Måndagens kraftiga regn oroar kräftfiskearrangören

Roland inför kräftfisket: ”Det här kunde vi vara utan…”

Det allmänna kräftfisket i Lindesberg har varit uruselt i många år. Det är tio år sedan man upplevde ett bra fiske och under åren som gått har olika åtgärder vidtagits för att försöka bättra på fiskelyckan – men utan större framgång. De två senaste årens usla fiske kan helt eller delvis förklaras i kraftigt regn dagarna innan och med anledning av gårdagskvällens oväder har man mycket litet hopp om att trenden bryts när fisket arrangeras nu på fredag kväll.

Arrangören, Lindessjöns Fiskevårdsområdesförening, kunde redan under juli månad konstatera att sensommarens kräftfiske riskerade bli trögt. Detta på grund av det för sommaren ovanligt höga vattenflödet i vattendragen. Hoppet om att 2012 års fiske skulle kunna bli bättre än tidigare fanns dock ändå kvar – fram till igår. Då kom det förbaskade regnet igen.
-Det här kunde vi vara utan, suckar Roland Johansson som uppmätte 22 millimeter nederbörd under måndagskvällen.
Johansson menar att kraftigt regn dagarna inför ett kräftfiske aldrig är bra. Det medför endast problem och dåliga resultat.
-Dels är det svårare att få ut burarna, framförallt nere i Dalkarlshyttan, men sedan är det tydligt att kräftorna inte är lika aktiva efter så här kraftig nederbörd. Det är bara att konstatera att risken är stor för ytterligare ett dåligt fiske. Tyvärr.

Fisket må ha varit dåligt i många år, men det finns gott om kräftor längre ned i vattensystemet. Det är i sjön och Bottenån man upplever de sämre förutsättningarna.
-Det vill vi ändra på. Vi har släppt ut kräftor på dessa platser, senast i ån nedanför Lindesberg Arena. Kräftorna fiskar vi upp nere i Dalkarlshyttan, där det finns väldigt gott om dem, och omplacerar dem så att säga, förklarar Roland Johansson.
Han tillägger att denna åtgärd måste upprepas och att så kommer ske även i fortsättningen.
-Vi kommer göra likadant i höst för att försöka förbättra fisket inför nästa års kräftfiske, säger han.

Från rekord till bottennotering
År 2000 noterades ett nytt fiskerekord. Den aktuella kvällen fångades 6547 kräftor vilket var drygt 2000 st fler än året innan. Även 2001 blev lyckosamt – riktigt lyckosamt. Då blev det rekord igen när totalt 11005 kräftor landades under premiärkvällen. Kanonfisket i Lindesberg fortsatte även kommande år. 2002 noterade man, för tredje året i rad, ett nytt fiskerekord. Denna omgång stannade räkneverket på hela 13 590. Där upphörde dock den historiska fisketrenden. 2003 sjönk fångsten till ca 6500 och siffrorna har sedan dess varierat kraftigt där man som sämst fångade 1000 st och som bäst omkring 5000 st.

Historieboken ger tröst
Även om man ser höga vattenflöden och kraftig nederbörd som ett gissel som hotar fisket, så säger historieboken att det finns goda chanser till en lyckad kväll ändå. År 2000 noterade man trots allt ett fångstrekord och då var vattennivån så hög att man fick ställa in premiären för att sedan hoppas på det bästa när den andra fiskekvällen genomfördes. Det tåls att upprepas: Man noterade fångstrekord trots höga flöden.

Fotnot: 2010 ställdes det allmänna fisket in i syfte att ge beståndet en chans till tillväxt. 2011 återupptogs fisket – men fångsterna blev mycket blygsamma trots föregående års uppehåll. 2566 fångades i fjol.

Publicerad 7 augusti 2012 klockan 10:33

Fredrik Norman , 0581-61 71 71

Foto: Jennie Einarsson

Nya rekommendationer för testning och karantän

Den kraftigt ökade smittspridningen av covid-19 har fått Folkhälsomyndigheten att justera sina riktlinjer för de som insjuknat och även för personer i karantän. Bland annat slopas familjekarantänen för vissa grupper, medan antalet dagar i karantän för både sjuka och hushållskontakter kortas ned från sju till fem dagar. Man gör även prioriteringar i testverksamheten för att underlätta det mycket ansträngda läget.

20 januari 2022 klockan 14:57 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

AnnonsRigoletto bokstavligen i ny kostym - 1920 talets art deco. Med vacker musik från tiden innan. Foto: Folkets Hus och Parker.

Rigoletto: Musik utan gränser – bara att njuta och nynna med!

Det BLIR live-sänd opera på bio i Lindesberg även 2022 trots allt. Året inleds med en av de mest spelade opera-pjäserna – och faktiskt mest nynnade melodierna.

20 januari 2022 klockan 13:18 av Hans Andersson Visa hela artikeln

Satsa på lokal energiförsörjning för att möta framtida utmaningar

INSÄNDARE/DEBATT: Att det råder elbrist i Sverige är en myt. I norra Sverige produceras...

Regeringens lösning: el-bidrag för att betala skyhöga skatter

INSÄNDARE/DEBATT: Människor runt om i landet tvingas nu leva med konsekvenserna av regeringens...

Röklukt i livsmedelsbutik undersöktes av brandkåren

Strax före klockan sju på tisdagsmorgonen, larmades Nerikes Brandkår ut till en livsmedelsbutik i ...

Skärmbild från Region Örebro läns hemsida.

434 nya fall i kommunen – på en vecka

Antalet bekräftade fall av covid-19 i Lindesbergs kommun fortsätter att öka i rekordfart. Enligt färska siffror från Region Örebro län rapporterades 434 nya fall av sjukdomen bara under de senaste sju dagarna, vilket är den högsta noteringen sedan pandemin startade.

