2023. Foto: Jennie Einarsson

Årjängskusken Lea Mattsson tog en femling
Trots att Elsa och Silver Lady fick chansen att inleda tävlingsdagen så blev hon inte den enda hemmavinnaren. Bara något lopp efter Elsas seger så lyckades Noratjejen, Lina Hjortzberg, att vinna med sitt femåriga sto Phanda.

Även Isabella Jansson Wiklund hittades som segrare under söndagen. Dels som kusk bakom dalatränade Duenna, men även som tränare till L.A.Exclusive. Den sistnämnda kördes av Årjängskusken Lea Mattsson som efter sju körda lopp på Fornaboda fick bjuda på hela fem segerdefileringar. En bedrift som bara ett fåtal ponnykuskar fått äran att göra.

– Jag har tagit fyra segrar under samma dag vid två tillfällen tidigare, men aldrig fem segrar. Det var såklart roligt men det var väl inget jag trodde på förhand, berättar Lea Mattsson.

Lea Mattsson inledde sin femling med seger i Fornabodas Stora Pris. Foto: Jennie Einarsson

14-årigen är tidigare känd som en av fjolårets segerrikaste kuskar och har ett otroligt segerfacit med shettisar. Förutom en seger inom Monté-SM så har Lea inte hunnit att köra in allt för många större segrar med russ för sulky. Under söndagen var det däremot dags med en seger i Fornabodas Stora Pris med M’.S. Rascal.

– Det var roligt och gick fort. Jag var rädd i början av att vi inte skulle ta oss förbi den invändiga hästen, men när vi väl kom förbi så kändes han bra i ledningen. Upploppet ner så kändes det bra.

Noterbart är att det sjätte loppet bjöd på en hemmatrippel. Isabella Jansson Wiklund segrade med dalatränade Duenna, där hemmakuskarna Anna Hell och Lina Hjortzberg slutade tvåa respektive trea.

Lea och M’.S. Rascal höll en klar ledning. Foto: Jennie Einarsson

Ponnytravets vinnare:
Lopp 1:
Silver Lady – Elsa Pettersson
Lopp 2: M’.S. Rascal – Lea Mattsson (Selina Sylvander)
Lopp 3: Phanda – Lina Hjortzberg
Lopp 4: Nordanåkers Iwin – Tilde Hallviden
Lopp 5: L.A.Exclusive – Lea Mattsson (Isabella Jansson Wiklund)
Lopp 6: Duenna – Isabella Jansson Wiklund (Madeleine C Gustafsson)
Lopp 7: Emmeros Lina – Stina Lillström (Johanna Axelsson)
Lopp 8: Allgunnens Nick – Frida Koskela
Lopp 9: Alissa – Lea Mattsson (Amelia Fredriksson)
Lopp 10: Tirana – Thelma Eldh
Lopp 11: Öjebos Magnus – Lea Mattsson
Lopp 12: Tusens Gold-Etta M. – Lea Mattsson (Selina Sylvander)

Publicerad 7 maj 2023 klockan 22:09

Timmy Lundegård , timmy@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Fotograf: Patrik Svedberg

Man i 60-årsåldern åtalas för flera fall av grov våldtäkt mot barn

En man i 60-årsåldern, bosatt i Lindesbergs kommun, häktades i mars misstänkt för flera fall av grov våldtäkt mot barn. Enligt stämningsansökan till Örebro tingsrätt misstänks mannen ha begått brotten vid upprepade tillfällen, mellan det att barnet var 6-7 år gammalt. Mannen själv förnekar brott.

7 juni 2023 klockan 15:19 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons

Foto: Camilla Lagerman

60-årig man häktad för flera fall av våldtäkt mot barn

En 60-årig man, bosatt i den norra länsdelen, häktades i april misstänkt för flera fall av våldtäkt mot barn. Enligt häktningsframställan ska brotten begåtts under cirka 18 månaders tid, mellan november 2021 till februari 2023, på ett flertal orter i Sverige, bland annat i Lindesbergs kommun.

7 juni 2023 klockan 14:11 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Brandkåren ryckte ut till brand – med båt

Just nu befinner sig räddningstjänsten vid Fåsjön, på gränsen mellan Nora och Lindesbergs kommuner, med ...

Bodman svarar Andersson om flexibel barnomsorg

INSÄNDARE/DEBATT: I Lindesbergs förskolor är den normala öppettiden vardagar kl.06.00 – 18.00. Sedan ett ...

Varma vinnare på nationaldagstravet

Bara sex dagar efter Fornabodas stora travfest så öppnade de portarna på nytt. Det årliga nationaldagstravet bjöd på ...

Foto: Fredrik Norman

Vindpark med tre turbiner skall byggas i Munkhyttan

Det nordiska energibolaget Cloudberry har för avsikt att bygga en vindpark i Munkhyttan strax utanför Lindesberg. I ett pressmeddelande uppger företaget, att arbetet påbörjas under hösten 2023.

5 juni 2023 klockan 15:49 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Arbetsmarknadsenhetens snickeri i Lindesberg har konstruerat det nya insektshotellet. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Lindesbergs nya hotell för pollinerare invigt: ”Ett mästerverk”

I höstas kontaktade Linde energi arbetsmarknadsenhetens snickeri i Lindesberg, för att lägga en beställning på ett nytt insektshotell med en specifik utformning, något som inspirerats av den tävling som kommunen tidigare haft. Under måndagen, på Världsmiljödagen, avtäcktes det nya hotellet, föreställande Linde energis enorma silo, som fått sin plats hos just det kommunala energibolaget.
– Det är ett mästerverk som ni har byggt! säger tillträdande vd Joakim Johansson.

