De senaste veckorna har larmrapporterna avlöst varandra gällande den kommande vinterns rekordhöga elpriser. Nu flaggar Samhällsbyggnad Bergslagen för att de stigande kostnaderna kan komma att få stora konsekvenser för kommunerna.
– Det slår rejält kan man säga, jag har inte fått underlaget för respektive kommun ännu, men prognosen som vi gör nu säger att vi på elsidan kommer göra ett underskott för de fyra kommunerna runt 20 miljoner. Det är om elpriserna håller sig på den nivån vi har nu, sedan kan det tyvärr komma att bli mycket värre i vinter, säger Samhällsbyggnadsförbundet Bergslagens förbundschef Ola Westin.
Det prognostiserade underskottet om 20 miljoner kronor omfattar Samhällsbyggnad Bergslagens samtliga fyra kommuner, Lindesberg, Nora, Hällefors och Ljusnarsberg, och är enbart inom el. Förutom att man nu ser över hur stort underskottet blir för respektive kommun, försöker man även titta på vilka anläggningar som drar mest el.
– Ett normalår, icke krigsår, ligger vi på runt 17 miljoner i elkostnader, nu är det mer än det dubbla. Vi har många verksamheter som drar mycket el, de riktigt stora energislukarna hos oss ligger på VA-sidan. Det kostar mycket att hålla igång reningsverk, vattenverk, tryckstegringsstationer, pumpstationer och sådana saker. Där har vi svårt att dra ner på elkonsumtionen, man kan eventuellt kallställa något förråd som annars är uppvärmt, men det kommer inte ens märkas på elräkningen. Sedan har vi i fallande skala idrottsanläggningar, badhus, ishallar och elljusspår bland annat, säger Ola Westin.
Exakt på vilket sätt det kommer att drabba kommuninvånarna är för tidigt att säga, men det är tydligt att de stigande kostnaderna kommer att påverka på ett eller annat sätt.
– Vi har sagt från tjänstemannaledningen att eftersom underskotten är så stora för respektive kommun så är det rimligt att politiken kan ta ställning till om man vill hålla alla anläggningar öppna så som de är idag, med tanke på att för varje anläggning som är öppen kommer underskottet att växa. Däremot har vi inte lagt fram något till politiken ännu, men vi håller på att titta på det, och det finns inga beslut kring det här, säger Westin.
Förslagen som nyligen kommit från olika partiers håll gällande högkostnadsskydd och liknande för elkunder omfattar dock inte kommunerna. Nu efterfrågar Ola Westin en nationell debatt kring det minst sagt bekymmersamma läget.
– Vår statsminister beskrev häromdagen att vi befinner oss i någon form av krigsekonomi, och jag skulle väl säga att vi är i ett prekärt läge inom samhällsbyggnad. Jag har inte ens sett någon nationell debatt kopplat till det här, den diskussionen har primärt rört företag och privatpersoner, men rimligen bör ju den situationen vi befinner oss i ha en enorm påverkan på Sveriges kommuner, men det verkar inte vara mycket diskussion om det. Vi kan inte vara ensamma om att se det här, säger Ola.
Någon form av beslut från politikernas håll kan dock komma att dröja något, då Samhällsbyggnad Bergslagen just nu undersöker hur situationen ser ut för respektive kommun. Ola Westin hoppas dock att det behandlas skyndsamt, då det är en fråga som måste hanteras.
– Om man ska ta ett beslut behöver man göra det innan de kalla vintermånaderna drar igång, men även om politiken väljer att hålla alla anläggningar igång behöver de ändå politiskt hantera de här stora underskotten, för då ska ju de pengarna tas från någon annanstans i den kommunala organisationen. En påverkan har det ju, det går inte att komma ifrån, på något sätt måste det hanteras, det är bekymmersamt.