Så tycker läsarna om politikernas slarv

Efter vår debattartikel ”Nu måste politikerna vakna och leva i nuet” som publicerades i fredags, har läsarna tyckt till om situationen vi kallar vardag i Lindesbergs kommun.

Ett stort tack till samtliga som har skrivit till oss.
/Redaktionen

Läsarnas åsikter gällande politikernas slarv
(Svar på debattartikeln ”Nu måste politikerna vakna och leva i nuet!” Publicerad 20/4.)

Nu visar det sig hur Lindesbergs Kommun (politiker-tjänstemän) planerar och tänker, eller inte tänker. Att det födds färre än det försvinner är ju inget nytt.
Att Lindesbergs Kommun haft negativ befolkningsutveckling måste alla känt till, jag har gjort det i många år. Att den viktigaste gruppen av innevånare lämnar kommunen kvinnor, är heller inget nytt. Utan kvinnor kan inte kommunen öka i befolkning. Varför då ? jo det saknas de viktiga arbetstillfällen som passar kvinnor. Kvinnorna utbildar sig på annan ort och söker sedan jobb i de områden som passar deras utbildningar och som inte finns i Lindesberg, de kommer inte tillbaka. Lindesbergs Kommun måste bli mycket mer offensivt i sitt arbete med att skaffa fram arbetstillfällen för kvinnor och det måste ske omgående annars är det kört.Det ägnas allt för mycket tid bland de ledande i kommunen att prata interna problem bland förvaltningarna, förbund, bolag mm än att försöka lösa kommunens viktigaste uppgift, nämligen att skapa arbetstillfällen. Detta måste stå överst på alla dagordningar. Sedan måste politiken släppa sina ideal om att det ska finnas skolor i alla kommundelar, det har ni inte längre råd med om ni ska klara kommunens fortlevnad / ekonomi och kunna satsa på utveckling av kommunen och få till arbetstillfällen för kvinnor i första hand men även i andra avseenden för män. Då tror jag att men hellre väljer att bo kvar än att flytta. Naturligvis är skolor och utbildning en mycket viktig och prioriterad del om man vill flytta in eller ut i en kommun och Lindesberg har en mycket bra skola men den kanske behöver förnyas, ex som gymnasiet, Lindeskolan. Vad kan dagens eller rättare sagt framtidens ungdomar vilja ha för utbildning ?. Den skulle Lindeskolan haft idag!!.
Nu måste den nya politiken visa vad de går för och inte låta kommunchefer, bolags vd:ar, ekonomichefer m fl styra i samhället, ta över styret.

Hur kan man ha i åtanke att bygga en Idrottshall när man är så sårbar i kommunens ekonomi att man måste skära ner på verksamheter pga av ett minskat folkunderlag på 159 personer ?
Minusposten ligger på 10 miljoner men Idrottshallen beräknas allt från 50-90 miljoner!
Om resultatet ser ut som det gör nu när Sverige går som bäst så kan väl knappast Lindesberg kunna hantera ev. neddragningar/nedläggningar av företag i sämre tider som komma skall.
Att skylla på hyreshöjningar för kommunen är anmärkningsvärt, det är politikerna som sitter i styrelserna i det egna kommunala bolagen som höjer hyran !
Ceders förslag om ett stort hyreshus på Kyrkberget är ett mkt bra förslag som Libo borde få i uppdrag att räkna på, ett nyskapande som andas framtids hopp för ungdomar och företag, här törs man utveckla!
Klockan är 2 minuter i Tolv kära politiker.
Kanske Lindesberg förlorar innevånare därför att allt skall malas i kvarnar så länge innan beslut fattas, titta bara på vägbulornas vara eller icke vara.
Centern med alliansen borde helt enkelt beställa ut en asfalts bil som lägger ut asfalt på dom så dom planas ut- det kan knappast kosta så mkt så kommunen går i konkurs !

