Rickard Simonsson, regiondirektör. Pressbild. Foto: Region Örebro Län.

Region Örebro län har visat sin styrka – nu väntar en föränderlig tid

INSÄNDARE/DEBATT: 2020 har varit ett omtumlande år för oss alla. En ny sjukdom har svept över världen på ett sätt som ingen av oss kunnat tänka oss. I Sverige har nästan 6 000 människor avlidit, företag har gått omkull och människor har förlorat jobb och inkomster. Vårt samhälle har drabbats och satts på prov.

Och pandemin är inte över än. Vi kan bara hoppas att vi har lagt den svåraste tiden bakom oss. Men vi vet inte säkert. Pandemin måste vi fortfarande förhålla oss till.

När jag skriver detta vårdas bara enstaka patienter på länets sjukhus för covid-19. Det kan jämföras med hur det såg ut från mitten av april till i början av maj. Då vårdades mellan 70 och 80 patienter på våra tre sjukhus varje dag, varav ett drygt tjugotal intensivvårdades.

Hela organisationen har mobiliserats
När pandemin slog till mobiliserade Region Örebro län hela sin organisation. Alla verksamheter fick ställa om. Inom hälso- och sjukvården prioriterades covid-patienter, cancerpatienter och akut sjukvård. Planerad verksamhet fick skjutas upp. Likadant har det varit inom Folktandvården. Kollektivtrafiken har ställts inför stora prövningar och åtgärder har satts in för att undvika trängsel. Insatser för att stärka länets utveckling har inriktats på företagsstöd. Ökat stöd har också gått till kulturen.

Många av våra medarbetare har ställts inför helt nya arbetsuppgifter. De som arbetar i vården har behandlat en sjukdom som varit helt ny för dem. Enorma insatser har gjorts av många, och jag är stolt över att vara del av en organisation som visat på en sådan kraft och engagemang. Sammantaget har Region Örebro län lagt stora resurser för att hantera pandemin och visat sin styrka.

Omställning tillbaka till normala uppdrag
Vi är nu i september och blickar framåt. Just nu pågår en omställning tillbaka till vårt normala uppdrag med i vissa delar säkert en helt ny inriktning. Patienter som under pandemin har fått sin sjukvård eller tandvård uppskjuten ska nu få den vård de behöver. Det är ett omfattande åtagande i sig. Samtidigt måste vi ha kvar en planering för att kunna ställa om igen – om en andra våg av pandemin kommer. Det är en påfrestande situation. Vi måste också se till att vi i höstens arbete kan erbjuda en god arbetsmiljö. Det är en förutsättning för att vi ska klara hösten på ett bra sätt.

Det är mycket som vi inte vet om framtiden. Det råder en stor osäkerhet om förutsättningarna för ekonomi och sysselsättning de kommande åren. Ändå måste vi agera och ta beslut.

Hur mycket pengar coronapandemin kostat oss är i vissa sammanhang av underordnad betydelse. I andra sammanhang måste vi ändå räkna på våra resurser för att se hur vi ska hantera våra pengar inför framtiden.

Ökning av skattepengar avtar
Som offentlig aktör är vi beroende av skattepengar, och storleken på våra skatteintäkter beror till stor del på hur många som arbetar. De senaste decennierna har våra skatteintäkter ökat i en någorlunda jämn takt. Nu har vi en situation med en högre andel arbetslösa. Det betyder att vi under nästa år, 2021, inte längre kan räkna med en lika stor ökning av skatteintäkter som tidigare.

Samhällsutvecklingen innebär också såväl befolkningsförändringar som klimatomställning. Befolkningsutvecklingen gör att behovet av samhällelig service i form av äldreomsorg, hälso- och sjukvård, och kollektivtrafik, liksom barnomsorg och skolor, kommer att öka.

Tufft läge för politikerna för att åstadkomma en budget i balans
Våra politiker är nu mitt uppe i arbetet med budget för 2021 och plan för de kommande åren. Det är ett tufft läge. De samlade underskotten från 2019 låg på cirka 450 miljoner kronor, från främst hälso- och sjukvården, kollektivtrafiken och tandvården och ekonomin för 2020 är väldigt osäker.

Det här är ingen enkel ekvation att lösa. Förutsättningarna inför framtiden är osäkra. Våra politiker får inte heller lägga fram en budget som har mer kostnader än intäkter. Budgeten måste vara i balans. Kostnaderna för dagens konsumtion av välfärd får inte skjutas på framtida generationer.

Det finns också andra faktorer, förutom ekonomi, klimatomställning och befolkningsutvecklingen, som driver på förändringar av våra verksamheter. Utvecklingen inom medicinsk teknik och läkemedel driver på förändringstakten. Digitalisering och artificiell intelligens ger oss nya möjligheter som vi i dag inte helt kan överblicka.

Under det senaste halvåret har vi också gjort många lärdomar. Pandemin har drivit på en förändring med nya samverkansformer och arbetssätt som vi måste ta vara på.

