I länet var genomsnitt kvinnan sjukskriven fem och en halv vecka år 2000, medan mannen var sjukskriven i endast fyra veckor. Jämfört med 1999 är det en mycket kraftig ökning på sjukpenningtalet för kvinnor i Örebro län, ett gap mellan könen som ser ut att öka med åren. Friskast var kvinnan i Nora och sjukast var kvinnan i Hallsberg, visar en ny ohälsorapport från TCO
Våra arbeten tar allt mer tid och energi från oss. Många jobbar mer än de egentligen klarar av, och effekten av detta blir att man försämrar sin hälsa avsevärt. Dessutom påverkas många av dålig arbetsmiljö med fler sjukdagar som följd, visar en helt ny ohälsorapport från TCO. I rapporten framgår klart och tydligt att det är kvinnorna som tar den största smällen i samhället. En oroväckande ökning av sjukpenningtalet har skett från 1999 – 2000, från 18,5 till 23,8. Undersökningen visar på hur det delvis beror på just förhållanden på arbetet och bristande jämlikhet mellan kvinnor och män.
Skillnaderna mellan kvinnors och mäns villkor i arbetslivet ter sig alltmer skrämmande. En stor del av den ökande ohälsan i arbetslivet har sannolikt i hög grad orsakats av organisationsförändringar grundade i grumliga attityder och en i längden ohållbar syn på arbetskraften, skriver Sture Nordh, ordförande TCO. Det är ingen slump att det ser ut som det gör. Skillnaderna i sjukskrivningarna mellan könen är ingen naturlag. De har tidigare inte funnits och de behöver inte heller bestå, menar Nordh.
Fram till 1980 visade sig fördelningen vara jämn könen emellan. Sedan började klyftan ta fart. Utvecklingen pågick ca 15 år innan det allvarliga som skedde uppmärksammades. Fortsätter nu utvecklingen åt samma håll så kommer kvinnors andel av sjukdomsfall att vara dubbelt så hög som männens inom en fyra års period, konstaterar Jan Rydh, Sjukförsäkringsavdelningen.
Liksom sjukpenningtalet uttrycks även ohälsotalet i antal ersatta dagar per försäkrad under ett år. Högsta ohälsotal i länet finner man i Kopparberg, det gäller både kvinnorna (72,9) och männen (47,3).
Lindesberg:
Sjukpenningtal för kvinnor år 1999: 16,0 – år 2000: 22,6
Sjukpenningtal för män år 1999: 11,1 – år 2000: 14,0
Ohälsotalet för kvinnor år 1999: 45,9 – år 2000: 52,6
Ohälsotalet för män år 1999: 33,4 – år 2000: 36,7
Källa: RFV