Bärslaget spelade ikväll i Siggebohyttan. Foto: Ida Lindkvist
Populär premiär för Kulturkvällar
Ikväll inleddes Siggebohyttans Bergsmansgårds kulturkvällar, och premiären kom att bli en riktig succé. Först ut var Bärslaget och i en av de vackra, gamla lokalerna fick hela rummet liv tack vare fioler, nyckelharpor, munspel, gitarr och sång.
Regn droppar ligger lugnt och stilla på blommor och blad, regnet har dragit förbi och över Bergsmansgården skiner nu solen. Står man utanför den långa, faluröda byggnaden kan man från övervåningen höra medryckande folkmusiktoner, och kastas automatiskt tillbaka i tiden. Det är Bärslaget som är här och inleder gårdens första Kulturkväll. Deras besök har lockat många gäster och man har fått öppna upp fönstren för att få in lite luft i det fullsatta rummet. Ja, det är fullt så till den sista stolen som letats fram någon minut innan start, något som inte verkade helt självklart tidigare idag.
– Det såg mörkt ut, vi hade ett tiotal biljetter sålda, men nu är det helt fullt och vi har fått sätta lapp på luckan, säger Clas Thor, sommarens intendent.
Clas berättar vidare att den här lokalen som man nu är i förr i tiden användes då man skulle fira kristna kalas, såsom dop och bröllop.
– Men då kunde man hålla på att fira i tre dagar och så länge ska vi inte hålla på idag. Men vi hoppas på bra intensitet!, konstaterar Clas och överlåter scenen och uppmärksamheten åt Bärslaget.
Stor publik kvällen till ära. Foto: Ida Lindkvist
Spelmanslaget Bärslaget träffas i Lindesberg och övar under terminerna. Gänget kommer lite varstans ifrån, däribland Fellingsbro, Lindesberg, Gottsäter, Ervalla, Katrineholm, Guldsmedshyttan och Ställdalen. De inleder med några stycken efter Axel Inge, som hade sina rötter i Storå och var en av de ledande när spelstämman bildades. Det blir både ”Spikens vals” och en brudmarsch innan man spelar den finländska valsen ”Emma”, och där också kompletterar med sång.
De berättar att det även görs ny folkmusik och bara i deras Bärslaget har man tre kompositörer, där Erik Zaunschrim är en av dessa.
– Den här var inte ens värd ett eget namn, så den heter bara ”Gånglåt”, säger Erik innan gruppen tar ton.
Foto: Ida Lindkvist
Därefter följer en vals som Erik skrivit till en av sina orkesterkompanjoner, men som för kvällen inte hade möjlighet att närvara.
– Till Birgittas ära ska vi spela den här låten, den skrevs till henne till hennes födelsedag i våras, så den är pinfärsk!, deklarerar Erik.
Det är två stycken nyckelharpor med, och de får sedan inleda en låt för att man ska få höra mer exakt hur de låter, då deras ljud annars gärna drunknar i fiolerna. Sven är en av de två som spelar nyckelharpa, och han avslöjar för publiken att han för 25 år sedan byggde sin egen, vilket tog ett helt år tack vare alla små detaljer på instrumentet som ska på rätt plats.
Foto: Ida Lindkvist
Nästa Kulturkväll kommer att vara torsdagen den 23 juli, klockan 18.30. Då kommer Thomas Lundkvist från Lindesberg och framför konserten ”Jag målar en ros och lilja därhos…” Han musicerar och berättar utifrån Erik Axel Karlfeldts dikt ”Kurbitsmålaren” och Lima-målaren Kers Erik Jönssons serie med dalamålningar i festsalen.
Tack för ert stöd!
LindeNytt vill passa på och tacka alla er som genom swishgåvor har stöttat och hjälpt oss att bedriva vår verksamhet.
Era gåvor gör skillnad. Vill du också stötta LindeNytt?
Swishnr: 123-053 19 05
KommentarerKommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.
