En tvåtimmarskurs i att vara clown var idag möjligt för höstlovslediga barn att prova på i Kulturums aula på Lindeskolan. Kursen hölls av Tina Ruth, som gått clownutbildning i London, och också är känd som Clownen Klara. Med mycket värme och engagemang bjöd Tina på två glädjefyllda clowntimmar.
Tina Ruth har kanske inte den mest vanliga utbildningen i bagaget. Hon är nämligen utbildad clown och lärde sig clownyrket efter alla konstens regler vid Ecole Philippe Gaulier i London. Idag är hon först och främst amatörteaterkonsulent i Örebro län, men också egen scenkonstnär. Hon har jobbat mycket med clowneriet, men också som pedagog, vilket framgår under dagens kurs.
– Jag har alltid varit nyfiken på clowner. Man får ta varje tillfälle i akt, så jag passade på med det här i London, men jag har också gått flera kortare kurser, berättar Tina.
Så idag har Bergslagsspelen anordnat kursen: ”Prova på att vara clown”. Det var för två olika grupper, första tiden var för de som går i årskurs 4-6, för att sedan fortsätta med år 7-9. Två timmars, för vardera grupp, clowneri med möjlighet att stå på scen, uttrycka sig och synas och höras mer än vad man kanske annars är bekväm med i vanliga fall.
– Man får använda en pedagogik som passar åldersgruppen, säger Tina som uppmärksammar och uppmuntrar alla i gruppen.
I en av de olika övningarna de gör ska man sätta sig på en ledig stol när musiken tystnar. Men det finns ett problem. Till de sju deltagarna finns bara sex stolar att samsas om. Den som blir utan stol i varje omgång får gå fram och ställa sig framför de andra, presentera sig och därefter göra något konkret. Kanske ett litet skutt, en piruett eller försöka gå ner i brygga.
– Jag heter Strumpan, bor i en sko, det luktar sådär, säger en flicka som inte fick fatt i någon stol, och gör därefter ett hopp upp i luften.
Hon ber de andra om applåder genom att vifta med händerna, och alla applåderar lydigt, men hon bestämmer också själv när applåderna ska upphöra. Tina berömmer varmt och hjärtligt. Hon vet att det inte är så lätt att stå inför publik och prata. Det spelar inte så stor roll för barnen som är med om det sitter tio eller femtio i publiken. Det pirrar lika mycket i magen ändå. Men alltmer de jobbar med de olika övningarna, desto mer märker man hur barnen växer i sina roller. De är utklädda med hatt och en röd clownnäsa, vilket bidrar till mer mod bland de unga skådespelarna.
– Det är lite läskigt med clown, men också kul. Det är bland det svåraste man kan göra på en teaterscen, men ni har varit jättemodiga, säger Tina till gruppen.
Barnen håller med, det har varit jätteroligt men även lite läskigt.
– Det var LOL, sa den enda killen som varit med och förklarade därefter att det betydde ”skratta högt”, vilket man får tolka som ett mycket bra beröm.
Tinas energi verkar vara oändlig och hon har verkligen lyckats med att bevara barnasinnet, något hon tycker är väldigt viktigt:
– Det är skönt i det samhälle vi lever i, alla ska vara så jäkla bra. När man är clown så är sämst bäst, man får vara dålig och stå för det. Det är underbart!
Med biljettången klippte Rosemarie Rudenvall guldbiljetten och förkunnade Galleri OCH i Frövi tågstation invigt.
– Det här är en dröm som går i uppfyllelse. Vi är på en tågstation, så istället för att klippa ett band så klipper vi biljetten, förklarade Rosemarie innan det var dags att öppna dörrarna för de första besökarna.
Denna vecka tänkte jag berätta om ett djur som fick mig att ändra riktning inom min fotografering. Allt började med att jag hade ett stort intresse för naturen, ett intresse som jag nog har fått från min far, som har jobbat i skogen under hela sitt arbetsliv. Under mina första år som naturfotograf åkte jag runt och fotade vattendrag och vackra landskap. Det blev lätt så att jag åkte till samma platser flera gånger i veckan och till slut hade jag skapat en lång rutt, som sedan bara blev större och större ju mer jag åkte efter den. Sedan hände något!
Tisdagens Rotarymöte på Stadshotellet i Lindesberg blev ett mycket välbesökt sådant, då Sveriges forne statsminister Stefan Löfven (S) höll föredrag inför församlingen.
– Just nu är vi inne i en situation där politiken inte alltid visar sig från sin bästa sida, sade Löfven när han pratade om den europeiska politiken.
Efter en lång skadedrabbad säsong med tabellplaceringar i tabellens nedre region så kan IFK Lindesberg börja att pusta ut. Efter en bortaseger mot IFK Örebro så är truppen placerad i mitten av tabellen och behöver massiv oflyt för att hamna under det nedre kvalstrecket. Även om Laxå var starkare under helgen så kan Lindelaget säkra ett nytt kontrakt inom de avslutande matcherna.
Under veckan har jag besökt Kvismaren naturreservat, där vi nyligen släppte den rehabiliterade duvhöken fri. Jag sökte inga specifika fågelarter denna dag, utan parkerade bara på en lämplig plats och använde bilen som skugga och ställde sedan ut min stol och bara njöt av det ovanligt varma höstvädret.
En kvinna i 35-årsåldern misstänks för vårdslöshet i trafik efter en singelolycka på riksväg 68 i höjd med Gusselhyttan.
– Föraren skadades och fördes med ambulans till sjukhus. Omständigheterna är sådana att det skrivs en anmälan om vårdslöshet i trafik, kommenterar Lars Hedelin, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.
INSÄNDARE/DEBATT: Detta blir vårt avslutande inlägg i den debatt Bodman valt att initiera i media. Bodman hänvisar till allvarlig brottslighet i sin beskrivning av läget på Lindesbergs högstadier. Visst sker det saker på våra skolor men är det verkligen verkligheten Lillemor beskriver, en verklighet som i värsta fall får människor att välja att inte flytta till eller flytta från Lindesberg.
INSÄNDARE/DEBATT: En förutsättning är att problemen blir kända för oss. Hon exemplifierar med olika typer av händelser, som skall ha förekommit på kommunens högstadier. Vi i oppositionen skulle behöva en dokumenterad redovisning av alla dessa allvarliga incidenter, tillbud, och antalet anmälningar till polis och socialtjänst för att kunna ta ställning, då vi endast har en utredning gjord av förvaltningen som presenterades för nämnden i januari i år att luta oss mot. I den framgår att det inte finns något behov eller ens önskemål om akutskola utan den talar om omplacering inom den egna skolenheten (särskilda undervisningsgrupper).