17 januari 2022 klockan 09:37 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Genrebild. Foto: Camilla Lagerman

Bankhus utsatt för skadegörelse: ”Flera rutor har skadats”

På måndagsmorgonen larmades polisen till Kungsgatan i centrala Lindesberg, sedan någon eller några med ett tillhygge hade gett sig på fastigheten i vilken bland annat Handelsbanken huserar. När patrullen kom fram till adressen, fanns dock ingen misstänkt kvar på platsen.
– Man hittade ett föremål kvarlämnat, som har tagits i beslag, uppger Christina Hallin, polisens presstalesperson i region Bergslagen.

17 januari 2022 klockan 09:41 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Söndagens volleyboll är framflyttad
Ännu en volleybollmatch inom Elitserien flyttas. I början av året var det hemmaderbyt mot Örebro som flyttades på grund av spelare som testat sig...
15 januari 2022 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Publikfri hemmamatch slutade med förlust
Dörrarna var låsta när fredagens match mot Per-Ols skulle spelas, istället fick man följa matchen på Facebook. Efter ett beslut från WSK ...
14 januari 2022 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Nattöppen akutmottagning från den 17 januari
Från och med måndag den 17 januari kan invånare återigen vända sig till akutmottagningen på Lindesbergs lasarett oavsett akuta besvär och tid p...
14 januari 2022 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Extremt halt: ”Det är tufft, men vi kämpar på!”

På många platser i kommunen råder just nu mycket svår halka till följd av väderomslaget från kallgrader till mildare väder. På Samhällsbyggnad Bergslagen uppges att halkbekämpningen just nu upptar alla resurser, men att det ändå kommer att ta tid innan man hunnit med alla platser och vägsträckor.
– Vi har vår egen personal ute i centrala delarna, sedan har vi våra entreprenörer som kör i ytterområden. Trots att vi kör för fullt just nu, så kommer det ändå att dröja lite innan vi hunnit med alla platser, kommenterar Michael Kromm, arbetsledare på avdelning Gata, Samhällsbyggnad Bergslagen.

13 januari 2022 klockan 10:30 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Genrebild. Foto: Camilla Lagerman

Trafikolycka i Frövi – lastbil och personbil kolliderade

En lastbil och personbil var inblandade i en trafikolycka på torsdagsmorgonen i centrala Frövi. Enligt uppgift från polisen skall ingen av de inblandade ha skadats allvarligt.

13 januari 2022 klockan 08:23 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Ny toppnotering i coronafall ger längre väntetid på provsvar

Den senaste tidens kraftiga ökning av antalet coronafall i länet har återigen gett regionens ...

Nya restriktioner från och med onsdag 12 januari

Antalet bekräftade fall av covid-19 har ökat kraftigt i hela landet efter jul- och nyårshelgerna, och Ö...

AnnonsLillemor Bodman (M). Foto: Moderaterna

Hur kan vi värna demokratin? Svar: Genom att utbilda och informera barn och unga

INSÄNDARE/DEBATT: ”Ungdomen är vår framtid”, ”Det är de unga som ska bygga framtiden”. Citat som vi ofta använder och som använts i alla tider. Det är naturligtvis så men om vi vill att våra barn och ungdomar ska värna vår demokrati så måste vi också se till att de har kunskaper och en förståelse för hur demokratin fungerar.

10 januari 2022 klockan 09:25 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Brandkåren larmades om rökutveckling i industrilokal

Strax före klockan åtta på måndagsmorgonen, larmades Nerikes Brandkår ut till en industribrand i ...

Kraftigt ökad smittspridning – omikron dominant

Under vecka 52 ökade smittspridningen av covid-19 i Örebro län kraftigt, då cirka 1 860 nya fall ...

Volleybollderby flyttas efter coronasmitta

Onsdagens elitseriemöte i volleyboll mellan Lindesberg och Örebro ställs in med kort varsel efter att en av ...

Brandkåren ryckte ut till häst i nöd: ”Föll omkull på isen”

På tisdagsförmiddagen larmades Nerikes Brandkår om en häst som hade fallit ...

Fyra personer misshandlades i stort slagsmål

På nyårsnatten larmades polisen om ett pågående slagsmål i Vedevåg. Enligt uppgift skall mellan 10-15 ...

SMHI varnar för plötslig ishalka

Regn följt av uppklarnande väder och fallande temperaturer. Så ser prognosen ut, som SMHI nu flaggar gul varning för gä...

Gott Nytt År!

Med bara några timmar kvar av året, passar redaktionen på att tacka er alla för i år och samtidigt önska er ett Gott Nytt 2022!

31 december 2021 klockan 11:38 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Nya missförhållanden vid äldreboende – ny Lex Sarah-anmälan gjord
I början av november rapporterade LindeNytt om en rad missförhållanden vid ett äldreboende i Lindesberg. Problemen med bland annat stölder, då...
29 december 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Industribrand var snabbt under kontroll: ”Ingen har skadats”
På onsdagsmorgonen larmades Nerikes Brandkår ut till en industribrand i Lindesberg.
29 december 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

WSK gästas av Allsvenskt motstånd
Fyra lag återstår i innebandyns Distriktsmästerskap. Ett av lagen är WSK Lindesberg som på onsdag tar emot Lillån IBK, ett lag som till vardags ...
28 december 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-12-27

2021-12-26

2021-12-24

2021-12-23

2021-12-22

2021-12-21

2021-12-21

2021-12-20

2021-12-20

2021-12-20

2021-12-19

2021-12-19

2021-12-19

2021-12-17

2022-01-22 19:47