Så tycker läsarna om politikernas slarv

Efter vår debattartikel ”Nu måste politikerna vakna och leva i nuet” som publicerades i fredags, har läsarna tyckt till om situationen vi kallar vardag i Lindesbergs kommun.

Ett stort tack till samtliga som har skrivit till oss.
/Redaktionen

Läsarnas åsikter gällande politikernas slarv
(Svar på debattartikeln ”Nu måste politikerna vakna och leva i nuet!” Publicerad 20/4.)

Nu visar det sig hur Lindesbergs Kommun (politiker-tjänstemän) planerar och tänker, eller inte tänker. Att det födds färre än det försvinner är ju inget nytt.
Att Lindesbergs Kommun haft negativ befolkningsutveckling måste alla känt till, jag har gjort det i många år. Att den viktigaste gruppen av innevånare lämnar kommunen kvinnor, är heller inget nytt. Utan kvinnor kan inte kommunen öka i befolkning. Varför då ? jo det saknas de viktiga arbetstillfällen som passar kvinnor. Kvinnorna utbildar sig på annan ort och söker sedan jobb i de områden som passar deras utbildningar och som inte finns i Lindesberg, de kommer inte tillbaka. Lindesbergs Kommun måste bli mycket mer offensivt i sitt arbete med att skaffa fram arbetstillfällen för kvinnor och det måste ske omgående annars är det kört.Det ägnas allt för mycket tid bland de ledande i kommunen att prata interna problem bland förvaltningarna, förbund, bolag mm än att försöka lösa kommunens viktigaste uppgift, nämligen att skapa arbetstillfällen. Detta måste stå överst på alla dagordningar. Sedan måste politiken släppa sina ideal om att det ska finnas skolor i alla kommundelar, det har ni inte längre råd med om ni ska klara kommunens fortlevnad / ekonomi och kunna satsa på utveckling av kommunen och få till arbetstillfällen för kvinnor i första hand men även i andra avseenden för män. Då tror jag att men hellre väljer att bo kvar än att flytta. Naturligvis är skolor och utbildning en mycket viktig och prioriterad del om man vill flytta in eller ut i en kommun och Lindesberg har en mycket bra skola men den kanske behöver förnyas, ex som gymnasiet, Lindeskolan. Vad kan dagens eller rättare sagt framtidens ungdomar vilja ha för utbildning ?. Den skulle Lindeskolan haft idag!!.
Nu måste den nya politiken visa vad de går för och inte låta kommunchefer, bolags vd:ar, ekonomichefer m fl styra i samhället, ta över styret.

Hur kan man ha i åtanke att bygga en Idrottshall när man är så sårbar i kommunens ekonomi att man måste skära ner på verksamheter pga av ett minskat folkunderlag på 159 personer ?
Minusposten ligger på 10 miljoner men Idrottshallen beräknas allt från 50-90 miljoner!
Om resultatet ser ut som det gör nu när Sverige går som bäst så kan väl knappast Lindesberg kunna hantera ev. neddragningar/nedläggningar av företag i sämre tider som komma skall.
Att skylla på hyreshöjningar för kommunen är anmärkningsvärt, det är politikerna som sitter i styrelserna i det egna kommunala bolagen som höjer hyran !
Ceders förslag om ett stort hyreshus på Kyrkberget är ett mkt bra förslag som Libo borde få i uppdrag att räkna på, ett nyskapande som andas framtids hopp för ungdomar och företag, här törs man utveckla!
Klockan är 2 minuter i Tolv kära politiker.
Kanske Lindesberg förlorar innevånare därför att allt skall malas i kvarnar så länge innan beslut fattas, titta bara på vägbulornas vara eller icke vara.
Centern med alliansen borde helt enkelt beställa ut en asfalts bil som lägger ut asfalt på dom så dom planas ut- det kan knappast kosta så mkt så kommunen går i konkurs !

