Efter ett långt pandemiuppehåll kan nu Ramsbergs idrottsförening äntligen bjuda in till sin traditionsenliga karneval som tågar genom byn på midsommardagen. Festligheterna fortsätter sedan en bit in på kvällen vid festplatsen med musikunderhållning, café och olika typer av lotterier.
– Eftersom vi inte har någon anmälan har vi inte en aning hur många bidrag det blir, det kan bli alltifrån ett till tjugo, skrattar Hanna Toumisto, ordförande i föreningen.
Ramsbergskarnevalen är en mycket uppskattad och långtgående tradition som fick sin början någon gång under 1950-talet. Sedan dess har man arrangerat festligheterna varje år på midsommardagen, med ett mycket varierat utseende på själva karnevalståget.
– Det har varit mycket karaktärer från Astrid Lindgrens böcker, men även skämtsamma inslag om saker som hänt i media. Om det är fotbolls-VM eller OS brukar det kunna synas också, men framförallt mycket sagor, berättar Hanna Toumisto som är ordförande i Ramsbergs idrottsförening.
I spetsen för karnevalståget går Guldsmedshyttans Musikkår, som inleder festligheterna med pampig musik, därefter kommer årets prins och prinsessa, men därefter kan vad som helst dyka upp.
– Eftersom vi inte har någon föranmälan har vi inte en aning hur många bidrag det blir, det kan bli alltifrån ett till tjugo, skrattar Hanna och fortsätter:
– Ibland kan det dyka upp någon möhippa eller svensexa också, det är väldigt roligt.
Karnevalen startar vid gamla affären i Ramsberg och tågar sedan genom byn, ofta ivrigt påhejade av publik längs vägen, sedan har den sitt stopp vid festplatsen där några timmars underhållning väntar.
– Det blir musikunderhållning av Jesper Hugosson med vänner, sedan finns det lotterier med tombola, chokladhjul och café. Alla besökare får också rösta på vilket karnevalsbidrag som var bäst och sedan utses plats 1-3, men ett pris brukar också ges ut till en av de som röstat, berättar Hanna.
För de som vill deltaga i karnevalen är det samling vid gamla affären från klockan 15:00 och sedan startar festligheterna en timme senare.
I julas agerade Sara Aspling och hennes vänner i Trygg Vuxen jultomtar, då de delade ut julklappar till ett flertal av kommunens ungdomar. Nu har tomtekostymen bytts ut mot sommarkläder när föreningen bjuder in till en trivseldag där ungdomar och vuxna kan finna gemenskap och samtidigt utmana varandra i olika lekar.
– Man måste ju starta någonstans och vi kan bara hoppas att så många som möjligt kommer, säger Sara.
En undersökning gjord av Kantar Sifo visar att 9 av 10 vuxna tycker att barns sorg är ett viktigt ämne att prata om, men samtidigt vet närmare 50 procent inte hur man gör. Med anledning av detta har Fonus gjort en satsning, bland annat tillsammans med psykoterapeuten Louise Hallin som har lång erfarenhet av att arbeta med barn i sorg.
– Det här är ett jätteviktigt ämne att lyfta, men också något som vi vuxna gärna flyr ifrån, säger Monica Jomfjäll på Fonus i Lindesberg.
Midsommaraftonen närmar sig och även om några platser i år inte kommer att hålla något firande, så finns det fortfarande många valmöjligheter för den som vill uppleva det traditionella firandet. LindeNytt har listat de platser som just nu har kommit till vår kännedom.
I lördags arrangerades Fiskets Dag i Dalkarlshyttan. Arrangören, Lindessjöns FVO, summerar tillställningen som den bästa någonsin sett till antalet deltagare och åskådare. En av de lyckliga var Vilgot Fiske, som drog upp en regnbåge som vägde 1125 gram. Det var en vinnarfisk – även om det inte var dagens allra största.
– Bara någon minut före klockan fyra, då vi skulle avsluta tävlingen, kom Christian Gustavsson med en nyfångad gädda som vägde 1215 gram. Christian och Vilgot vann därmed tävlingen och prisades med varsitt kräftland till årets kräftfiske, berättar Kurt Ahlström, ordförande för Lindessjöns FVO.
Just nu pågår de sista repetitionerna för fullt inför Bergslagens Spektakelteaters hittills största uppsättning Korpspelen. Vid den unika spelplatsen inuti Aerodromen i Gammelbo har skådespelarna samlats för att genomföra den första kostymrepetitionen.
– Det är en oerhört rolig, fantastisk och unik ensemble som jag fått möjlighet att jobba med, utbrister regissören Stefan Jansson glatt när LindeNytt kommer på besök.
Under sex veckor har Marina Jacob och Isabella Mazzanti arbetat som gästkonstnärer i Lindesbergs kommun, som en del av ett nytt internationellt program för konst – Artist in Residens. Programmet ger konstnärer möjlighet att kunna bo och verka i en annan miljö under en tidsbegränsad period. LindeNytt fick tillfälle att besöka Marina Jacobs i hennes tillfälliga ateljé i Stripa.
Under onsdagen upptäcktes en rökpelare i ett skogsparti i anslutning till industriområdet i Lindesberg. Räddningstjänsten larmades ut och kunde snart lokalisera och släcka en mindre brand i terrängen. Bara timmar senare upptäcker allmänheten att någon eller några har eldat på den vändplan som finns i anslutning till platsen.
– Det rör sig om tre tillfällen totalt – den 23 maj, 15 juni samt natten till idag – som bränder har förekommit i det här området, kommenterar Christina Hallin, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.
En singelolycka har inträffat på riksväg 50 i höjd med Södra Måle, strax söder om Lindesberg.