Daniel Agrell, förstekock på Lindbackaköket som är kommunen största kök och står för hälften av alla offentliga måltider som serveras. Foto: Jennie Einarsson
Projektgrupp rör om i grytan – nu ska maträtterna moderniseras
Det handlar om att minska klimatavtrycket, dra ner på kostnaden och samtidigt servera en näringsrik och god mat till alla som tar del av kommunens offentliga måltider. Därför har representanter från sex olika kök i kommunen gått samman i en projektgrupp för att med gemensamma krafter ge recepten ett lyft.
– Det är väldigt kreativa människor som är med, alla har mycket bra idéer. Vi skruvar på recepten och testar olika varianter, säger Daniel Agrell, förstekock på Lindbackaköket.
På tisdagen träffades projektgruppen för tredje gången. Idag handlade det om att testa nya varianter av kebabgryta, ost- och skinksås, korv stroganoff och panerad fisk. Rätter som funnits länge på matsedeln men som nu ska få en ny modern kost(ym).
– I dag har jag testat att panera fisk genom att blanda ströbrödet med svenskt havregryn. Eftersom ströbrödet som vi köper oftast inte kommer från Sverige så ger det här ett lägre koldioxidutsläpp och man märker ingen skillnad alls, förklarar Daniel Agrell, förstekock på Lindbackaköket, som är kommunen största kök och står för hälften av alla måltider som serveras.
Tre av projektgruppens kockar: Anni Muradjan, förskolan Kyrkberget, Kedri Murad, Fröviskolan och Martin Arvidsson, Storåskolan. Foto: Jennie Einarsson
Daniel, tillsammans med sju andra kollegor i projektgruppen, ska nu skapa, provlaga och utveckla de menyer som serveras till barnen inom förskolan, eleverna i skolan och gästerna inom vård och omsorg. I gruppen finns sex olika kök representerade: två förskolekök, ett kök från äldreomsorgen och tre skolkök.
– Det är väldigt kreativa människor som är med, alla har mycket bra idéer. Just nu skriver vi på kompendiet. Det kommer vara ett levande dokument som kommer gå ut till kommunens alla kök och som varje kök kan jobba vidare med utefter sina förutsättningar, förklarar Daniel.
I projektgruppen är sex olika kök från Lindesbergs kommun representerade. Två förskolekök, ett kök från äldreomsorgen och tre skolkök. Foto: Jennie Einarsson
Louise Auer arbetar som kostchef i Lindesbergs kommun. Hon förklarar att man på senare tid uppmärksammat de offentliga måltiderna och insett hur stor arena dessa faktiskt har. Bara i Lindesbergs kommun serveras hela 4200 portioner dagligen.
– Offentliga måltider måste föregå med ett gott exempel, det följer med ett ansvar som vi arbetar med just nu. Det har inte hänt jättemycket med menyerna på sistone så det är aktuellt att jobba om dem, det behöver inte alltid nödvändigtvis vara nya rätter utan modifiera om de rätterna som vi har, säger Louise.
I höstas introducerades ett nytt recept på en klassiker i skolmatsalen – köttbullarna. Genom att blanda upp nötfärsen med vegetabilier har man gjort dessa mer klimatsmarta.
– På köttbullarna har vi gjort den här förändringen och testat det tag nu, man kan säga att det var där vi började. Det har kommit bra nordiska alternativ till sojaprodukter som ärt och bondböna vilka har ett högt proteininnehåll en bra konsistens. Dessa går bra att blanda upp med nötfärsen, så just nu är receptet på köttbullar hälften nötfärs och hälften vegetabilier. Per automatik blir det också gynnsamt i längden för portionspriset, det är många faktorer som man måste tänka på, förklarar Louise.
Projektdagen avslutas med att alla sitter ned tillsammans och provsmakar maten som man arbetat fram. Foto: Jennie Einarsson
Även om de lite äldre eleverna ibland kan vara något skeptiska mot förändringar i recepten, så har de nya köttbullarna tagits emot väldigt bra och på förskolan har det blivit en succé.
– Det fungerar perfekt med de mindre barnen, de älskar det. På förskolan jobbar pedagogerna med maten på ett annat sätt. De sitter med vid bordet tillsammans med barnen och äter och visar barnen. På Kyrkbergets förskola är pedagogerna jätteduktiga på det, det har fungerat med allting jag har lagat, berättar Anni Muradjan, kock på förskolan Kyrkberget.
Till vänster: Kebabgryta där man minskat mängden kött och tillsatt rotsaker och olika bönor. Till höger: Plant Mate – Proteinrika bitar av ärt och bondböna som kan användas som ett alternativ för kött. Foto: Jennie Einarsson
På Lindedagen kommer projektgruppen finnas på Loppholmarna för att presentera och bjuda på besökarna på smakprov på några av de rätter som arbetats fram.
