Arkivbilder. Foto: Fredrik Norman

Region Örebro läns förslag på besparingsåtgärder – de äldre drabbas!

INSÄNDARE/DEBATT: Alltmer går sjukvården mot centralisering och länskliniker. Nu tas ytterligare ett steg i Region Örebro län mot centraliseringen med fortsatt nedmontering av Lindesbergs lasarett. Förslaget innebär i korthet, för Lindesbergs lasarett, att all akutkirurgi och akutortopedi stängs samt att specialistmottagningar (ögon, öron, hud och gyn) koncentreras till Örebro. Den psykiatriska slutenvårdsavdelningen har redan stängts och två av fyra IVA platser stängs från december.

Förslag finns också att Vårdcentralerna skall samverka med öppettider och utbud. Eftersom ambulanser måste nyttjas i större utsträckning för transporter mellan sjukhusen med dessa föreslagna åtgärder kommer väntetiderna på ambulanser att öka. Förslaget innebär också längre resväg till akutsjukvård (kirurgisk och ortopedisk) oavsett transportsätt. Både lägre resväg och ökad väntetid på ambulanser får som påföljd stor risk för försenade behandlingar av akuta sjukdomstillstånd, ex vis är tidsfaktorn av avgörande betydelse vid stroke och hjärtinfarkt.

Med stängning av specialistmottagningarna i Lbg och Karlskoga innebär det att patienter nödgas resa, många gånger, långväga för besök vid dessa mottagningar. Allmänna kommunikationer kan ofta inte nyttjas av hälsoskäl men inte heller p.g.a. hög ålder som mer eller mindre påverkar olika funktioner. Dessutom finns knappt bussar i norra länsdelen, inte heller taxi på icke kontorstid. Det förutsätter att vänner/anhöriga står för transporter eller att man har färdtjänst/sjukreseintyg. Många äldre har varken närstående som kan bistå eller färdtjänst/sjukreseintyg.

Sammanfattningsvis anser vi att invånarna i norra länsdelen och framför allt de äldre, drabbas hårt av denna nedmontering av Lindesbergs lasarett. Vi är starkt oroade för konsekvenserna för de äldre i norra länsdelen:

– Ökad risk för akut förvirring som ökar vid förflyttningar mellan enheter. Risk att hälsan äventyras och att vårdtiden förlängs.
– Ökad risk att inte få behandling av stroke i tid med onödiga funktionsnedsättningar och värsta fall död som följd genom förlängd väntetid på ambulans.
– Ökad risk att hjärtinfarkt och många andra sjukdomstillstånd där tidsfaktorn har betydelse inte hinner behandlas i tid genom förlängd väntetid på ambulans.
– Ökad risk att drabbas av vårdskador när övergångarna i vården blir flera.
– Ökad risk att äldre måste avstå besök på specialistmottagning om de saknar transportmöjligheter.
– Ökad risk att besök av närstående under sjukhusvistelse uteblir p.g.a. långa resvägar. Lång resväg ökar också risken för oro hos anhöriga som inte kan besöka sin sjuka tex make/maka.
– Ökad risk för sämre tillgång till primärvård.
– Ökad risk att helhetssyn och kontinuitet förloras, en patientsäkerhetsrisk, när patienter skall vårdas utifrån organ och organisation och inte efter person.

Vi motsätter oss föreslagna nedmonteringar av sjukvården i norra länsdelen där det främst handlar om bassjukvård (dvs mindre komplicerade och vanligt förekommande vårdåtgärder). För förslaget som ligger, har ännu inte någon risk- eller konsekvensanalys redovisats, inte heller ekonomiska konsekvenser. Det har i ett flertal artiklar och insändare beskrivits att stängning av akutkirurgi och akutortopedi inte ger besparingar. Försök har gjorts tidigare med stängning nattetid av dessa verksamheter där det visade sig bli snarast ökade kostnader. Vi anser att förslaget inte överensstämmer med Hälso- och sjukvårdslagen som säger att målet med hälso- och sjukvården är en god hälsa och en vård på lika villkor för hela befolkningen. Lagen säger också bl.a. att patientens behov av trygghet, kontinuitet och säkerhet ska tillgodoses, vården ska vara lättillgänglig och organiseras så att vården kan ges nära befolkningen. Endast ”Om det är motiverat av kvalitets- eller effektivitetsskäl, får vården koncentreras geografiskt”.

