På onsdagskvällen besökte riksdagsmannen Jonas Eriksson, Miljöpartiet, sin hemstad Lindesberg. Man hade bjudit in till ett öppet möte för att låta honom informera om det politiska läget i Riksdagen, träffa kommunavdelningen och få möjlighet att lyfta olika frågor tillsammans med honom. Även om Jonas numer är bosatt i Örebro och av naturliga skäl spenderar en hel del tid i Stockholm, finns hans rötter kvar i Lindesberg. – Jag är en småföretagarson från Lindesberg, konstaterar Jonas.
Den här onsdagskvällen hade Café Kingsgården dörrarna öppna för vem som helst som var intresserad av Miljöpartiet och frågor kring det.
Inne i lokalen inväntar finbesöket Jonas Eriksson, miljöpartisten som växt upp Lindesberg, de som vill sluta upp till det öppna mötet som arrangerats. Anledningarna till mötet är flera och man har som sagt valt att låta vem som helst, miljöpartist eller inte, fullmäktige eller dagdrivare; medverka och lyssna.
– Det är lite blandat, jag är för att träffa kommunavdelningen och jag tror att många är nyfikna över vad som hänt i riksdagen efter valet. Vem som helst är välkommen hit att diskutera och lyfta frågor med mig. Jag representerar ju även länet, Örebro län, säger Jonas Eriksson innan mötet ska dra igång.
För Jonas är det ingenting ovanligt med att vara i Lindesberg. Här han både föräldrarna och lillebror bosatta, och så icke att förglömma sin kusin som många känner som Mattias Eriksson, chef vid Lindesbergs Stadshotell. Men historien letar sig längre bak än så, och släkten har gjort sig kända genom att vara först med att sälja radio- och TV-apparater.
– Det var min farfar som startade Lindesbergs första radio- och tv-handel på Köpmangatan, det är femtio år sedan. Det tog min pappa och farbror sedan över, så jag är en småföretagarson från Lindesberg, berättar Jonas och ler.
Sina första sjutton år på jorden bodde han i Guldsmedshyttan, vartefter han flyttade vidare till självaste Lindesberg. Jonas fortsätter:
– Jag bodde i tio år i Lindesberg innan jag flyttade till Örebro. Jag bor nu i Örebro, i Sörbyområdet, men jag pendlar till Stockholm minst tre dagar i veckan. På gymnasiet gick jag gick fyra år teknisk, tre år i Lindesberg och så sista året i Örebro. Och jag är gymnasielärare.
Redan under gymnasietiden växte det politiska intresset och idag, flera år senare,
har nu Jonas suttit i riksdagen sedan år 2010. Och här är han idag, i hemstaden Lindesberg för att träffa partikamrater och andra, nya ansikten. För faktum är att det inte bara är inbitna miljöpartister som dykt upp, utan även andra som är nyfikna på att höra vad han har att delge den församlade gruppen människor. Det fullastade bullfatet och kaffetermosarna står och väntar på disken, men man bestämmer sig för att börja mötet innan man tar kafferast. Det ska inte bli någon långkörare, men efter mötets slut ska man än dock få möjlighet att dröja sig kvar och diskutera sina funderingar med Jonas.
– Jag är här för er, inleder Jonas och så börjar kvällens möte.
I en satsning för att utrota livmoderhalscancer finns ett vaccinationserbjudande till kvinnor födda 1994–1999, där gratis vaccinering mot HPV erbjuds. För att uppnå flockimmunitet krävs att 70 procent av kvinnorna i målgruppen vaccinerar sig – men i Region Örebro län går det för långsamt. Nu går man därför ut med en uppmaning till målgruppen att ta ett stick i armen senast den 30 juni, då projekttiden löper ut.
INSÄNDARE/DEBATT: Det ligger ett långvarigt underskott bakom socialnämndens ekonomi. Vi har en ekonomi som är svår att budgetera för. Ett enda lagstadgat ärende kan betyda många miljoner i kostnader per år och detta kan ske från en dag till en annan. Under sju års tid har jag på nära håll följt förra styrets nedskärningar för att komma tillrätta med underskottet, viket i långa loppet leder till dyrare omkostnader då vi i Socialnämnden arbetar med människor och välfärd, något som man inte bara plockar bort.
Under den gångna helgen deltog Frövi Judo i de Nordiska Mästerskapen i danska Brøndby. Tävlingen blev mycket framgångsrik, där man gjorde sin starkaste prestation någonsin på ett nordiskt mästerskap, och kom med hela sex nya mästare.
I samband med Vårmönstringen i lördags anordnades Lindesbergs första Burnout-tävling vid SHRA:s klubblokal på Linde Raceway. Eventet lockade omkring 500 åskådare som samlades för att njuta av en kombination av motorsång, däckrök och hög stämning. Mikael ”Blomman” Blomberg från SHRA konstaterar att evenemanget överträffade förväntningarna.
– Vi hade aldrig trott att så många skulle komma, det blev riktigt drag – jättekul, säger ”Blomman”.
INSÄNDARE/DEBATT: Den 12 maj ska kommunfullmäktige fatta beslut om ansvarsfrihet för socialnämnden för verksamhetsåret 2024. Trots en tydlig och allvarlig revisionskritik väljer kommunfullmäktiges ordförande att föreslå ansvarsfrihet – i direkt strid med revisorernas rekommendation. Det är ett beslut som riskerar att urholka förtroendet för det politiska systemet och vårt gemensamma ansvarstagande.
Trots envisa regnskurar och mörka moln var stämningen på topp under årets Vårmönstring. På Lindeskolans stora grönområde stod blankpolerade bilar och motorcyklar från olika tidsepoker uppradade så långt ögat kunde nå. LindeNytt var på plats och fångade flera härliga ögonblick från utställningen som vi delar med oss av i bildspelet ovan.
REPLIK: Vår debattartikel lyfte konkreta förslag på hur skolans underskott kan minskas – utan att drabba elever, lärare eller landsbygd. Svaret från politiken bemöter inte våra argument, utan reducerar medborgarnas engagemang till något negativt som man är besviken över. Det är både oroande och ovärdigt.
En trafikolycka mellan en personbil och en lastbil inträffade vid 18.10-tiden på onsdagen på riksväg 50, mellan södra och mellersta infarten till Lindesberg.