Måndagen den 1 april 2024 fick de beskedet som alla föräldrar fruktar – deras son hade omkommit i en fruktansvärt tragisk olycka. På dagen ett år senare vill föräldrarna rikta ett stort tack till alla som funnits där i sorgens mörkaste dagar, i saknaden av Andreas.
Nu väntar tre dagar i följd med dagstemperaturer omkring 16 grader. Det må vara första april just idag, men uppgiften kommer från SMHI och publicerades redan under gårdagen och är därmed inget skämt. I samband med denna ”värmebölja” flaggas för att det råder stor risk för gräsbränder i stora delar av landet.
De är de allra första vårfåglarna. De börjar att ropa under natten redan under den tidiga vårvintern. Jag talar om ugglorna. Nu är det nämligen deras högtid, en tid man kan höra dem ropa i våra skogar.
Det lokala företaget Lindesbergs VVS/EL AB uppger att de återigen har blivit utsatta för bedragare som via telefon utger sig för att representera dem och erbjuda spolning av avloppssystem. Företaget vill nu varna allmänheten att vara på sin vakt om de blir uppringda av någon som erbjuder VVS-tjänster i deras namn.
– Det är jättetråkigt, vi vill verkligen inte att någon ska gå på det här, säger Lina Aronsson, butiksansvarig på Lindesbergs VVS/EL.
Hejda centraliseringen i tid – NU!
INSÄNDARE/DEBATT: Ytterligare försämring för människor, ekonomi och miljö i Bergslagen är aktuellt I Lindesberg har Staten centralt ett ...
Den nya gatubelysningen i området Torphyttan har väckt frågor från allmänheten. Ett par av armaturerna ger nämligen ifrån sig ett rött sken istället för det normala vita. Det finns dock en förklaring till fenomenet. LindeNytt har varit i kontakt med Mats Ivarsson, som är ansvarig för belysningen i Lindesbergs kommun. Han bekräftar att det inte är något fel på armaturerna, utan att det finns en anledning till att man har valt ett rött ljus på den aktuella platsen.
Det var kärleken till hårdrock som förde de fyra bandmedlemmarna i Frövi/Örebro-bandet SITURE samman. Hösten 2022 påbörjade de sin resa tillsammans och i januari i år vann de distriktsfinalen i musiktävlingen Livekarusellen. Nu på fredag släpper de sin debutsingel ”This Clarity” – en låt som bandet beskriver som fartfylld, melodisk och formad med inspiration från band som At The Gates.
– Det är egentligen svårt att sätta en titel på musiken vi spelar, men man skulle kunna säga att det är melodisk heavy metal, säger trummisen Lukas Hammarström och basisten Johannes Bergman.
På bilden syns ett gäng glada arrangörer av Gammelbo Stock och Sten: Torbjörn Johansson, Johanna Ställberg, Mats Flink, Ingela Stålknapp samt Magnus Skilberg som även är ägare till den extraordinära likvagnen. Foto: Privat
För fjärde året i rad arrangeras den populära och festliga gå- eller löptävlingen i Gammelbo i norra kommundelen. Förberedelserna är nu i full gång inför lördagen den 5 juli då loppet går av stapeln – denna gång under ett nytt namn, ”Gammelbo Stock och Sten”, och med en skrämmande twist. Årets tema är nämligen ”skräck”, och modiga deltagare uppmanas att komma utklädda som karaktärer från en Stephen King-roman eller kanske med en blodig motorsåg i handen.
– Eftersom temat är skräck kommer det att finnas en massa överraskningar längs banan i samma anda. Vad dessa överraskningar innebär kan jag inte avslöja, men det kommer bli både roligt, läskigt och läskande, säger Johanna Ställberg, en av arrangörerna.
En brand har utbrutit i ett uthus på en gård i området Hult strax utanför Lindesberg. Enligt SOS Alarm kommer räddningstjänsten inte göra annat än bevaka branden.
– Det är ett mindre uthus utan direkt värde, därför kommer det att få brinna ner istället för att man ska försöka att rädda det, uppger larmoperatör vid SOS Alarm som svarar för Räddningsregion Bergslagen.