Vi vände oss till Lindesbergs kommun för att ”starta ett fik med uteservering” och ville helt enkelt få reda på vilka regler samt tillstånd och avgifter vi hade att vänta oss. Vi ville helt sonika se hur besvärligt det egentligen är att ha med de byråkratiska leden att göra.
Nu blev det ju inte särskilt besvärligt eftersom vi inte fick kontakt med de personer vi sökte. Bara det visar ju att det inte är helt enkelt att vara företagare, eller att stå vid tröskeln in i företagsvärlden och inte veta till vem eller vilka man ska vända sig.
Vi utgick ändå från kommunens utvecklingsenhet, eller näringslivsavdelning som det hette förr i tiden. Där fick vi i alla fall tala med en fysisk person, men eftersom denna avdelning inte har dessa frågor på sitt arbetsbord så blev vi ändå inte så mycket klokare av detta samtal. Vi kunde alltså inte få svar på frågorna rörande kostnader, vilka regler man har att följa samt vilka krav man måste uppfylla.
Efter en del hattande fram och tillbaka fick vi då fram att man måste börja med att vända sig till polisen. Där skulle vi söka tillstånd att hålla med en uteservering, oavsett storlek på serveringen. Hos polisen fick vi faktiskt mycket klara besked och ett gott bemötande. Från denna avdelning fick vi veta att första steget, tillståndsansökan hos polisen, skulle kosta oss 600 kronor i administrativa avgifter. Därtill kommer ytterligare avgifter, de kommunala, berättade polisen.
Men när vi vände oss till ansvarig person hos Lindesbergs kommun så… ja, fick vi inte svar på vad de kommunala avgifterna skulle innebära i kronor och ören. Personen var ej anträffbar.
Samma sak hände i flera dagar. Denne person var ej anträffbar och som den för dagen påhittade nyföretagaren vi uppgett oss att vara, så har vi inte kommit ett dugg längre än för drygt en vecka sedan.
Kanske är det inte för inte som Lindesberg fick dåligt betyg i Svenskt Näringslivs företagsranking som presenterades igår. Hos en företagarvänlig kommun torde strävan snarare vara sådan att så här enkla frågor skall besvaras omgående av en och samma person – som faktiskt är anträffbar också.
INSÄNDARE/DEBATT: Mediabevakning och medborgardialoger på Storåskolan och Vedevågsskolan. Vad är det som händer? Som alla säkert känner till så är kommunen i ekonomisk kris och alla nämnder måste spara, så även Barn- och utbildningsnämnden. Ja, men då kanske nämnden kan be Kommunstyrelsen om mer pengar men saken är den att det finns inga.
Det blev en gedigen medaljskörd för hemmadistriktet Värmland-Örebro under lördagens riksmästerskap i judo i Lindesberg arena. Distriktet ställde upp med tre lag, ett flick- ett pojk-och ett mixlag, som samtliga placerade sig på prispallen. Dubbla guld och ett silver blev facit efter årets mästerskap, där flicklaget försvarade sin mästartitel för fjärde året i rad.
Linde Volley som nyligen kommer från bortaseger mot Göteborg fick under söndagen ta emot Sollentuna på hemmaplan. Trots att Stockholmslaget stod med sex raka förluster så var det gästerna som var starkast i Lindesberg Arena. Linde Volley höll däremot en vinnande ställning med 17-10 i mittsetet men kunde inte avgöra mot Sollentuna som istället var pigga att plocka tre poäng till tabellen.
Hos Galleri OCH i Frövi börjar julen ta plats, och till helgen anordnar man en stämningsfull julmarknad. Även om julen för många är glädjens högtid, är det också en tuff tid för de som mår dåligt. Under tiden fram till jul låter man därför lottintäkterna från deras julkalender gå oavkortat till organisationen Suicide Zero, något som också har en personlig betydelse för Rosemarie Rudenvall.
– Under den här pigga, glada och spralliga fasaden kan det finnas något annat också, säger hon.
I helgen går startskottet för årets julmarknader, när Frövifors pappersbruksmuseum bjuder in till en av de största sådana i regionen. I år har man ett 80-tal försäljare på plats, med ett stort och varierat utbud. Dessutom kommer självaste tomten på besök.
– Vi försöker få en bra variation på utbudet, både hantverk, mat och roliga julklappar som hör julen till, berättar museichef Mikael Tiderman.
INSÄNDARE/DEBATT: Den 13 november ställdes politikerna till svars om skolutredningen gällande Storåskolan. Jag blev otroligt imponerad över Storåupprorets representanter som på ideell basis hade tagit fram fakta över konsekvenserna om högstadiet lades ner. De ledande politikerna var tvungna att hålla med.
I slutet av förra veckan träffades representanter från fyra kommuner, Region Örebro län, två lokalpolisområden samt polisens nationella operativa avdelning för att underteckna en samverkansöverenskommelse, som ska leda parterna i rätt riktning när det handlar om att säkerställa varje barns rätt till bästa möjliga start i livet. Därmed blev även lokalpolisområde Lindesberg det första i Sverige, där samtliga samarbetskommuner är med från början i ”Backa barnet”.
Mot slutet av onsdagens medborgardialog i Storå fick politikerna en fråga från en av Storåupprorets representanter. Bengt Storbacka (S) tog på sig att svara, och valde då att skifta fokus till medias bevakning av ärendet.
– Jag tycker frågan ska ställas till media, rubrikerna, vi har aldrig sagt att Storåskolan ska läggas ned, sade han inför åhörarna.