Så tycker läsarna om politikernas slarv

Efter vår debattartikel ”Nu måste politikerna vakna och leva i nuet” som publicerades i fredags, har läsarna tyckt till om situationen vi kallar vardag i Lindesbergs kommun.

Ett stort tack till samtliga som har skrivit till oss.
/Redaktionen

Läsarnas åsikter gällande politikernas slarv
(Svar på debattartikeln ”Nu måste politikerna vakna och leva i nuet!” Publicerad 20/4.)

Nu visar det sig hur Lindesbergs Kommun (politiker-tjänstemän) planerar och tänker, eller inte tänker. Att det födds färre än det försvinner är ju inget nytt.
Att Lindesbergs Kommun haft negativ befolkningsutveckling måste alla känt till, jag har gjort det i många år. Att den viktigaste gruppen av innevånare lämnar kommunen kvinnor, är heller inget nytt. Utan kvinnor kan inte kommunen öka i befolkning. Varför då ? jo det saknas de viktiga arbetstillfällen som passar kvinnor. Kvinnorna utbildar sig på annan ort och söker sedan jobb i de områden som passar deras utbildningar och som inte finns i Lindesberg, de kommer inte tillbaka. Lindesbergs Kommun måste bli mycket mer offensivt i sitt arbete med att skaffa fram arbetstillfällen för kvinnor och det måste ske omgående annars är det kört.Det ägnas allt för mycket tid bland de ledande i kommunen att prata interna problem bland förvaltningarna, förbund, bolag mm än att försöka lösa kommunens viktigaste uppgift, nämligen att skapa arbetstillfällen. Detta måste stå överst på alla dagordningar. Sedan måste politiken släppa sina ideal om att det ska finnas skolor i alla kommundelar, det har ni inte längre råd med om ni ska klara kommunens fortlevnad / ekonomi och kunna satsa på utveckling av kommunen och få till arbetstillfällen för kvinnor i första hand men även i andra avseenden för män. Då tror jag att men hellre väljer att bo kvar än att flytta. Naturligvis är skolor och utbildning en mycket viktig och prioriterad del om man vill flytta in eller ut i en kommun och Lindesberg har en mycket bra skola men den kanske behöver förnyas, ex som gymnasiet, Lindeskolan. Vad kan dagens eller rättare sagt framtidens ungdomar vilja ha för utbildning ?. Den skulle Lindeskolan haft idag!!.
Nu måste den nya politiken visa vad de går för och inte låta kommunchefer, bolags vd:ar, ekonomichefer m fl styra i samhället, ta över styret.

Hur kan man ha i åtanke att bygga en Idrottshall när man är så sårbar i kommunens ekonomi att man måste skära ner på verksamheter pga av ett minskat folkunderlag på 159 personer ?
Minusposten ligger på 10 miljoner men Idrottshallen beräknas allt från 50-90 miljoner!
Om resultatet ser ut som det gör nu när Sverige går som bäst så kan väl knappast Lindesberg kunna hantera ev. neddragningar/nedläggningar av företag i sämre tider som komma skall.
Att skylla på hyreshöjningar för kommunen är anmärkningsvärt, det är politikerna som sitter i styrelserna i det egna kommunala bolagen som höjer hyran !
Ceders förslag om ett stort hyreshus på Kyrkberget är ett mkt bra förslag som Libo borde få i uppdrag att räkna på, ett nyskapande som andas framtids hopp för ungdomar och företag, här törs man utveckla!
Klockan är 2 minuter i Tolv kära politiker.
Kanske Lindesberg förlorar innevånare därför att allt skall malas i kvarnar så länge innan beslut fattas, titta bara på vägbulornas vara eller icke vara.
Centern med alliansen borde helt enkelt beställa ut en asfalts bil som lägger ut asfalt på dom så dom planas ut- det kan knappast kosta så mkt så kommunen går i konkurs !

Hur ser Löneutvecklingen ut för alla Politiker i Lindesbergs Kommun under perioden som Innevånarantalet minskat ?
Hur ser Tjänstemanna sidan ut Lönemässigt under samma period?
Åldersfördelning under samma period ?
Släpper kommunen in ungdomar i ledande befattningar eller är det 40-talister som styr tills dom går i pension ?
Hur många åker in i kommunen och arbetar på ledande befattningar som inte lever i Lindesbergs vardag och ser (upplever) dom vardagliga problemen ?
Är det inte märkligt att Kommunchefen har Länets högsta Lön inom samma befattning – Resultatet borde väl vara mkt bättre här i relation till Lön och Förmåner ?
Hur ser det ut med Övriga Chefer inom Lindesberg Kommun som har ansvaret för ekonomi och styrning av samhällets Framtid och Tillväxt ?

