Så tycker läsarna om politikernas slarv

Efter vår debattartikel ”Nu måste politikerna vakna och leva i nuet” som publicerades i fredags, har läsarna tyckt till om situationen vi kallar vardag i Lindesbergs kommun.

Ett stort tack till samtliga som har skrivit till oss.
/Redaktionen

Läsarnas åsikter gällande politikernas slarv
(Svar på debattartikeln ”Nu måste politikerna vakna och leva i nuet!” Publicerad 20/4.)

Nu visar det sig hur Lindesbergs Kommun (politiker-tjänstemän) planerar och tänker, eller inte tänker. Att det födds färre än det försvinner är ju inget nytt.
Att Lindesbergs Kommun haft negativ befolkningsutveckling måste alla känt till, jag har gjort det i många år. Att den viktigaste gruppen av innevånare lämnar kommunen kvinnor, är heller inget nytt. Utan kvinnor kan inte kommunen öka i befolkning. Varför då ? jo det saknas de viktiga arbetstillfällen som passar kvinnor. Kvinnorna utbildar sig på annan ort och söker sedan jobb i de områden som passar deras utbildningar och som inte finns i Lindesberg, de kommer inte tillbaka. Lindesbergs Kommun måste bli mycket mer offensivt i sitt arbete med att skaffa fram arbetstillfällen för kvinnor och det måste ske omgående annars är det kört.Det ägnas allt för mycket tid bland de ledande i kommunen att prata interna problem bland förvaltningarna, förbund, bolag mm än att försöka lösa kommunens viktigaste uppgift, nämligen att skapa arbetstillfällen. Detta måste stå överst på alla dagordningar. Sedan måste politiken släppa sina ideal om att det ska finnas skolor i alla kommundelar, det har ni inte längre råd med om ni ska klara kommunens fortlevnad / ekonomi och kunna satsa på utveckling av kommunen och få till arbetstillfällen för kvinnor i första hand men även i andra avseenden för män. Då tror jag att men hellre väljer att bo kvar än att flytta. Naturligvis är skolor och utbildning en mycket viktig och prioriterad del om man vill flytta in eller ut i en kommun och Lindesberg har en mycket bra skola men den kanske behöver förnyas, ex som gymnasiet, Lindeskolan. Vad kan dagens eller rättare sagt framtidens ungdomar vilja ha för utbildning ?. Den skulle Lindeskolan haft idag!!.
Nu måste den nya politiken visa vad de går för och inte låta kommunchefer, bolags vd:ar, ekonomichefer m fl styra i samhället, ta över styret.

Hur kan man ha i åtanke att bygga en Idrottshall när man är så sårbar i kommunens ekonomi att man måste skära ner på verksamheter pga av ett minskat folkunderlag på 159 personer ?
Minusposten ligger på 10 miljoner men Idrottshallen beräknas allt från 50-90 miljoner!
Om resultatet ser ut som det gör nu när Sverige går som bäst så kan väl knappast Lindesberg kunna hantera ev. neddragningar/nedläggningar av företag i sämre tider som komma skall.
Att skylla på hyreshöjningar för kommunen är anmärkningsvärt, det är politikerna som sitter i styrelserna i det egna kommunala bolagen som höjer hyran !
Ceders förslag om ett stort hyreshus på Kyrkberget är ett mkt bra förslag som Libo borde få i uppdrag att räkna på, ett nyskapande som andas framtids hopp för ungdomar och företag, här törs man utveckla!
Klockan är 2 minuter i Tolv kära politiker.
Kanske Lindesberg förlorar innevånare därför att allt skall malas i kvarnar så länge innan beslut fattas, titta bara på vägbulornas vara eller icke vara.
Centern med alliansen borde helt enkelt beställa ut en asfalts bil som lägger ut asfalt på dom så dom planas ut- det kan knappast kosta så mkt så kommunen går i konkurs !

