På onsdagskvällen besökte riksdagsmannen Jonas Eriksson, Miljöpartiet, sin hemstad Lindesberg. Man hade bjudit in till ett öppet möte för att låta honom informera om det politiska läget i Riksdagen, träffa kommunavdelningen och få möjlighet att lyfta olika frågor tillsammans med honom. Även om Jonas numer är bosatt i Örebro och av naturliga skäl spenderar en hel del tid i Stockholm, finns hans rötter kvar i Lindesberg. – Jag är en småföretagarson från Lindesberg, konstaterar Jonas.
Den här onsdagskvällen hade Café Kingsgården dörrarna öppna för vem som helst som var intresserad av Miljöpartiet och frågor kring det.
Inne i lokalen inväntar finbesöket Jonas Eriksson, miljöpartisten som växt upp Lindesberg, de som vill sluta upp till det öppna mötet som arrangerats. Anledningarna till mötet är flera och man har som sagt valt att låta vem som helst, miljöpartist eller inte, fullmäktige eller dagdrivare; medverka och lyssna.
– Det är lite blandat, jag är för att träffa kommunavdelningen och jag tror att många är nyfikna över vad som hänt i riksdagen efter valet. Vem som helst är välkommen hit att diskutera och lyfta frågor med mig. Jag representerar ju även länet, Örebro län, säger Jonas Eriksson innan mötet ska dra igång.
För Jonas är det ingenting ovanligt med att vara i Lindesberg. Här han både föräldrarna och lillebror bosatta, och så icke att förglömma sin kusin som många känner som Mattias Eriksson, chef vid Lindesbergs Stadshotell. Men historien letar sig längre bak än så, och släkten har gjort sig kända genom att vara först med att sälja radio- och TV-apparater.
– Det var min farfar som startade Lindesbergs första radio- och tv-handel på Köpmangatan, det är femtio år sedan. Det tog min pappa och farbror sedan över, så jag är en småföretagarson från Lindesberg, berättar Jonas och ler.
Sina första sjutton år på jorden bodde han i Guldsmedshyttan, vartefter han flyttade vidare till självaste Lindesberg. Jonas fortsätter:
– Jag bodde i tio år i Lindesberg innan jag flyttade till Örebro. Jag bor nu i Örebro, i Sörbyområdet, men jag pendlar till Stockholm minst tre dagar i veckan. På gymnasiet gick jag gick fyra år teknisk, tre år i Lindesberg och så sista året i Örebro. Och jag är gymnasielärare.
Redan under gymnasietiden växte det politiska intresset och idag, flera år senare,
har nu Jonas suttit i riksdagen sedan år 2010. Och här är han idag, i hemstaden Lindesberg för att träffa partikamrater och andra, nya ansikten. För faktum är att det inte bara är inbitna miljöpartister som dykt upp, utan även andra som är nyfikna på att höra vad han har att delge den församlade gruppen människor. Det fullastade bullfatet och kaffetermosarna står och väntar på disken, men man bestämmer sig för att börja mötet innan man tar kafferast. Det ska inte bli någon långkörare, men efter mötets slut ska man än dock få möjlighet att dröja sig kvar och diskutera sina funderingar med Jonas.
– Jag är här för er, inleder Jonas och så börjar kvällens möte.
På fredagseftermiddagen stod det klart att det lokala glassföretaget ”En får tacka” i Danshyttan, Storå, återigen tilldelats en ädel valör i Glass-SM, som gick av stapel vid Stockholmsmässan under dagen. Med sin unika fårglass kammade man hem ett brons i kategorin ”Pistage”.
– Det känns väldigt roligt, det är en ny smak som jag inte har gjort förut, men den gick hem, säger Björn Johansson till LindeNytt.
Biljettförsäljningen till 2025 års Caprice med Manskören Harmoni har rusat ända sedan plåtarna släpptes vid månadsskiftet november/december. För att ingen skall behöva vända i dörren på grund av lapp på luckan, öppnar man nu ännu en sidoläktare för att försäkra sig om att alla som vill ska få chansen att se showen – som i år kommer med en extra krydda.
Under onsdagen avgjordes årets pitchtävling för UF-företag på Lindeskolan i Lindesberg. Sparbanken Bergslagen, tillsammans med skolan och ett antal lokala samarbetspartners, arrangerade tävlingen där man delade ut priser i fyra olika kategorier. Varje vinnande företag fick ta emot en prischeck om 5000 kronor vardera, som kanske kan hjälpa de unga entreprenörerna en bit i sitt fortsatta arbete.
INSÄNDARE/DEBATT: Ytterligare försämring för människor, ekonomi och miljö i Bergslagen är aktuellt I Lindesberg har Staten centralt ett servicecenter. Där erbjuds vägledning och service för Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Migrationsverket, Pensionsmyndigheten och Skatteverket.
En äldre man är avförd med ambulans till sjukhus efter en singelolycka i Vedevåg.
– Mannen var vaken och talbar, men skadeläget är fortfarande oklart, uppger Anders Dahlman, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.
I skogarna vid Resta, strax utanför Ramsberg, fick Sara Lindlöf i förra veckan syn på ett lodjur som lugnt spatserade bland träden.
– Jag hade ju bara sett lodjur på djurpark innan, så det var jättehäftigt att få se på riktigt! säger hon till LindeNytt.
Förra veckan var jag ute på en promenad vid ett vattendrag där jag tidigare har sett en kungsfiskare – men bara på avstånd.
Fredagen den 28 mars nyöppnar Café Oscar, nu med nytt namn, nya visioner och en ny kock. Dessutom har företaget fått en ny delägare i form av Tjodolf Sommestad, som kommer in med friska idéer.
– Det ska bli jättespännande. Linde Stadshotell är ju en viktig verksamhet för en småstad som Lindesberg, och jag har varit intresserad av den branschen sedan länge, berättar Tjodolf för LindeNytt.