Snabba farter på ponnytravet

De må vara små men man ska inte underskatta snabbheten som de tävlande ponnyerna kan maximera, detta bevisades under Fornabodas ponnytravdag som kördes under söndagen där det bjöds på snabba farter, flera fina prestationer och en härlig hemmaseger.

Ponnytravet i Sverige har haft en tuff säsong, på grund av den rådande pandemin så inleddes ponnytravsäsongen med bara någon enstaka tävlingsdag innan det rikstäckande travförbundet Svensk Travsport, i dialog med Folkhälsomyndigheten, valde att sätta ponnytravtävlandet på paus med början under mars.

Pausen höll sig under en längre tid och först i mitten av juni kom tävlandet igång igen för travets ungdomar.

Starten går till lopp 13. Foto: Robin Falk

Tävlandet är nu i full gång och på söndagen skulle Fornaboda köra sin årliga ponnytravsheldag där hela 14 lopp skulle köras, bland hemmaekipagen blev det en överlägsen seger i det femte loppet där 14-åriga Isabella Jansson Wiklund selade ut sin egentränade Vikas Rossimo som utan problem tog hand om ledningen från sitt tredje spår i volten och fullkomligt försvann från sina jagande konkurrenter.

– Det var kul att han skötte sig idag, han kan vara lite krånglig i hanteringen men idag var det inga problem, han var jättefin idag och med tanke på att han bara är tre år så siktar vi mot större lopp med honom, säger Isabella som äger vinnarhästen tillsammans med sin lillebror Linus.

Att vinna lopp är dock inget nytt för Isabella, redan under förra lördagen tävlade hon på Bollnäs där hon, tillsammans med elitponnyn Angel, stod på startlinjen som titelförsvarare av Guldstoet som är ponnytravets inofficiella Sto-SM, duon visade sig vara bäst för dagen och gick segrande ur striden.

– Det var en mäktig känsla att få vinna Guldstoet igen med Angel, främst för att det blev min andra raka seger i ett sådant stort lopp och Angels tredje raka, berättar Isabella som fortsatte segertåget under samma dag och stod i slutändan med fyra segrar.

– Det var rätt häftigt, jag har vunnit en del lopp men det var första, och förmodligen sista gången som jag tog så många segrar under samma dag, skrattar Isabella.

– Isabella passar jättebra med Angel och hon utvecklas hela tiden som kusk, hon blir bara bättre och bättre, berättar Angels tränare Madeleine Gustafsson.

Vikas Rossimo segrar med Isabella Jansson Wiklund. Foto: Robin Falk

Fler hemmaekipage deltog under dagen där 8-åriga Sigrid Hurtig körde sitt andra och tredje lopp i karriären med sin egentränare Silver Princess, dessvärre blev duon utanför någon placering men det var inget som bekom Fornabodas färskaste kusk.

– Princess var superduktig, det var lite nervöst att få tävla på hemmaplan men jag tycker att det gick jättebra, nu hoppas jag att vi kommer få vara med till Åmåls tävlingsdag om två veckor, säjer Sigrid som redan nu är laddad för nya tävlingar.

Silver Princess, Sigrid Hurtig och mamma Malin. Foto: Robin Falk

Dagens huvudnummer kom dock tidigt under tävlingsdagen där man redan i det tredje loppet körde det klassiska russloppet Lindesbergs Stora Pris som i år lockade nio ekipage. Loppet blev en rysare där Solvallaekipaget L.A.Astoria tog sig till ledningen för att efter ett halvt varv utmanas av Towe Wallin från Eskilstuna som, tillsammans med sitt russ Liva, pressade sig till ledarpositionen.
Väl i ledningen försökte Liva rycka undan från sina konkurrenter men med ett halvt varv kvar kom loppets snabbaste russ Piri-Piri upp på utsidan och utmanade om vinsten, när mållinjen skulle passeras lyckades även konkurrenten Terminater C.C. att blanda sig i segerstriden via tredje spår, efter att kollat målfotot så såg man dock att Liva och Towe Wallin lyckades att hålla nosen främst.

