INSÄNDARE/DEBATT: Att det råder elbrist i Sverige är en myt. I norra Sverige produceras ett överskott på el, medan förbrukningen är större i söder. Vad som kan uppstå är effektbrist, vilket innebär att produktionen inte möter efterfrågan vid ett visst tillfälle eller under en kortare tidsperiod. Då behöver vi importera el. När, var och hur elen produceras och konsumeras kommer att påverka elpriset i framtiden.
Vi måste också vara medvetna om att Sverige är en del av en större europeisk elmarknad. De svenska elpriserna har under hösten och vintern varit högre än vi är vana vid, men jämfört med våra europeiska grannar ligger vi i underkant. Vi på Linde energi vill lyfta fram fyra områden att prioritera för att vi alla ska stå rustade att möta framtidens utmaningar kopplade till vår energiförsörjning:
1. Satsa på lokalproducerad och förnybar el
All el vi på Linde energi säljer är ursprungsmärkt och 100% förnybar. Den el vi producerar kommer från vattenkraft och solenergi. Genom att öka andelen lokalproducerad el från förnybara energikällor minskar vi behovet av att köpa el från andra delar av Sverige och Europa, samtidigt som vi minskar belastningen på överföringskapacitet i elnäten. Ju kortare sträcka elen behöver transporteras för att nå kunden, desto bättre.
2. Kombinera elproduktion och åkermark
Siffror från Jordbruksverket (2020) visar att 137 600 hektar av Sveriges åkermark ligger i träda. Totalt finns drygt 3 miljoner hektar jordbruksmark, varav 85 procent är åkermark och 15 procent betesmark. Hittar vi synergieffekter, där jordbruksmark och elproduktion kombineras finns stor potential att öka andelen lokalproducerad solenergi. Idag står solen för blygsamma 1 procent av Sveriges totala elproduktion.
Solhagen i Torphyttan är ett utmärkt exempel på hur vi kan kombinera betesmark med elproduktion. Och på Linde energi kikar vi nu skarpt på hur vi kan bygga en solpark på åkermark som fortfarande odlas.
3. Skapa incitament för kunden
Kan vi tillsammans jämna ut energiförbrukningen över dygnet och bli smartare energikonsumenter kommer det på sikt att bidra till en hållbar utveckling och gynna den egna plånboken. Timprisavtal och effekttariffer är exempel på affärsmodeller där du som kund kan påverka dina kostnader i högre grad, just genom att sprida ut din elanvändning över dygnet. Dessa och liknande affärsmodeller kommer att bli vanligare, vilket i förlängningen gynnar såväl samhället som de kunder som bryter vanor och utmanar etablerade mönster.
4. Se potentialen i fjärrvärmen
Eftersom fjärrvärme innebär att du inte använder el för uppvärmning kan den hjälpa till att avlasta elnäten och kapa effekttoppar. Då kan elen istället användas där den gör mest och bäst nytta. Dessutom står fjärrvärmen för stabila och förutsägbara priser, då fjärrvärmepriserna inte påverkas av elpriserna. Linde energis fjärrvärme baseras på spillvärme från BillerudKorsnäs i Frövi och Baettr i Guldsmedshyttan, vilket gör den till ett av de mest hållbara valen för uppvärmning.
Vi kommer att få vänja oss vid större svängningar i elpriserna framöver. Vår uppgift som energibolag är bland annat att bidra med ökad kunskap och att servera rätt verktyg för att alla ska stå väl rustade för morgondagen. Vi står inför en ny verklighet och tillsammans möter vi den på bästa sätt.
Jens Isemo, vd på Linde energi
Fredrik Klingvall, kommunikationsansvarig på Linde energi