Ikväll inleddes Siggebohyttans Bergsmansgårds kulturkvällar, och premiären kom att bli en riktig succé. Först ut var Bärslaget och i en av de vackra, gamla lokalerna fick hela rummet liv tack vare fioler, nyckelharpor, munspel, gitarr och sång.
Regn droppar ligger lugnt och stilla på blommor och blad, regnet har dragit förbi och över Bergsmansgården skiner nu solen. Står man utanför den långa, faluröda byggnaden kan man från övervåningen höra medryckande folkmusiktoner, och kastas automatiskt tillbaka i tiden. Det är Bärslaget som är här och inleder gårdens första Kulturkväll. Deras besök har lockat många gäster och man har fått öppna upp fönstren för att få in lite luft i det fullsatta rummet. Ja, det är fullt så till den sista stolen som letats fram någon minut innan start, något som inte verkade helt självklart tidigare idag.
– Det såg mörkt ut, vi hade ett tiotal biljetter sålda, men nu är det helt fullt och vi har fått sätta lapp på luckan, säger Clas Thor, sommarens intendent.
Clas berättar vidare att den här lokalen som man nu är i förr i tiden användes då man skulle fira kristna kalas, såsom dop och bröllop.
– Men då kunde man hålla på att fira i tre dagar och så länge ska vi inte hålla på idag. Men vi hoppas på bra intensitet!, konstaterar Clas och överlåter scenen och uppmärksamheten åt Bärslaget.
Spelmanslaget Bärslaget träffas i Lindesberg och övar under terminerna. Gänget kommer lite varstans ifrån, däribland Fellingsbro, Lindesberg, Gottsäter, Ervalla, Katrineholm, Guldsmedshyttan och Ställdalen. De inleder med några stycken efter Axel Inge, som hade sina rötter i Storå och var en av de ledande när spelstämman bildades. Det blir både ”Spikens vals” och en brudmarsch innan man spelar den finländska valsen ”Emma”, och där också kompletterar med sång.
De berättar att det även görs ny folkmusik och bara i deras Bärslaget har man tre kompositörer, där Erik Zaunschrim är en av dessa.
– Den här var inte ens värd ett eget namn, så den heter bara ”Gånglåt”, säger Erik innan gruppen tar ton.
Därefter följer en vals som Erik skrivit till en av sina orkesterkompanjoner, men som för kvällen inte hade möjlighet att närvara.
– Till Birgittas ära ska vi spela den här låten, den skrevs till henne till hennes födelsedag i våras, så den är pinfärsk!, deklarerar Erik.
Det är två stycken nyckelharpor med, och de får sedan inleda en låt för att man ska få höra mer exakt hur de låter, då deras ljud annars gärna drunknar i fiolerna. Sven är en av de två som spelar nyckelharpa, och han avslöjar för publiken att han för 25 år sedan byggde sin egen, vilket tog ett helt år tack vare alla små detaljer på instrumentet som ska på rätt plats.
Nästa Kulturkväll kommer att vara torsdagen den 23 juli, klockan 18.30. Då kommer Thomas Lundkvist från Lindesberg och framför konserten ”Jag målar en ros och lilja därhos…” Han musicerar och berättar utifrån Erik Axel Karlfeldts dikt ”Kurbitsmålaren” och Lima-målaren Kers Erik Jönssons serie med dalamålningar i festsalen.