Hur ser Löneutvecklingen ut för alla Politiker i Lindesbergs Kommun under perioden som Innevånarantalet minskat ?
Hur ser Tjänstemanna sidan ut Lönemässigt under samma period?
Åldersfördelning under samma period ?
Släpper kommunen in ungdomar i ledande befattningar eller är det 40-talister som styr tills dom går i pension ?
Hur många åker in i kommunen och arbetar på ledande befattningar som inte lever i Lindesbergs vardag och ser (upplever) dom vardagliga problemen ?
Är det inte märkligt att Kommunchefen har Länets högsta Lön inom samma befattning – Resultatet borde väl vara mkt bättre här i relation till Lön och Förmåner ?
Hur ser det ut med Övriga Chefer inom Lindesberg Kommun som har ansvaret för ekonomi och styrning av samhällets Framtid och Tillväxt ?

Att man alltid skall spara inom skolan är vansinnigt.
Dra ner lönen till alla som sitter på kommunhuset. De som jobbar med våran framtida arbetskraft skall självklart stöttas i båda lön och en bra arbetsplats.

Befolkningsminskning..politiker som inte vet verkligheten.
Jag har aldrig bott i en kommun som har så verklighetsfrånvaro som denna. Finns ingen offensivt tänkande, framåtanda, satsande, vilja att genomföra saker. Men kommunchefen tjänar bra…var det 62000 i månaden? Vi slog i alla fall Örebro i den utmaningen…jippii.

Som en ganska nyinflyttad och engagerad inom kulturområdet, vet jag att man får räkna med att få ett slag i mellangärdet ungefär vartannat vart tredje år.
Det är svårt att ha dialog med politikerna och jag upplever dom inte så engagerade. Det är jobbigt att behöva känna sig som en belastning för kommunen, trots att man har flyttat hit. Om jag jobbade lika dåligt som ekonomerna tycks räkna, ja då hade jag nog fått sparken ganska omgående. Ekonomin var ju på väg åt rätt håll för några veckor sedan. Glömde man att folk flyttade från kommunen då?

Om man nu ska spara så mkt pengar inom skolan kanske man kan ta bort dom pedagogiska luncherna för personalen. Det var många år sedan det togs bort inom handikapp- och äldreomsorgen av besparingsskäl. Jag tror att dom flesta som jobbar inom skolväsendet har råd att betala för sin lunch. Många bäckar små sägs det!

Som kommunledningen håller på nu är det en nedåt gående spiral.
De vill att fler ska flytta hit och att fler av oss yngre som börjar bilda familj ska stanna i kommunen. Men samtidigt drar de ner på ex skolan. Var ska då våra kommande barn få en bra utbildning?
Sen kanske de skulle satsa lite på att få kommunen levande igen. Som det är nu är Lindesberg öde efter klockan åtta på kvällarna. Och de få evenemang som görs i stan av några eldsjälar motarbetas. Jag vet att det finns många i kommunen med riktigt bra ideér för alla åldrar, men de stöter ju bara på mothugg från kommunledningen.
Ledningen skulle kanske titta lite på hur det var förut i kommunen och försöka återuppliva lite av det samt satsa på de otroliga tillgångar vi faktiskt har i denna kommun.
Man säger att om man startar eget företag så ska man inte räkna med att gå med vinst de första fem åren. Utan sikta på plus minus noll. Detta innan man blivit etablerad och fått en ”kundkrets”. Kommunledningen kanske skulle ta fasta på det. De kanske måste ta lite sämre resultat för att lyckas vända spiralen uppåt igen. Vi invånare måste få se att vår kommunledning faktiskt vill satsa på vår gemensamma framtid!

Jag har nyss flyttat tillbaks till Lindesberg då jag gillar den lilla staden, vännerna och de intressen som kan utövas här.
Några saker jag reagerar på är, varför utnyttjas inte sjön? Varför har pensionärerna och äldreboendena de bästa lägena i stan? Varför är hyrorna i klass med Stockholm? Sen är allt så grinigt och gnälligt och svårt. Vill ni behålla unga människor så se till att de vill bo kvar.

För det första satsa på skolan attraktiva utbildningar titta på örebro många stannar kvar efter utbildningen bygger hus fixar kids sedan måste göras något med nöjesutbudet det är lika med noll
fast en del försöker måste få tänja lite på gränser med uteserveringar mm jobb finns det så det är inga problem arbetsgivarna skriker efter arbetskraft o bra idrottsföreningar finns det hjälp dom lite mera bara locka hit folk med gratistomter som andra kommuner har gjort det har blivit kanonbra hos dom måste satsa litt för att få nåt.

