Arkivbilder. Foto: Fredrik Norman

Region Örebro läns förslag på besparingsåtgärder – de äldre drabbas!

INSÄNDARE/DEBATT: Alltmer går sjukvården mot centralisering och länskliniker. Nu tas ytterligare ett steg i Region Örebro län mot centraliseringen med fortsatt nedmontering av Lindesbergs lasarett. Förslaget innebär i korthet, för Lindesbergs lasarett, att all akutkirurgi och akutortopedi stängs samt att specialistmottagningar (ögon, öron, hud och gyn) koncentreras till Örebro. Den psykiatriska slutenvårdsavdelningen har redan stängts och två av fyra IVA platser stängs från december.

Förslag finns också att Vårdcentralerna skall samverka med öppettider och utbud. Eftersom ambulanser måste nyttjas i större utsträckning för transporter mellan sjukhusen med dessa föreslagna åtgärder kommer väntetiderna på ambulanser att öka. Förslaget innebär också längre resväg till akutsjukvård (kirurgisk och ortopedisk) oavsett transportsätt. Både lägre resväg och ökad väntetid på ambulanser får som påföljd stor risk för försenade behandlingar av akuta sjukdomstillstånd, ex vis är tidsfaktorn av avgörande betydelse vid stroke och hjärtinfarkt.

Med stängning av specialistmottagningarna i Lbg och Karlskoga innebär det att patienter nödgas resa, många gånger, långväga för besök vid dessa mottagningar. Allmänna kommunikationer kan ofta inte nyttjas av hälsoskäl men inte heller p.g.a. hög ålder som mer eller mindre påverkar olika funktioner. Dessutom finns knappt bussar i norra länsdelen, inte heller taxi på icke kontorstid. Det förutsätter att vänner/anhöriga står för transporter eller att man har färdtjänst/sjukreseintyg. Många äldre har varken närstående som kan bistå eller färdtjänst/sjukreseintyg.

Sammanfattningsvis anser vi att invånarna i norra länsdelen och framför allt de äldre, drabbas hårt av denna nedmontering av Lindesbergs lasarett. Vi är starkt oroade för konsekvenserna för de äldre i norra länsdelen:

– Ökad risk för akut förvirring som ökar vid förflyttningar mellan enheter. Risk att hälsan äventyras och att vårdtiden förlängs.
– Ökad risk att inte få behandling av stroke i tid med onödiga funktionsnedsättningar och värsta fall död som följd genom förlängd väntetid på ambulans.
– Ökad risk att hjärtinfarkt och många andra sjukdomstillstånd där tidsfaktorn har betydelse inte hinner behandlas i tid genom förlängd väntetid på ambulans.
– Ökad risk att drabbas av vårdskador när övergångarna i vården blir flera.
– Ökad risk att äldre måste avstå besök på specialistmottagning om de saknar transportmöjligheter.
– Ökad risk att besök av närstående under sjukhusvistelse uteblir p.g.a. långa resvägar. Lång resväg ökar också risken för oro hos anhöriga som inte kan besöka sin sjuka tex make/maka.
– Ökad risk för sämre tillgång till primärvård.
– Ökad risk att helhetssyn och kontinuitet förloras, en patientsäkerhetsrisk, när patienter skall vårdas utifrån organ och organisation och inte efter person.

Vi motsätter oss föreslagna nedmonteringar av sjukvården i norra länsdelen där det främst handlar om bassjukvård (dvs mindre komplicerade och vanligt förekommande vårdåtgärder). För förslaget som ligger, har ännu inte någon risk- eller konsekvensanalys redovisats, inte heller ekonomiska konsekvenser. Det har i ett flertal artiklar och insändare beskrivits att stängning av akutkirurgi och akutortopedi inte ger besparingar. Försök har gjorts tidigare med stängning nattetid av dessa verksamheter där det visade sig bli snarast ökade kostnader. Vi anser att förslaget inte överensstämmer med Hälso- och sjukvårdslagen som säger att målet med hälso- och sjukvården är en god hälsa och en vård på lika villkor för hela befolkningen. Lagen säger också bl.a. att patientens behov av trygghet, kontinuitet och säkerhet ska tillgodoses, vården ska vara lättillgänglig och organiseras så att vården kan ges nära befolkningen. Endast ”Om det är motiverat av kvalitets- eller effektivitetsskäl, får vården koncentreras geografiskt”.

Vi anser inte att förslaget innebär en vård på lika villkor för länets medborgare där äldre , multisjuka är särskilt sårbara. Vi anser inte heller att förslaget uppfyller patienters behov av trygghet, kontinuitet, säkerhet, blir lättillgänglig eller ges nära innevånarna.

