När elvaåriga Ronya fick höra att mellanstadiet på Vedevågsskolan eventuellt skulle flyttas, blev hon väldigt ledsen och orolig. Efter långa diskussioner med sin mamma kom hon fram till starta en egen namninsamling för att visa politikerna hur eleverna ser på frågan.
För fyra år sedan flyttade fyrabarnsfamiljen Sköldenström från Norrland till Vedevåg för att komma närmare sin något utspridda släkt. En bidragande faktor till att bostadsorten blev just Vedevåg var närheten till skola och förskola, samt det lantliga läget som de eftersökte för barnens skull.
– Vi sade att det här skulle vara sista flytten, för här fanns allt. Men nu kommer jag på mig själv med att fundera på om vi ändå måste leta nytt boende eftersom kommunen vill lägga ned mellanstadiet här, berättar Linda Sköldenström och fortsätter:
– Vi är bestörta! Det här är ju en katastrof för byn! Vi är rädda att det kommer bli ännu en sovande by, och att barnfamiljer inte väljer att bosätta sig här. Hur har de ens kommit fram till det här förslaget? Det känns som man bara flyttar runt ett problem.
När dottern Ronya i förra veckan kom hem från skolan med ett brev från rektorn gällande den eventuella flytten av mellanstadiet från Vedevågsskolan, var det med tårar i ögonen hon räckte över det till sina föräldrar.
– Hon var väldigt ledsen och undrade om det inte fanns något man kunde göra för att stoppa det, och då kom diskussionen om en namninsamling upp. Eftersom vi bor i ett demokratiskt samhälle har vi rätt att säga vår mening om saker och ting, och det nappade hon på.
Några dagar senare hade Ronya fått in flera underskrifter från elever på skolan, och de hade dessutom motiverat varför de inte ville flytta till en annan skola.
– Hon har verkligen lagt ned hjärta och själ i det här. Varken hon eller hennes kompisar vill splittras och börja på nya skolor, säger Linda och avslutar:
– Har man överhuvudtaget tagit hänsyn till barnens känslor?
För att läsa hela namninsamlingen, klicka HÄR.
Familjen har också startat en namninsamling på nätet, den finns HÄR.
Nu är det snart dags för ungdomarna i Lindesbergs kommun att söka ferieplats för sommaren, och i år kan unga få pröva på att driva eget företag som feriejobb.
– Kanske har någon ungdom en idé som den vill pröva eller ett intresse av att få lära sig mer om hur det är att driva eget företag? säger Zila Conejeros, enhetschef på arbetsmarknadsenheten, Tillväxtförvaltningen, i ett pressmeddelande.
Säsongens sista möte mot Malung spelades under onsdagskvällen, i Lindehov. Båda lagen bjöd på ett svajigt spel, där Lindlöven bjöd in bortalaget trots tre fina mål i den andra perioden. Matchen fick i slutändan avgöras i straffläggning, där tabelljumbon spelade in 1-2.
För det 34:e året i ordningen välkomnade bröderna Nelzén sina kunder till bokrean, som faktiskt blir den sista i brödernas regi. Med på plats fanns även de nya ägarna Christina Orrbo och Ann Björklund, som nu passar på att suga åt sig så mycket kunskap de kan innan det är dags att stå på egna ben.
– Vi övningskör för fullt, skrattar Ann bakom kassan.
Från och med den 1 mars kommer biblioteken i Lindesbergs kommun att minska sina öppettider. Bakgrunden till åtgärden är minskade resurser till biblioteken som därför behövt minska personal. Detta meddelade Kulturenheten i ett pressmeddelande under måndagen.
Centerpartiet i Lindesbergs starke man, Jonas Kleber, lämnar nu över klubban efter tio år som ordförande.
Från ett sjumålsunderläge i halvleksvilan, till en fyramålsseger. När den andra halvleken spelades igång, hade Rimbo svårt att ta sig förbi, LIF Lindesbergs uppskruvade spel. Hela 23 mål spelades in i den andra halvleken, där ett lättat LIF kunde räkna in två nya poäng.
– Det här var en riktig ”måstematch” som vi bara skulle vinna, säjer Asso Eliassi.
Regn och minusgrader har resulterat i att det råder blixthalka i vårt område. Halkbekämpning pågår sedan flera timmar tillbaka – men inte i den takt man hade hoppats på. Halkan är nämligen så svår att även maskinerna haft svårigheter att ta sig fram.
– Det är extremt, kommenterar Jan Gustafsson, som är arbetsledare för Samhällsbyggnads avdelning Park/Idrott.
Om allt går enligt plan öppnar 37:an på fredag, i sin nya och betydligt större kostym. Dessutom håller man som bäst på att ta fram helt nya röror till sina omåttligt populära baguetter, och till sin hjälp har man en av de ursprungliga upphovsmakarna till just rörorna, tillika Årets Ekokock, Anders Johnsson.
– Nu ska vi ta 37:an in i framtiden med lite nya smaker, och jag tror att det kommer bli riktigt bra, säger Anders med ett brett leende.