Idag, torsdag, lämnade Håkan Einarsson och Kent Persson in en medborgarmotion till Lindesbergs kommun. I detta förslag beskriver duon en vision om ett levande Loppholmarna – och en riktig vitamininjektion i kultur- och nöjeslivet.
En fast utomhusscen i Lindesberg skulle innebära att fler har råd och möjlighet att arrangera olika evenemang, som t ex konserter och dansaftnar. Nu vill människorna bakom Linde Stadsfest lyfta frågan och i ett första led vill man nu veta hur kommunen ställer sig till att Loppholmarna nyttjas för ändamålet.
-Loppholmarna är en mycket lämplig plats för både stora och små festarrangemang av olika slag, understryker Kent Persson som personligen anser att området inte får den uppskattning det förtjänar.
-Det är en resurs som verkar ha glömts bort, poängterar man.
Deras vision om ett levande Loppholmarna bygger på tre ting: En stationär scen, en fullstor sådan. En dansbana. Flytta kägelbanan från Kyrkberget.
-Idag är det ju nästan ingen som får se denna kulturskatt som kägelbanan faktiskt är. Det finns väldigt få bevarade kägelbanor kvar i landet och så här fina byggnader ska ju synas, inte gömmas, säger Håkan Einarsson.
Att flytta kägelbanan till Loppholmarna skulle också innebära att man kan rusta banan för att öppna den för spel igen.
-Det är ju perfekt nu när vi har arenan på andra sidan ån, säger Håkan och blickar bort mot arenan.
-Det vore ju väldigt kul om de som idag spelar bowling även kan prova på det gamla kägelspelet, fortsätter han.
Visionen kräver ganska stora investeringar, hur stora är dock inget man har grepp om idag. Man ställer sig dock själva till förfogande att ta fram ett kostnadsförslag om motionen får god respons från såväl kommunen som dess invånare och aktörer.
-Jag är övertygad om att det mesta går att lösa med sponsorer, att det finns många byggare och handlare som vill hjälpa till med vad de kan avvara. Det är också viktigt att få ned utgifter för att hålla nere hyreskostnaderna. Tanken är ju att vem som helst ska kunna hyra scenen och arrangera något trevligt. Vi pratar om en kostnad i storleksordningen en tusenlapp eller så, det får inte kosta mycket mer för då faller hela idén, säger Kent Persson.
Fotnot: Drift och uthyrning föreslås läggas under arenabolaget alternativt starta en förening som sköter detta.
Efter två succéår återvänder Vårmönstringens egen utomhusfestival för ett tredje år. Den här gången byter man dock plats till Brasserie All In, och gästas av kultbandet Drängarna.
– Just vårfesten blir ännu bättre belägen inne i stan, då den blir en del av själva cruisingen, säger Johan Eriksson på JME Music.
Under torsdagen bjöd Lindeskolan in till sin årliga gymnasiemässa, där högstadieelever från hela kommunen kom på besök för att bekanta sig med skolans olika program, och kanske få en klarare bild av vad de ska söka in till. För skolan var årets mässa kanske viktigare än någonsin, efter ett år med hot om nedläggningar och besparingar.
Sedan gaskrisen 2022 har intresset för att ha koll på sin energiförbrukning och energipriserna ökat. Linde energi lanserar därför en ny energiapp, där användarna lättare kan få koll på förbrukning och kostnader.
– Vi har sett att allt fler kunder önskar att vi tar fram en app, de flesta behöver inte alla de detaljer som finns att ta fram via ”Mina sidor”, utan behöver en smidig snabb överblick, säger Jessica Järlstam, chef Kundservice på Linde energi i ett pressmeddelande.
INSÄNDARE/DEBATT: Lindesbergs kommun tillhör finskt förvaltningsområde sedan 2012. Detta innebär bland annat att man helt eller till väsentlig del ska bedriva äldreomsorg på finska. De merkostnader som detta kan innebär får Lindesbergs kommun extra statsbidrag för. Tyvärr så bedrivs inget systematiskt arbete för att möta de äldre av finskspråkig personal. På kommunens hemsida (Den finskspråkiga) har man ”städat” bort informationen om rätten till finskspråkig personal.
Om det var positiva tongångar på stormötet i Storå under onsdagen, var det desto dystrare i Vedevåg under torsdagskvällen, där man samlats för att diskutera skolans framtid. Det blev ett möte med mycket känslor, många frågor, men få svar från politikerna.
Det börjar bli kallare ute. Under den senaste tiden har det varit en hel del dimma också. Jag brukar ofta söka mig ut i naturen under sådana väderförhållanden – och den senaste tiden är absolut inget undantag.
Efter onsdagens medborgardialog i Storå ser det hoppfullt ut för Storåskolans högstadium, åtminstone om man får tro politikerna som närvarade. Merparten var rörande överens om att utredningen av flytten har gått alldeles för fort, och att skolan är viktig att bevara i sin nuvarande form.
Från och med den 1 februari 2025 var det tänkt att företaget Medikus AB skulle ta över och driva vårdcentralen i Storå i egen regi. Men nu drar sig företaget ur förhandlingarna med Region Örebro län, något som Sveriges Radio Örebro var först med att rapportera.