Hur ser Löneutvecklingen ut för alla Politiker i Lindesbergs Kommun under perioden som Innevånarantalet minskat ?
Hur ser Tjänstemanna sidan ut Lönemässigt under samma period?
Åldersfördelning under samma period ?
Släpper kommunen in ungdomar i ledande befattningar eller är det 40-talister som styr tills dom går i pension ?
Hur många åker in i kommunen och arbetar på ledande befattningar som inte lever i Lindesbergs vardag och ser (upplever) dom vardagliga problemen ?
Är det inte märkligt att Kommunchefen har Länets högsta Lön inom samma befattning – Resultatet borde väl vara mkt bättre här i relation till Lön och Förmåner ?
Hur ser det ut med Övriga Chefer inom Lindesberg Kommun som har ansvaret för ekonomi och styrning av samhällets Framtid och Tillväxt ?

Att man alltid skall spara inom skolan är vansinnigt.
Dra ner lönen till alla som sitter på kommunhuset. De som jobbar med våran framtida arbetskraft skall självklart stöttas i båda lön och en bra arbetsplats.

Befolkningsminskning..politiker som inte vet verkligheten.
Jag har aldrig bott i en kommun som har så verklighetsfrånvaro som denna. Finns ingen offensivt tänkande, framåtanda, satsande, vilja att genomföra saker. Men kommunchefen tjänar bra…var det 62000 i månaden? Vi slog i alla fall Örebro i den utmaningen…jippii.

Som en ganska nyinflyttad och engagerad inom kulturområdet, vet jag att man får räkna med att få ett slag i mellangärdet ungefär vartannat vart tredje år.
Det är svårt att ha dialog med politikerna och jag upplever dom inte så engagerade. Det är jobbigt att behöva känna sig som en belastning för kommunen, trots att man har flyttat hit. Om jag jobbade lika dåligt som ekonomerna tycks räkna, ja då hade jag nog fått sparken ganska omgående. Ekonomin var ju på väg åt rätt håll för några veckor sedan. Glömde man att folk flyttade från kommunen då?

Om man nu ska spara så mkt pengar inom skolan kanske man kan ta bort dom pedagogiska luncherna för personalen. Det var många år sedan det togs bort inom handikapp- och äldreomsorgen av besparingsskäl. Jag tror att dom flesta som jobbar inom skolväsendet har råd att betala för sin lunch. Många bäckar små sägs det!

Som kommunledningen håller på nu är det en nedåt gående spiral.
De vill att fler ska flytta hit och att fler av oss yngre som börjar bilda familj ska stanna i kommunen. Men samtidigt drar de ner på ex skolan. Var ska då våra kommande barn få en bra utbildning?
Sen kanske de skulle satsa lite på att få kommunen levande igen. Som det är nu är Lindesberg öde efter klockan åtta på kvällarna. Och de få evenemang som görs i stan av några eldsjälar motarbetas. Jag vet att det finns många i kommunen med riktigt bra ideér för alla åldrar, men de stöter ju bara på mothugg från kommunledningen.
Ledningen skulle kanske titta lite på hur det var förut i kommunen och försöka återuppliva lite av det samt satsa på de otroliga tillgångar vi faktiskt har i denna kommun.
Man säger att om man startar eget företag så ska man inte räkna med att gå med vinst de första fem åren. Utan sikta på plus minus noll. Detta innan man blivit etablerad och fått en ”kundkrets”. Kommunledningen kanske skulle ta fasta på det. De kanske måste ta lite sämre resultat för att lyckas vända spiralen uppåt igen. Vi invånare måste få se att vår kommunledning faktiskt vill satsa på vår gemensamma framtid!

Jag har nyss flyttat tillbaks till Lindesberg då jag gillar den lilla staden, vännerna och de intressen som kan utövas här.
Några saker jag reagerar på är, varför utnyttjas inte sjön? Varför har pensionärerna och äldreboendena de bästa lägena i stan? Varför är hyrorna i klass med Stockholm? Sen är allt så grinigt och gnälligt och svårt. Vill ni behålla unga människor så se till att de vill bo kvar.

För det första satsa på skolan attraktiva utbildningar titta på örebro många stannar kvar efter utbildningen bygger hus fixar kids sedan måste göras något med nöjesutbudet det är lika med noll
fast en del försöker måste få tänja lite på gränser med uteserveringar mm jobb finns det så det är inga problem arbetsgivarna skriker efter arbetskraft o bra idrottsföreningar finns det hjälp dom lite mera bara locka hit folk med gratistomter som andra kommuner har gjort det har blivit kanonbra hos dom måste satsa litt för att få nåt.

