Emil Wellander, (M), ledamot i Kommunfullmäktige. Pressbild

Småskolorna i Lindesbergs kommun

INSÄNDARE/DEBATT: Idag står Lindesberg inför ett vägval. Det är ett vägval om huruvida vi som kommun skall ta ansvar för vår ekonomiska situation eller inte. Under flera år har vi levt över våra tillgångar och har nu hamnat i ett ekonomiskt läge där vi måste fatta beslut om besparingar för ca 40 miljoner kronor. Nu måste kostymen anpassas efter figuren.

På grund av detta beslutade Kommunfullmäktige i Lindesberg 2018-09-29 om ramar till flera nämnder och däribland ges effektiviseringsuppdrag på -9,3 mnkr för Barn- och utbildningsnämnden för verksamhetsåret 2019. Detta innebär bl.a nedläggning av Ramshyttans skola, Rockhammars skola och förskolan Lönngården. Vedevågsskolan ska göras om till en F-3 skola med fritidshem och förskola. Det görs också besparingar inom gymnasieskolan.

Att man ser nedläggningen av skolorna som en alternativ åtgärd är på grund av flera anledningar, bl.a eftersom elevantalet är så lågt. Det är 22 elever på Ramshyttans skola (F-5), och 14 st elever på Rockhammars skola (F-3). I dessa skolor är det mycket små klasser med 1-5 elever. Hur ska skolan kunna lyckas med sitt huvuduppdrag, att förmedla kunskaps- och värderingsuppdraget? Hur ska eleven kunna praktisera demokrati och demokratiska frågor om det endast går en elev i klassen? Och hur ska man kunna säkerställa att de klasser som är ihopslagna, får en god, likvärdig, kvalitativ utbildning liksom de övriga elever i kommunen som går med jämnåriga?

Självklart påverkar situationen både lärare och elever i hela kommunen, inte bara de på landsbygden. Alla medborgare som har en koppling till skolverksamheten i kommunen påverkas. Allt från elever på grundskolor, till gymnasieskola. Detta eftersom ytterligare nedskärningar skulle behöva göras på exempelvis lärare och skolmaterial i hela kommunen. Alla elever i kommunen skulle påverkas. Detta är orimligt då vi lever i en situation där drygt 1 av 4 av eleverna i årskurs nio inte blir behöriga till gymnasiet. För att så många elever som möjligt ska få chansen till en så kvalitativ och bra undervisning som möjligt, så bör man omfördela elever på dessa enheter till andra skolor. Fokus borde läggas på hur man ska få fler elever att få behörighet till gymnasiet. Lösningarna handlar om att vi måste ha kompetenta och behöriga lärare, närvarande stöd, skolledning, och en tillgänglig och förebyggande elevhälsa.

Den redan utsatta lärarkåren skulle med ytterligare nedskärningar kunna få utstå ännu större påfrestningar med t.ex fler utbrända lärare, i en situation där många redan går på knäna. Det råder lärarbrist och därför ska vi värna om de lärare vi har.

Vissa hävdar att en lösning på problemet är att höja kommunalskatten. Detta hade inneburit att Lindesberg, som redan har en av länets högsta kommunalskatter, skulle få ännu högre skatter. Att höja skatten är inte lösningen på problemet.

En del har fått uppfattningen att detta är ett beslut som vi politiker gärna vill ta och att vi vill avveckla landsbygden. Så är inte fallet. Självklart vill vi värna om landsbygden, men vi kan inte göra det till vilket pris som helst. Dessutom vill vi inte lägga ned viss verksamhet helt, utan vi vill ha kvar så mycket verksamhet som möjligt på landsbygden. Men den måste vara ekonomiskt och kvalitativt försvarbar. Ett exempel är förskolan i Ramsberg där antal barn överensstämmer med en rimlig verksamhet, som självklart därför ska få finnas kvar. Likaså verksamheten för F-3, fritidshem och förskola i Vedevåg.