Lars Idstam och Christer Palm – SPF Seniorerna
Reidar Johansson och Jerry Elvin – PRO

Publicerad 7 november 2023 klockan 08:59

LindeNytt Redaktion , 0581-61 71 71 , info@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Diaknoiassistent Anna Lennartsson och Gåvobodens grundare Elin Olofsson är taggatde för ett nytt samarbete. Foto: Jennie Einarsson

Med gemensamma krafter blir klädbytardagen ännu större: ”Nu rensar vi garderoberna!”

Genom ett nytt samarbete ska årets klädbytardag i Lindesberg bli större än någonsin tidigare. Detta hoppas både Elin Olofsson, grundare av Gåvoboden, och Diakniassistent Anna Lennartsson från Linde bergslags församling. Med gemensamma krafter ska de ge gamla plagg nytt liv och generera pengar till välgörenhet.
– Det blir en start för ett samarbete mellan Gåvoboden och diakonin här i Lindesberg, vilket ger oss en brygga mellan hjälpen och behovet, förklarar Elin Olofsson.

19 april 2024 klockan 14:16 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Annons

Föreningslivet i Ramsberg lämnade över protestlistor till Jenny Steen, vice ordf i HSN. Foto: Jennie Einarsson

Starkt folkligt stöd att bevara vårdcentralen i Storå: ”Förstår att folk är upprörda”

Utanför Storå vårdcentral lämnades på fredagen protestlistor, med 2 300 namnunderskrifter mot nedmonteringen av Storå vårdcentral, över till Jenny Steen, vice ordf. i Hälso- och sjukvårdsnämnden. På plats var även Behcet Barsom (KD), ordf. i Hälso- och sjukvårdsnämnden.
– Det vi begär är ett omtag på frågan kring nedmonteringen av Storå vårdcentral, tänk till innan det är för sent, sa Anna Hedrén när hon räckte över paketet med namnunderskrifter till Jenny Steen.

19 april 2024 klockan 11:36 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

bildspel Bassängträningen håller seniorerna starkare och friskare

Region Örebro län vill utreda evidensen med bassängträning, för att se om det finns tydliga fö...

Ny klubb riktad till ungdomar och EPA-häng

En ny satsning ska få ungdomar i bygden att "klubba" och dansa loss - eller bara hänga med andra. Genom hårt slit ...

Dömd 16-åring motanmäler – två män åtalas för misshandel och olaga hot

Den 16-årige pojke som under tisdagen dömdes till ungdomsövervakning för ...

Johanna Kleber och Stefan Jansson repeterar inför helgens konsert. Foto: Jennie Einarsson

bildspel Örongodis utlovas när det bjuds på ”En strut kaRAMELler”

En härligt uppknäppt musikalisk stund utlovas när Linde Symphonic Band tillsammans med Stefan Jansson bjuder in till konserten ”En strut karRAMELler” för att hylla en av Sveriges mest folkkära underhållare – Povel Ramel.
– Jag tror man kommer att känna sig upplyft, lite lyckligare och lite gladare när man går härifrån efter konserten, säger Stefan Jansson som är med och arrangerar helgens konsert.

17 april 2024 klockan 10:01 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Linda Bååth, Malin Ragnegård. Foto: Kommunal

Därför varslar Kommunal om strejk

INSÄNDARE/DEBATT: Kommunal har gått in i årets förhandlingar med rimliga krav. I en svår ekonomisk tid tar vi ansvar för att få ner inflationen, bland annat genom att säkerställa att våra yrkanden inte är kostnadsdrivande. Trots detta har SKR och Sobona vägrat att gå oss och medlemmarna i Kommunal till mötes. De är inte redo att garantera att lön betalas ut i tid, de säger nej till ett nytt och mer rättvist lönesystem och de vägrar förenkla processen för räddningstjänst och i LSS-verksamheter att kunna jobba arbetspass på upp till 24 timmar. Det lämnar oss tyvärr med inget annat val än att varsla om strejk på Sveriges största kollektivavtal. 

16 april 2024 klockan 13:02 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Trio från Lindesberg döms för grov misshandel och grovt hemfridsbrott
De tre unga män från Lindesberg som häktades den 8 februari, misstänkta för grov misshandel och grovt hemfridsbrott har nu dömt vid Örebro ...
16 april 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Dubbla medaljer för Frövi judo efter mäktig tävlingshelg
Efter en intensiv tävlingshelg kan Frövi judo återigen stoltsera med två nya mästerskapsmedaljer. Amanda Orrbo och Elin Kämpe tog ett välförtj...
15 april 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Storbackas svar till ”Socialdemokrat i norr”
INSÄNDARE/DEBATT: Hej ”Socialdemokrat i norr”. Jag talar som förtroendevald och företrädare för Socialdemokraterna i Lindesbergs ...
15 april 2024 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Bengt Storbacka (S). Arkivbild. Foto: Jennie Einarsson

Tala för dig själv, Bengt Storbacka!