Vi tror att de satsar för stort på stora saker. Det finns en massa mindre saker att engagera sig i, för att få de unga att bli fler i denna Kommun.
Ser vi till att ha en bra ungdomspolitik, satsar på de yngre så de har de bra & trivs. så ger det fler i förlängningen! Då kanske inte bara tanke på idrotter, måste finnas annat att göra eller engagera sig i. Kommunen kanske ska ta sig en titt över gränserna. Var på information i Stockholm i torsdags, Ungdomsstyrelsen hade information om Ung & Aktiv i Europa, där berättade Jönköpings kommun om hur de arbetade,man blev mäkta imponerad! Någon annan Kommun har kopierat deras metod, kanske något för Lindesberg! En EU-Samordnare vore nog även det en god idé att få till Kommun, Nytänkande över huvudtaget, inte vara rädda för förnyelse. Men framförallt satsa pengarna på vettiga saker!

Jag skulle tro att alla jobbar häcken av sig för att ställa om.
Hur gör man för att avveckla en kommun som håller på att dö utan att avskräcka människor från att flytta hit ?
Jag tycker att vi som bor i kommunen har ett gemensamt ansvar men istället för att skicka ut positiva vibbar så gnälls det bara på hur jävla dåligt det är. Klart som fan att ingen flyttar hit.

Har bott o kommunen 5 år.
Flyttade hit från botkyrka för att här fanns allt som inte fanns där och då talar jag inte bara om naturen och miljö. Nej Linde hade då ett lugn och en värme. Bredvid biblioteket fanns en samlingslokal för de äldre mitt i centrum så att alla gamla kunde träffas och umgås.
Trafik miljön i stan var ett himmelrike för en 08- att komma till ingen stress och jäkt och gott om parkering. Lungnet gjorde att alla fick plats i stan vare sig man gick eller åkte bil. Lungna och fina mindre skolor och en kulturskola i stan.och nu på fem år har allt detta spolierats de gamla fick flytta, Skolverksamheten besparas så att trivseln försvinner tillsammans med kvaliten.Och trafik miljön har gjorts om totalt till en mer storstads stressad miljö.genom 30km+Fartbulor+Parkeringstuttar+2timmarsparkering+Rondeller och parkeringvakter så har hela trafikmiljön blivit förstoppad. Stressen har kommit till stan via för många åtgärder istället för några få genomtänkta.Om man vill att folk ska flytta hit, bo kvar,skaffa barn och trivas så måste man fråga folket om vad de vill och tycker är viktigt. Fram för ett avstressat Lindesberg med politiker som lyssnar och bryr sig.

Lindesberg är inte längre en levande stad. Vi flyttade därifrån och har inte ångrat oss.
Där vi bor nu är det ett helt annat ”liv”. Folk är ute, gammal som ung både i solsken och i snöstorm, på vardagar och på lördagskvällar. Här lever staden och vi stortrivs.

Det stora felet är att det finns för lite för ungdomar att göra, alla ungdomar vill inte spela fotboll handboll eller hockey.
Det måste till ett aktivare föreningsliv sen kanske nån ungdomsgård? Hur som helst det satsas ingenting på dom yngre, då är det klart som fan att dom inte stannar kvar heller. Och många av dem som är kvar väntar bara på ett tillfälle o komma bort.

En attraktiv kommun att flytta till är den som är välskött och har en balanserad ekonomi, en positiv inställning till nyföretagande och till nya idéer.
För att vi ska synas och höras ska vi ta väl hand om innovatörer som tex Sune Nygren. Det har inte vår kommun gjort. Tyvärr tror jag inte att lägenheter på Kyrkberget drar för dem som inte redan bor här. Jag tror mera på attraktiva fritidssysselsättningar,bra utbildningsmöjligheter och möjlighet att kunna försörja sig. En lämplig bostad finns alltid att få tag i.
För att vi ska få nytänkande behöver vi flera ungdomar i politiken och då måste de också bli insläppta och väl bemötta. De som varit politiker allt för länge får idétorka och blir alltför påverkade av det som varit.

