Elsa Pettersson blev en av få Lindesbergare att köra hem Fornabodas Lilla Pris. Foto: Jennie Einarsson

Ponnytravets hemmakuskar hade uppvisning

Travsäsongen på Fornaboda närmar sig med stora kliv. Trots att säsongspremiären körs under nästa vecka, så smygstartade travbanan med en hel dag med ponnytravtävlingar. För Fornabodas aktiva blev det en segerrik dag, där hela fyra lopp slutade med en Lindesbergsanknyten seger. En av dessa togs dessutom i banans största ponnylopp.

Om en vecka öppnar Fornaboda Travbana upp portarna för sin säsongspremiär. I alla fall för de större hästarna. Under söndagsförmiddagen smygstartade man tävlingssäsongen med en tävlingsdag med enbart ponnytravare på travovalen.

Ponnytävlingar på Fornaboda lockar ofta ett större antal ekipage, med deltagare från flera delar av landet. Även denna tävlingsdag var inget undantag. Till de soliga tävlingarna på Fornaboda hittades hästar och kuskar från bland annat Skara, Hudiksvall och Årjäng.

Trots det stora antalet gäster så visade Fornabodas egna aktiva att borta är bra men hemma är klart bäst.

Tävlingarna rivstartade med Fornabodas två största ponnylopp, Lindesbergs Lilla & Stora Pris, som inför 2023 har bytt namn till Fornabodas Lilla & Stora Pris. Det lilla priset blev först att avgöras, där den i år 13-åriga Elsa Pettersson körde sig till en klar ledning med sin egentränade Silver Lady.

Det blev en jämn målgång mellan Silver Lady och Månstorps Vinni. Foto: Jennie Einarsson

Duon höll länge en ledning med drygt 80 meter till sina konkurrenter. På upploppet fick man däremot den tidigare Kriterievinnaren, Månstorps Vinni, utvändigt om sig, men lyckades ändå att hålla huvudet före över mållinjen. Detta gör att Elsa är en av få Lindesbergare, om inte den första, som har en seger i hemmabanans största lopp.

– Det var jättekul. Det var ju bra hästar emot och det var Ladys andra start för i år så jag trodde inte att hon skulle vinna på förhand. Hon kändes fin i ledningen sedan fick vi en kort galopp på upploppet och då kom Vinni upp på utsidan. Då blev man lite orolig men hon höll undan, säger segerkusken som belönades med sin första segerkrans i karriären.

– Jag tycker alltid att det är extra roligt att vinna på hemmaplan, nu var det dessutom i ett större lopp och då blir det ännu roligare. Det har inte blivit så många segrar i större lopp så här långt, snarare några vanliga lopp så det var något extra att få ta emot vår första segerkrans.

Elsa beskriver även Silver Lady som en häst som mestadels sköter sig själv och tuffar på bra. Duon laddar med en säkrad seger vidare till nya starter.

Elsa och Silver Lady blev säsongens första vinnare på Fornaboda 2023. Foto: Jennie Einarsson

Årjängskusken Lea Mattsson tog en femling
Trots att Elsa och Silver Lady fick chansen att inleda tävlingsdagen så blev hon inte den enda hemmavinnaren. Bara något lopp efter Elsas seger så lyckades Noratjejen, Lina Hjortzberg, att vinna med sitt femåriga sto Phanda.

Även Isabella Jansson Wiklund hittades som segrare under söndagen. Dels som kusk bakom dalatränade Duenna, men även som tränare till L.A.Exclusive. Den sistnämnda kördes av Årjängskusken Lea Mattsson som efter sju körda lopp på Fornaboda fick bjuda på hela fem segerdefileringar. En bedrift som bara ett fåtal ponnykuskar fått äran att göra.

– Jag har tagit fyra segrar under samma dag vid två tillfällen tidigare, men aldrig fem segrar. Det var såklart roligt men det var väl inget jag trodde på förhand, berättar Lea Mattsson.

