Tillslagsspecialisten Eija Feodoroff är på besök hos IFK:s flicklag för att hjälpa de med tekniken. På knä justerar hon handgripligen deras fötter för att de ska få känna hur foten på rätt sätt ska träffa bollen.
Eija Feodoroff är tillslagsspecialist och har figurerat som coach de senaste 21 åren. Hennes enorma kunskap, stora engagemang och brinnande intresse för fotbollen, har lett till att hon tränat alltifrån riktiga fullblodsproffs ute i Europa, som 12-åriga tjejer här i Lindesberg. Men sin egen fotbollskarriär startade hon i ung ålder och spelade i Örebro, KIF, Vivalla och Axberg var tre lag som hon hann med innan hon drog vidare.
– Förut tränade jag i ÖSK, men nu frilansar jag och är överallt. Jag har precis haft en camp i Turkiet, så jag är både i Sverige och ute i Europa, berättar Eija.
Det är IFK:s flicklag som fått äran att coachas av Eija den här tisdagskvällen, och de går med liv och lust in för de uppgifter som Eija ger dem. Eija står till stor del på knä, tacksam att de är inomhus vilket inte är en självklarhet på alla ställen, och instruerar. Hon vrider deras fötter, visar och förklarar.
– Hon får de så fokuserade, konstaterar tjejernas tränare Kenneth Hedblad med blicken fäst på det som sker på planen.
En boll far iväg, långt ifrån såsom det var tänkt. Med det gör ingenting, man hämtar tillbaka bollen, Eija visar ännu en gång och bollen träffas och far iväg i rätt riktning.
– Ta upp bollarna, vi behöver jobba med studsande bollar, instruerar Eija, kastar upp en boll som en beredd tjej i kön genast tar.
– Känner du att foten var kvar där?, undrar Eija.
Instruktionerna, tipsen och råden varvas med frikostigt beröm. Det är tempo och tiden utnyttjas väl.
– Nice!, ropar hon när tekniken justerats och bollen prasslar till i nätet.
De samlas i en ring och Eija vill prata lite mental träning innan de rundar av träningen.
– Jag är ju också tjej, så jag vet hur vi tjejer tänker, och vi har en förmåga att sänka oss själva. Ute på planen, det är inte tränaren som sänker oss, det är inte mamma och pappa som sänker oss, det är vi själva, säger Eija och ser på tjejerna som nickar igenkännande.
– Träningen idag: supersupersuperbra!, berömmer Eija till sist och gruppen reser sig för att ta ett lagfoto innan de till sist hämtar sina vattenflaskor och ska bege sig hemåt.
– Det var jättekul! Hon har varit runt lite överallt och tränar olika personer i olika åldrar, berättar Anna Sandberg, 12 år, som tränat för Eija flera gånger tidigare.
– Idag fick vi lära oss att skjuta lite bättre, släppa stödfoten och hur vi ska tänka och passa och lite sådant där. Jag brukar träna med henne, jag har varit på läger med henne förut och så brukar hon kommit hit någon gång per år, säger Anna.
Anna uppskattar träningen för Eija väldigt mycket, framförallt då Anna får den bästa hjälpen för att nå sina framtidsmål.
– Jag ska bli fotbollsproffs, så nu när vi tränar försöker jag ta in så mycket som jag kan!
Det bäddades upp för en duell i årets största travlopp på Fornaboda Travbana och favoriterna svek inte publiken. Med dryga halvvarvet kvar till mål så fick elithästarna Castor The Star och Hades de Vandel göra upp om segerkransen. Båda hästarna visade prov på en rejäl styrka men trots en tung resa utvändigt ledaren, så blev det Hades de Vandel som var starkast med sin kusk Robin Bakker.
– Idag kämpade båda hästarna tappert fram till mållinjen, säger segerkusken
Jag har, som medborgare i Lindesberg, lämnat in ett formellt medborgarförslag till kommunfullmäktige. Förslaget är enkelt: att en extern och oberoende part ska genomföra en fullständig granskning av hur kommunen hanterar jäv och intressekonflikter, samt att ta fram nya, skärpta regler som förbjuder vänskapskorruption.
Trädet står i fokus – som form, idé och kreativ drivkraft – när Tormek bjuder in till sommarutställningen In Between Trees – Through Grind and Motion. Denna gång har man valt en ny riktning med fokus på det konstnärliga uttrycket och ambitionen att ge besökarna en helhetsupplevelse.
– Det är ett steg framåt i vår utveckling. Vi är väldigt glada över att få möjligheten att visa upp dessa fantastiska verk från utställare på den här nivån, säger Malin Karlsson, Social Media Specialist på slipmaskinstillverkaren Tormek.
Vad gör en tradition – hur blir den till och hur överlever den? Ibland kan man tro att det bara behövs en något galen idé och lite människor som känner för att utveckla den för att något ska växa till en tradition. Det var ungefär det som hände i Ullersäter för dussinet år sedan.
– Jag får nog säga att jag är skyldig till det, säger Christofer Kärrdahl, som är sekreterare i Ullersäters bygdegårdsförening som står för arrangemangen kring det populära UllerMuller.
– Det var jag och två grannar som fick för oss att vi skulle ta traktorerna med oss och åka till Nostalgibyn och det var väl kul, fortsätter han.
Lördagen den 19 juli är det återigen dags att maxa hästkrafterna ur bygdens motorer, då den tredje upplagan av Bergslagens Snabbaste går av stapeln på Linde Raceway.
– Vi hoppas att det blir riktigt roligt och att lindesbergarna tycker det är skoj att det kommer igång igen. Vi har ju märkt att det är väldigt efterlängtat, säger Peter Hayden på SHRA.
Knappt ett år efter att Rickard Bädicker tog över Kajsa & Pinnens Bowling efter Lars-Åke Johansson, begärs företaget i konkurs vid Örebro Tingsrätt. De ständigt stigande matpriserna och inflationen uppges vara orsaken till beslutet.
Efter att gratisbutiken Gåvoboden i Lindesberg stått utan lokal i en månad, har man nu hittat en tillfällig lösning över sommaren för att kunna fortsätta verksamheten. Ett lokalt företag har erbjudit sig att sponsra med ett större inhägnat tält, och därmed flyttar nu Sommarboden in i Elin Olofssons villaträdgård på Östermalmsvägen 1 i Lindesberg.
– Det här är ett socialt hus, och jag tänker att nu ska det verkligen användas, säger Elin entusiastiskt.
En villa i Guldsmedshyttan blev i december 2024 totalförstörd i en brand. Idag, onsdag, fick räddningstjänsten rycka ut till samma adress igen – då en ny brand upptäckts i det idag obebodda huset.