Idag står vi inför ett vägval och en stor utmaning. Det är svåra beslut att fatta, men det är beslut vi måste fatta om vi vill skapa ekonomisk stabilitet för hela kommunen.

Vi står inför vägvalet om vi ska ta ansvar för att så många elever som möjligt, såväl på landsbygden som stan, ska kunna få den kvalitativa undervisning de förtjänar.

Emil Wellander
Kommunfullmäktigeledamot, Moderaterna
emil.wellander@lindesberg.se

Publicerad 8 december 2018 klockan 10:43

LindeNytt Redaktion , 0581-61 71 71 , info@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Carin Hamnlund lämnar nu över stafettpinnen till den före detta eleven och tränarkollegan Frédérik Gourlay. Foto: Ingrid Nilsson

Före detta elev tar över som lärare

Efter 11 år som tränare på judogymnasiet lämnar nu Carin Hamnlund över stafettpinnen i åtminstone ett år framöver. Ny tränare blir en av hennes egna före detta elever, Frédérik Gourlay.

8 juli 2020 klockan 13:27 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons


Ett nödvattensläp kommer att ställas ut vid korsningen Östermalmsvägen/Vendevägen. Arkivfoto: Camilla Lagerman

Vattenläcka medför att hushåll blir utan vatten

Sent på tisdagskvällen upptäcktes en vattenläcka på Östermalmsvägen i Lindesberg. Skadan är lokaliserad och ett 20-tal fastigheter kommer under onsdagen att vara utan dricksvatten medan reparationsarbetet pågår.

8 juli 2020 klockan 12:09 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Hemestra i Bergslagen i sommar!

INSÄNDARE: Nu är vi inne i semesterperioden och många ser fram emot en skön ledighet. Ofta förknippas semester med resor, ...

bildspel Kontio är tillbaka i kuskchampionats-toppen

Jorma Kontio är svårslagen på Fornaboda, något han bevisade under Fornabodas åttonde tävlingsdag för sä...

Fyndläge när Bergslagens Loppishelg återkommer

Turistbyråerna i Lindesberg, Nora, Hällefors och Ljusnarsberg hoppas kunna upprepa succén från förra året...

Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Lindesbergs kommun satsar på 12-stegsbehandling

PRESSMEDDELANDE: Nu finns möjligheten för invånare i Lindesbergs kommun som har problem med alkohol eller droger att gå 12-stegsbehandling. Metoden används över hela världen för att hjälpa personer ur sitt missbruk. I Lindesbergs kommun ges den i Vedevåg.

7 juli 2020 klockan 10:06 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Vattnet är igång och därmed är Flugparken färdig. Foto: Camilla Lagerman

Brunnskaret porlar åter av liv

Efter ett tags vila porlar nu vattnet åter ur det gamla brunnskaret i Flugparken. Dessutom har det nu fått tillökning i familjen av ytterligare fem små vattenkällor som skickar vattenstrålar i varierande storlek ur marken.

6 juli 2020 klockan 13:05 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Vilseledande marknadsföring och aggressiva metoder lurar elkunder
PRESSMEDDELANDE: Konsumentverket har granskat elavtal som marknadsförs med det tilltalande ”El till inköpspris” och kommit fram till att det är...
6 juli 2020 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

En person till sjukhus efter misshandel
En person fick under fredagskvällen föras till sjukhus med lindriga skador efter en misshandel i de centrala delarna av Lindesberg.
4 juli 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Nyklippt och friserat längs sjön
Under torsdagen rapporterade LindeNytt om att flera klagomål kommit in från allmänheten gällande igenväxta motionsspår längs slingan Lindessjö...
3 juli 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Arkivfoto: Fredrik Stenfelt

Dags att nominera kandidater till Harmonis kulturstipendium

I november är det dags att för fjärde året i rad dela ut Manskören Harmonis kulturstipendium, och det är nu hög tid för allmänheten att nominera sina kandidater.

3 juli 2020 klockan 12:30 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Arkivfoto: Fredrik Norman

Vill vi ha en sjukstuga i Lindesberg?