Att man alltid skall spara inom skolan är vansinnigt.
Dra ner lönen till alla som sitter på kommunhuset. De som jobbar med våran framtida arbetskraft skall självklart stöttas i båda lön och en bra arbetsplats.

Befolkningsminskning..politiker som inte vet verkligheten.
Jag har aldrig bott i en kommun som har så verklighetsfrånvaro som denna. Finns ingen offensivt tänkande, framåtanda, satsande, vilja att genomföra saker. Men kommunchefen tjänar bra…var det 62000 i månaden? Vi slog i alla fall Örebro i den utmaningen…jippii.

Som en ganska nyinflyttad och engagerad inom kulturområdet, vet jag att man får räkna med att få ett slag i mellangärdet ungefär vartannat vart tredje år.
Det är svårt att ha dialog med politikerna och jag upplever dom inte så engagerade. Det är jobbigt att behöva känna sig som en belastning för kommunen, trots att man har flyttat hit. Om jag jobbade lika dåligt som ekonomerna tycks räkna, ja då hade jag nog fått sparken ganska omgående. Ekonomin var ju på väg åt rätt håll för några veckor sedan. Glömde man att folk flyttade från kommunen då?

Om man nu ska spara så mkt pengar inom skolan kanske man kan ta bort dom pedagogiska luncherna för personalen. Det var många år sedan det togs bort inom handikapp- och äldreomsorgen av besparingsskäl. Jag tror att dom flesta som jobbar inom skolväsendet har råd att betala för sin lunch. Många bäckar små sägs det!

Som kommunledningen håller på nu är det en nedåt gående spiral.
De vill att fler ska flytta hit och att fler av oss yngre som börjar bilda familj ska stanna i kommunen. Men samtidigt drar de ner på ex skolan. Var ska då våra kommande barn få en bra utbildning?
Sen kanske de skulle satsa lite på att få kommunen levande igen. Som det är nu är Lindesberg öde efter klockan åtta på kvällarna. Och de få evenemang som görs i stan av några eldsjälar motarbetas. Jag vet att det finns många i kommunen med riktigt bra ideér för alla åldrar, men de stöter ju bara på mothugg från kommunledningen.
Ledningen skulle kanske titta lite på hur det var förut i kommunen och försöka återuppliva lite av det samt satsa på de otroliga tillgångar vi faktiskt har i denna kommun.
Man säger att om man startar eget företag så ska man inte räkna med att gå med vinst de första fem åren. Utan sikta på plus minus noll. Detta innan man blivit etablerad och fått en ”kundkrets”. Kommunledningen kanske skulle ta fasta på det. De kanske måste ta lite sämre resultat för att lyckas vända spiralen uppåt igen. Vi invånare måste få se att vår kommunledning faktiskt vill satsa på vår gemensamma framtid!

Jag har nyss flyttat tillbaks till Lindesberg då jag gillar den lilla staden, vännerna och de intressen som kan utövas här.
Några saker jag reagerar på är, varför utnyttjas inte sjön? Varför har pensionärerna och äldreboendena de bästa lägena i stan? Varför är hyrorna i klass med Stockholm? Sen är allt så grinigt och gnälligt och svårt. Vill ni behålla unga människor så se till att de vill bo kvar.

För det första satsa på skolan attraktiva utbildningar titta på örebro många stannar kvar efter utbildningen bygger hus fixar kids sedan måste göras något med nöjesutbudet det är lika med noll
fast en del försöker måste få tänja lite på gränser med uteserveringar mm jobb finns det så det är inga problem arbetsgivarna skriker efter arbetskraft o bra idrottsföreningar finns det hjälp dom lite mera bara locka hit folk med gratistomter som andra kommuner har gjort det har blivit kanonbra hos dom måste satsa litt för att få nåt.