Vi tror att de satsar för stort på stora saker. Det finns en massa mindre saker att engagera sig i, för att få de unga att bli fler i denna Kommun.
Ser vi till att ha en bra ungdomspolitik, satsar på de yngre så de har de bra & trivs. så ger det fler i förlängningen! Då kanske inte bara tanke på idrotter, måste finnas annat att göra eller engagera sig i. Kommunen kanske ska ta sig en titt över gränserna. Var på information i Stockholm i torsdags, Ungdomsstyrelsen hade information om Ung & Aktiv i Europa, där berättade Jönköpings kommun om hur de arbetade,man blev mäkta imponerad! Någon annan Kommun har kopierat deras metod, kanske något för Lindesberg! En EU-Samordnare vore nog även det en god idé att få till Kommun, Nytänkande över huvudtaget, inte vara rädda för förnyelse. Men framförallt satsa pengarna på vettiga saker!

Jag skulle tro att alla jobbar häcken av sig för att ställa om.
Hur gör man för att avveckla en kommun som håller på att dö utan att avskräcka människor från att flytta hit ?
Jag tycker att vi som bor i kommunen har ett gemensamt ansvar men istället för att skicka ut positiva vibbar så gnälls det bara på hur jävla dåligt det är. Klart som fan att ingen flyttar hit.

Har bott o kommunen 5 år.
Flyttade hit från botkyrka för att här fanns allt som inte fanns där och då talar jag inte bara om naturen och miljö. Nej Linde hade då ett lugn och en värme. Bredvid biblioteket fanns en samlingslokal för de äldre mitt i centrum så att alla gamla kunde träffas och umgås.
Trafik miljön i stan var ett himmelrike för en 08- att komma till ingen stress och jäkt och gott om parkering. Lungnet gjorde att alla fick plats i stan vare sig man gick eller åkte bil. Lungna och fina mindre skolor och en kulturskola i stan.och nu på fem år har allt detta spolierats de gamla fick flytta, Skolverksamheten besparas så att trivseln försvinner tillsammans med kvaliten.Och trafik miljön har gjorts om totalt till en mer storstads stressad miljö.genom 30km+Fartbulor+Parkeringstuttar+2timmarsparkering+Rondeller och parkeringvakter så har hela trafikmiljön blivit förstoppad. Stressen har kommit till stan via för många åtgärder istället för några få genomtänkta.Om man vill att folk ska flytta hit, bo kvar,skaffa barn och trivas så måste man fråga folket om vad de vill och tycker är viktigt. Fram för ett avstressat Lindesberg med politiker som lyssnar och bryr sig.

Lindesberg är inte längre en levande stad. Vi flyttade därifrån och har inte ångrat oss.
Där vi bor nu är det ett helt annat ”liv”. Folk är ute, gammal som ung både i solsken och i snöstorm, på vardagar och på lördagskvällar. Här lever staden och vi stortrivs.

Det stora felet är att det finns för lite för ungdomar att göra, alla ungdomar vill inte spela fotboll handboll eller hockey.
Det måste till ett aktivare föreningsliv sen kanske nån ungdomsgård? Hur som helst det satsas ingenting på dom yngre, då är det klart som fan att dom inte stannar kvar heller. Och många av dem som är kvar väntar bara på ett tillfälle o komma bort.

En attraktiv kommun att flytta till är den som är välskött och har en balanserad ekonomi, en positiv inställning till nyföretagande och till nya idéer.
För att vi ska synas och höras ska vi ta väl hand om innovatörer som tex Sune Nygren. Det har inte vår kommun gjort. Tyvärr tror jag inte att lägenheter på Kyrkberget drar för dem som inte redan bor här. Jag tror mera på attraktiva fritidssysselsättningar,bra utbildningsmöjligheter och möjlighet att kunna försörja sig. En lämplig bostad finns alltid att få tag i.
För att vi ska få nytänkande behöver vi flera ungdomar i politiken och då måste de också bli insläppta och väl bemötta. De som varit politiker allt för länge får idétorka och blir alltför påverkade av det som varit.

