INSÄNDARE/DEBATT: Alltmer går sjukvården mot centralisering och länskliniker. Nu tas ytterligare ett steg i Region Örebro län mot centraliseringen med fortsatt nedmontering av Lindesbergs lasarett. Förslaget innebär i korthet, för Lindesbergs lasarett, att all akutkirurgi och akutortopedi stängs samt att specialistmottagningar (ögon, öron, hud och gyn) koncentreras till Örebro. Den psykiatriska slutenvårdsavdelningen har redan stängts och två av fyra IVA platser stängs från december.
Förslag finns också att Vårdcentralerna skall samverka med öppettider och utbud. Eftersom ambulanser måste nyttjas i större utsträckning för transporter mellan sjukhusen med dessa föreslagna åtgärder kommer väntetiderna på ambulanser att öka. Förslaget innebär också längre resväg till akutsjukvård (kirurgisk och ortopedisk) oavsett transportsätt. Både lägre resväg och ökad väntetid på ambulanser får som påföljd stor risk för försenade behandlingar av akuta sjukdomstillstånd, ex vis är tidsfaktorn av avgörande betydelse vid stroke och hjärtinfarkt.
Med stängning av specialistmottagningarna i Lbg och Karlskoga innebär det att patienter nödgas resa, många gånger, långväga för besök vid dessa mottagningar. Allmänna kommunikationer kan ofta inte nyttjas av hälsoskäl men inte heller p.g.a. hög ålder som mer eller mindre påverkar olika funktioner. Dessutom finns knappt bussar i norra länsdelen, inte heller taxi på icke kontorstid. Det förutsätter att vänner/anhöriga står för transporter eller att man har färdtjänst/sjukreseintyg. Många äldre har varken närstående som kan bistå eller färdtjänst/sjukreseintyg.
Sammanfattningsvis anser vi att invånarna i norra länsdelen och framför allt de äldre, drabbas hårt av denna nedmontering av Lindesbergs lasarett. Vi är starkt oroade för konsekvenserna för de äldre i norra länsdelen:
– Ökad risk för akut förvirring som ökar vid förflyttningar mellan enheter. Risk att hälsan äventyras och att vårdtiden förlängs.
– Ökad risk att inte få behandling av stroke i tid med onödiga funktionsnedsättningar och värsta fall död som följd genom förlängd väntetid på ambulans.
– Ökad risk att hjärtinfarkt och många andra sjukdomstillstånd där tidsfaktorn har betydelse inte hinner behandlas i tid genom förlängd väntetid på ambulans.
– Ökad risk att drabbas av vårdskador när övergångarna i vården blir flera.
– Ökad risk att äldre måste avstå besök på specialistmottagning om de saknar transportmöjligheter.
– Ökad risk att besök av närstående under sjukhusvistelse uteblir p.g.a. långa resvägar. Lång resväg ökar också risken för oro hos anhöriga som inte kan besöka sin sjuka tex make/maka.
– Ökad risk för sämre tillgång till primärvård.
– Ökad risk att helhetssyn och kontinuitet förloras, en patientsäkerhetsrisk, när patienter skall vårdas utifrån organ och organisation och inte efter person.
Vi motsätter oss föreslagna nedmonteringar av sjukvården i norra länsdelen där det främst handlar om bassjukvård (dvs mindre komplicerade och vanligt förekommande vårdåtgärder). För förslaget som ligger, har ännu inte någon risk- eller konsekvensanalys redovisats, inte heller ekonomiska konsekvenser. Det har i ett flertal artiklar och insändare beskrivits att stängning av akutkirurgi och akutortopedi inte ger besparingar. Försök har gjorts tidigare med stängning nattetid av dessa verksamheter där det visade sig bli snarast ökade kostnader. Vi anser att förslaget inte överensstämmer med Hälso- och sjukvårdslagen som säger att målet med hälso- och sjukvården är en god hälsa och en vård på lika villkor för hela befolkningen. Lagen säger också bl.a. att patientens behov av trygghet, kontinuitet och säkerhet ska tillgodoses, vården ska vara lättillgänglig och organiseras så att vården kan ges nära befolkningen. Endast ”Om det är motiverat av kvalitets- eller effektivitetsskäl, får vården koncentreras geografiskt”.
Vi anser inte att förslaget innebär en vård på lika villkor för länets medborgare där äldre , multisjuka är särskilt sårbara. Vi anser inte heller att förslaget uppfyller patienters behov av trygghet, kontinuitet, säkerhet, blir lättillgänglig eller ges nära innevånarna.
Lars Idstam och Christer Palm – SPF Seniorerna
Reidar Johansson och Jerry Elvin – PRO