Vi anser inte att förslaget innebär en vård på lika villkor för länets medborgare där äldre , multisjuka är särskilt sårbara. Vi anser inte heller att förslaget uppfyller patienters behov av trygghet, kontinuitet, säkerhet, blir lättillgänglig eller ges nära innevånarna.

Lars Idstam och Christer Palm – SPF Seniorerna
Reidar Johansson och Jerry Elvin – PRO

Publicerad 7 november 2023 klockan 08:59

LindeNytt Redaktion , 0581-61 71 71 , info@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

LIF Lindesberg säkrade två viktiga poäng mot Allsvenskans tabellfemma Vinslöv. Sjumålssegern är LIF-truppens bästa resultat för säsongen och förhoppningsvis är det något som fortsätter när serien snart vänder. Foto: Hasse Persson

Överlägsen hemmaseger av LIF

Med en bortamatch där inget stämde för LIF Lindesberg så var det viktigt att samla ihop truppen för revansch på hemmaplan. Trots osäkra sjukdomar i laget så fanns reserver med på bänken, däribland LIF Lindesbergs 17-åriga juniorspelare Axel Nilsson. En ung spelare som fick göra sitt debutmål i Allsvenskan inför hemmapubliken.

1 december 2023 klockan 22:44 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons
Patrik Esenius kommer ha ansvar på plats, Per Sander, Peter Larsson och Daniel Forsman. Foto: Camilla Lagerman

Driven trio tar över efter Peter Larsson: ”Jag är nöjd med mitt verk”

Efter 18 år bakom spakarna på Lindesbergs Bilskadecenter kliver nu Peter Larsson av som ägare, och lämnar över stafettpinnen till ett gäng drivna killar med stora visioner.
– Jag hoppas att jag kommer trivas med pensionärslivet, men det känns helt rätt att sälja till de här killarna, säger Peter.

1 december 2023 klockan 14:55 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Världens musik samlad i en konsert: ”Väldigt kul”

Efter en höst fylld av repetitioner bjuder nu Kulturskolan Garnalia och den kulturella fö...

Polisinsats utanför Lindesberg – man slagen och rånad

En man i 40-årsåldern har under fredagsförmiddagen gripits på en adress i Gusselbyområdet, ...

Lindlöven och Libo välkomnar till en gemensam familjedag

Gratis popcorn, autografskrivning och skott mot skottramp är bara några av aktiviteterna som Lindlö...

Lindbackaskolan i Lindesberg. Foto: Camilla Lagerman

Elev grovt misshandlad – och avstängd från skolan

I slutet av förra veckan inträffade en grov misshandel i anslutning till Lindbackaskolan i Lindesberg. Två elever stämde träff för att slåss, något som slutade med att den yngre av pojkarna fick uppsöka sjukvård och senare blev inlagd över natten på USÖ för observation. Händelsen är polisanmäld.

30 november 2023 klockan 10:21 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Operadivan Florencia Grimaldi återvänder till sitt hemland Brasilien för att sjunga på operahuset i Manaus. Foto: Paola Kudacki / Met Opera

Unik, fantastisk och magisk opera – från Amazonas till Linde

Det är inte många dagar kvar till jul, när Folkets Hus i Lindesberg bjuder på riktig julgodis. Direkt från operahuset Metropolitan i New York sänds föreställningen Florencia en el Amazonas.

30 november 2023 klockan 09:17 av Hans Andersson Visa hela artikeln

Bortaförlust i säsongens första straffläggning
Det blev en match med få skott när Lindlöven gästade tabellfemman HC Dalen, som kämpar för en säkrad plats i Allettan. Med de kvitterade ...
29 november 2023 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Inga julbelysta träd förrän nästa år
Julbelysning är ett efterlängtat inslag när vintermörkret smyger sig på och med första advent runt hörnet är det åter dags att tända upp ...
29 november 2023 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Kommunen går mot ett minusresultat: ”Kommer behöva fatta väldigt tuffa beslut”
Under tisdagens sammanträde i kommunstyrelsen beslutade man att ge kommundirektören samt alla nämnder i uppdrag att skyndsamt ta fram en ...
28 november 2023 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Foto: Pavel Koubek

Högre vårdavgifter väntar när regionen gör enormt underskott

Då den nuvarande ekonomiska prognosen för Region Örebro län pekar på ett underskott på cirka en miljard kronor, har man i regionfullmäktige beslutat om en höjning av avgifterna för bland annat Folktandvården. Detta innebär en tioprocentig höjning av patientavgifterna från och med den 15 januari 2024, meddelar Region Örebro län i ett pressmeddelande.

