Stefan Jansson är vid det här laget en luttrad revymakare, med många års arbetande inom teatervärlden. Om bara några timmar är det urpremiär av hans senaste verk ”Jansson med mera, med flera” i Rockhammar, och de sista repetitionerna är i full gång.
Ända sedan barnsben har Stefan Jansson älskat teater, revy och cabaret, och började redan som 7-åring att skriva egna texter och sånger. Med åren har dessa sånger och textstycken utvecklats till att bli fullfjädrade revyer, och på onsdagskvällen är det premiär för det senaste verket ”Jansson med mera, med flera”. Denna gång har han lånat hem två av sina barndomsvänner, som även de är inbitna i teaterns magiska värld.
– Ola Jansson har jag jobbat tillsammans med i ungefär 20 år, och vi brukar försöka hitta på sådana här saker ihop. Markus Virta har jag nog känt ännu längre, han jobbar numera på Oscarsteatern med de stora, så det är väldigt roligt både för mig och publiken att han kommer hem och gör en sådan här grej, berättar Stefan.
Inspirationen till sina uppsättningar hämtar Stefan från alla hörn och kanter, men utgår ofta från något han kallar ”Lugna gatan”.
– Lugna gatan är världens utkant, samtidigt som det är världens centrum, och det är lite så det är att bo i en småstad, berättar han och fortsätter:
– Mina uppsättningar handlar ofta om vardagsföreteelser, sådant som sker runt omkring oss på en nationell nivå. Det roligaste är att ifrågasätta sina egna sanningar och få möta publiken.
Vad kan publiken förvänta sig av ”Jansson med mera, med flera”?
– De kan förvänta sig att bli roade, och oroade till viss del, eftersom vi inte bara tar upp sådant som stryker medhårs, säger Stefan lurigt och avslutar:
– Det finns några biljetter kvar, så vi tror att det kan bli fullt – och varmt!
”Jansson med mera, med flera” spelas dessa datum:
4 juli, Sporthallen, Rockhammar. Gäst: Markus Virta
5 juli, Teater Martin Mutter, Örebro. Gäst: Markus Virta
6 juli, Teater Martin Mutter, Örebro. Gäst: Maria Johansson Josephsson
19 juli, Resta bygdegård, Ramsberg. Gäst: Johan Renman (slagverk).
21 juli, Södra Råda Kulturhus, Gullspång. Gästfritt.
Kommunens initiativ tillsammans med Lindessjöns FVO, där man erbjuder gratis fiske som sommarlovsaktivitet har visat sig vara en succé. Sedan premiären i torsdags har lovlediga ungdomar samlats vid Dalkarshyttan i hopp om att fånga några ädla fiskar. Just denna tisdag var dock inte firrarna på hugget.
– Jag tror det är för varmt idag, men de tycker bara det är roligt att få fiska, säger Viveca som tagit med sig sina systersöner på fisketur.
Själv beskriver han sig skämtsamt som en 82-årig, enögd Parkinsongubbe, men sanningen är att Jerry Ragnarsson är en otroligt begåvad guldsmed som varit verksam sedan 1957. I sin hemmaverkstad i villan i Lindesberg har han långt efter sin pension fortsatt sin passion för hantverket, men på hobbynivå.
– Jag kan ju inte riktigt låta bli, det är ju så roligt, säger han med ett leende.
Inom kort kan lindesbergarna få tillgång till snabb och smidig hjälp med sina mobiltelefoner, när företaget Mobil Outlet öppnar på Kristinavägen i centrala Lindesberg.
– Bara för att man inte bor jättecentralt ska man inte berövas möjligheten till smidig hjälp. Hela landsbygden måste kunna leva i Sverige, det kan inte bara vara de tre storstäderna där allt ska fungera effektivt och smidigt, säger butikschef Markus Vikander.
För fjortonde sommaren i ordningen genomför Sparbanken Bergslagen sitt projekt Drömjobbet, där ett antal drivna ungdomar i åldern 17-22 år får chansen att utveckla sina affärsidéer och prova på att driva eget företag som sommarjobb. I år handlar det om bivaxdukar, nagelförlängningar samt renovering och försäljning av möbler.
Gångtunneln vid Resecentrum i Lindesberg kommer inte att öppnas vid månadsskiftet som planerat. Detta meddelar Lindesbergs kommun på torsdagen.
För många barn och ungdomar är fiske en favoritsysselsättning på sommarlovet. Just denna sommar gör Lindesbergs kommun en satsning för att krydda till det lite extra för sommarlediga barn – detta tillsammans med Lindessjöns FVO.
– Vi har satt ut 200 kilo regnbåge i ån och det är riktigt fina bitar dessutom, berättar Kurt Ahlström, ordförande för Lindessjöns Fiskevårdsområdesförening.
Den nu 49-årige mannen dömdes år 2000 för att ha mördat en filipstadsbo och sedan dumpat kroppen i Silvergruvan i Hällefors kommun. Efter 20 år släpptes han på fri fot, men dömdes under måndagen till 16 års fängelse för försök till mord, grovt hot mot tjänsteman, grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor samt försök till allmänfarlig ödeläggelse. De två sista begicks i Gusselby, våren 2023.
Barn- och utbildningsnämnden i Lindesbergs kommun avser att stänga Vedevågs skola helt. Det meddelade nämndens ordförande, Lillemor Bodman (M) på en pressträff under måndagseftermiddagen. Nu ska ärendet via kommunstyrelsen vidare till kommunfullmäktige som sedan ska fatta beslut i frågan.
– Det är så klart inte roligt, men det är nödvändigt. vi måste göra det här av många olika skäl, så det är nödvändigt, säger Bodman.