Hur ser Löneutvecklingen ut för alla Politiker i Lindesbergs Kommun under perioden som Innevånarantalet minskat ?
Hur ser Tjänstemanna sidan ut Lönemässigt under samma period?
Åldersfördelning under samma period ?
Släpper kommunen in ungdomar i ledande befattningar eller är det 40-talister som styr tills dom går i pension ?
Hur många åker in i kommunen och arbetar på ledande befattningar som inte lever i Lindesbergs vardag och ser (upplever) dom vardagliga problemen ?
Är det inte märkligt att Kommunchefen har Länets högsta Lön inom samma befattning – Resultatet borde väl vara mkt bättre här i relation till Lön och Förmåner ?
Hur ser det ut med Övriga Chefer inom Lindesberg Kommun som har ansvaret för ekonomi och styrning av samhällets Framtid och Tillväxt ?

Att man alltid skall spara inom skolan är vansinnigt.
Dra ner lönen till alla som sitter på kommunhuset. De som jobbar med våran framtida arbetskraft skall självklart stöttas i båda lön och en bra arbetsplats.

Befolkningsminskning..politiker som inte vet verkligheten.
Jag har aldrig bott i en kommun som har så verklighetsfrånvaro som denna. Finns ingen offensivt tänkande, framåtanda, satsande, vilja att genomföra saker. Men kommunchefen tjänar bra…var det 62000 i månaden? Vi slog i alla fall Örebro i den utmaningen…jippii.

Som en ganska nyinflyttad och engagerad inom kulturområdet, vet jag att man får räkna med att få ett slag i mellangärdet ungefär vartannat vart tredje år.
Det är svårt att ha dialog med politikerna och jag upplever dom inte så engagerade. Det är jobbigt att behöva känna sig som en belastning för kommunen, trots att man har flyttat hit. Om jag jobbade lika dåligt som ekonomerna tycks räkna, ja då hade jag nog fått sparken ganska omgående. Ekonomin var ju på väg åt rätt håll för några veckor sedan. Glömde man att folk flyttade från kommunen då?

Om man nu ska spara så mkt pengar inom skolan kanske man kan ta bort dom pedagogiska luncherna för personalen. Det var många år sedan det togs bort inom handikapp- och äldreomsorgen av besparingsskäl. Jag tror att dom flesta som jobbar inom skolväsendet har råd att betala för sin lunch. Många bäckar små sägs det!

Som kommunledningen håller på nu är det en nedåt gående spiral.
De vill att fler ska flytta hit och att fler av oss yngre som börjar bilda familj ska stanna i kommunen. Men samtidigt drar de ner på ex skolan. Var ska då våra kommande barn få en bra utbildning?
Sen kanske de skulle satsa lite på att få kommunen levande igen. Som det är nu är Lindesberg öde efter klockan åtta på kvällarna. Och de få evenemang som görs i stan av några eldsjälar motarbetas. Jag vet att det finns många i kommunen med riktigt bra ideér för alla åldrar, men de stöter ju bara på mothugg från kommunledningen.
Ledningen skulle kanske titta lite på hur det var förut i kommunen och försöka återuppliva lite av det samt satsa på de otroliga tillgångar vi faktiskt har i denna kommun.
Man säger att om man startar eget företag så ska man inte räkna med att gå med vinst de första fem åren. Utan sikta på plus minus noll. Detta innan man blivit etablerad och fått en ”kundkrets”. Kommunledningen kanske skulle ta fasta på det. De kanske måste ta lite sämre resultat för att lyckas vända spiralen uppåt igen. Vi invånare måste få se att vår kommunledning faktiskt vill satsa på vår gemensamma framtid!

Jag har nyss flyttat tillbaks till Lindesberg då jag gillar den lilla staden, vännerna och de intressen som kan utövas här.
Några saker jag reagerar på är, varför utnyttjas inte sjön? Varför har pensionärerna och äldreboendena de bästa lägena i stan? Varför är hyrorna i klass med Stockholm? Sen är allt så grinigt och gnälligt och svårt. Vill ni behålla unga människor så se till att de vill bo kvar.

För det första satsa på skolan attraktiva utbildningar titta på örebro många stannar kvar efter utbildningen bygger hus fixar kids sedan måste göras något med nöjesutbudet det är lika med noll
fast en del försöker måste få tänja lite på gränser med uteserveringar mm jobb finns det så det är inga problem arbetsgivarna skriker efter arbetskraft o bra idrottsföreningar finns det hjälp dom lite mera bara locka hit folk med gratistomter som andra kommuner har gjort det har blivit kanonbra hos dom måste satsa litt för att få nåt.

