NLF firar idag 75 långa år med ett rafflande Öppet hus som passar alla åldrar. Med en korv i ena handen, och kanske en NLF-ballong i den andra, var det fritt fram att spatsera runt och åskåda blankputsade fordon och känna och klämma på olika sorters sand och grus i storsäckar, kliva in i en stor skopa och kanske även hälsa på den lurviga och glada Preem-björnen.
Det är öppet hus hos NLF, Nora- Lindefrakt, och med solen skinandes passar ung som gammal på att besöka företaget. Utställare finns på plats; Preem och dess nya, fräscha dieselanläggning, Swedol, Viberg Smörj & Tvätt samt Specma Service Center. Det är därtill maskinpark med blankpolerade motivlackerade lastbilar står utkörda för beundran, hjullastare med så stor skopa att man kan kliva in i den, vilket också testades av två glada krabater: Moa Almgren, 5 år, och Alfred Wassberg, 4 år.
– Det är häftigt!, konstaterar de båda samstämmigt och springer glatt från skopan till de glänsande lastbilarna. Inte så mycket som ett litet smutskorn kan finnas och på den ena lastbilen kan man läsa på sidan: ”We like diamond shoes”, detta citat förstärktes med ett par silversprakande dojor ståendes på trappan upp till förarsätet.
Moa berättar vad hon tycker bäst om här hos Nora- Lindefrakt och det Öppna huset:
– Pokalerna och den där bilen, säger hon och pekar på den ena lastbilen med glitter, skor och kvinnor målat på.
Alfred däremot tycker bäst om den orangea, motivlackerade lastbilen och förklarar övertygat och bestämt samtidigt som han pekar:
– En sådan där ska jag köpa!
Robert Ahlgren, en av delägarna i Nora- Lindefrakt, visar besökarna säckarna innehållande olika material, grus och sand, i olika storlekar och modeller. Han guidar kunderna med pris och grus och ser till att de får den hjälpa de för dagen är ute efter.
– Idag har vi 75-årsjubileum, det firar vi med Öppet hus och visar vad vi har att erbjuda. Vi vill visa att vi finns och vad vi är och har för något. Många har kanske hört namnet NLF, men det säger de inte så mycket, bara genom att höra namnet så vet man ändå inte vad det innebär.
Nora- Lindefrakt är breda och Robert konstaterar att de har och erbjuder allt mellan himmel och jord. Det är däribland sopor, spol- och sugarbeten, anläggning och maskin.
– Vi är ju ett transportföretag men vi gör så mycket mer än transporter. Säckarna här började vi köra ut till privatpersoner och det har ökat, det har verkligen slagit igenom. Det är så att privatpersoner kan få en mindre mängd, det är ett billigare och enklare alternativ. Man slipper också få hela gräsmattan full med grus, säger Robert.
Det nyaste är gräsklipparna och det arbete som dessa kan utföra med hjälpa av en förare.
– Vi erbjuder gräsklippning och trädgårdsskötsel. Vi har haft det i några år men det är nu vi fått mer av det och det har ökat på, så vi har att göra, ler Robert och fortsätter:
– Vi är inte främmande för nya saker, vi vill ju hela tiden bredda verksamheten och hitta på nya saker, det är viktigt!
Efter två succéår återvänder Vårmönstringens egen utomhusfestival för ett tredje år. Den här gången byter man dock plats till Brasserie All In, och gästas av kultbandet Drängarna.
– Just vårfesten blir ännu bättre belägen inne i stan, då den blir en del av själva cruisingen, säger Johan Eriksson på JME Music.
Under torsdagen bjöd Lindeskolan in till sin årliga gymnasiemässa, där högstadieelever från hela kommunen kom på besök för att bekanta sig med skolans olika program, och kanske få en klarare bild av vad de ska söka in till. För skolan var årets mässa kanske viktigare än någonsin, efter ett år med hot om nedläggningar och besparingar.
Sedan gaskrisen 2022 har intresset för att ha koll på sin energiförbrukning och energipriserna ökat. Linde energi lanserar därför en ny energiapp, där användarna lättare kan få koll på förbrukning och kostnader.
– Vi har sett att allt fler kunder önskar att vi tar fram en app, de flesta behöver inte alla de detaljer som finns att ta fram via ”Mina sidor”, utan behöver en smidig snabb överblick, säger Jessica Järlstam, chef Kundservice på Linde energi i ett pressmeddelande.
INSÄNDARE/DEBATT: Lindesbergs kommun tillhör finskt förvaltningsområde sedan 2012. Detta innebär bland annat att man helt eller till väsentlig del ska bedriva äldreomsorg på finska. De merkostnader som detta kan innebär får Lindesbergs kommun extra statsbidrag för. Tyvärr så bedrivs inget systematiskt arbete för att möta de äldre av finskspråkig personal. På kommunens hemsida (Den finskspråkiga) har man ”städat” bort informationen om rätten till finskspråkig personal.
Om det var positiva tongångar på stormötet i Storå under onsdagen, var det desto dystrare i Vedevåg under torsdagskvällen, där man samlats för att diskutera skolans framtid. Det blev ett möte med mycket känslor, många frågor, men få svar från politikerna.
Det börjar bli kallare ute. Under den senaste tiden har det varit en hel del dimma också. Jag brukar ofta söka mig ut i naturen under sådana väderförhållanden – och den senaste tiden är absolut inget undantag.
Efter onsdagens medborgardialog i Storå ser det hoppfullt ut för Storåskolans högstadium, åtminstone om man får tro politikerna som närvarade. Merparten var rörande överens om att utredningen av flytten har gått alldeles för fort, och att skolan är viktig att bevara i sin nuvarande form.
Från och med den 1 februari 2025 var det tänkt att företaget Medikus AB skulle ta över och driva vårdcentralen i Storå i egen regi. Men nu drar sig företaget ur förhandlingarna med Region Örebro län, något som Sveriges Radio Örebro var först med att rapportera.