I veckans tömdes Strandskolan på allehanda prylar och föremål. Nu återstår endast en lång rad klädhängare i en korridor, som skvallrar om vilken typ av verksamhet som fram till ganska nyligen huserade i 1800-talsfastigheten. Nu är skoleran definitivt över.
I maj är det ett år sedan som kommunens planerings- och utvecklingsutskott beslutade att Strandskolan skall räddas från tidigare rivningsplaner. Istället vill man förvalta arvet från mitten av 1800-talet genom ombyggnad från skollokaler till flerfamiljshus.
Under mars månad kommer Lindesbergs kommun kalla till ett informationsmöte. Mötet är i första hand riktat till företag, fastighetsägare och investerare. Detta eftersom man talat om att genomföra ombyggnaden i ett så kallat OPP-avtal (Offentligt Privat Partnerskap). Finns inte detta intresse, kommer man helt enkelt att finansiera byggprojektet med ägardirektiv i det kommunala fastighetsbolaget.
Man räknar med att ett 40-tal lägenheter skall inrymmas i Strandskolan och de två flygelbyggnader man vill upprätta. På detta sätt återskapar man också lite av Strandskolans ursprungliga form, med de flyglar som på den tiden fungerade som toalett, bostad för lykttändaren vars uppgift var att tända stadens alla lyktor, vagnslider samt hönshus.
Det är fortfarande oklart vad totalkostnaden blir för detta bygge. Enligt en överslagskalkyl torde man ändå hamna mellan 80-100 miljoner kronor. Då räknar man utifrån 40 lägenheter med ett genomsnitt på 85 kvm.
Bilder tagna inne i Strandskolan
Så här vill man bygga
Sedan tidigt på fredagsmorgonen har en större polisinsats ägt rum på en adress i södra kommundelen. Detta sedan ett spädbarn anträffats död i en bostad. Två personer greps i samband med insatsen och har under dagen anhållits misstänkta för vållande till annans död.
– Just nu vet vi inte om barnet har dött av naturliga orsaker eller om ett brott har begåtts. Det har genomförts en teknisk undersökning och vi kan i nuläget inte utesluta brott, kommenterar Christina Hallin, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.
Leja gruvfält har en mycket gammal historia och är känd redan så långt tillbaka i tiden som från 1500-talet. Här finns fantastiska ruiner väl bevarade trots att det gått över 100 år sedan gruvan lades ner.
– Troligen beror det på att man direkt monterade ner allt maskineri och rev byggnaderna när gruvan lades ner. Det är inga byggnader som har stått kvar och rasat och rivit omkull något, därför står betongfundamenten ganska intakta, förklarar Magnus Jerlström från Kultur- och fritidsenheten som håller sin allra första visning av det spektakulära området. LindeNytt var med på plats för att ta del av de historiska berättelserna om gruvan och dess arbetare.
Med fantasyboken ”Sagan om Fornrike” gör Marika Söderström från Vasselhyttan debut som barnboksförfattare. I boken, som skildrar en värld fylld av fantasi och magi, finns även en viktig underliggande mening.
– Budskapet handlar om att vi alla är lika mycket värda, förklarar Marika.
Komikerduon Magnus Betnér och Henrik Nyblom tar med sig sin sprillans nya show ”Puss & Kram” till Lindesberg den 10 september. Föreställningen, som blir ett av de allra första stoppen på den kommande turnén, hålls på Riff Musik Bar i Lindesberg, som är mycket glada över att välkomna duon på sin scen.
– Vi är superglada att lyckas få hit såhär stora namn med tanke på våran lilla lokal, säger Johan Eriksson.
Midsommarkarnevalen i Ramsberg bjöd på ett sprakande färgglatt tåg med inslag av hockeylag, Korpspel och allt man kan tänka sig däremellan. Trots att temperaturen fullkomligt sköt i höjden så fylldes hela Ramsberg med besökare för att äntligen få ta del av festligheterna igen efter ett långt pandemiuppehåll. LindeNytt fanns självklart på plats för att kunna bjuda på ett stort bildspecial.
Fri entré, väl använda gratisbussar och trettio plusgrader. Det var travfest på Fornaboda när banan arrangerade sina årliga midsommartävlingar, där publiken fyllde gräset med sin närvaro. Midsommarloppet stod som varje år i fokus, där kuskande Per Lennartsson tog sin fjärde dagsseger när han körde in Nora-hästen Lord Horse till en bekväm seger.
Det har gått närmare två år sedan Charlotte Lundell tog över husdjursbutiken Kotten & Co efter Sara Lindlöf, och mycket har hänt under den tiden. Bland annat har man renodlat butikens sortiment och vidareutvecklat trimmet, som fått en ökning med närmare 40 procent. Nu ser man fram emot en härlig sommar och passar på att komma med lite tips inför de riktigt varma dagarna.
– Det här är det roligaste jag har gjort, helt annorlunda mot det jag har gjort förut och ingen dag är den andra lik, säger Charlotte med ett stort leende.
INSÄNDARE/DEBATT: Det är intressant hur kommunpolitikern Bengt Storbacka försöker att rikta fokus mot privatiseringar istället för att prata om de verkliga problem som råder på det sjukhus som finns i hans kommun. Storbacka vill hellre prata om hur det ser ut i andra regioner, inte minst i Stockholm. I sammanhanget kan man då påpeka att Region Stockholm har kortast operationsköer i landet. Faktum är att Bengt Storbacka inte har något mandat när det kommer till sjukvården i regionen utan det är hans partikollegor Andreas Svahn och Karin Sundin som har det. Samma S-regionpolitikerna som stängde nattakuten för något år sedan.