Vi tror att de satsar för stort på stora saker. Det finns en massa mindre saker att engagera sig i, för att få de unga att bli fler i denna Kommun.
Ser vi till att ha en bra ungdomspolitik, satsar på de yngre så de har de bra & trivs. så ger det fler i förlängningen! Då kanske inte bara tanke på idrotter, måste finnas annat att göra eller engagera sig i. Kommunen kanske ska ta sig en titt över gränserna. Var på information i Stockholm i torsdags, Ungdomsstyrelsen hade information om Ung & Aktiv i Europa, där berättade Jönköpings kommun om hur de arbetade,man blev mäkta imponerad! Någon annan Kommun har kopierat deras metod, kanske något för Lindesberg! En EU-Samordnare vore nog även det en god idé att få till Kommun, Nytänkande över huvudtaget, inte vara rädda för förnyelse. Men framförallt satsa pengarna på vettiga saker!

Jag skulle tro att alla jobbar häcken av sig för att ställa om.
Hur gör man för att avveckla en kommun som håller på att dö utan att avskräcka människor från att flytta hit ?
Jag tycker att vi som bor i kommunen har ett gemensamt ansvar men istället för att skicka ut positiva vibbar så gnälls det bara på hur jävla dåligt det är. Klart som fan att ingen flyttar hit.

Har bott o kommunen 5 år.
Flyttade hit från botkyrka för att här fanns allt som inte fanns där och då talar jag inte bara om naturen och miljö. Nej Linde hade då ett lugn och en värme. Bredvid biblioteket fanns en samlingslokal för de äldre mitt i centrum så att alla gamla kunde träffas och umgås.
Trafik miljön i stan var ett himmelrike för en 08- att komma till ingen stress och jäkt och gott om parkering. Lungnet gjorde att alla fick plats i stan vare sig man gick eller åkte bil. Lungna och fina mindre skolor och en kulturskola i stan.och nu på fem år har allt detta spolierats de gamla fick flytta, Skolverksamheten besparas så att trivseln försvinner tillsammans med kvaliten.Och trafik miljön har gjorts om totalt till en mer storstads stressad miljö.genom 30km+Fartbulor+Parkeringstuttar+2timmarsparkering+Rondeller och parkeringvakter så har hela trafikmiljön blivit förstoppad. Stressen har kommit till stan via för många åtgärder istället för några få genomtänkta.Om man vill att folk ska flytta hit, bo kvar,skaffa barn och trivas så måste man fråga folket om vad de vill och tycker är viktigt. Fram för ett avstressat Lindesberg med politiker som lyssnar och bryr sig.

Lindesberg är inte längre en levande stad. Vi flyttade därifrån och har inte ångrat oss.
Där vi bor nu är det ett helt annat ”liv”. Folk är ute, gammal som ung både i solsken och i snöstorm, på vardagar och på lördagskvällar. Här lever staden och vi stortrivs.

Det stora felet är att det finns för lite för ungdomar att göra, alla ungdomar vill inte spela fotboll handboll eller hockey.
Det måste till ett aktivare föreningsliv sen kanske nån ungdomsgård? Hur som helst det satsas ingenting på dom yngre, då är det klart som fan att dom inte stannar kvar heller. Och många av dem som är kvar väntar bara på ett tillfälle o komma bort.

En attraktiv kommun att flytta till är den som är välskött och har en balanserad ekonomi, en positiv inställning till nyföretagande och till nya idéer.
För att vi ska synas och höras ska vi ta väl hand om innovatörer som tex Sune Nygren. Det har inte vår kommun gjort. Tyvärr tror jag inte att lägenheter på Kyrkberget drar för dem som inte redan bor här. Jag tror mera på attraktiva fritidssysselsättningar,bra utbildningsmöjligheter och möjlighet att kunna försörja sig. En lämplig bostad finns alltid att få tag i.
För att vi ska få nytänkande behöver vi flera ungdomar i politiken och då måste de också bli insläppta och väl bemötta. De som varit politiker allt för länge får idétorka och blir alltför påverkade av det som varit.

