I länet var genomsnitt kvinnan sjukskriven fem och en halv vecka år 2000, medan mannen var sjukskriven i endast fyra veckor. Jämfört med 1999 är det en mycket kraftig ökning på sjukpenningtalet för kvinnor i Örebro län, ett gap mellan könen som ser ut att öka med åren. Friskast var kvinnan i Nora och sjukast var kvinnan i Hallsberg, visar en ny ohälsorapport från TCO
Våra arbeten tar allt mer tid och energi från oss. Många jobbar mer än de egentligen klarar av, och effekten av detta blir att man försämrar sin hälsa avsevärt. Dessutom påverkas många av dålig arbetsmiljö med fler sjukdagar som följd, visar en helt ny ohälsorapport från TCO. I rapporten framgår klart och tydligt att det är kvinnorna som tar den största smällen i samhället. En oroväckande ökning av sjukpenningtalet har skett från 1999 – 2000, från 18,5 till 23,8. Undersökningen visar på hur det delvis beror på just förhållanden på arbetet och bristande jämlikhet mellan kvinnor och män.
Skillnaderna mellan kvinnors och mäns villkor i arbetslivet ter sig alltmer skrämmande. En stor del av den ökande ohälsan i arbetslivet har sannolikt i hög grad orsakats av organisationsförändringar grundade i grumliga attityder och en i längden ohållbar syn på arbetskraften, skriver Sture Nordh, ordförande TCO. Det är ingen slump att det ser ut som det gör. Skillnaderna i sjukskrivningarna mellan könen är ingen naturlag. De har tidigare inte funnits och de behöver inte heller bestå, menar Nordh.
Fram till 1980 visade sig fördelningen vara jämn könen emellan. Sedan började klyftan ta fart. Utvecklingen pågick ca 15 år innan det allvarliga som skedde uppmärksammades. Fortsätter nu utvecklingen åt samma håll så kommer kvinnors andel av sjukdomsfall att vara dubbelt så hög som männens inom en fyra års period, konstaterar Jan Rydh, Sjukförsäkringsavdelningen.
Liksom sjukpenningtalet uttrycks även ohälsotalet i antal ersatta dagar per försäkrad under ett år. Högsta ohälsotal i länet finner man i Kopparberg, det gäller både kvinnorna (72,9) och männen (47,3).
Lindesberg:
Sjukpenningtal för kvinnor år 1999: 16,0 – år 2000: 22,6
Sjukpenningtal för män år 1999: 11,1 – år 2000: 14,0
Ohälsotalet för kvinnor år 1999: 45,9 – år 2000: 52,6
Ohälsotalet för män år 1999: 33,4 – år 2000: 36,7
Källa: RFV
För cirka två veckor sedan, när jag åkte med bilen på samma skogsväg där jag såg de söta grävlingarna nyligen (se förra veckans FotoFredag), så fick jag se någonting jag inte var beredd på…
UPPDATERAD KL. 18.25. Ett drunkningslarm inkom vid 17-tiden på torsdagen från sjön Råsvalen strax utanför Lindesberg. Enligt SOS Alarm hade en tom båt upptäckts driva omkring ute på sjön. Vid 18-tiden kunde man dessbättre avsluta ärendet då båtens ägare var anträffad – på land och vid god vigör.
SOS Alarm hade vid 18.20-tiden inga uppgifter gällande omständigheterna, om ägaren fallit ur båten och tagit sig in till land eller om båten helt sonika lossnat från sin förtöjningsplats.
Vid 14-tiden på lördagen larmades Nerikes Brandkår till en adress strax utanför Frövi. Initialt löd larmet brand i lantbruksbyggnad.
– Det rör sig om en gammal lada som skall vara ombyggd till ett garage. Det är en bil som brunnit i garaget och orsakat kraftig rökutveckling, uppger larmoperatör vid SOS Alarm som svarar för Räddningsregion Bergslagen.
För två veckor sedan, när jag var på väg till ett ställe för att fotografera, så fick jag syn på två mörka ting längre bort på en grusväg. Jag trodde först på tjädertuppar med tanke på färgen, men när jag kom lite närmare såg jag att de var två grävlingsungar som rullade runt och lekte med varandra. Sedan kom en till unge upp från diket. Så totalt tre syskon. Jag smög närmare med bilen…
INSÄNDARE/DEBATT: I en tidigare debattartikel ställde jag frågan ”Vem granskar vem i Lindesberg?”, med anledning av en medborgargranskning som avslöjat allvarliga systemfel med relevans för nationell säkerhet. Tiden för att bara ställa frågor är nu över. Min granskning har gått in i en ny och avgörande fas: att ställa ansvariga till svars.
För en vecka sedan så fick jag syn på ett par rävvalpar som sprang ute på en åkermark. Jag har alltid velat ha bilder på rävvalpar så jag kontaktade omedelbart markägaren och frågade om tillstånd att sätta mig på span där – och det gick bra. De var bara glada över informationen och tacksamma över att jag frågade.
Kommunens initiativ tillsammans med Lindessjöns FVO, där man erbjuder gratis fiske som sommarlovsaktivitet har visat sig vara en succé. Sedan premiären i torsdags har lovlediga ungdomar samlats vid Dalkarshyttan i hopp om att fånga några ädla fiskar. Just denna tisdag var dock inte firrarna på hugget.
– Jag tror det är för varmt idag, men de tycker bara det är roligt att få fiska, säger Viveca som tagit med sig sina systersöner på fisketur.
Förra året firade jag min midsommar i de värmländska skogarna i hopp om att få se en vit älg. Men ingen framgång den resan. Under årets midsommarhelg gjordes en nytt försök då jag återvände till de värmländska skogarna i min fortsatta jakt efter mitt första möte med en vit älg. Hur det gick berättar jag i denna veckas fotokrönika.