Tunna små, vita snöflingor yr i luften och vid Stripa gruva känner man en tydlig doft av natur och röklukt. Det är arrangerat för julmarknad och trots att de just öppnat upp för besökare är det redan många på plats som vill se vad nytillskottet har att erbjuda. – Vi har redan haft runt trehundra besökare, berättar Kent Persson.
Med bara lite drygt en vecka kvar till julafton passar man på att anordna en julmarknad i den pittoreska miljön vid Stripa gruva. Det är första gången i historien som detta inträffar och det var ingen dålig idé, för efter en timmes öppet kan man konstatera att marknaden varit mycket välbesökt.
– Vi har redan haft runt trehundra besökare. Det var ett par, tre månader sedan som vi kände att vi ville göra något mer, att det behöver hända lite mer i Stripa, så då bestämde vi oss för att ordna en julmarknad, säger Kent Persson, Stripasmedernas ordförande.
Kanske är det varierade utbudet något som lockar allmänheten till ett besök. Förutom de sexton, sjutton knallarna som står utplacerade inomhus, kan man bland annat även ta en fika i bryggeriet, se på när det bryggs, äta en kolbulle, se Tomas Anderssons motorsågssnideri, kika in i museet, fynda något vackert smycke i Karlssons kulturverkstad, och kliva på i smedjan och själv få prova på smideskonst.
– Vi tror att det kan bli en tradition, och om det blir nästa år också så blir det ännu mer. Vi har dessutom satt fart på smedjan, Stripasmederna är nu fyrtiotvå medlemmar, från början var vi bara en tre stycken, och då har vi inte annonserat någonting om det. Vi har två riktigt duktiga smeder, men det ska komma en proffssmed och visa lite mer grejer, berättar Kent.
Christer Kallin står för kolbullstillverkningen, han har tre stekpannor igång samtidigt och kolbullarna vänder han i luften. Det liknar en slags pannkaka, gjord på salt, vatten och mjöl, toppat med fläsk och lingonsylt. Och rapsolja, otroliga mängder rapsolja går åt till att framställa dessa fettsprängda, fantastiska skapelser.
– Det gäller att ha i mycket salt så man dricker mycket, vi måste ju samarbeta med bryggeriet, säger Christer och skrattar och vänder ytterligare en pannkaka så flottet stänker.
För den som vill passa på att få med sig en grön, grann gran hem så finns möjligheten. Ove Magnusson har självfallet huggit granarna själv.
– Det är så närproducerat som det bara kan bli. De växer väldigt bra, den här magra jorden vi har i det området gör att de blir väldigt täta och fina, det går inte att få bättre granar.
Det är första gången som Ove säljer granar men han hoppas att det kan bli till en tradition även för honom.
– Jag har upplevt att det går väldigt bra, det har varit lite drag. Man ska ha en riktig gran, framförallt för doften. I en riktig gran är det liv, och ingen doft är lika med ingen julstämning. Och för att inte tala om när man ska ta ut den, alla barren som släppt, det vill man inte missa, då vet man verkligen att julgranen lever, skojar Ove glatt.
Just nu befinner sig räddningstjänsten i Storå med anledning av en mindre brand i terrängen. Enligt uppgifter från SOS Alarm skall det röra sig den majbrasa som brann där på Valborgsmässoaftonen som blossat upp igen.
– Det brinner med öppna lågor och det finns i nuläget ingen prognos för hur länge man kommer att behöva arbeta med branden, uppger larmoperatör.
INSÄNDARE/DEBATT: Avseende planerad vindkraft i området Morskoga/Bergshyttan/Grönbo. Efter ett möte den 8/5, sammankallat av Landinfra kan följande kommentarer inte undvikas. Har emellertid synnerligen svårt att finna några positiva effekter, varken ur klimat eller miljömässig synvinkel.
INSÄNDARE/DEBATT: Det ligger ett långvarigt underskott bakom socialnämndens ekonomi. Vi har en ekonomi som är svår att budgetera för. Ett enda lagstadgat ärende kan betyda många miljoner i kostnader per år och detta kan ske från en dag till en annan. Under sju års tid har jag på nära håll följt förra styrets nedskärningar för att komma tillrätta med underskottet, viket i långa loppet leder till dyrare omkostnader då vi i Socialnämnden arbetar med människor och välfärd, något som man inte bara plockar bort.
Efter fjolårets succépremiär återvänder nu MTB-loppet Ramträffen till de trolska skogarna i Ramsberg. På rullstensåsar, längs sjöar, över raviner och genom spektakulära installationer mitt ute i naturen går loppet som lockar cyklister från hela Sverige.
– Vi fick fler anmälda än vi hade räknat med förra året och väldigt fint beröm för våra leder, så vi kör igen i år, säger Henrik Björkman från Ramsbergs idrottsförening.
I samband med Vårmönstringen i lördags anordnades Lindesbergs första Burnout-tävling vid SHRA:s klubblokal på Linde Raceway. Eventet lockade omkring 500 åskådare som samlades för att njuta av en kombination av motorsång, däckrök och hög stämning. Mikael ”Blomman” Blomberg från SHRA konstaterar att evenemanget överträffade förväntningarna.
– Vi hade aldrig trott att så många skulle komma, det blev riktigt drag – jättekul, säger ”Blomman”.
Under lördagen firade IFK Lindesberg sitt 120-årsjubileum med en riktig fotbollsfest vid Fritidsbyn i Lindesberg. Dagen till ära fick man celebert besök av fotbollsstjärnor som Kevin Walker, Samuel Wowoah och dessutom veteranlaget från Djurgårdens IF.
– Det har varit en toppendag, mycket folk och trevlig stämning, säger Petter Carlsson, ordförande i IFK Lindesberg.
Trots envisa regnskurar och mörka moln var stämningen på topp under årets Vårmönstring. På Lindeskolans stora grönområde stod blankpolerade bilar och motorcyklar från olika tidsepoker uppradade så långt ögat kunde nå. LindeNytt var på plats och fångade flera härliga ögonblick från utställningen som vi delar med oss av i bildspelet ovan.
Den allvarliga trafikolyckan, strax utanför Lindesberg, fick dödlig utgång. Detta bekräftades av polisen tidigt på torsdagen.