Publicerad 25 april 2007 klockan 13:27

Fredrik Norman , 0581-61 71 71

LIF Lindesberg säkrade två viktiga poäng mot Allsvenskans tabellfemma Vinslöv. Sjumålssegern är LIF-truppens bästa resultat för säsongen och förhoppningsvis är det något som fortsätter när serien snart vänder. Foto: Hasse Persson

Överlägsen hemmaseger av LIF

Med en bortamatch där inget stämde för LIF Lindesberg så var det viktigt att samla ihop truppen för revansch på hemmaplan. Trots osäkra sjukdomar i laget så fanns reserver med på bänken, däribland LIF Lindesbergs 17-åriga juniorspelare Axel Nilsson. En ung spelare som fick göra sitt debutmål i Allsvenskan inför hemmapubliken.

1 december 2023 klockan 22:44 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons
Patrik Esenius kommer ha ansvar på plats, Per Sander, Peter Larsson och Daniel Forsman. Foto: Camilla Lagerman

Driven trio tar över efter Peter Larsson: ”Jag är nöjd med mitt verk”

Efter 18 år bakom spakarna på Lindesbergs Bilskadecenter kliver nu Peter Larsson av som ägare, och lämnar över stafettpinnen till ett gäng drivna killar med stora visioner.
– Jag hoppas att jag kommer trivas med pensionärslivet, men det känns helt rätt att sälja till de här killarna, säger Peter.

1 december 2023 klockan 14:55 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Världens musik samlad i en konsert: ”Väldigt kul”

Efter en höst fylld av repetitioner bjuder nu Kulturskolan Garnalia och den kulturella fö...

Polisinsats utanför Lindesberg – man slagen och rånad

En man i 40-årsåldern har under fredagsförmiddagen gripits på en adress i Gusselbyområdet, ...

Lindlöven och Libo välkomnar till en gemensam familjedag

Gratis popcorn, autografskrivning och skott mot skottramp är bara några av aktiviteterna som Lindlö...

Lindbackaskolan i Lindesberg. Foto: Camilla Lagerman

Elev grovt misshandlad – och avstängd från skolan

I slutet av förra veckan inträffade en grov misshandel i anslutning till Lindbackaskolan i Lindesberg. Två elever stämde träff för att slåss, något som slutade med att den yngre av pojkarna fick uppsöka sjukvård och senare blev inlagd över natten på USÖ för observation. Händelsen är polisanmäld.

30 november 2023 klockan 10:21 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Operadivan Florencia Grimaldi återvänder till sitt hemland Brasilien för att sjunga på operahuset i Manaus. Foto: Paola Kudacki / Met Opera

Unik, fantastisk och magisk opera – från Amazonas till Linde

Det är inte många dagar kvar till jul, när Folkets Hus i Lindesberg bjuder på riktig julgodis. Direkt från operahuset Metropolitan i New York sänds föreställningen Florencia en el Amazonas.

30 november 2023 klockan 09:17 av Hans Andersson Visa hela artikeln

Bortaförlust i säsongens första straffläggning
Det blev en match med få skott när Lindlöven gästade tabellfemman HC Dalen, som kämpar för en säkrad plats i Allettan. Med de kvitterade ...
29 november 2023 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Inga julbelysta träd förrän nästa år
Julbelysning är ett efterlängtat inslag när vintermörkret smyger sig på och med första advent runt hörnet är det åter dags att tända upp ...
29 november 2023 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Kommunen går mot ett minusresultat: ”Kommer behöva fatta väldigt tuffa beslut”
Under tisdagens sammanträde i kommunstyrelsen beslutade man att ge kommundirektören samt alla nämnder i uppdrag att skyndsamt ta fram en ...
28 november 2023 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Foto: Pavel Koubek

Högre vårdavgifter väntar när regionen gör enormt underskott

Då den nuvarande ekonomiska prognosen för Region Örebro län pekar på ett underskott på cirka en miljard kronor, har man i regionfullmäktige beslutat om en höjning av avgifterna för bland annat Folktandvården. Detta innebär en tioprocentig höjning av patientavgifterna från och med den 15 januari 2024, meddelar Region Örebro län i ett pressmeddelande.

