INSÄNDARE/DEBATT: Jag vill först tacka dig Andreas Svahn, när du nu lämnar ditt ordförandeuppdrag i Regionstyrelsen, för det arbete du lagt ner i Regionen. Jag har inte alltid hållit med dig. Men det hindrar inte att jag uppskattar ditt engagemang för vår gemensamma framtid. Tack. Vila upp dig och kom sedan tillbaka till något du då tycker är väsentligt.
Jag är införstådd med det Behcet Barsom (KD), Jenny Steen (S) och AnnaGunnarsson (C) skrev i NA den 10.11 i år. De skrev: ”För att vi ska kunna införa nya behandlingar och metoder krävs också att vi fasar ut insatser som har lägre värde.” Sebastian Cehlin (M) och Anna Nordqvist (M) menar samma sak när de den 20.11 skrev: ”Vi måste våga ifrågasätta gamla strukturer och införa nya, innovativa arbetssätt som faktiskt gör skillnad för både patienter och vårdpersonal”.
Men jag vill på det bestämdaste protestera när de finner att insatserna med ”lägre värde” huvudsakligen är den sjukvård som utövas i den norra länsdelen. Öppenvårdsmottagningarna vid Lasarettet, Kirurgklinikens akutmottagning, den slutna Psykiatrin och tre Vårdcentraler menade man skulle kunna tas bort. I själva verket är dessa verksamheter högt värderade av befolkningen.
Bakgrunden till de föreslagna nedläggningarna är att det i 2023 års budgetarbete saknades flera miljoner kronor. En föreslagen skattehöjning med 75 öre täcker långt ifrån behovet.
Därför väcktes tanken på att lägga ner distriktsläkarmottagningarna i Storå, Frövi och Fellingsbro. Tanken har idag mynnat ut i att dessa mottagningar ska drivas i privat regi. Hur privatiseringen ska finansieras vet jag inte. Men med oförändrad verksamhet kan det ju inte bli billigare. För att bidra till den ökade patientsäkerheten som omnämns i Regionens utvecklingsplan 2023 måste de ansluta sig till det nya journalsystem som skulle införas under våren 2024.
Specialistmottagningarna vid lasarettet omhändertar tillsammans cirka 12 000 besök per år. De patienterna måste i fortsättningen tas om hand i Örebro eller Karlskoga. Jag tänker mig att personalen där har ungefär samma lön som i Lindesberg. De som drabbas mest är patienterna själva som på något sätt, ofta med egen bil måste ta sig till dessa mottagningar. Det tar tid och kostar pengar.
Så har vi det här med kirurgakuten. Tillströmningen av patienter är i år ungefär samma som 2018, även fördelat på dygnet. I en utredning finns ett förslag som Hälso- och sjukvårdsnämnden ska besluta om den 11 december. Utredarna trycker på att personalen på Akuten deltagit i arbetet med att utarbeta förslaget. Det är att primärjourslinjen i kirurgi ska lägga ner. I stället ska de sökande tas om hand av primärvårdsläkare eller åka till något av våra andra sjukhus. Men det stora problemet är att hälften av distriktsläkartjänsterna i den norra länsdelen saknar befattningshavare. Det synes orimligt att belasta de som finns med denna uppgift utöver deras vanliga arbetsuppgifter. Var ska de ha sin mottagning? Vi behöver kanske 10 år för att utbilda de nödvändiga distriktsläkarna. De sökandes resor kan bli krångliga och dyra.
Sammanfattningsvis menar jag att förslaget är oanvändbart. Regionens Utvecklingsenhet bör skrota hela projektet.
Ingemar Engstrand
Lindesberg