Publicerad 25 april 2007 klockan 13:27

Fredrik Norman , 0581-61 71 71

Poeten Jimmy Alm ska leda workshops tillsammans med unga från Frövi. Foto: AnnaCarin Isaksson

Poet ska sammanställa ungas tankar och visioner om Frövis framtid

I ett nytt projekt ska Region Örebro län tillsammans med flera samarbetspartners ta tillvara på barn och ungdomars tankar kring utvecklingen av Frövi. Med hjälp av poeten Jimmy Alm ska deras idéer och drömmar formas till en utställning på Frövifors pappersbruksmuseum.
– Det här är ett led i att utveckla det kulturella kraftfältet Frövifors och utveckla litteraturen i länet, säger Mirja Mattsson, utvecklingsledare på Region Örebro län i ett pressmeddelande.

23 april 2024 klockan 12:02 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Annons

Louise Tapper från Lindesberg tävlade med sin hund Bonzo. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Hemvärnets patrullhundar gjorde upp i lokalt mästerskap

Under söndagen avgjordes Distriktsmästerskapet i patrull för hemvärnshundar i skogarna kring Lindesberg. Totalt tre tävlande från Närkedistriktet gjorde upp om titeln, medan fyra andra ekipage från Värmland och Skaraborg tävlade inom sina egna distrikt.

22 april 2024 klockan 15:56 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Uppskattad avkoppling för hjärtsjuka i badhusets relax

Under fredagseftermiddagen samlades medlemmar från Riksförbundet HjärtLung Bergslagen på Energikä...

Kjell och Sture fann inte bara bättre hälsa, utan även en vänskap i bassängen. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Bassängträningen håller seniorerna starkare och friskare

Region Örebro län vill utreda evidensen med bassängträning, för att se om det finns tydliga fördelar jämfört med annan träning. Detta i ett led att spara pengar. För pensionärerna som varje torsdag tränar i bassängen på Lindesbergs lasarett, är det dock ingen tvekan om att den gör nytta.
– Det här är bland det bästa jag har gjort, jag blir 80 år i år och har idrottat hela livet, men man får krämpor oavsett, säger Sture Gustavsson.

19 april 2024 klockan 09:44 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

DJ Nyström fixar feststämningen på nya nattklubben för ungdomar - KlubbMaze. Foto: Privat

Ny klubb riktad till ungdomar och EPA-häng

En ny satsning ska få ungdomar i bygden att ”klubba” och dansa loss – eller bara hänga med andra. Genom hårt slit av ideellt arbetande föräldrar och fritidsledare har traktens ungdomar nu fått en ny mötesplats – KlubbMaze på Hillstreet.
– På 80-talet fanns mängder av ställen att träffas på under helgen, så vi tyckte att det var på tiden att vi tog tag i det här nu, förklarar Elinor Strömberg, en av initiativtagarna till ungdomssatsningen.

18 april 2024 klockan 16:25 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Dömd 16-åring motanmäler – två män åtalas för misshandel och olaga hot
Den 16-årige pojke som under tisdagen dömdes till ungdomsövervakning för grov misshandel har gjort en motanmälan, där båda offren i domen nu ä...
17 april 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

bildspel Örongodis utlovas när det bjuds på ”En strut kaRAMELler”
En härligt uppknäppt musikalisk stund utlovas när Linde Symphonic Band tillsammans med Stefan Jansson bjuder in till konserten "En strut ...
17 april 2024 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Därför varslar Kommunal om strejk
INSÄNDARE/DEBATT: Kommunal har gått in i årets förhandlingar med rimliga krav. I en svår ekonomisk tid tar vi ansvar för att få ner inflationen...
16 april 2024 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Foto: Camilla Lagerman

Trio från Lindesberg döms för grov misshandel och grovt hemfridsbrott

De tre unga män från Lindesberg som häktades den 8 februari, misstänkta för grov misshandel och grovt hemfridsbrott har nu dömt vid Örebro Tingsrätt. De två tonårspojkarna döms för grov misshandel, medan den äldre mannen döms för grovt hemfridsbrott. En fjärde ung man som ingick i åtalet frikändes helt.

16 april 2024 klockan 11:54 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Elin Kämpe och Amanda Orrbo fick med sig ett silver hem från Nederländerna. Foto: Frövi judo

Dubbla medaljer för Frövi judo efter mäktig tävlingshelg

Efter en intensiv tävlingshelg kan Frövi judo återigen stoltsera med två nya mästerskapsmedaljer. Amanda Orrbo och Elin Kämpe tog ett välförtjänt silver vid World Kata Games i Nederländerna, medan Ingrid Nilsson kämpade hem en bronsmedalj vid Junior European Cup i Polen.