Beredda på förändringar – men god vård och annan samhällsservice även i framtiden
Utan att på något sätt föregå den politiska processen så tror jag ändå att vi måste vara beredda på att det blir förändringar i Region Örebro läns utbud av vård och service.

Som boende i Sverige har vi förmånen att leva i ett av världens rikaste länder med en väl utvecklad välfärdssektor. Därför är jag övertygad om att Region Örebro län, med alla sina medarbetare, kommer att kunna erbjuda en god vård och annan samhällsservice också i framtiden, även om den kan komma att se något annorlunda ut.

Rickard Simonsson, regiondirektör, Region Örebro län

Publicerad 22 september 2020 klockan 14:33

LindeNytt Redaktion , 0581-61 71 71 , info@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

En personlig hälsning från många fotbollsspelares stora idol, Zlatan Ibrahimović, finns att vinna. Donerad av världsstjärnan själv. Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

Zlatan Ibrahimović donerar pris till helgens minnescup

Lördagens minnescup, som arrangeras av IFK Lindesbergs pojklag födda 2010 i samarbete med LindeNytt, får en minst sagt extra stor stjärnglans. Sveriges genom tiderna bästa fotbollsspelare, Zlatan Ibrahimović, donerar nämligen ett mycket speciellt pris till cupens lotteri, där samtliga intäkter går till Barncancerfonden.

28 september 2022 klockan 18:12 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons


Lindesberg faller igen i Svenskt Näringslivs ranking. Foto: Fredrik Stenfelt

Lindesberg faller igen när Svenskt Näringsliv lägger företagsklimatet under lupp

Förra året klättrade Lindesbergs kommun i den årliga rankingen av landets kommuner och dess företagsklimat. Visserligen lite blygsamt från plats 285 av landets 290 kommuner till plats 273 – men det var ändå en indikation på att strävan går åt rätt håll. I årets ranking har Lindesberg dock fallit tillbaka nästan lika mycket som fjolårets stigning. Lindesbergs kommun hittas nu på plats 284.

28 september 2022 klockan 10:40 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Premiärseger för Linde Volley

Under helgen gjorde Linde Volley säsongspremiär i Division 1, efter att förlorat sin plats i Elitserien till Göteborg. ...

Pojklaget hyllar sin bortgångne vän med minnescup

På lördag, den 1 oktober, arrangerar IFK Lindesbergs pojklag födda 2010 i samarbete med LindeNytt, cupen ...

Lunchgäst drabbad av livsfarlig allergisk chock – anmäler restaurangen

En person med kraftig jordnötsallergi drabbades av anafylaxi efter ett ...

Lindessjön Runt i höjd med Carlssons Udde och Parkudden. Foto: Fredrik Norman

Lindessjön Runt delvis avstängd när döda träd skall avverkas

I skogsområdet kring Carlssons Udde och Parkudden – på västra sidan av Lindessjön – har man kunnat konstatera träd som har dött efter angrepp av granbarkborre. För att göra området säkert för allmänheten, kommer man nu att vidta åtgärder.
– Vi kommer att behöva fälla både döda träd och träd som är döende på grund av angrepp, förklarar Monica Iwarsson Lindh, enhetschef för planeringsenheten Gata/park/idrott på Samhällsbyggnad Bergslagen.

27 september 2022 klockan 09:36 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Bild: DSV

Nytt jätteprojekt till lokal byggfirma

Så sent som i oktober 2020 skrev det lokala byggföretaget Tommy Allström Byggproduktion AB ett kontrakt med Coop som då var företagets största någonsin, med en kontraktssumma på 1.5 miljarder kronor. Nu har man lyckats ro i hamn ännu ett jättekontrakt då man fått uppdraget att bygga det globala logistikföretagets DSV:s nya lagerterminal i Landskrona.

26 september 2022 klockan 13:58 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Medaljregn över Frövi Judo under helgens hemmatävling
Med hela 9 guld, 12 silver och 10 brons, blev Frövi Judo bästa klubb vid helgens Linde Judo Open. Med över 300 starter från 47 klubbar, både ...
26 september 2022 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Villa i lågor utanför Vedevåg: ”Fullt utvecklad brand”
UPPDATERAD. En villa i området Högstaboda, strax utanför Vedevåg, har totalförstörts i en brand. Larmet inkom vid 16-tiden på lördagen. - Det...
24 september 2022 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

bildspel Nypremiär för Lindemarken – i mindre format
Efter två års pandemiuppehåll var det under fredagen dags för Lindemarken att återigen se dagens ljus, den här gången på en helt ny plats, nä...
23 september 2022 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Bakom grädden gömmer sig Isabella Jonsson från klass 6A. Foto: Jennie Einarsson

bildspel Idag stod gräddkastning på schemat vid Brotorpsskolan

Det bjöds på feststämning och ett toppenväder på Brotorpsskolan i Lindesberg när den 21:a upplagan av Brotorpsmarken äntligen kunde genomföras efter ett två års långt uppehåll på grund av pandemin.
– Vi har haft så glada och nöjda barn här idag som har tagit ansvar vid marknadsstånden och som även har fått gå runt och handlat för sina Brodaler, berättar Yasmine Svartling, tillförordnad rektor på Brotorpsskolan.