Vi tror att de satsar för stort på stora saker. Det finns en massa mindre saker att engagera sig i, för att få de unga att bli fler i denna Kommun.
Ser vi till att ha en bra ungdomspolitik, satsar på de yngre så de har de bra & trivs. så ger det fler i förlängningen! Då kanske inte bara tanke på idrotter, måste finnas annat att göra eller engagera sig i. Kommunen kanske ska ta sig en titt över gränserna. Var på information i Stockholm i torsdags, Ungdomsstyrelsen hade information om Ung & Aktiv i Europa, där berättade Jönköpings kommun om hur de arbetade,man blev mäkta imponerad! Någon annan Kommun har kopierat deras metod, kanske något för Lindesberg! En EU-Samordnare vore nog även det en god idé att få till Kommun, Nytänkande över huvudtaget, inte vara rädda för förnyelse. Men framförallt satsa pengarna på vettiga saker!

Jag skulle tro att alla jobbar häcken av sig för att ställa om.
Hur gör man för att avveckla en kommun som håller på att dö utan att avskräcka människor från att flytta hit ?
Jag tycker att vi som bor i kommunen har ett gemensamt ansvar men istället för att skicka ut positiva vibbar så gnälls det bara på hur jävla dåligt det är. Klart som fan att ingen flyttar hit.

Har bott o kommunen 5 år.
Flyttade hit från botkyrka för att här fanns allt som inte fanns där och då talar jag inte bara om naturen och miljö. Nej Linde hade då ett lugn och en värme. Bredvid biblioteket fanns en samlingslokal för de äldre mitt i centrum så att alla gamla kunde träffas och umgås.
Trafik miljön i stan var ett himmelrike för en 08- att komma till ingen stress och jäkt och gott om parkering. Lungnet gjorde att alla fick plats i stan vare sig man gick eller åkte bil. Lungna och fina mindre skolor och en kulturskola i stan.och nu på fem år har allt detta spolierats de gamla fick flytta, Skolverksamheten besparas så att trivseln försvinner tillsammans med kvaliten.Och trafik miljön har gjorts om totalt till en mer storstads stressad miljö.genom 30km+Fartbulor+Parkeringstuttar+2timmarsparkering+Rondeller och parkeringvakter så har hela trafikmiljön blivit förstoppad. Stressen har kommit till stan via för många åtgärder istället för några få genomtänkta.Om man vill att folk ska flytta hit, bo kvar,skaffa barn och trivas så måste man fråga folket om vad de vill och tycker är viktigt. Fram för ett avstressat Lindesberg med politiker som lyssnar och bryr sig.

Lindesberg är inte längre en levande stad. Vi flyttade därifrån och har inte ångrat oss.
Där vi bor nu är det ett helt annat ”liv”. Folk är ute, gammal som ung både i solsken och i snöstorm, på vardagar och på lördagskvällar. Här lever staden och vi stortrivs.

Det stora felet är att det finns för lite för ungdomar att göra, alla ungdomar vill inte spela fotboll handboll eller hockey.
Det måste till ett aktivare föreningsliv sen kanske nån ungdomsgård? Hur som helst det satsas ingenting på dom yngre, då är det klart som fan att dom inte stannar kvar heller. Och många av dem som är kvar väntar bara på ett tillfälle o komma bort.

En attraktiv kommun att flytta till är den som är välskött och har en balanserad ekonomi, en positiv inställning till nyföretagande och till nya idéer.
För att vi ska synas och höras ska vi ta väl hand om innovatörer som tex Sune Nygren. Det har inte vår kommun gjort. Tyvärr tror jag inte att lägenheter på Kyrkberget drar för dem som inte redan bor här. Jag tror mera på attraktiva fritidssysselsättningar,bra utbildningsmöjligheter och möjlighet att kunna försörja sig. En lämplig bostad finns alltid att få tag i.
För att vi ska få nytänkande behöver vi flera ungdomar i politiken och då måste de också bli insläppta och väl bemötta. De som varit politiker allt för länge får idétorka och blir alltför påverkade av det som varit.

Publicerad 25 april 2007 klockan 13:27

Fredrik Norman , 0581-61 71 71

12-åriga Isabelle Huselius Nelson hamnade plötsligt i allas blickfång när hon knep premiärturen över bron. Foto: Camilla Lagerman

12-åriga Isabella blev först över nya Loppholmsbron

Under tisdagseftermiddagen invigdes den nya Loppholmsbron i Lindesberg under högtidliga former. Men den som blev först över bron, och därmed snuvade kommunalråd och ordförande för Samhällsbyggnadsförbundet på premiärturen, var 12-åriga Isabella Huselius Nelson.
– Hon är framtiden! utbrast kommunstyrelsens ordförande Bengt Storbacka och gav henne en hjärtlig applåd.