Publicerad 25 april 2007 klockan 13:27

Fredrik Norman , 0581-61 71 71

Arkivbild. Foto: Camilla Lagerman

Stadsskogsskolan förlänger fjärrundervisning för två tredjedelar av eleverna

Stadsskogsskolans elever i årskurs 7 och 8 kommer fortsätta sina studier via partiell fjärrundervisning i ytterligare två veckor. Årskurs 9 kommer dock ha all sin undervisning på plats. Detta enligt ett beslut från Barn- och utbildningsnämnden, som fattats för att minska trängseln i skolans lokaler.

15 april 2021 klockan 11:13 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons


Luffaren Fargo återkommer till Löa Hytta i sommar. Foto: Camilla Lagerman

Löa Hytta välkomnar nya hemligheter efter uppehållet

Efter förra årets pandemi-uppehåll återkommer den lekfulla teatervandringen Hyttans Hemligheter med ett helt nytt äventyr i sommar. Premiären är satt till 9 juli och man spelar sedan föreställningar fram till 1 augusti.
– Vi har lärt oss, anpassat oss och ser hoppfullt på framtiden, meddelar ensemblen på sin hemsida.

14 april 2021 klockan 14:26 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Nattlig utryckning när rishög stod i lågor

Under natten larmades Nerikes Brandkår ut till en gräsbrand norr om Lindesberg.

Kylig delikatess blir het nyhet när 37:an lanserar egen glass

Sedan 37:an slog upp portarna till sina nyrenoverade och större lokaler i början av året har ...

Nära en miljon skall få fler att lockas till Bergslagen

Nu skall turismen i Bergslagen stärkas. För ändamålet har Destination Bergslagen beviljats strax ...

Foto: Camilla Lagerman

Nära 12 000 doser vaccin till regionen under vecka 15

Under vecka 15 vaccinerar Region Örebro län med totalt 11 700 doser vaccin. Vaccinet ges både till dem som får första och andra sprutan. Nu kan personer som är 70 år och äldre boka tid för vaccination.

12 april 2021 klockan 14:01 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Arkivfoto: Fredrik Norman

Två åldringsbrott utreds: Fem personer greps misstänkta för grov stöld

Polisen utreder nu två fall av stölder som har drabbat äldre personer i deras bostäder. I båda fallen har gärningspersonerna lurat sig in i bostäderna på olika sätt.

12 april 2021 klockan 12:52 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Frövifors Pappersbruksmuseum utsett till Årets Arbetslivsmuseum
Frövifors Pappersbruksmuseum tilldelades under fredagen den ärofyllda utmräkelsen Årets Arbetslivsmuseum, och fick därmed ta emot en emaljskylt ...
9 april 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Kassörska bad tobakskund om legitimation – blev hotad
Polisen har upprättat en anmälan om olaga hot riktat mot en kvinna som arbetar i en livsmedelsaffär i centrala Lindesberg. Enligt polisuppgift ...
9 april 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Minskning i antal fall men fortsatt allvarligt läge
Efter förra veckans rekordhöga notering av antalet bekräftade covidfall i kommunen, ser läget för tillfället betydligt bättre ut. Från 128 ...
8 april 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Vattenmassorna dånar fram vid kraftstationen i Dalkarlshyttan. Foto: Fredrik Norman

Ingen oro för extrem vårflod i dagsläget

Med våren kommer oro för vissa som bor i närheten av sjöar och vattendrag. En extrem vårflod med höga flöden kan orsaka stora skador på egendom. Just nu ger dock Linde energi ett lugnande besked till de som berörs. Någon extrem vårflod ser man inte på kartan i dagsläget.

7 april 2021 klockan 11:14 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Foto: Camilla Lagerman

Påskpyntade rondeller utsattes för sabotage: ”Jättetråkigt”

De fyra påskkärringarna, som hade placerats i rondellen vid Lidl, överlevde inte påskhelgen. Redan på Långfredagen upptäcktes ett första sabotage mot den påskprydda installationen, som skapats av personalen vid Samhällsbyggnad Bergslagen. Då hade en av påskkärringarna slitits upp och lämnats på en annan plats i närområdet.
– Det är naturligtvis jättetråkigt att det blir så här, men på något sätt var det nästan väntat att det inte skulle få vara i fred, säger Monica Iwarsson Lindh, enhetschef på Samhällsbyggnad Bergslagen.

