INSÄNDARE/DEBATT: Nu börjar det bli ett riktigt oroande läge inom sjukvården i länet. Personal på avdelning efter avdelning går ut i media och varnar både för sin arbetsmiljö och för patientsäkerheten. Läkarfacket har nyligen gått ut och varnat för den akuta bristen på vårdplatser och nu varnar personalen på intensivvårdsavdelningen på USÖ om att vården där inte längre är patientsäker.
Vårdplatserna som saknas beror inte på brist av lokaler eller sängar, det beror på att man inte kan besätta platserna med den personalstyrka som behövs. Man kan ju fråga sig om de styrande kommer vara lika ivriga att stänga ned USÖ:s intensivvårdsavdelning, som när liknande situation uppkom på förlossningen i Karlskoga.
De styrande centraliserar och samlar det yttersta ledarskapet i Örebro, vilket leder till att beslut tas allt längre ifrån de anställda och ofta endast till fördel för sjukhuset i Örebro. När personal uttrycker oro för dessa centraliseringar får de inget gehör för detta. Majoriteten, bestående av Socialdemokraterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna, har sin egen agenda som med alla medel ska genomföras, oaktat negativa konsekvenser. Det är verkligheten som ska anpassa sig till visionen enligt dem, inte tvärtom.
Nu senast är det barn- och ungdomssjukvården som ska klumpas ihop och den gemensamma chefen ska placeras i Örebro. Detta med ambitionen att ge alla barn och ungdomar i länet en mer jämlik vård, vilket är behjärtansvärt. Mottagningarna i Lindesberg och Karlskoga fungerar mycket bra medan det fattas personal i Örebro och i södra Närke. Genom en centralisering av makten tror majoriteten att allt ska lösa sig. Risken är att det i stället blir lika illa på alla inrättningarna, vilket åtminstone gör att majoriteten når sitt mål om en jämlik sjukvård i hela länet! Personalen skriker om verklighetens konsekvenser, men för fortsatt döva öron.
För flera år sedan larmade personalen på USÖ:s akutmottagning om att personalstyrkan inte skulle komma att räcka till inför öppningen av H-huset. Den styrande majoriteten delade inte den uppfattningen. När Sverigedemokraterna ifrågasatte detta i Regionfullmäktige hävdade Karin Sundin (S) att det inte fanns någon brist på personal. Trycket på akutmottagningen skulle, enligt henne, enkelt lösas med mer tillgänglighet på vårdcentralerna och med mobila team. Nu har i stället Region Örebro län fått ett vite på en halv miljon kronor från Arbetsmiljöverket, på grund av att det är otillräckligt med personal på den nyöppnade akutmottagningen på USÖ.
Karlskogas avdelning Q har nästan helt avlövats sedan förlossningen stängdes på grund av bristande patientsäkerhet. Man drar ned på allt fler arbetsuppgifter i Karlskoga och flyttar över till USÖ. Vad detta gjort med personalen i Karlskoga är lätt att räkna ut. Eftervården vid BB i Karlskoga har i princip blivit ett spökhus, öppettiderna har reducerats och inom kort kommer sannolikt även denna verksamhet att få stängas. I Lindesberg gick man till slut, när valåret närmade sig, den lokala folkopinionens, personalens, företagarnas och vissa av oppositionspartiernas protester tillmötes och återöppnade akutmottagningen nattetid för kirurgi och ortopedi. Men det beslutet satt långt inne.
Med den politik som förs förlorar man personal som inte längre mäktar med, ändå kör man på i ullstrumporna. Visst, man kan inte göra alla nöjda i en så stor organisation, men att lyssna och ta det som framförs av de som jobbar ute i verksamheterna på allvar, borde vara en stor och viktig del i att kunna lösa situationen med att få folk att stanna kvar. Vi måste få tillbaka personalen som slutat i frustration och även rekrytera ny personal som innerligt behövs.
Sverigedemokraterna menar att chefsleden behöver komma närmare verksamheterna och vi har även presenterat ett flertal andra satsningar i våra budgetförslag som faktiskt på riktigt skulle göra skillnad.
Några konkreta förslag är följande:
• Satsning genom höjda löner och arbetsvillkor 80 mnkr/år.
• Satsning för att arbeta i kapp på vårdskulden samt uppskjuten vård 75 mnkr/år.
• Riktade satsningar för att upprätthålla verksamheten vid Lindesbergs akutmottagning samt förlossningsvården i Karlskoga 14 mnkr/år.
• Satsning på att erbjuda personalen som arbetar/arbetat inom den covidnära vården en extra semestervecka som kompensation för deras fina insatser 13 mnkr/år.
Ovanstående satsningar är givetvis fullt möjliga och endast ett axplock av de satsningar som vi vill prioritera i Region Örebro län. Allt med syfte att ge personalen de bästa förutsättningarna för att lyckas med sina arbetsuppgifter. Att vara en attraktiv arbetsgivare är något som den styrande majoriteten misslyckats kapitalt med, Region Örebro Län behöver ett nytt styre och ett nytt ledarskap som tar personalens arbetsmiljö på allvar.
Oppositionsråd för Sverigedemokraterna Region Örebro län
Elin Jensen (SD) Patrik Nyström (SD)