6 december 2022 klockan 17:21 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons

Arne Eriksson och Sune Larsson från Lions överlämnade årets gåva till diakonerna Ronald Henriksson och Anna Andersson. Foto: Camilla Lagerman

Lions gåva sprider värme till behövande i juletid

Lions årliga julgåva till Linde bergslags församling överlämnades under tisdagen, för närmare 40:e året i ordningen. I år är julgåvan på många sätt viktigare än någonsin, med tanke på hushållens allt dyrare utgifter.
– Man pratar gärna om nöden långt borta, men nöden i vårt närområde är mycket stor, säger diakon Ronald Henriksson.

6 december 2022 klockan 12:21 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Bergslagens Sparbank stöttar Musikhjälpens insamling till barn på flykt från krig

Måndagen den 12 december drar årets upplaga av Musikhjälpen igång, ett ...

Man på boende omhändertagen av polis: ”Kastade möbler på personalen”

En äldre man på ett boende i Frövi blev i lördags morse omhändertagen ...

bildspel Seger när LIF laddade för handbollsdag

Säsongens första dubbelarrangemang stod för dörren där Norrköping gästade Lindesberg i dubbel mening. Trots lä...

Linda Berglund, Charlotte Lundell och Gunilla Pöchhacker slår sina kloka huvuden ihop, för hundarnas skull. Foto: Camilla Lagerman

Träning och välmående i fokus för hundälskande trio

Charlotte Lundell, Gunilla Pöchhacker och Linda Berglund är tre drivna och företagsamma kvinnor med ett gemensamt brinnande intresse för hundar och dess välmående. Tillsammans satsar de nu på att kunna erbjuda hundar deras sammanlagda kompetens, allt för att vovvarna ska må bra och kunna leva ett långt, hälsosamt liv.
– Kan vi göra Bergslagen till ett hundmekka? säger Gunilla och skrattar.

2 december 2022 klockan 16:23 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Wajih och Elie Daoud samlar in pengar till Barncancerfonden. Foto: Privat

Salong Diem sprider julkänsla till förmån för Barncancerfonden

Bröderna Wajih och Elie Daoud på Salong Diem i Lindesberg slår på stort inför julen, en högtid som de båda älskar. Under 21-23 december kommer de på eftermiddagarna duka upp ett riktigt gottebord utanför salongen, där de bjuder på korv, glögg och godis. Samtidigt samlar de in pengar till cancersjuka barn, och den 23 december går alla intäkter till Barncancerfonden.
– Jag älskar att hjälpa folk, det bästa jag vet är att göra människor glada, säger Wajih.

2 december 2022 klockan 13:09 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Tävlingen avslutad och två vinnare utsedda
Klockan 15.00 på torsdagen stängde LindeNytts tävling där biljetter till helgens efterlängtade julkonsert "The Christmas Feeling" stod på spel. ...
2 december 2022 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Kommunen uppvaktade Meritor: ”50 år som har betytt oerhört mycket för kommunen”
Det har gått 50 år sedan Volvo Bakaxlar etablerade sig i Lindesberg, en satsning som från början beräknades generera omkring 300 nya arbetstillf...
1 december 2022 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Bedragare utger sig arbeta för lokal VVS-firma – för att komma åt dess kunder
Under de senaste dagarna har flera personer i Lindesberg blivit kontaktade och erbjudna tjänster i form av spolning av avloppssystem. Personen som ...
1 december 2022 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Genrebild. Foto: Camilla Lagerman

Personbil och lastbil krockade – förare misstänks för brott

UPPDATERAD. En trafikolycka med personbil och lastbil inblandade, inträffade på onsdagsmorgonen strax utanför Frövi. Enligt polisen skall en person ha klagat på nacksmärtor och förts till sjukhus med ambulans. Föraren av personbilen misstänks för brott i samband med händelsen.