6 april 2021 klockan 13:50 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Kastade molotovcocktail mot bil – polisen jagade bilbrännare i natt

Natten till tisdag jagade polisen en bilbrännare i Storå. Vittnen har berättat hur ...

bildspel Isabella vann flest ponnylopp under fjolåret

Bara några kilometer från Fornabodas ovala tävlingsbana bor Isabella Jansson Wiklund, Sveriges segerrikaste ...

Glad Påsk!

LindeNytts redaktion önskar alla läsare och annonsörer en riktigt Glad Påsk! //Red.

Annons


Felix Hansson visste att finalägget fanns i Flugparken i Lindesberg. Foto: Jennie Larsson

bildspel Påskäggsjakten är avslutad – här är vinnarna

Det var ett rekordstort deltagande i LindeNytts påskäggsjakt i år, vilket är otroligt roligt! Samtliga vinnare är utsedda och alla priser delades under långfredagen ut av påskvärdarna Happy och Ester. LindeNytt vill med detta rikta ett äggstremt stort tack till veckans alla tävlingssponsorer ICA Supermarket, Lågprisvaruhuset Mejk och 37:an.

2 april 2021 klockan 17:02 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Rekordnotering i antal covidfall: 128 på en vecka

Smittspridningen är uppe på en rekordhög nivå i Lindesbergs kommun, hela 128 bekräftade fall av covid-19 ...

SPF-Seniorerna i norra länsdelen värnar om Lindesbergs lasarett

INSÄNDARE/DEBATT: Vårt lasarett har tidigare betraktats som ett akutsjukhus. Vi inom SPF-...

bildspel Fototävlingen avgjord – bildkavalkad

Totalt 20 bidrag, alla med härliga och roliga tolkningar av temat vår/påsk, kom in till LindeNytts fototävling. ...

Fler bollar i luften när ytterligare två padelhallar planeras på norra industriområdet

Totalt 13 nya padelbanor, fördelat på två anläggningar, kommer att...

bildspel Smygtitta hos Charlottenlunds Padelcenter

Mycket har hänt innanför väggarna där Strands Tryckeri en gång huserade på Bandygatan i Lindesberg. Istället fö...

Två kvinnor misshandlades – varav en grovt: ”Har använts ett tillhygge”

Tre personer greps på tisdagskvällen misstänkta för misshandel, ...

Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Sjätteklassare undervisas på distans på grund av ökad sjukfrånvaro hos personalen

De två sista dagarna innan påsklovet, 31 mars och 1 april, kommer eleverna i årskurs 6 på Brotorpsskolan Södra i Lindesberg att undervisas på distans. Detta beslut har fattats av Barn- och utbildningsnämndens ordförande med anledning av ökad sjukskrivning hos personalen.

31 mars 2021 klockan 08:48 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Smittskyddsläkaren rekommenderar munskydd i affärer och kollektivtrafiken
PRESSMEDDELANDE: Smittskyddsläkaren i Region Örebro län har beslutat att införa lokala rekommendationer om munskydd i offentliga inomhusmiljöer f...
30 mars 2021 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Brandkåren ryckte ut och räddade nödställd katt
Nerikes Brandkår fick under måndagseftermiddagen rycka ut på ett något ovanligt larm i Guldsmedshyttan, då en katt hade fastnat med huvudet i en ...
30 mars 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Påskkärringarna har landat i centrala Lindesberg: ”Kul grej”
Med mycket enkla medel har personalen på Samhällsbyggnad Bergslagens avdelning gata, park och idrott satt sin påskprägel på två av Lindesbergs ...
29 mars 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-03-29

2021-03-26

2021-03-26

2021-03-26

2021-03-25

2021-03-25

2021-03-24

2021-03-24

2021-03-24

2021-03-23

2021-03-23

2021-03-23

2021-03-23

2021-03-22

Evenemangstips
Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2021-04-15 15:31