INSÄNDARE/DEBATT: Ta ansvar Andreas Svahn, Bechet Barsom och Jenny Steen!
I NA den 23 november fanns en artikel där ett möte i församlingshemmet någon dag innan i Ljusnarsberg refererades. Hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Bechet Barsom och vice ordförande Jenny Steen var där för att tala om den framtida ekonomin i Region Örebro Län. De sparförslag som lagts fram till Hälso- och sjukvårdsnämnden den 19 oktober med titeln en ”Utvecklingsplan för hälso- och sjukvården” diskuterades. Enligt vår uppfattning borde det heta sparplan eller rent av avvecklingsplan.
En åhörare bekymrade sig för den långa resvägen från exempelvis Yxsjöberg till Örebro om planen genomförs. Det handlar om 25 mil. Man måste även i uselt väder åka förbi Lasarettet i Lindesberg. Bechet Barsoms svar var att patienter är beredda på att åka längre till det ställe där det finns bäst vård. Indirekt har han därmed sagt att den vård som gives i Lindesberg är sämre än den i Örebro.
Det är rent trams. Det finns adekvat utrusning och personalen i Lindesberg är lika skicklig som den i Örebro. Det finns ingen utredning som visar något annat.
97 procent av alla inkommande akuta fall kan hanteras på Lindesbergs akutmottagning. Dessutom har Lasarettet i Lindesberg flera gånger legat i topp i nationella undersökningar när patienter liksom AT-läkare har bedömt vården.
Jenny Steen pratade hon också. Hon ville verkligen understryka att det inte finns några som helst tankar på att lägga ner Lindesbergs lasarett eller akuten där. Det handlar om akutkirurgin. Men enligt en utredning 2018 är ett akutsjukhus ett sjukhus som har en akutmottagning med två eller flera samlokaliserade specialiteter, till exempel medicin och kirurgi.
År 2000 gjorde kirurger från de tre sjukhusen i Örebro, Karlskoga och Lindesberg, tillsammans med en distriktsläkare, en genomgång av journaler förda för 500 inlagda patienter. 97 procent utgjordes av patienter lämpade för länsdelssjukhus såsom Lindesberg och Karlskoga.
På akutmottagningen i Lindesberg omhändertogs årligen mer än 16 000 patienter, de flesta av kirurgjouren. Av inneliggande patienter på kirurgkliniken kom 76 procent in via akutmottagningen och på medicinkliniken var det 97 procent.
Bechet Barsom sa också att ”vi skickar till och med patienter till Uppsala.” Det är mer än så. Lindesberg har till och med, efter överenskommelse med Örebro, fått hjälp i Helsingfors.
Vi kan inte nog betona den stora betydelse som lasarettet i Lindesberg har för befolkningen och för den regionala utvecklingen. Bechet Barsom måste be om ursäkt för att han i Ljusnarsberg antydde tvivel om Lindesbergs lasarett.
Vi fruktar att regionråden genom att ha kastat fram tanken på nedläggningar pressar personal att söka sig till andra arbetsplatser. Efter något år kan regionråden säga att det inte går att starta om sjukhuset eftersom det fattas personal! Samtliga lokala partier i Lindesberg har sagt att de vill ha kvar sitt lasarett.
I dagarna samlas världens ledare i Dubai för att diskutera hur vi kan hålla jordens temperatur nere och rädda miljön genom att minska utsläppen från bland annat transporter. I det så kallade Parisavtalet enades världens länder om att hålla den globala ökningen av medeltemperaturen väl under två grader jämfört med förindustriell tid. Nu har man varit uppe i 2,06 graders ökning. Det har orsakat exceptionell torka, skogsbränder och stormar på stora delar av planeten. Det bekymrar oss och borde bekymra Andreas Svahn, Bechet Barsom och Jenny Steen. Unga runt om i världen är rädda och de är ledsna för att vuxna inte tar sitt ansvar.
Vår hälso- och sjukvårdsnämnd vill öka resandet med bil motsvarande 81 varv runt jorden varje år för boende i norra och västra Örebro län.
Peter Larsson, Linde Bilskadecenter
Peter Jilke, kirurg
Ingemar Engstrand, öron-näs- och halsläkare
Reidar Johansson, PRO
Lars Idstam, SPF