30 november 2022 klockan 08:16 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Genrebild. Foto: Camilla Lagerman

Man i 30-årsåldern häktad för grov misshandel efter butiksattacken

Den man i 30-årsåldern som förra torsdagen greps efter att ha attackerat en kvinnlig anställd i en butik i centrala Lindesberg har nu häktats, på sannolika skäl misstänkt för grov misshandel.

29 november 2022 klockan 14:35 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Julkonsert – med världens äldsta storband

Det utlovas en sprakande och svängig julkonsert när världens äldsta storband Whispering Band intar ...

bildspel Kattens egen dag firades med pompa och ståt

Det var inte bara första advent som firades under söndagen, hos Kotten & Co i Lindesberg uppmärksammade man ocks...

bildspel Industrilokal gjordes om till butik: ”En häftig lokal som vi trivs i”

Den första november slog Skyddsgrossisten i Lindesberg upp dörrarna till sin...

Annons

Jesper Nilsson gjorde 11 mål borta mot Bolton under söndagen. Arkivbild: Hasse Persson.

Femtonmålsseger ger LIF sjunde raka

LIF Lindesbergs vassa segertåg fortsätter! Under söndagen gästade man Stockholmslaget IK Bolton som trots matchens första mål, fick en tuff timme framför sig. Redan vid halvtidsvilan var det åtta bollar som skiljde lagen åt till LIFs fördel, en siffra som senare steg upp till femton efter sextio spelade minuter.

27 november 2022 klockan 22:50 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Guldregn över Peter och Ann-Christin när Postkodlotteriet kom på besök

Bilskadecenters Peter Larsson fick sig en rejäl överraskning i tisdags, när sjä...

Mäklaren: Risk för missförstånd när storstadsmarknaden jämförs med landsbygd

I media har det den senaste tiden rapporterats om stora prisras på ...

Kultursatsning: Film, opera, bok

Det är en bok, som blev en film och som nu kommer som opera - i Lindesberg. Det här är en triad som kommer till stånd genom ...

Man gripen misstänkt för mordförsök: ”Attackerade personal i butik”

Polisen har gripit en man i 30-årsåldern misstänkt för att på torsdagen ...

Lindegym firar 6 år med öppet hus och nya satsningar

Det har gått sex år sedan Alexander Scharnke, Victoria Karlsson, Sia Östlind och Johan Fransson tog ö...

Stew och Stockholmsbandet Wooden Fields gör gemensam spelning i Lindesberg

Det utlovas rykande färsk 70-talsinspirerad bluesrock med heta gitarriff när ...

Torphyttevägen avstängd till och med fredag. Foto: Camilla Lagerman

Avstängning förlängs – hävs först i nästa vecka

UPPDATERAD. På onsdagsmorgonen stängdes Torphyttevägen för trafik i höjd med Hemköpsparkeringen. Detta innebär att all trafik som skall vidare in i Brodalsområdet, till exempel för att komma till Lindeskolan, hänvisas till alternativa färdvägar. Infarten till Hemköp påverkas dock ej av det arbete som nu påbörjats. Avstängningen var planerad att hävas nu på fredag – men under onsdagen kommer man med nya bud som gör gällande att man öppnar vägen igen först i nästa vecka.
– Det är VA-avdelningen som har stängt vägen. Det är ett ledningsarbete som skall utföras där, berättar Mikael Dahlin, enhetschef Gata på Samhällsbyggnad Bergslagen.

23 november 2022 klockan 09:46 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Hillstreet laddar inför Novemberfestivalen
Det har hunnit gå 28 år sedan den allra första Novemberfestivalen gick av stapeln och nu är det återigen dags för den årligen återkommande ...
22 november 2022 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Långa köer på R50 – lastbil blockerar körfält
Under morgontimmarna inträffade en trafikolycka med lastbil i höjd med Fornaboda. Lastbilen skall ha blivit stående tvärs över vägen och orsakat...
22 november 2022 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Så ser nya kommunstyret ut – tyngsta posterna till M och SD
Under måndagens sammanträde i kommunfullmäktige blev det nya kommunstyret klart för den kommande mandatperioden. Ny ordförande i kommunstyrelsen...
21 november 2022 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2022-11-21

2022-11-18

2022-11-18

2022-11-17

2022-11-17

2022-11-16

2022-11-16

2022-11-15

2022-11-15

2022-11-14

2022-11-14

2022-11-12

2022-11-12

2022-11-11

Evenemangstips
Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2022-12-06 21:01