Fettisdag, semmeldagen, semlans dag, fastlagstisdagen… Ja, kärt barn har många olika namn och idag vilar en doft av nybakta semlor över Lindesberg. Det är nämligen den sjuttonde februari, semlans egna, populära stora dag. En vaniljsemla, eller en med pistagegrädde, eller varför inte en hetvägg? Möjligheterna är oändliga en dag som denna!
Idag, den sjuttonde februari, är det sedan långt tillbaka tradition att man ska förtära
någon form av semla. Under årens lopp har många olika varianter uppstått. Det finns ofta flera olika fyllningar att välja på, och man ska inte heller glömma det gamla sättet att äta semla på; genom att göra en hetvägg! En hetvägg är inte särskilt komplicerad. Man fyller en djup tallrik med varm mjölk och så låter semlan bada. Smaskens, tycker en del. Mindre smaskens, tycker andra. Men det är fortfarande ursprungssemlan som har övertaget, en kardemummabulle med vispad grädde och mandelmassa, toppad med pudervitt florsocker.
– Det är den vanliga hederliga som går bäst, den ska vara lagom fluffig, säger bagaren Ulf Pikkarainen, Wienerkonditoriet, som också själv föredrar den traditionella semmelbullen.
Det är många semlor som går åt under dagen och det är något alldeles särskilt med att köpa den där rykande färska semlan direkt på morgonen. Inne på Frosths konditori står kunderna på en lång rad och i disken är det väl påfyllt.
– Vi har allt, stora och små, Dagobertsemla, wraps, med pistagegrädde, blåbär, utan gluten och laktos, och vanilj, ja, vi har nog det mesta och något för alla, säger Linda Östlund.
Den första bagaren fick dra sig ur sängen tidigt, och började redan vid tolv på natten att baka och grädda bullar. Vid fyrasnåret kom nästa gäng som lyckats masa sig upp, och nu under dagen är det en stor styrka som hjälps åt och jobbar på Frosths. Linda fortsätter:
– Tidigare år har det gått runt 2500 semlor, vi hoppas det i år också, eller ännu mer förstås.

Eva Ristiharju har fullt upp med semmelförsäljningen. Foto: Ida Lindkvist
Lindas favoritsemla är något av en egenkombinerad specialarvariant, hon berättar:
– Jag vill ha den klassiska men jag brukar även kunna lägga i en vaniljklick också, det är en specialare jag brukar göra! Men alla tycker olika, det är helt efter smak och tycke helt enkelt. Vill man ha mycket fyllning väljer man en Dagobertsemla, och vill man ha mer bulle så är det klassikern.

Frosths semmelutbud. Foto: Ida Lindkvist
Även bagare Ulf Pikkarainen har varit igång sedan midnatt då det är många semlor som ska göras, också här en lång lista på olika varianter såsom blandsemla där man blandar grädden och mandelmassan.
– Vi har pistage och vanilj, choklad har de beställt också, gluten- och laktosfria som är gjorda i glutenfri miljö förstås, det är stennoga. Så har vi semmeltårtor också, ja, vi har alla modeller, berättar Ulf.

Wienersemlan hittar man på Wienerkonditori. Foto: Ida Lindkvist
Även här går det åt ett par tusen semlor, och att man tjuvstartar tidigt med semlorna spelar inte någon som helst roll, det är mer eller mindre lag på att det idag ska ätas en semla eller två.
– Idag är det liksom själva toppen på hela perioden, konstaterar Ulf som är redo att ge sig på en ny laddning semlor.
Klockan 03.00 på fredagsmorgonen ljöd larmet. Det var dags att ge sig ut i vildmarken och beskåda 2025 års första orrspel.
Den 17 april 2019 blev Industritekniska programmet på Lindeskolan certifierat som ett Teknikcollege, och framtiden såg ljus ut för utbildningen som efter fem års dvala kunde startas upp igen, tack vare ett samarbete mellan Lindeskolan, kommunledningen och industriföretagen i Lindesberg. Men redan två år senare lades programmet ner på nytt. Nu ser det dock ut som att det blåser positiva vindar för ytterligare en nystart – redan hösten 2026.
– Att behovet av utbildningen finns och att alla är positiva till den råder det inga tvivel om. Det känns hoppfullt, säger rektor Andreas Blom.
Löa friskola har blivit något av specialister när det gäller att bygga spektakulära fågelholkar. För tredje året i rad har skolan nämligen tagit plats som en av 15 finalister i SM i fågelholk. Av totalt 750 inskickade bidrag finns deras finurliga alster ”Fredsduvan” med bland de utvalda. Årets tema för fågelholken har koppling till världsläget.
– Vi har pratat en del i skolan om krig, FN, fred och frihet, och då var det någon i gruppen som kom på idén att vi skulle göra en fredsduva, berättar Annette Alexandre, klasslärare för förskoleklassen och projektledare för fågelholksbygget på Löa friskola.
Måndagen den 1 april 2024 fick de beskedet som alla föräldrar fruktar – deras son hade omkommit i en fruktansvärt tragisk olycka. På dagen ett år senare vill föräldrarna rikta ett stort tack till alla som funnits där i sorgens mörkaste dagar, i saknaden av Andreas.
Biljettförsäljningen till 2025 års Caprice med Manskören Harmoni har rusat ända sedan plåtarna släpptes vid månadsskiftet november/december. För att ingen skall behöva vända i dörren på grund av lapp på luckan, öppnar man nu ännu en sidoläktare för att försäkra sig om att alla som vill ska få chansen att se showen – som i år kommer med en extra krydda.
De är de allra första vårfåglarna. De börjar att ropa under natten redan under den tidiga vårvintern. Jag talar om ugglorna. Nu är det nämligen deras högtid, en tid man kan höra dem ropa i våra skogar.
INSÄNDARE/DEBATT: Ytterligare försämring för människor, ekonomi och miljö i Bergslagen är aktuellt I Lindesberg har Staten centralt ett servicecenter. Där erbjuds vägledning och service för Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Migrationsverket, Pensionsmyndigheten och Skatteverket.
Förra året skapade förändringarna i avfallsförordningen stor förvirring, särskilt när det handlade om majbrasor och eldning av trädgårdsavfall. Nu har regeringen reviderat lagstiftningen, vilket innebär att fastighetsinnehavare återigen får elda trädgårdsavfall under vissa förutsättningar. Dessutom har kravet på dispens för majbrasor tagits bort, vilket innebär att dessa nu kan hållas utan särskilt tillstånd.