15 april 2024 klockan 10:58 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Storbackas svar till ”Socialdemokrat i norr”

INSÄNDARE/DEBATT: Hej ”Socialdemokrat i norr”. Jag talar som förtroendevald och företrädare för...

Tala för dig själv, Bengt Storbacka!

INSÄNDARE/DEBATT: Med vilken rätt gör du dig till talesman för Socialdemokraterna i norra Region Örebro län i din ...

Elevernas glädje efter beskedet: ”Man blir glad i själen”

Efter torsdagens besked att det tunga fordonsprogrammet på Lindeskolan får vara kvar...

Ett glatt gäng som nu kan komma iväg på sin efterlängtade klassresa. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Elevernas drömmar om resa till djurpark besannas genom generösa bidrag

Genom hårt arbete och hängivenhet har eleverna i anpassad grundskola på Lindbackaskolan lyckats få ihop pengar till en högt efterlängtad klassresa till Parken Zoo. För att kunna ha råd att åka buss dit och hem bad man Odd Fellow 125 Bergsmannen om ett bidrag, som beviljades.
– Igår kväll fattade vi beslutet att bevilja det med 7000 kronor, så de kan komma iväg på sin resa och titta på djuren, säger Kjell Karlsson från Odd Fellow 125 Bergsmannen.

12 april 2024 klockan 12:43 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Nämndledamöter förvånade efter beskedet: ”Inte fått någon information”

Flera ledamöter i barn- och utbildningsnämnden blev minst sagt ö...

Glädjebeskedet: Tunga fordon blir kvar på Lindeskolan

Efter alla turer kring inriktningen lastbil och mobila maskiner på fordons- och transportprogrammet på ...

Signe lugnade skrämda barn och ungdomar efter krigsvarningen från ÖB

När Sveriges överbefälhavare, Micael Bydén, tidigare i år gick ut med en uppmaning ...

Storslagen seger efter tidig fyramålsledning

Trots hårda vindar så blev det en klar och mersmakande seger för IFK Lindesberg, som under lördagen gjorde sin ...

Barsoms svar till Ärlerud: ”Jag kommer stödja förslaget”

Läkarbemanning två förmiddagar i veckan kan bli verklighet på Storås vårdcentral om...

Företagarna: ”Rekordmånga jobb i små företag”

Enligt en ny kommunrapport från företagarorganisationen Företagarna är antalet jobb i småfö...

Conny Ärlerud, ordförande för Moderaterna i Lindesberg. Foto: Camilla Lagerman

Moderaterna vill ha svar på ett antal frågeställningar kopplat till omstruktureringen av Storå Vårdcentral!

INSÄNDARE/DEBATT: Den fasta läkarbemanningen föreslås tas bort på Storå vårdcentral och ersättas av konceptet “utbudspunkt” som i bästa fall ska bemannas av distriktssköterskor med digitala läkarbesök/samtal eller fysiska läkarbesök då och då. Storå vårdcentral har präglats av god kvalité, patientnöjdhet och kontinuitet i behandlingen och mötet med patienten. Mycket av detta tack vare att den vårdcentralen olikt många andra i länet varit bemannad av just fasta distriktsläkare.

9 april 2024 klockan 15:06 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Inför IFK-IFK Askersund: Hemmapremiären spelas i Frövi
Säsongens första match inom Fotbollsfemman är avgjord, där det blev en snöplig förlust för IFK Lindesberg på bortaplan. På onsdag jagar ...
9 april 2024 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Nödställd hund undsattes av räddningstjänsten
Vid 18-tiden på måndagskvällen larmades räddningstjänsten till ett vattendrag i Fellingsbro, då en hund ramlat ner i det kalla vattnet. Det hela...
9 april 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tonårspojke utsatt för utpressning
Under natten till måndag kontaktades polisen av en tonårspojke som blivit utsatt för utpressning. En flörtig chattkonversation på en social ...
8 april 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2024-04-08

2024-04-06

2024-04-05

2024-04-05

2024-04-04

2024-04-04

2024-04-03

2024-04-03

2024-04-02

2024-04-02

2024-04-02

2024-04-01

2024-03-28

2024-03-28

Evenemangstips
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2024-04-24 06:13