Lea Mattsson inledde sin femling med seger i Fornabodas Stora Pris. Foto: Jennie Einarsson

14-årigen är tidigare känd som en av fjolårets segerrikaste kuskar och har ett otroligt segerfacit med shettisar. Förutom en seger inom Monté-SM så har Lea inte hunnit att köra in allt för många större segrar med russ för sulky. Under söndagen var det däremot dags med en seger i Fornabodas Stora Pris med M’.S. Rascal.

– Det var roligt och gick fort. Jag var rädd i början av att vi inte skulle ta oss förbi den invändiga hästen, men när vi väl kom förbi så kändes han bra i ledningen. Upploppet ner så kändes det bra.

Noterbart är att det sjätte loppet bjöd på en hemmatrippel. Isabella Jansson Wiklund segrade med dalatränade Duenna, där hemmakuskarna Anna Hell och Lina Hjortzberg slutade tvåa respektive trea.

Lea och M’.S. Rascal höll en klar ledning. Foto: Jennie Einarsson

Ponnytravets vinnare:
Lopp 1:
Silver Lady – Elsa Pettersson
Lopp 2: M’.S. Rascal – Lea Mattsson (Selina Sylvander)
Lopp 3: Phanda – Lina Hjortzberg
Lopp 4: Nordanåkers Iwin – Tilde Hallviden
Lopp 5: L.A.Exclusive – Lea Mattsson (Isabella Jansson Wiklund)
Lopp 6: Duenna – Isabella Jansson Wiklund (Madeleine C Gustafsson)
Lopp 7: Emmeros Lina – Stina Lillström (Johanna Axelsson)
Lopp 8: Allgunnens Nick – Frida Koskela
Lopp 9: Alissa – Lea Mattsson (Amelia Fredriksson)
Lopp 10: Tirana – Thelma Eldh
Lopp 11: Öjebos Magnus – Lea Mattsson
Lopp 12: Tusens Gold-Etta M. – Lea Mattsson (Selina Sylvander)

Publicerad 7 maj 2023 klockan 22:09

Timmy Lundegård , timmy@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

IFK Lindesberg kämpade bra under den första halvleken mot Skyllberg och såg även ut att kunna jämna ut ställningen inför den andra halvan. Många psykiska mål släpptes in och istället fick hemmalaget ta emot sin sjätte raka förlust. Foto: Timmy Lundegård

Mycket tung förlust för IFK Lindesberg

Det är tungt hos IFK Lindesberg. Under torsdagskvällen kom den sjätte raka förlusten för den unga truppen som ännu är rejält drabbat av skador och sjukdomar. Hemmalaget såg stridsvilliga ut inför den andra halvleken men visade inte alls samma motivation som vid den tidigare upphämtningen mot Örebro. Med flera raka förluster mot seriens tuffaste gäng så blir det allt svårare att kämpa sig tillbaka.

14 juni 2024 klockan 00:58 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons

Senaste hemmaförlusten blev den första på länge för IFK Lindesberg. Grabbarna visade däremot en fortsatt kämparvilja i ett hopplöst läge och kommer behöva göra en bra match på torsdag. Arkivfoto: Timmy Lundegård

Inför IFK-Skyllbergs IK: ”Vi ska göra ett hårt jobb”

IFK Lindesberg är på väg ut ur en mycket tung period i spelschemat. På kort tid har det skadedrabbade laget fått möta seriens bästa lag i tabellen, där förlusttrenden har stigit. Enbart två lag saknas innan Lindelaget får börja möta tabellens nedra regioner. På torsdag gästas Fritidsbyn av tabellfemman Skyllberg innan spelschemats tuffa period avslutas med möte mot tabellfyran.

12 juni 2024 klockan 19:19 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Rivstart för rallyduo i jakten på SM-guldet

Spänningen stiger efter att den fjärde deltävlingen i Svenska Mästerskapet i rally 2024 avgjordes i Tierp. I ...

