Elisabeth Svantesson (M) på besök tillsammans med tre medlemmar från MUF. Foto: Ida Lindkvist
Riksdagspolitiker träffade elever på Lindeskolan
Riksdagsledamot Elisabeth Svantesson (M) tog idag vägen förbi Lindeskolan för ett besök. Uppslutningen där eleverna fick chansen att träffa politikern var aningens skral, men den huvudsakliga anledningen till besöket, att få berättat för sig om Lindeskolans modell för nyanlända, gav desto mer.
Elisabeth Svantesson (M), riksdagsledamot och arbetsmarknadsutskottets vice ordförande, gästade under eftermiddagen Lindeskolan. Bosatt i Örebro som Elisabeth är, så är inte Lindesberg någon okänd plats för henne, utan har varit här flertalet gånger.
– Det huvudsakliga i besöket är att hon ska träffa de nyanlända som idag är över 280 stycken, en utmaning som Lindeskolan jobbar jättebra med, och det ska presenteras för Elisabeth, berättar Lillemor Bodman, lärare vid Lindeskolan.
Elisabeth ska först träffa elever i Kulturums aula, en samling som hon poängterar är frivillig. Och den blir ganska tunn och eleverna är få, vilket kanske inte är så konstigt med
Elisabeth Svantesson (M) välkomnades med tårta. Foto: Ida Lindkvist
tanke på de stundande studenttiderna.
– Hon får komma tillbaka i höst, det gick väldigt fort så jag hann inte gå ut med att hon skulle komma hit. Men jag är jätteglad att hon är här, hon är härligt engagerad i skolfrågor, kommenterar gymnasiechef Staffan Hörnberg.
Riksdagspolitikern pratar jobb; att vissa jobb försvinner samtidigt som nya jobb uppstår.
– Om 10 år kommer det finnas jobb som vi idag inte känner till, säger Elisabeth.
– Kraven på arbetsmarknaden höjs, och en del tycker att arbetsgivare ställer för höga krav. Man måste hänga med i det här, och även vi politiker måste hänga med.
Efteråt får Elisabeth några frågor, alltifrån om hur det är i riksdagen till en djupare fundering rörande personaloption.
Nästa hållplats är SFI. Här berättar man hur man löst det för 280 elever uppdelade på 13 stycken klasser. Eleverna som går här är
Modellen presenteras. Foto: Ida Lindkvist
mellan 16-20 år gamla. Man börjar med att gå en, två månader i introduktionsgruppen där man får lära sig hur skolan fungerar och hur olika saker går till i Sverige. De här 280 eleverna har alla varsitt specialanpassat schema som är helt och hållet individuellt. Eleverna kartläggs och ett schema sammanställs. Matematiken blir eleverna oftast klara med relativt snabbt, medan just svenskan tar desto längre tid. Här har man öppna dörrar oavsett dag och vecka och jobbar med stor flexibilitet mellan de olika stegen. Ungefär en timme varje vecka spenderas åt att planera och pussla för att få allt att flyta på.
– Här går elever som både har fått uppehållstillstånd och inte. Det är kontinuerlig in- och utskrivning. Tyvärr så är det kö, då kanske varken lärare eller lokaler finns i den omfattningen som behövs, säger Agneta Guhren, lärare.
– Idén med den här modellen är att titta efter elevernas tillgångar, inte deras tillkortakommanden. Vad man inte kan får man höra tillräckligt ändå. Modellen har successivt vuxit fram under 15 år, och jag vill ändå säga att vi ligger i framkant, säger Agneta.
Tack för ert stöd!
LindeNytt vill passa på och tacka alla er som genom swishgåvor har stöttat och hjälpt oss att bedriva vår verksamhet.
Era gåvor gör skillnad. Vill du också stötta LindeNytt?
Swishnr: 123-053 19 05
KommentarerKommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.