5 juni 2023 klockan 13:51 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Beslut idag: Nu införs eldningsförbud i hela Örebro län
Länsstyrelsen meddelar idag, måndag, att man fattat beslut om att införa eldningsförbud i hela Örebro län. Detta med anledning av att risken fö...
5 juni 2023 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Svenska nationaldagen firas med franska bakverk från Ramsberg
Som så många år tidigare anordnas byaloppis och marknad med ett stort varierande utbud när Kerstin Birath anordnar nationaldagsfirande i Gusselby...
5 juni 2023 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

bildspel Bildspecial: Studentbalen 2023
Startskottet för studentveckan har officiellt gått, och under lördagskvällen samlades Lindeskolans avgångselever för den traditionsenliga balen ...
3 juni 2023 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Foto: Camilla Lagerman

Ingen räkodling i Frövi – satsar mer på grönsaker istället

Företaget WA3RM, som haft för avsikt att etablera en stor tomatodling samt en odlingsanläggning för jätteräkor i Frövi, har beslutat att inte fullfölja den ursprungliga planen. Företaget har informerat att räkodlingen kommer etableras på annan plats istället – detta med hänsyn till närliggande vattendrag.

2 juni 2023 klockan 16:50 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Stipendiet delades ut av klubbens president Dan Johansson i samband med LindeDagen 24 maj. Foto: Rotary

Rickard Larsson tilldelas Rotarys kulturstipendium

I hela 10 år har den talangfulle Rickard Larsson varit ledare för den så högt älskade Manskören Harmoni. För hans mycket uppskattade arbete med kören och den årliga Capricen, fick han i samband med LindeDagen ta emot Lindesbergs Rotaryklubbs kulturstipendium på 10.000 kronor.

2 juni 2023 klockan 13:03 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Mållöst mot Askersund

Efter en överlägsen seger mot IFK Askersund inom en distriktsmatch under försäsongen, så var det ett optimistiskt hemmalag på ...

Ingen kris – trots alla kriser – när Billeruds miljardsatsning tar form

På torsdagen bjöd Billerud in pressen för att berätta mer om hur arbetet...

Så firas svenska flaggan

Den 6:e juni firas nationaldagen med pompa och ståt på flera platser i Lindesbergs kommun. Bland annat stundar ett fullspäckat ...

Annons

Det blev ingen Elitloppsbiljett till Click Bait, istället blev det en säker seger i Bergslagsloppet under onsdagskvällen. Foto: Timmy Lundegård.

Click Bait vann Bergslagsloppet

Han var favorit i uppsnacket om att få den sista inbjudan till Elitloppet. Den rosa biljetten gick istället till Norge, vilket fick tränare Stefan Melander att anmäla startkatapulten, Click Bait, till Fornaboda när STL Sommar inledde sin långa turné. Trots en lugn start så blev det en klar seger med gott om krafter kvar hos den tidigare Elitloppsfinalisten.

1 juni 2023 klockan 06:40 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel Smygtitta hos Brasserie All In

Imorgon, torsdag, är det stor premiäröppning hos Brasserie All in i Lindesberg, men redan nu kan LindeNytt bjuda på några ...

Lastbil av vägen: ”Hamnat på en åker”

En singelolycka med lastbil har inträffat på riksväg 50 i höjd med Fornaboda.

Inför IFK-IFK Askersund: ”Sista skärpan som saknas”

Efter IFK Lindesbergs andra förlust i serien så laddar laget vidare mot en ny hemmamatch. Under förs...

Bergslagens Sparbank går samman med Södra Dalarnas Sparbank

Från och med januari 2024 går Bergslagens Sparbank samman med Södra Dalarnas Sparbank och bildar...

bildspel Skarpt läge när Tormek inviger nytt besöksmål

Historien om Tormek startade i ett gammalt cykelgarage i Storvik 1973, fyra år senare gick flytten till ...

bildspel Intensiv rekordhelg till ända för Frövi judo

Frövi judos omåttligt populära evenemang Judofestivalen slog storartat rekord, när man i helgen välkomnade ...

Foto: Camilla Lagerman

Skogsbrand utanför Linde – 4000 kvm i lågor

Strax före klockan 18 på söndagen upptäcktes en rökpelare i ett skogsområde mellan Lindesberg och Aspens äng. SOS Alarm uppger nu att det rör sig om en skogsbrand i omfattningen 4000 kvadratmeter.
– Just nu försöker räddningstjänsten att omringa branden, uppgav operatör vid SOS Alarm strax före klockan 19.

28 maj 2023 klockan 19:27 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

bildspel Snabba bilar och modiga förare när Trollrallyt avgjordes
Ett trettiotal lådbilsförare gjorde under lördagen upp om titlarna i årets upplaga av Trollrallyt. Under ett strålande solsken hejades de modiga ...
27 maj 2023 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Polisen varnar för telefonbedragare
Polisen i region Bergslagen går nu ut med en varning till allmänheten gällande telefonbedrägeri. I dagarna skall en person i Lindesbergs kommun ...
27 maj 2023 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Lions Kristinas sommargåva ska skänka glädje i tuffa tider
Under fredagen räckte Raija Glatz från Lions Club Kristina över en handfull presentkort med ett sammanlagt värde om 5000 kronor till Linde ...
26 maj 2023 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2023-05-26

2023-05-25

2023-05-24

2023-05-23

2023-05-23

2023-05-22

2023-05-22

2023-05-22

2023-05-19

2023-05-19

2023-05-18

2023-05-18

2023-05-17

2023-05-17

2023-06-07 17:41