28 november 2023 klockan 13:05 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Elon Ljud & Bild flyttar in i Elon-butik

Elon Ljud & Bild kommer att stänga efter årsskiftet – men konceptet hemelektronik kommer fortfarande finnas kvar i Lindesberg, som en del i Elon-butiken på Charlottenlunds Handelsområde. Det innebär att ägaren Daniel Larsson, Elon, tar över konceptet från Mattias Rudenvall, Elon Ljud & Bild, när butiken stänger. Detta meddelar ägarna av de två butikerna i ett gemensamt uttalande på måndagen.
– Nu blir det vitvaror, kök och hemelektronik under ett tak, uppger Daniel Larsson på Elon.

27 november 2023 klockan 16:19 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

bildspel Se läsarnas egna bilder från norrskenet

Under lördagskvällen bjöds stora delar av landet på en mäktig uppvisning över himlavalvet, när norrskenets grö...

Kontrollerad hemmamatch i Lindehov

Efter en bortaseger mot Tranås AIF så bjöd Lindlöven även på seger när man klev ut på hemmaisen i Lindehov. Trots må...

Fångat norrskenet? Skicka dina bilder till oss!

På många platser i Mellansverige, kunde man under lördagskvällen skåda norrsken. Så även i våra trakter...

Pressbild. Foto: Region Örebro län

Utan skattehöjning minskar vår tillgång till sjukvård

INSÄNDARE/DEBATT: Sveriges 21 regioner räknar under nästa år med ett underskott i sina budgetar på sammanlagt mellan 20 och 24 miljarder kronor. Regeringen har föreslagit att de generella statsbidragen förstärks med 10 miljarder kronor. Dessutom ytterligare 6 miljarder kronor i riktade bidrag. Likväl fattas det pengar.

26 november 2023 klockan 11:49 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

bildspel Dubbla guld och ett silver för hemmalaget i judo-RM

Det blev en gedigen medaljskörd för hemmadistriktet Värmland-Örebro under lördagens riksmästerskap i ...

Gemensamma krafter skapar en finare jul för utsatta familjer

För många är julen en högtid förknippad med familjemys, julklappar och julmat - men inte för ...

Redovisa arbetsgivaravgifter

INSÄNDARE/DEBATT: Sverige har idag en dold skatt på arbete som kallas för arbetsgivaravgift. Det gör att många betalar ...

Person avliden i samband med trädfällning

UPPDATERAD. En allvarlig olycka inträffade vid 14-tiden på torsdagen i trakterna av Vasselhyttan, norr om ...

Fler avgångar för Lindesbergsresenärer när Tåg I Bergslagen förändrar tabellen

Från och med den 10 december genomför Tåg I Bergslagen en hel del ...

Socialdemokraterna i Lindesberg står upp för Lindesbergs akutsjukhus

INSÄNDARE: Vi förstår frågetecknen kring att vi inte var delaktiga i den gemensamma ...

Lindlöven tar tre nya poäng mot Tranås AIF. Med den nya segern så har man fått full utdelning mot tabelltvåan i HockeyEttan. Arkivfoto: Hasse Persson

Rejäl insats av Lindlöven ger tre poäng

Även om det blev en trög inledning i bortamatchen mot Tranås AIF, så blev det ändå en klar seger. Med en lyckad mittperiod och en nykomling med fina meriter, så kunde man vända 2-0 till 2-5 med drygt åtta minuter till godo. Ett mål i öppet mål gjorde susen för Lindlöven som plockade tre nya poäng inför hemresan från Jönköping.

22 november 2023 klockan 23:10 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Wajih klipper till förmån för Barncancerfonden
Måndagen den 18 december håller Salong Diem i Lindesberg öppet i hela 11 timmar för att göra folk julfina inför den stundande högtiden. Alla ...
22 november 2023 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tryckfel i kommunens almanacka tidigarelade första advent: ”Väldigt olyckligt”
I den almanacka som Samhällsbyggnad Bergslagen delar ut till hushållen i de fyra kommunerna i norra länsdelen har det upptäckts något som kanske ...
22 november 2023 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Bil började brinna under färd
På tisdagskvällen larmades brandkåren till Storå med anledning av en bilbrand.
22 november 2023 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2023-11-21

2023-11-21

2023-11-21

2023-11-20

2023-11-20

2023-11-20

2023-11-18

2023-11-17

2023-11-16

2023-11-16

2023-11-16

2023-11-15

2023-11-15

2023-11-15

Evenemangstips
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2023-12-02 15:50