Höstmarknad på Nyberget har blivit till en trevlig och välbesökt tradition. Närmare 300 besökare hittade dit under dagen och här kunde man hitta närproducerad och hemgjord sylt, lammkorv, surdegsbröd och söta små nallar.
Nybergets höstmarknad har sannerligen fått genomslag, och många är det som under de här sex åren gjort en utflykt längs med den slingriga grusvägen för att till sist nå fram till byn. Det är inte fler än tre fast bosatta som bor här, resten är sommargäster. Men tanken på att ordna en marknad föddes ur kreativitet och fantasi.
– Vi är kreativa som bor häruppe, och vi håller på med allt möjligt. Första året hade vi den uppe vid gamla skolan. Men de sista fem åren har vi haft det här istället. Vi tycker att det är trevligt att folk får gå här genom byn, jag tycker att det är mysigt, och vi märker att de kommer tillbaka. Trots att vi ett år hade världens sprutregn så kom det flera hundra ändå, berättar Katarina Eriksson, som är en av de boende här.
– Det är ju Byalaget som anordnar marknaden, och det är samma folk som fixar, men det är kul!
Katarina säljer bland annat ljuslyktor i betong, och på hennes farstutrappa står två stora, säregna blomkrukor. Katarina avslöjar att de är gjorda med handdukar som dränkts i betong, och redan förra året började besökare klämma och känna på dem och undra om de möjligtvis inte var till salu.
– Så till idag hade jag gjort ett par stycken, men de gick direkt, säger Katarina.
Från Katarinas hus ligger en kohage bara ett stenkast bort, och de nyfikna korna iakttar den plötsliga uppståndelsen i byn.
– Alla går ner och tittar på korna, ler Katarina.
Ola Nordahl är här från Nora, och han har med sig närproducerad lammkorv som han säljer, och surdegsbröd. Nu när dagen börjar lida mot sitt slut kan han nöjt konstatera att det allra mesta gått åt, och han får sälja sin sista brödkaka.
– Jag är supernöjd. Det känns som att det har varit det dubbla antalet mot vad det brukar vara. Men så har det också varit hyfsat väder för att vara den första november, säger Ola och stoppar ner ett fyrpack lammkorv i en plastpåse för att överräcka till väntande kund.
Eva Syk är den andra bosatta i byn, och även hon är nöjd med årets marknad.
– Just nu är vi uppe i 260 besökare ungefär, det är svårt att hålla räkningen. Vi är nöjda med allt över 10, och det är kul att det blivit ett så stort intresse för vår lilla marknad, säger Eva.
Och planer här på Nyberget smids för fullt, för framåt sommaren är tanken att man ska ordna ett stor loppis med kakbuffé.
– Så nu samlar vi gamla kakrecept, säger Eva leende.
UPPDATERAD KL. 14.08: Det brinner just nu i området Östra Hagen, Gusselby/Aspa, utanför Lindesberg. Enligt polisen skall det röra sig om en kontrollerad eldning som har spridit sig till terrängen.
– Det blåser ganska kraftigt på platsen och elden sprider sig snabbt, uppger operatör vid SOS Alarm som svarar för räddningsregion Bergslagen.
I november 2024 beslutades det att Mia Konradsson, genom företaget Konradsson och Bäck Primärvård AB, skulle ta över driften av vårdcentralerna i Storå och Frövi. I slutet av januari i år invigdes även den efterlängtade Freya vårdcentral i Frövi. Nu meddelar Mia Konradsson att det också finns en preliminär tidsplan för när hon kommer att ta över rodret för Storå vårdcentral – datumet är satt till 1 oktober 2025.
– Det är väldigt roligt, man får verkligen en fantastisk position att påverka primärvården väldigt konkret, säger Mia Konradsson till LindeNytt.
Under onsdagskvällen fylldes Brasserie All In i Lindesberg av nyfikna besökare som ville utforska andevärlden och dess energier. Med hjälp av Birgitta Fagerhill och Sara Aspling, båda medium, gavs möjligheten att testa sina egna förmågor, men också gå på spökjakt i de anrika lokalerna.
– Men det är lite som att fiska, det är ju inte alltid man får napp, det finns aldrig några garantier, säger Birgitta.
Bergslagsbibblan växer med fem nya kommuner. Under april och maj ansluter ytterligare fem bibliotek från nio av länets kommuner till Bergslagsbibblan. Målet är att förbättra och erbjuda en mer likvärdig och hållbar biblioteksservice till invånarna i kommunerna.
– Det innebär att invånarna kommer att få bättre tillgång till media, och vi kommer kunna erbjuda snabbare leveranser mellan biblioteken som ingår i samarbetet, förklarar Helena Blixt, samordnare på Lindesbergs stadsbibliotek.
En man i 45-årsåldern greps under måndagen misstänkt för att ha misshandlat en annan man med ett tillhygge. Den misstänkta misshandeln skall ha ägt rum i Vedevåg vid 15-tiden på måndagseftermiddagen.
På fredagseftermiddagen stod det klart att det lokala glassföretaget ”En får tacka” i Danshyttan, Storå, återigen tilldelats en ädel valör i Glass-SM, som gick av stapel vid Stockholmsmässan under dagen. Med sin unika fårglass kammade man hem ett brons i kategorin ”Pistage”.
– Det känns väldigt roligt, det är en ny smak som jag inte har gjort förut, men den gick hem, säger Björn Johansson till LindeNytt.
Under 2024 rapporterades 370 incidenter där obehöriga befunnit sig på spårområdet inom Tåg i Bergslagens trafik. Detta ledde till sammanlagt 67 timmars förseningar i tågtrafiken, vilket är en kraftig ökning jämfört med året innan, skriver Tåg i Bergslagen i ett pressmeddelande. Att gena över spåren skapar även en ökad risk för påkörningar, och därför vill man nu uppmärksamma allmänheten på de allvarliga konsekvenser det kan innebära när man beträder spåret.
– Vi vill lyfta fram detta problem eftersom spårspring inte bara är livsfarligt, utan även orsakar stora förseningar och skapar en svår arbetsmiljö för lokförare, kommenterar Gabriel Andersson, pressansvarig på Tåg i Bergslagen.
I skogarna vid Resta, strax utanför Ramsberg, fick Sara Lindlöf i förra veckan syn på ett lodjur som lugnt spatserade bland träden.
– Jag hade ju bara sett lodjur på djurpark innan, så det var jättehäftigt att få se på riktigt! säger hon till LindeNytt.