Debatten om framtiden för Lindesbergs lasarett fortsätter. Den pensionerade läkaren Ingemar Engstrand skriver nedan ett svar till Centerpartiets Charlotte Edberger.

3 juli 2020 klockan 10:36 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Kvinna föll i sjön – fick hjälpas upp av räddningstjänsten

Vid 16-tiden på torsdagen larmade SOS Alarm räddningstjänsten om ett befarat ...

Uppskattat musikläger på Hillstreet

För tredje året i rad anordnar Studiefrämjandet tillsammans med Lindesbergs kommun ett musikläger för barn och ...

Många klagomål på igenväxt motionsspår

Gräset har tagit över vissa sträckor av motionsspåret Lindessjön Runt. Många har reagerat på att spåret nu ...

Annons


Fellingsbro har fått sin första publika laddstolpe. Foto: Linde energi.

Publik laddstolpe i Fellingsbro fyller tidigare tomrum på kartan

Fellingsbro har fått sin första publika laddstolpe. Den som vill kan nu ladda sin elbil med förnybar el från det lokala energibolaget vid rastplatsen på Bergsvägen, uppger Linde energi i ett pressmeddelande på torsdagen.

2 juli 2020 klockan 08:16 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

bildspel Nytt banrekord på Fornaboda

Den svenska traveliten var på plats när Fornaboda skulle köra sin årliga storloppsdag med det traditionella Bergslagsloppet med ...

12 nya häktningsplatser till Lindesberg

Drygt 60 nya anstalt- och häktningsplatser ska bidra till att möta det höga beläggningstrycket hos Kriminalvården. ...

Jilkes replik till Centerpartiets Charlotte Edberger

INSÄNDARE/DEBATT:Läkaren Peter Jilke önskar svar från Centerpartiets Charlotte Edberger på frågan om ...

Efter larmet om smäll: Två personer misstänkta för ringa narkotikabrott

UPPDATERAD KL 21:19. Strax före klockan 16 på tisdagseftermiddagen, larmade allmä...

Från 1 juli kan allmänheten testas för covid-19 och antikroppar

Från och med imorgon, den 1 juli, kommer man inom Region Örebro län kunna beställa sjä...

bildspel Lågprisbutiken Nisses i Rockhammar utökar rejält

Under helgen slog lågprisbutiken Nisses i Rockhammar upp dörrarna till sin helt nybyggda lokal. Med en yta ...

Badplatsen vid södra Lövåsen har flera gånger på kort tid utsatts för skadegörelse. Foto: Privat

Badplats utsatt för skadegörelse – föreningen vädjar till allmänheten

Under natten mot söndag begav sig ett större gäng personer till badplatsen i södra Lövåsen, där man parkerade sina bilar vid strandkanten och spelade musik så den hördes långväga. Detta är bara ett i raden av många tilltag som drabbat badplatsen som drivs ideellt av IOGT-NTO, och nu börjar föreningen få nog.

29 juni 2020 klockan 14:57 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Mycket stök vid spontan bilträff
Under natten mellan lördag och söndag fick polisen in mängder med påringningar från privatpersoner gällande väldigt höga ljudnivåer från ...
29 juni 2020 av Jennie Larsson
Visa hela artikeln

bildspel Skogsbranden söder om Pilkrog under kontroll
Vid 20:30-tiden bedömdes skogsbranden strax söder om Pilkrog vara under kontroll, och de två helikoptrar som under flera timmar arbetat med att ...
27 juni 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Omfattande skogsbrand rasar söder om Pilkrog
En omfattande skogsbrand rasar just nu i skogarna strax söder om Pilkrog. Enligt Nerikes Brandkår rör det sig om ett område på 6-8 hektar som st...
27 juni 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2020-06-27

2020-06-26

2020-06-26

2020-06-26

2020-06-25

2020-06-25

2020-06-24

2020-06-24

2020-06-24

2020-06-24

2020-06-23

2020-06-22

2020-06-20

2020-06-18

2020-07-09 00:01