Hades de Vandel vinner Bergslagsloppet 2025 efter en rejäl styrkeduell mot Castor The Star. Vinnartiden blev snabba 10,4, bara en tiondel från banrekordet som sattes 2020. Foto: Anneli Lundegård
Det bäddades upp för en duell i årets största travlopp på Fornaboda Travbana och favoriterna svek inte publiken. Med dryga halvvarvet kvar till mål så fick elithästarna Castor The Star och Hades de Vandel göra upp om segerkransen. Båda hästarna visade prov på en rejäl styrka men trots en tung resa utvändigt ledaren, så blev det Hades de Vandel som var starkast med sin kusk Robin Bakker.
– Idag kämpade båda hästarna tappert fram till mållinjen, säger segerkusken
Jag har, som medborgare i Lindesberg, lämnat in ett formellt medborgarförslag till kommunfullmäktige. Förslaget är enkelt: att en extern och oberoende part ska genomföra en fullständig granskning av hur kommunen hanterar jäv och intressekonflikter, samt att ta fram nya, skärpta regler som förbjuder vänskapskorruption.
Trädet står i fokus – som form, idé och kreativ drivkraft – när Tormek bjuder in till sommarutställningen In Between Trees – Through Grind and Motion. Denna gång har man valt en ny riktning med fokus på det konstnärliga uttrycket och ambitionen att ge besökarna en helhetsupplevelse.
– Det är ett steg framåt i vår utveckling. Vi är väldigt glada över att få möjligheten att visa upp dessa fantastiska verk från utställare på den här nivån, säger Malin Karlsson, Social Media Specialist på slipmaskinstillverkaren Tormek.
Vad gör en tradition – hur blir den till och hur överlever den? Ibland kan man tro att det bara behövs en något galen idé och lite människor som känner för att utveckla den för att något ska växa till en tradition. Det var ungefär det som hände i Ullersäter för dussinet år sedan.
– Jag får nog säga att jag är skyldig till det, säger Christofer Kärrdahl, som är sekreterare i Ullersäters bygdegårdsförening som står för arrangemangen kring det populära UllerMuller.
– Det var jag och två grannar som fick för oss att vi skulle ta traktorerna med oss och åka till Nostalgibyn och det var väl kul, fortsätter han.
Årets Drömjobbare redo att testa sina vingar
För fjortonde sommaren i ordningen genomför Sparbanken Bergslagen sitt projekt Drömjobbet, där ett antal drivna ungdomar i åldern 17-22 år får ...
Lördagen den 19 juli är det återigen dags att maxa hästkrafterna ur bygdens motorer, då den tredje upplagan av Bergslagens Snabbaste går av stapeln på Linde Raceway.
– Vi hoppas att det blir riktigt roligt och att lindesbergarna tycker det är skoj att det kommer igång igen. Vi har ju märkt att det är väldigt efterlängtat, säger Peter Hayden på SHRA.
Knappt ett år efter att Rickard Bädicker tog över Kajsa & Pinnens Bowling efter Lars-Åke Johansson, begärs företaget i konkurs vid Örebro Tingsrätt. De ständigt stigande matpriserna och inflationen uppges vara orsaken till beslutet.
Anwar Ghoubari och Elin Olofsson välkomnar till Sommarboden. Om några få dagar kommer man resa ett 27 lvadratmeter stort tält på platsen. Foto: Jennie Einarsson
Efter att gratisbutiken Gåvoboden i Lindesberg stått utan lokal i en månad, har man nu hittat en tillfällig lösning över sommaren för att kunna fortsätta verksamheten. Ett lokalt företag har erbjudit sig att sponsra med ett större inhägnat tält, och därmed flyttar nu Sommarboden in i Elin Olofssons villaträdgård på Östermalmsvägen 1 i Lindesberg.
– Det här är ett socialt hus, och jag tänker att nu ska det verkligen användas, säger Elin entusiastiskt.
En villa i Guldsmedshyttan blev i december 2024 totalförstörd i en brand. Idag, onsdag, fick räddningstjänsten rycka ut till samma adress igen – då en ny brand upptäckts i det idag obebodda huset.