Amanda och Elin tog silver vid historiskt Kata-EM

Kata-EM i Sarajevo blev ett historiskt mästerskap, då den Europeiska Judo Unionen för första gången godkä...

Bowlingfantast från Kumla ny ägare när ”Pinnen” säljer

Efter två år som ägare av Kajsa & Pinnens Bowling och Restaurang i Lindesberg, har nu ...

Tommy Allström har tagit sig an sitt största projekt någonsin. Foto: Jennie Einarsson

Efter flera jättebyggen står Lindeföretaget inför ett gigantiskt projekt

Efter närmare 26 år i byggbranschen har Lindesbergsbolaget TAB – Tommy Allström Byggproduktion – blivit ett välkänt namn inte bara i bygden utan även rikstäckande. Med stora logistikfastigheter har man tagit sig an en ny marknad under de senaste åren och omsätter idag otroliga 1,7 miljarder kronor om året.
– Jag är nog inte den som är rädd för att ta lite risker här och var, det kanske inte är alla som skulle ge sig på de här stora projekten, men för mig har det bara varit en välkommen utmaning, säger Tommy Allström.

10 juni 2024 klockan 14:43 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Arkivfoto: Fredrik Norman

Klart: Ramsbergs förskola får leva kvar

I mitten av maj rapporterade LindeNytt om ett nytt sparförslag inom barn- och utbildningsnämnden, där man ville utreda möjligheterna att avveckla flera verksamheter inom förskolan, däribland Ramsbergs förskola. Efter ett ledamotsinitiativ från Magnus Storm, (C), kommer dock verksamheten att lämnas utanför utredningen – och kan därmed leva vidare.
– För mig och Centerpartiet känns det bra att kunna rädda Ramsbergs förskola från nedläggning, säger Storm (C).

10 juni 2024 klockan 12:27 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Bildspecial: Studentkortegen 2024
Strax efter klockan 13.00 på fredagen utbröt total glädjeeufori, när Kristinavägen fylldes med festligt utsmyckade lastbilar med dunkande musik ...
7 juni 2024 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

bildspel Bildspecial: Studenternas utspring
Lindeskolans torg var under fredagen fyllt till bredden med stolta familjer som ivrigt väntade på att få krama om sina nybakade studenter, och ...
7 juni 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

FotoFredag: Björnar i Finland
I skrivande stund så är det nästan 10 år sedan jag och min pappa åkte till östra Finland i hopp om att kanske få se en vild brunbjörn. Vi har ...
7 juni 2024 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Elever och lärare på Fröviskolan var uppklädda till max när det vankades avslutningsmiddag. Foto: Fröviskolan

bildspel Skolavslutningsfest i storslagen stil på Fröviskolan

Under onsdagskvällen var det dags för 73 elever från årskurs nio på Fröviskolan att fira skolavslutningen med en traditionsenlig högtidlig middag och underhållning. Kvällen startade med mingel på skolgården, där förväntansfulla elever och lärare samlades för att påbörja firandet.
– Vi i kollegiet tycker att vi är som bäst när vi lyckats genomföra detta för våra avgångselever, berättar lärare Maria Olofsdotter som planerar festligheterna.

7 juni 2024 klockan 10:20 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Foto: Camilla Lagerman

bildspel En sista morgon med gänget – Champagnefrukost med BA21

Redan klockan fem i morse var de flesta av grabbarna i avgångsklassen på Lindeskolans Bygg- och anläggningsprogram vakna för att göra sig redo för den stora dagen. Iklädda stiliga kostymer och sina vita studentmössor samlades gänget tidigt på morgonen för en sista morgon tillsammans. LindeNytt fick följa med klassen på den sedvanliga champagnefrukosten, som är startskottet för hela studentdagen.
– Det känns bra, men man är ganska trött, skrattar Hannes Juneholm.