– Vår förhoppning är att kunna locka och intressera de som är nyfikna på hur vi arbetar och kring de måltider som vi dagligen serverar inom förskola, skola och äldreomsorg. Det är såklart bra om föräldrar eller anhöriga till äldre vill komma och smaka så vi får lite draghjälp från hemifrån också, avslutar Louise.
Tack för ert stöd!
LindeNytt vill passa på och tacka alla er som genom swishgåvor har stöttat och hjälpt oss att bedriva vår verksamhet.
Era gåvor gör skillnad. Vill du också stötta LindeNytt?
Swishnr: 123-053 19 05
KommentarerKommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.
Måndagen den 1 april 2024 fick de beskedet som alla föräldrar fruktar – deras son hade omkommit i en fruktansvärt tragisk olycka. På dagen ett år senare vill föräldrarna rikta ett stort tack till alla som funnits där i sorgens mörkaste dagar, i saknaden av Andreas.
Nu väntar tre dagar i följd med dagstemperaturer omkring 16 grader. Det må vara första april just idag, men uppgiften kommer från SMHI och publicerades redan under gårdagen och är därmed inget skämt. I samband med denna ”värmebölja” flaggas för att det råder stor risk för gräsbränder i stora delar av landet.
De är de allra första vårfåglarna. De börjar att ropa under natten redan under den tidiga vårvintern. Jag talar om ugglorna. Nu är det nämligen deras högtid, en tid man kan höra dem ropa i våra skogar.
Det lokala företaget Lindesbergs VVS/EL AB uppger att de återigen har blivit utsatta för bedragare som via telefon utger sig för att representera dem och erbjuda spolning av avloppssystem. Företaget vill nu varna allmänheten att vara på sin vakt om de blir uppringda av någon som erbjuder VVS-tjänster i deras namn.
– Det är jättetråkigt, vi vill verkligen inte att någon ska gå på det här, säger Lina Aronsson, butiksansvarig på Lindesbergs VVS/EL.
Hejda centraliseringen i tid – NU!
INSÄNDARE/DEBATT: Ytterligare försämring för människor, ekonomi och miljö i Bergslagen är aktuellt I Lindesberg har Staten centralt ett ...
Den nya gatubelysningen i området Torphyttan har väckt frågor från allmänheten. Ett par av armaturerna ger nämligen ifrån sig ett rött sken istället för det normala vita. Det finns dock en förklaring till fenomenet. LindeNytt har varit i kontakt med Mats Ivarsson, som är ansvarig för belysningen i Lindesbergs kommun. Han bekräftar att det inte är något fel på armaturerna, utan att det finns en anledning till att man har valt ett rött ljus på den aktuella platsen.
Det var kärleken till hårdrock som förde de fyra bandmedlemmarna i Frövi/Örebro-bandet SITURE samman. Hösten 2022 påbörjade de sin resa tillsammans och i januari i år vann de distriktsfinalen i musiktävlingen Livekarusellen. Nu på fredag släpper de sin debutsingel ”This Clarity” – en låt som bandet beskriver som fartfylld, melodisk och formad med inspiration från band som At The Gates.
– Det är egentligen svårt att sätta en titel på musiken vi spelar, men man skulle kunna säga att det är melodisk heavy metal, säger trummisen Lukas Hammarström och basisten Johannes Bergman.
På bilden syns ett gäng glada arrangörer av Gammelbo Stock och Sten: Torbjörn Johansson, Johanna Ställberg, Mats Flink, Ingela Stålknapp samt Magnus Skilberg som även är ägare till den extraordinära likvagnen. Foto: Privat
För fjärde året i rad arrangeras den populära och festliga gå- eller löptävlingen i Gammelbo i norra kommundelen. Förberedelserna är nu i full gång inför lördagen den 5 juli då loppet går av stapeln – denna gång under ett nytt namn, ”Gammelbo Stock och Sten”, och med en skrämmande twist. Årets tema är nämligen ”skräck”, och modiga deltagare uppmanas att komma utklädda som karaktärer från en Stephen King-roman eller kanske med en blodig motorsåg i handen.
– Eftersom temat är skräck kommer det att finnas en massa överraskningar längs banan i samma anda. Vad dessa överraskningar innebär kan jag inte avslöja, men det kommer bli både roligt, läskigt och läskande, säger Johanna Ställberg, en av arrangörerna.
En brand har utbrutit i ett uthus på en gård i området Hult strax utanför Lindesberg. Enligt SOS Alarm kommer räddningstjänsten inte göra annat än bevaka branden.
– Det är ett mindre uthus utan direkt värde, därför kommer det att få brinna ner istället för att man ska försöka att rädda det, uppger larmoperatör vid SOS Alarm som svarar för Räddningsregion Bergslagen.