23 september 2022 klockan 17:18 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Ett gäng glada resenärer fyllde bussen på fredagsmorgonen. Foto: Jennie Einarsson

Här fylls marknadsbussen med marknadsbesökare

Redan strax före klockan 10.00 körde Vasselhyttans Taxi & Buss det första busslasset med marknadsbesökare upp till Charlottenlunds Handelsområde där Lindemarken arrangeras på fredagen. Stämningen var på topp i bussen och många tacksamma röster hördes från resenärerna. Marianne Olsson var en av de första att ta plats när bussen anlände till stationen.
– Jag måste säga att Vasselhyttans Taxi är värda en stor stjärna, de är suveräna, utbrister hon.

23 september 2022 klockan 12:37 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Nya band, unga stjärnor och liten Harmonikör för Världens Barn

Nu på söndag arrangeras en konsert i Lindeskolans aula till förmån för Världens Barn-...

Härlig stämning när äldreboendets marknad arrangerades – igen

Efter förra årets succé, arrangerades på torsdagen äldreboendet Ågårdens egna ...

Stort intresse för helgens Linde Judo Open

På lördag arrangeras Linde Judo Open i Lindesberg arena, ett evenemang som lockar hundratals aktiva från både ...

Annons


Håkan Einarsson, Kenth Persson och Anders Södergren. Foto: Jennie Einarsson

Lions lyfter på hatten för Vasselhyttans initiativ

Tidigare i veckan kunde LindeNytt rapportera att det lokala företaget Vasselhyttans Taxi & Buss – i samarbete med LindeNytt – anordnar gratis bussresor under marknadsfredagen mellan resecentrum i Lindesberg och Charlottenlunds Handelsområde. Initiativet hyllas nu friskt av marknadsarrangören, Lions Club Lindesberg.
– Det här är riktigt fint gjort, säger Bengt-Göran Karlsson, Lions.

22 september 2022 klockan 11:12 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Elins engagemang för barn och ensamstående föräldrar är ingen lek

Som i så många andra hem började leksaksberget att växa hemma hos Elin Olofsson i ...

De bjuder på bussresan upp till Lindemarken

När det stod klart att Lindemarken skulle flyttas från centrala Lindesberg upp till Charlottenlunds Handelsområde...

bildspel Adrian från Lindesberg är Sveriges starkaste man

Trots ett krossat finger och en spökande ryggskada lyckades Adrian Andersson från Lindesberg uppfylla sitt m...

Ännu en katt har flyttat in på Granngården – ägare eftersöks

I slutet av januari 2021 rapporterade LindeNytt om den lilla katten Lee, som bosatt sig p...

Bjuder in samtliga partier till förhandlingsbordet – med undantag för SD

Efter att samtliga 17 distrikt i Lindesbergs kommun har blivit räknade, står ...

Sveriges Starkaste Man utses i Lindesberg

På lördag väntas en rejäl kraftmätning äga rum vid Lindesbergs Träningscenter, då finalen av Sveriges Starkaste...

Solcellsparken Solvallen är belägen invid väg 249 utanför Fellingsbro. Foto: Linde Energi

Här byggs Nordens största solcellspark

På en åker i Vässlingby utanför Fellingsbro vid länsväg 249 är arbetet just nu i full gång med att uppföra Solvallen vilken blir den största solcellsparken i sitt slag. Här används en ny teknik som gör det möjligt att odla marken samtidigt som man producerar förnybar solel, vilket löser den konflikt som uppstått i samband med att allt fler solcellsparker anläggs på jordbruksmark.
– Vi ser en jättepotential i det här. Blir det lyckat så öppnar vi en mångmiljardmarknad för solcellsbranchen, förklarar Bengt Stridh från Mälardalens universitet, som bedriver ett flerårigt forskningsprojekt i Solvallen.

14 september 2022 klockan 17:05 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Metalbandet Sabaton till Lindesberg i februari
Lördagen den 4 februari gästas Lindesberg Arena av det svenska metalbandet Sabaton. Falubandet, som bildades 1999, har genom åren turnerat flitigt ...
14 september 2022 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

bildspel Höga utställningspoäng på Fornaboda
För andra året i rad så arrangerade flera av Fornaboda Travbanas intresseföreningar en unghästutställning för kallblod. Femton hästar var på ...
13 september 2022 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Felix lade tjänsterna på hyllan och satsade på märkessmycken istället
Den lilla tjänstebutiken Ararat i centrala Lindesberg, som tidigare erbjöd skrädderi- och skomakartjänster, har genomgått en stor förvandling d...
13 september 2022 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2022-09-12

2022-09-09

2022-09-09

2022-09-08

2022-09-08

2022-09-07

2022-09-06

2022-09-05

2022-09-05

2022-09-04

2022-09-03

2022-09-02

2022-09-02

2022-09-01

Evenemangstips
Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2022-09-29 12:38