Fettisdag, semmeldagen, semlans dag, fastlagstisdagen… Ja, kärt barn har många olika namn och idag vilar en doft av nybakta semlor över Lindesberg. Det är nämligen den sjuttonde februari, semlans egna, populära stora dag. En vaniljsemla, eller en med pistagegrädde, eller varför inte en hetvägg? Möjligheterna är oändliga en dag som denna!
Idag, den sjuttonde februari, är det sedan långt tillbaka tradition att man ska förtära
någon form av semla. Under årens lopp har många olika varianter uppstått. Det finns ofta flera olika fyllningar att välja på, och man ska inte heller glömma det gamla sättet att äta semla på; genom att göra en hetvägg! En hetvägg är inte särskilt komplicerad. Man fyller en djup tallrik med varm mjölk och så låter semlan bada. Smaskens, tycker en del. Mindre smaskens, tycker andra. Men det är fortfarande ursprungssemlan som har övertaget, en kardemummabulle med vispad grädde och mandelmassa, toppad med pudervitt florsocker.
– Det är den vanliga hederliga som går bäst, den ska vara lagom fluffig, säger bagaren Ulf Pikkarainen, Wienerkonditoriet, som också själv föredrar den traditionella semmelbullen.
Det är många semlor som går åt under dagen och det är något alldeles särskilt med att köpa den där rykande färska semlan direkt på morgonen. Inne på Frosths konditori står kunderna på en lång rad och i disken är det väl påfyllt.
– Vi har allt, stora och små, Dagobertsemla, wraps, med pistagegrädde, blåbär, utan gluten och laktos, och vanilj, ja, vi har nog det mesta och något för alla, säger Linda Östlund.
Den första bagaren fick dra sig ur sängen tidigt, och började redan vid tolv på natten att baka och grädda bullar. Vid fyrasnåret kom nästa gäng som lyckats masa sig upp, och nu under dagen är det en stor styrka som hjälps åt och jobbar på Frosths. Linda fortsätter:
– Tidigare år har det gått runt 2500 semlor, vi hoppas det i år också, eller ännu mer förstås.

Eva Ristiharju har fullt upp med semmelförsäljningen. Foto: Ida Lindkvist
Lindas favoritsemla är något av en egenkombinerad specialarvariant, hon berättar:
– Jag vill ha den klassiska men jag brukar även kunna lägga i en vaniljklick också, det är en specialare jag brukar göra! Men alla tycker olika, det är helt efter smak och tycke helt enkelt. Vill man ha mycket fyllning väljer man en Dagobertsemla, och vill man ha mer bulle så är det klassikern.

Frosths semmelutbud. Foto: Ida Lindkvist
Även bagare Ulf Pikkarainen har varit igång sedan midnatt då det är många semlor som ska göras, också här en lång lista på olika varianter såsom blandsemla där man blandar grädden och mandelmassan.
– Vi har pistage och vanilj, choklad har de beställt också, gluten- och laktosfria som är gjorda i glutenfri miljö förstås, det är stennoga. Så har vi semmeltårtor också, ja, vi har alla modeller, berättar Ulf.

Wienersemlan hittar man på Wienerkonditori. Foto: Ida Lindkvist
Även här går det åt ett par tusen semlor, och att man tjuvstartar tidigt med semlorna spelar inte någon som helst roll, det är mer eller mindre lag på att det idag ska ätas en semla eller två.
– Idag är det liksom själva toppen på hela perioden, konstaterar Ulf som är redo att ge sig på en ny laddning semlor.
För en vecka sedan så fick jag syn på ett par rävvalpar som sprang ute på en åkermark. Jag har alltid velat ha bilder på rävvalpar så jag kontaktade omedelbart markägaren och frågade om tillstånd att sätta mig på span där – och det gick bra. De var bara glada över informationen och tacksamma över att jag frågade.
Det är nu klart vilka som kommer att få chansen att fiska kräftor i slutet av sommaren, när allmänhetens kräftfiske arrangeras i Bottenån, Lindessjön och Dalkarlshytteån. Kolla i vinnarlistan om just ditt namn finns med.
Själv beskriver han sig skämtsamt som en 82-årig, enögd Parkinsongubbe, men sanningen är att Jerry Ragnarsson är en otroligt begåvad guldsmed som varit verksam sedan 1957. I sin hemmaverkstad i villan i Lindesberg har han långt efter sin pension fortsatt sin passion för hantverket, men på hobbynivå.
– Jag kan ju inte riktigt låta bli, det är ju så roligt, säger han med ett leende.
Åtta band, en stor scen, mat och merch – så ser det ut när Lindesberg får en ny utomhusfestival med premiär den 26 juli som fått namnet Solsting. Bakom festivalen står ett gäng musikintresserade ungdomar från Hillstreet, som siktar på att blåsa liv i en gammal tradition i musikstaden Lindesberg.
– Det här är startskottet. Kanske kan det bli som ett nytt Augustibuller, säger Malte Nilsson från festivalgruppen.
För fjortonde sommaren i ordningen genomför Sparbanken Bergslagen sitt projekt Drömjobbet, där ett antal drivna ungdomar i åldern 17-22 år får chansen att utveckla sina affärsidéer och prova på att driva eget företag som sommarjobb. I år handlar det om bivaxdukar, nagelförlängningar samt renovering och försäljning av möbler.
Förra året firade jag min midsommar i de värmländska skogarna i hopp om att få se en vit älg. Men ingen framgång den resan. Under årets midsommarhelg gjordes en nytt försök då jag återvände till de värmländska skogarna i min fortsatta jakt efter mitt första möte med en vit älg. Hur det gick berättar jag i denna veckas fotokrönika.
För många barn och ungdomar är fiske en favoritsysselsättning på sommarlovet. Just denna sommar gör Lindesbergs kommun en satsning för att krydda till det lite extra för sommarlediga barn – detta tillsammans med Lindessjöns FVO.
– Vi har satt ut 200 kilo regnbåge i ån och det är riktigt fina bitar dessutom, berättar Kurt Ahlström, ordförande för Lindessjöns Fiskevårdsområdesförening.
Jag börjar denna veckas fotokrönika med att önska er alla en glad midsommar. Mitt midsommarfirande startade faktiskt redan klockan 01.30 i natt. Då var det nämligen dags att åka iväg på en fotoresa med min kompis. På vägen till slutdestinationen så hade jag planerat in ett stopp som bara var ett måste. Det är nämligen så att för tredje gången någonsin så har en Wilsonbeckasin (Amerikansk Beckasin) observerats i Sverige. Jag ville försöka fotografera denna fågel.