Röda Korset i Lindesberg har fått i uppdrag av Lindesbergs kommun att samordna de civila insatserna till invånare som behöver hjälp under coronapandemin.
– Vi är väldigt glada och tacksamma för samarbetet med kommunen, det gör att vi kan stå enade och hjälpa de som behöver, sade Röda Korsets ordförande Katarina Löwenbrink under torsdagens pressträff.
I dagsläget har Röda Korset ca 25-30 aktiva volontärer i Lindesberg, som regelbundet hjälper medborgare att utföra de vardagliga ting som under coronakrisen blivit svåra att klara av på egen hand.
– Vi hade en upparbetad krisplan sedan innan, så den var bara att sjösätta när det blev skarpt läge. Det som har varit svårt är att verkligen nå ut till riskgrupperna, och därför är vi jätteglada för samarbetet med kommunen, berättar Katarina och fortsätter:
– Många äldre har inte råd att få sina matvaror hemkörda från matbutikerna, vilket resulterar i att de istället går och handlar själva, något som vi absolut inte vill i dagens läge. Då kan man kontakta oss, vår hjälp är kostnadsfri och vi kan både handla mat och hämta mediciner, även till de som är sjuka.
Förutom att hjälpa till med mat- och medicinleveranser tillhandahåller man även läxhjälp, uppdaterad coronainformation på 16 språk, tolkhjälp och en stunds samtalande med en medmänniska.
– Det kan kännas ensamt och isolerat för många just nu, då kan det vara skönt att kunna ringa och prata en stund med någon som lyssnar. Vi har även övertagit väntjänstens uppdrag och hjälper till med tjänsterna som de normalt utför, berättar Katarina.
På bara några veckor har Röda Korset tillverkat och levererat ca 2800 skyddsvisir till både sjuk- och kriminalvården, där privatpersoner hjälpt till att sy skyddsutrustningen.
– Man kan komma och sy samtidigt som man kan få prata av sig om man känner ett behov. Vill man bara strosa runt i butiken ett tag är man välkommen att göra det, och om man vill finns det möjlighet att få butiken för sig själv en stund, avslutar Katarina.
För mer information om Röda Korsets hjälpinsatser klicka här.
För en dryg vecka sedan sjösatte Kajsa och Pinnens Bowling och Restaurang sitt helt nya koncept som riktar sig till alla båtburna i Lindesberg. Nu finns det möjlighet att få maten levererad direkt ner till båten vid bryggan som ligger precis nedanför restaurangen i Lindesberg Arena.
– Jag tror jättemycket på den här idén, förklarar Lars-Åke ”Pinnen” Johansson samtidigt som han förbereder dagens första leverans.
I SVT:s nya morddokumentärserie, Skrik från förr, kastas nytt ljus över svenska mord i det förgångna. Författaren och journalisten David Lagercrantz tar med hjälp av historiker, forensiker och utredare reda på vad som egentligen skedde under den fasansfulla natten då flera människor miste livet. I avsnitt 8 av serien djupdyker man i fallet om morden i Munkhyttan, som begicks under hösten 1928.
Sedan tidigt på fredagsmorgonen har en större polisinsats ägt rum på en adress i södra kommundelen. Detta sedan ett spädbarn anträffats död i en bostad. Två personer greps i samband med insatsen och har under dagen anhållits misstänkta för vållande till annans död.
– Just nu vet vi inte om barnet har dött av naturliga orsaker eller om ett brott har begåtts. Det har genomförts en teknisk undersökning och vi kan i nuläget inte utesluta brott, kommenterar Christina Hallin, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.
Leja gruvfält har en mycket gammal historia och är känd redan så långt tillbaka i tiden som från 1500-talet. Här finns fantastiska ruiner väl bevarade trots att det gått över 100 år sedan gruvan lades ner.
– Troligen beror det på att man direkt monterade ner allt maskineri och rev byggnaderna när gruvan lades ner. Det är inga byggnader som har stått kvar och rasat och rivit omkull något, därför står betongfundamenten ganska intakta, förklarar Magnus Jerlström från Kultur- och fritidsenheten som håller sin allra första visning av det spektakulära området. LindeNytt var med på plats för att ta del av de historiska berättelserna om gruvan och dess arbetare.
Med fantasyboken ”Sagan om Fornrike” gör Marika Söderström från Vasselhyttan debut som barnboksförfattare. I boken, som skildrar en värld fylld av fantasi och magi, finns även en viktig underliggande mening.
– Budskapet handlar om att vi alla är lika mycket värda, förklarar Marika.
Komikerduon Magnus Betnér och Henrik Nyblom tar med sig sin sprillans nya show ”Puss & Kram” till Lindesberg den 10 september. Föreställningen, som blir ett av de allra första stoppen på den kommande turnén, hålls på Riff Musik Bar i Lindesberg, som är mycket glada över att välkomna duon på sin scen.
– Vi är superglada att lyckas få hit såhär stora namn med tanke på våran lilla lokal, säger Johan Eriksson.
Midsommarkarnevalen i Ramsberg bjöd på ett sprakande färgglatt tåg med inslag av hockeylag, Korpspel och allt man kan tänka sig däremellan. Trots att temperaturen fullkomligt sköt i höjden så fylldes hela Ramsberg med besökare för att äntligen få ta del av festligheterna igen efter ett långt pandemiuppehåll. LindeNytt fanns självklart på plats för att kunna bjuda på ett stort bildspecial.
Lindesbergs folkdansgille är den förening som sedan 50-talet varit med och arrangerat det traditionella midsommarfirandet i Oscarsparken, Lindesberg. Arne Evertsson är en av medlemmarna och har själv medverkat under de senaste 50 åren. Men den här sommaren blir det inget. Han berättar för LindeNytt, att man i år helt enkelt inte har fått ihop tillräckligt med folk för att kunna genomföra evenemanget.
– Jag vet inte om det beror på pandemin, men det verkar som att folk har skaffat andra vanor, förklarar han.