28 november 2023 klockan 13:05 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Elon Ljud & Bild flyttar in i Elon-butik

Elon Ljud & Bild kommer att stänga efter årsskiftet – men konceptet hemelektronik kommer fortfarande finnas kvar i Lindesberg, som en del i Elon-butiken på Charlottenlunds Handelsområde. Det innebär att ägaren Daniel Larsson, Elon, tar över konceptet från Mattias Rudenvall, Elon Ljud & Bild, när butiken stänger. Detta meddelar ägarna av de två butikerna i ett gemensamt uttalande på måndagen.
– Nu blir det vitvaror, kök och hemelektronik under ett tak, uppger Daniel Larsson på Elon.

27 november 2023 klockan 16:19 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

bildspel Se läsarnas egna bilder från norrskenet

Under lördagskvällen bjöds stora delar av landet på en mäktig uppvisning över himlavalvet, när norrskenets grö...

Kontrollerad hemmamatch i Lindehov

Efter en bortaseger mot Tranås AIF så bjöd Lindlöven även på seger när man klev ut på hemmaisen i Lindehov. Trots må...

Fångat norrskenet? Skicka dina bilder till oss!

På många platser i Mellansverige, kunde man under lördagskvällen skåda norrsken. Så även i våra trakter...

Pressbild. Foto: Region Örebro län

Utan skattehöjning minskar vår tillgång till sjukvård

INSÄNDARE/DEBATT: Sveriges 21 regioner räknar under nästa år med ett underskott i sina budgetar på sammanlagt mellan 20 och 24 miljarder kronor. Regeringen har föreslagit att de generella statsbidragen förstärks med 10 miljarder kronor. Dessutom ytterligare 6 miljarder kronor i riktade bidrag. Likväl fattas det pengar.

26 november 2023 klockan 11:49 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

bildspel Dubbla guld och ett silver för hemmalaget i judo-RM

Det blev en gedigen medaljskörd för hemmadistriktet Värmland-Örebro under lördagens riksmästerskap i ...

Gemensamma krafter skapar en finare jul för utsatta familjer

För många är julen en högtid förknippad med familjemys, julklappar och julmat - men inte för ...

Redovisa arbetsgivaravgifter

INSÄNDARE/DEBATT: Sverige har idag en dold skatt på arbete som kallas för arbetsgivaravgift. Det gör att många betalar ...

Person avliden i samband med trädfällning

UPPDATERAD. En allvarlig olycka inträffade vid 14-tiden på torsdagen i trakterna av Vasselhyttan, norr om ...

Fler avgångar för Lindesbergsresenärer när Tåg I Bergslagen förändrar tabellen

Från och med den 10 december genomför Tåg I Bergslagen en hel del ...

Socialdemokraterna i Lindesberg står upp för Lindesbergs akutsjukhus

INSÄNDARE: Vi förstår frågetecknen kring att vi inte var delaktiga i den gemensamma ...

Lindlöven tar tre nya poäng mot Tranås AIF. Med den nya segern så har man fått full utdelning mot tabelltvåan i HockeyEttan. Arkivfoto: Hasse Persson

Rejäl insats av Lindlöven ger tre poäng

Även om det blev en trög inledning i bortamatchen mot Tranås AIF, så blev det ändå en klar seger. Med en lyckad mittperiod och en nykomling med fina meriter, så kunde man vända 2-0 till 2-5 med drygt åtta minuter till godo. Ett mål i öppet mål gjorde susen för Lindlöven som plockade tre nya poäng inför hemresan från Jönköping.

22 november 2023 klockan 23:10 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Wajih klipper till förmån för Barncancerfonden
Måndagen den 18 december håller Salong Diem i Lindesberg öppet i hela 11 timmar för att göra folk julfina inför den stundande högtiden. Alla ...
22 november 2023 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tryckfel i kommunens almanacka tidigarelade första advent: ”Väldigt olyckligt”
I den almanacka som Samhällsbyggnad Bergslagen delar ut till hushållen i de fyra kommunerna i norra länsdelen har det upptäckts något som kanske ...
22 november 2023 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Bil började brinna under färd
På tisdagskvällen larmades brandkåren till Storå med anledning av en bilbrand.
22 november 2023 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2023-11-21

2023-11-21

2023-11-21

2023-11-20

2023-11-20

2023-11-20

2023-11-18

2023-11-17

2023-11-16

2023-11-16

2023-11-16

2023-11-15

2023-11-15

2023-11-15

Evenemangstips
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2023-12-02 16:58