INSÄNDARE/DEBATT: Med vilken rätt gör du dig till talesman för Socialdemokraterna i norra Region Örebro län i din senaste insändare i Lindenytt?

13 april 2024 klockan 14:17 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Inriktningen tunga fordon fick det glädjande beskedet under torsdagen. Foto: Camilla Lagerman

Elevernas glädje efter beskedet: ”Man blir glad i själen”

Efter torsdagens besked att det tunga fordonsprogrammet på Lindeskolan får vara kvar, är glädjen stor både bland elever och lärare. LindeNytt hälsade på under fredagen för att höra reaktionerna.
– Det är ju fantastiskt att vi äntligen får vara kvar, och att de tog sitt förnuft till fånga. Det här är ju viktigt för våra elever, bygden och branschen, säger läraren Per-Anton Olsson.

12 april 2024 klockan 17:02 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Elevernas drömmar om resa till djurpark besannas genom generösa bidrag

Genom hårt arbete och hängivenhet har eleverna i anpassad grundskola på ...

Nämndledamöter förvånade efter beskedet: ”Inte fått någon information”

Flera ledamöter i barn- och utbildningsnämnden blev minst sagt ö...

Glädjebeskedet: Tunga fordon blir kvar på Lindeskolan

Efter alla turer kring inriktningen lastbil och mobila maskiner på fordons- och transportprogrammet på ...

Signes Tiktokvideo blev snabbt viral. Foto: Printscreen

Signe lugnade skrämda barn och ungdomar efter krigsvarningen från ÖB

När Sveriges överbefälhavare, Micael Bydén, tidigare i år gick ut med en uppmaning till Sveriges befolkning att förbereda sig för krig, spred sig en stark oro bland barn och ungdomar. Detta uppmärksammade 15-åriga Signe Hedén från Lindesberg, som snabbt gjorde en video på TikTok där hon på ett enkelt sätt förklarade situationen för den yngre generationen. Videon blev snabbt viral med över 600 000 visningar och fångade även Sveriges Radios uppmärksamhet.
– Det var jättemånga som la ut videor på TikTok när de grät och skrev att det skulle bli krig i Sverige, då kände jag att jag behövde göra något, berättar Signe.

11 april 2024 klockan 10:14 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Storslagen seger efter tidig fyramålsledning

Trots hårda vindar så blev det en klar och mersmakande seger för IFK Lindesberg, som under lördagen gjorde sin ...

Barsoms svar till Ärlerud: ”Jag kommer stödja förslaget”

Läkarbemanning två förmiddagar i veckan kan bli verklighet på Storås vårdcentral om...

Företagarna: ”Rekordmånga jobb i små företag”

Enligt en ny kommunrapport från företagarorganisationen Företagarna är antalet jobb i småfö...

Inför IFK-IFK Askersund: Hemmapremiären spelas i Frövi

Säsongens första match inom Fotbollsfemman är avgjord, där det blev en snöplig förlust för IFK ...

Nödställd hund undsattes av räddningstjänsten

Vid 18-tiden på måndagskvällen larmades räddningstjänsten till ett vattendrag i Fellingsbro, då en hund ...

Genrebild. Foto: Camilla Lagerman

Tonårspojke utsatt för utpressning

Under natten till måndag kontaktades polisen av en tonårspojke som blivit utsatt för utpressning. En flörtig chattkonversation på en social plattform på internet slutade med krav på pengar i utbyte mot att lättklädda bilder på pojken inte skulle publiceras.
– Alla brott ska naturligtvis anmälas till polisen, det är inget att skämmas för, även om man gör det som individ, säger Anders Dahlman, presstalesperson på polisregion Bergslagen.

8 april 2024 klockan 12:16 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Projektgrupp rör om i grytan – nu ska maträtterna moderniseras
Det handlar om att minska klimatavtrycket, dra ner på kostnaden och samtidigt servera en näringsrik och god mat till alla som tar del av kommunens ...
8 april 2024 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

bildspel Magisk stämning när Jersey Boys återförenades under Capricen
Med två slutsålda föreställningar kan man inte annat än konstatera att årets Caprice blev en dundersuccé. Dessutom bjöd man publiken på en ...
6 april 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln
Fyra gästartister som fick arenan att fullkomligen koka. Foto: Camilla Lagerman

IFK Lindesberg inleder säsongen på bortaplan
Efter fem matcher under försäsongen så är det äntligen dags för IFK Lindesberg att inleda årets Fotbollsfemma. Truppen kommer med från goda ...
5 april 2024 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2024-04-05

2024-04-04

2024-04-04

2024-04-03

2024-04-03

2024-04-02

2024-04-02

2024-04-02

2024-04-01

2024-03-28

2024-03-28

2024-03-27

2024-03-26

2024-03-26

2024-04-20 12:59