7 juni 2024 klockan 08:19 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Efter regn kom solsken över nationaldagsfirandet

Nationaldagen bjöd på skurar titt som tätt, men när det var dags för firandet i Oscarsparken strålade ...

Snabba upplopp under Nationaldagstravet

Trots en travdag med vissa förseningar och oklart väder, så blev det en lyckad dag på Fornabodas årliga ...

bildspel Följ med på rundvandring i nya förskolan Paletten

Under onsdagseftermiddagen fick barn- och utbildningsnämndens ledamöter en första rundvandring i det som ...

Foto: Camilla Lagerman

bildspel Modiga förare i snabba bilar när Trollrallyt gick av stapeln

Det bjöds på både regn och sol, men framförallt en massa glädje, när årets upplaga av Trollrallyt gick av stapeln under nationaldagen. Ett trettiotal modiga lådbilsförare begav sig ner för banan i jakten om att bli den snabbaste föraren.
– Det känns som att barnen tycker det är roligt och att de uppskattar det, konstaterar Ali Jamal Yassin, ordförande i arrangerande Bergslagens IF.

6 juni 2024 klockan 12:58 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Häng med naturfotografen ut på jakt efter ett ”Kodak moment”

Med start fredag 7 juni kommer våra läsare få chansen att hänga med ut i ...

bildspel Bildspecial: Studentkarnevalen 2024

Inte ens ett riktigt busväder kunde hindra Lindeskolans traditionsenliga studentkarneval, som under onsdagen dundrade genom ...

Webb-TV: Karnevalen 2024

Gick du miste om när Lindeskolans avgångselever trotsade regnovädret och satte fart på staden med stoj och spex? Nu har du chansen ...

Efterlängtad återkomst: Flytande konsert med Martin Almgren i sommar

Efter två års uppehåll är det dags för den omåttligt populära flytande konserten ...

Provsprängning gick fel – orsakade brand i terrängen

Räddningstjänsten har larmats ut till Nammofabriken i Lindesberg med anledning av en brand. Enligt...

Skogsbrand utanför Grönbo under kontroll

Räddningstjänsten befinner sig just nu (kl. 14.56) i ett område strax utanför Grönbo med anledning av en mindre ...

Det folkkära dansbandet Larz-Kristerz återvänder till Lindehov. Foto: Pressbild

Larz-Kristerz återvänder till Lindesberg: En afton med kräftor och dans

Nu står det klart att det populära dansbandet Larz-Kristerz kommer till Lindesberg för att sätta guldkant på årets kräftfest i Lindehov den 9 augusti. Med minnen av rekordåret 2009 i bagaget, ser arrangörerna fram emot en magisk återförening med både gamla och nya gäster.
– Vi tror att publiken i Linde kommer att uppskatta det här, berättar Lindlövens eventfixare Elin Olofsson som utlovar en en kväll fylld med musik, dans och läckerheter.

4 juni 2024 klockan 12:49 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

bildspel Hög stämning när studenterna firade mösspåtagning
Stämningen var på topp när Lindeskolans avgångselever firade den traditionsenliga mösspåtagningen under måndagskvällen. Brasserie All In ...
4 juni 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Nationaldagen: En heldag med festligheter och tradition
Torsdag 6:e juni stundar årets nationaldagsfirande som i år blir en dag fylld med aktiviteter för hela familjen. Festligheterna inleds med det ...
3 juni 2024 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

bildspel Bildspecial: Studentbalen 2024
Startskottet för studentveckan har officiellt gått, och under lördagskvällen samlades Lindeskolans avgångselever för den traditionsenliga balen ...
1 juni 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2024-05-31

2024-05-31

2024-05-31

2024-05-31

2024-05-30

2024-05-30

2024-05-29

2024-05-28

2024-05-27

2024-05-27

2024-05-27

2024-05-25

2024-05-24

2024-05-23

2024-06-14 04:37