Anders Persson, ordförande för Landsbygdspartiet oberoende, kritiserar i en debattartikel planerna att bygga en ny högstadieskola i Lindesberg. Persson grundar kritiken på kostnaderna och föreslår istället en renovering av den befintliga Stadsskogsskolan. Nu svarar FALAB:s VD, Roger Sixtensson, på kritiken.
Lyckan står den djärve bi.
Som grund för detta inlägg i debatten vill jag informera om kravet på undertecknad som FALAB:s vd; att värna om bolagets intressen och i allt verka för att bolaget inte skadas. Vår princip är att gärna svara på frågor men inte via media, men eftersom bolaget kan skadas av felaktiga påståenden kommer här ett antal tillrättalägganden.
Först några förtydliganden; Fastigheter i Linde AB (FALAB) utför inga större eller mindre ombyggnationer alternativt nybyggnationer på egna beslut, det är alltid kommunens förvaltningschefer, ekonomichef eller kommundirektör som ger oss uppdrag att utföra entreprenaderna. Efter samarbete med den utvecklande verksamheten sätts den hyra som kommunen har budget för i förhållande till önskad lokalstandard. Även den beslutas av ovanstående kommunala företrädare och att de har ekonomi i balans och politiska beslut som stöd för att starta lokalprojekten har vi fullt förtroende för.
2013 när FALAB under en tid haft uppdraget att tillsammans med Barn- och Utbildningsförvaltningen titta på möjligheterna att bygga om befintlig Stadsskogsskola så skrevs en rapport som i siffor visade att det blir billigare att bygga nytt än att bygga om- och till. Detta eftersom den yta befintlig skola upptog var/är 8.800 m2, medan den yta man behövde vid en nybyggnad var 7.000 m2. Detta i kombination med det faktum att en nybyggnad går att bygga energieffektivare som får till följd lägre driftkostnad, dvs lägre hyra.
Från hösten 2013 fram till våren 2018 har projektet då kompletterats med; lokaler för särskola, ett betydligt mycket större kök/matsal, om- och tillbyggnad av Brotorpsskolan, renovering av Lindehov samt en större trafiklösning (buss- och bilangöring). 7-9 skolan har även den projekterats för ett större antal elever idag än fallet var 2013. Sedan kan man förundras av alla siffror som florerar, ingen av dem har hittills varit i närheten av den som projektet är beräknat till! Kravet på FALAB är att hålla den beslutade hyresnivån, vilken är beroende av investeringskostnaden men även driftkostnaden.
Att vi nu avbryter det avtal som tecknades under sommaren 2018 är för att vi tar ansvar för den kommunala budgeten i förhållande till vårt ansvarsområde – Lokalkostnader. Detta gör att vi med största förtroende för att det finns en lösning på utmaningen att genomföra de planerade projekten, ”gör om och gör rätt”.
De större projekt FALAB har genomfört de senaste åren är; Brandstation i Lbg budget 53.890 mkr utfall 48.145 mkr, Järnvägsstation Lbg budget 19.645 mkr utfall 16.985, Ny förskola i Frövi budget 21.980 mkr utfall 21.991 mkr, Utbyggnad Björkhagaskolan budget 90.504 mkr utfall ca 83.00 mkr, LSS Hagaberg budget 18.100 mkr utfall ca 17.000 mkr och Ridhus Norslund budget 14.700 mkr utfall 14.609 mkr. ”Utfall ca” i texten förklaras med att projekten är slutbesiktade men inte ekonomiskt slutreglerade.
Hyrorna räknas alltid om i de fall utfallet blir bättre än budget, till de kommunala förvaltningarnas fördel.
Resultaten ovan grundar sig på effektiv och bra projektledning, duktiga entreprenörer i utförarled och budgetarbete med kunskap om branschen. Inget av projekten ”betydligt dyrare än planerat”!
Att FALAB ”drar det längsta strået” i förhållande till politiken eller de kommunala förvaltningarna är väldigt långt från sanningen. Vi har de senaste åren förändrat och effektiviserat lokalförutsättningarna så att kommunen har sparat miljonbelopp.
Fastigheter i Linde AB (FALAB)
Roger Sixtensson