Tillväxtutskottet föreslår nu att kommunen från och med nästa år helt upphör med att finansiera fyrverkerier och andra pyrotekniska shower. Samtidigt skall riktlinjer tas fram för hur pyrotekniska pjäser får och inte får användas av allmänheten.
Enligt tillväxtutskottets ordförande, Irja Gustavsson, är det dock inte tal om att införa ett totalförbud mot fyrverkerier eller pyroteknik av annat slag. Det handlar om att begränsa möjligheterna samt få bättre kontroll över hur dessa pjäser används – och på vilka platser.
– Det är inget förbud, utan klara riktlinjer för hur fyrverkerier får användas och på vilka platser det kan tillåtas på. Samtidigt vill vi inte att kommunen bidrar till fyrverkerier längre, som nu är fallet med Valborgsfirandet och Sommarsaluten, säger Irja Gustavsson.
Om tillväxtutskottets förslag får medhåll i kommunstyrelsen och slutligen kommunfullmäktige, blir det här sista året som Lindesbergs kommun bidrar med ekonomiska medel till arrangemang med fyrverkerier och pyroteknik. Dels handlar det om att värna om såväl människor som djur, som störs eller far illa av de plötsliga och ljudliga smällarna. Men det finns andra argument också, menar Gustavsson.
– I dessa tider tycker jag att skattepengarna vi lägger på fyrverkerier kan användas till viktigare saker, markerar hon och tillägger att det även handlar om att värna om miljön.
Det totala beloppet, som kommunen bidrar med till arrangörerna bakom Valborg och Sommarsaluten, uppgår till 120 000 kronor.
Därför small det högt – när det inte skulle det
Inför Valborgsfirandet i Lindesberg informerade kommunens näringslivsenhet, att fyrverkerierna skulle bli betydligt snällare mot exempelvis skotträdda hundar. I efterhand har flera konstaterat att det endast var marginella skillnader, som dessvärre inte gav den lindring djurägarna hoppats på.
Att det blev så här, förklarar Irja Gustavsson med att fyrverkeriet till Valborgsfirandet redan hade upphandlats och att arrangören i efterhand fick försöka få leverantören av fyrverkerierna att anpassa showen efter kommunens önskemål. Inför Sommarsaluten är dock läget ett annat.
– Det fyrverkeri som kommer på Sommarsaluten, är det som vi kallar ett tystare fyrverkeri. Tyvärr hade fyrverkerierna till Valborg redan upphandlats och arrangören gjorde så gott det gick för att få bort de högsta smällarna, förklarar Irja Gustavsson.
Stora orangea dukar guppar på vattnet vid Sjövallen i Frövi. Här testas en ny metod för att bekämpa den invasiva arten sjögull – en flytbladsväxt som kan bilda så omfattande bestånd att det skapar problem för båttrafiken och hotar den biologiska mångfalden. David Kvarnsudde, naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen i Örebro län, är tillsammans med sina kollegor på plats för att flytta sektioner av dukarna och inleda bekämpning även från norr.
– Vi vill få bort sjögull helt från båthamnarna, så att man inte omedvetet sprider det vidare med båtarna, förklarar David.
En man i 35-årsåldern greps på söndagen misstänkt för grov misshandel och olaga hot. Brottsoffret är den misstänktes fru.
– Mannen lämnade bostaden och tog sig ut i skogen. Vi fick snart kännedom om att han hade hotat med att ta sitt eget liv. Då inleder vi en stor sökinsats i området runt Stadsskogen i Lindesberg för att hitta honom, berättar polisens vakthavande befäl, Jens auf der Heide.
Bolaget Landinfra Energy planerar att söka tillstånd för en vindkraftpark vid Morskoga i Lindesberg. Totalt planeras som mest 20 vindkraftverk, med en maximal totalhöjd på 300 meter. Moderaterna i Lindesberg kommer dock att säga nej till fler vindkraftsetableringar i kommunen.
– Med de godkända etableringarna anser vi att Lindesbergs kommun tagit sitt ansvar i energiförsörjningsfrågan från vindkraft, säger man i ett pressmeddelande.
Det närmar sig Valborgsmässoafton 30 april och på flera platser runt om i kommunen laddas det nu för ett traditionsenligt firande. LindeNytt har sammanställt en lista med platser där vårens intåg firas.
Den polis som på lördagen blev påkörd av en motocross i Guldsmedshyttan, vårdas fortfarande på sjukhus. Även den misstänkte, som körde MC:n, är kvar på sjukhuset. Detta uppgav polisen vid 14-tiden.
En polis har under lördagsförmiddagen förts till sjukhus med ännu oklara skador efter att ha blivit påkörd av en motocross. Även föraren skall ha avförts till sjukhus med ambulans, uppger polisens presstalesperson, Gabriel Henning.
– Skadeläget är fortfarande okänt för mig, säger han.
Polisen har inlett en förundersökning gällande grovt bedrägeri där målsäganden, en äldre kvinna, ska ha blivit övertalad att överföra en större summa pengar till bedragaren.
– I nuläget kan vi inte kommentera ärendet i detalj, säger Anders Dahlman som är presstalesperson vid polisen i region Bergslagen. Dahlman bekräftar dock att det skall röra sig om en större summa pengar.
På söndag klockan 12:00 är det premiär för Pojkallsvenskan västra, där totalt 14 lag tävlar om att bli bäst i regionen. På Fröjevis konstgräs ställs IFK Lindesberg U15 mot FBK Karlstad i öppningsmatchen. LindeNytt hälsade på det taggade laget under torsdagskvällens träning för att ta pulsen inför söndagens premiär.
– Det är ju en ynnest att få fram elva bra fotbollsspelare, som jag hävdar att alla skulle kunna spela A-lagsfotboll, säger huvudtränare Aleksander Lazarevic.