– Vi hade lite tur att Piri-Piri snubblade till en gång på upploppet annars kunde vi lika gärna slutat tvåa, berättar Towe som samtidigt är mer än nöjd med sin häst.

– Han var jättebra idag, det gick fort det sista halvvarvet och jag tyckte att jag hade ganska bra koll på vart jag hade Piri-Piri längs vägen vilket gjorde att jag ändå hade en rätt bra känsla om segern när vi passerade mål men samtidigt blir man lite osäker när det är så jämnt som det var.

Liva segrar Lindesbergs Stora Pris 2020. Foto: Robin Falk

Med russens stora pris avgjort körde banan direkt Lindesbergs Lilla Pris för shetlandsponnyer, tretton ekipage i den högsta klassen fanns med i startlistan och väl i loppet såg det länge ut som att Isabella Jansson Wiklund skulle gå mot seger med Smedens Gossip men när upploppet återstod hade Månstorps Quatro, trots 180 meters tillägg, tagit sig förbi och kunde defilera hem segern med sin kusk Destiny Cromnow.

– Han känns peppad och taggad, han inte den som ger upp och han gillar att jaga samtidigt som han alltid kämpar ända in i mål, säger Destiny och fortsätter:
– När man är så överlägsen som han var idag så försöker jag att sakta ner lite på upploppet, främst för att vara skonsammare mot hästen då han bara är nio år och får tävla tills han är arton, det känns som att han har mycket mer att ge, berättar Destiny om den dubble SM-vinnaren som trots sin storlek på 106 centimeter i mankhöjd segrade loppet på 2.08,3 vilket är lika fort som 2-åriga kallblod springer i premielopp.

– Det är en väldigt speciell fart och när han maxar känner man att det går otroligt fort, det är han som får mig att vilja fortsätta med travet så man är såklart väldigt försiktig med honom när man tränar, på grund av detta är vi såklart väldigt noga med att smörja och stretcha honom efter varje träningspass.

Quatro passerar mål. Foto: Robin Falk

Noterbart från dagen är att det var två långväga segerkuskar som tog sin första seger i karriären, i det nionde loppet segrade Myra Hansson från Mantorp med en ponny från Mantorps travskola medan Gävletjejen Vera Jansson tog sin första seger i det trettonde loppet med Wolfie som tränas av brodern Tor.

– Det var såklart kul att få vinna, jag fick en vinnarkänsla i den sista kurvan när ekipaget bakom mig galopperade men vågade inte göra någon vinnargest när vi passerade mål, berättar Vera Jansson.
– Nu ska hästen få vila ett tag sedan satsar vi mot ny start då på hemmaplan och segrar jag där, då kommer vinnargesten.

Vera Jansson går mot sin första seger i karriären med Wolfie. Foto: Robin Falk

Dagens vinnare:
Lopp 1: Vikas Recell – Elin Wetterholm – 2.11,5
Lopp 2: Lillerosend.MsViv. – Linnea Tysklind (Madeleine C Gustafsson) – 2.54,7
Lopp 3: Liva – Towe Wallin – 1.51,3
Lopp 4: Månstorps Quatro – Destiny Cromnow (My Bjurman) – 2.08,3
Lopp 5: Vikas Rossimo – Isabella Jansson Wiklund – 2.30,6
Lopp 6: Smedens Jax – Britta Axmon (Saga Axelsson) – 2.46,2
Lopp 7: X-Man – Nellie Gradling – 2.38,4
Lopp 8: L.A.Irie – Cassandra Norgren – 1.59,3
Lopp 9: Lyrics Princess – Myra Hansson (Malin Lindström) – 3.13,3
Lopp 10: Emmeros Isadora – Moa Axelsson (Johanna Axelsson) – 2.39,5
Lopp 11: Stenbydals Gallium – Casandra Herrmann – 2.26,4
Lopp 12: Clarius – Johanna Bergström – 2.00,9
Lopp 13: Wolfie – Vera Jansson (Tor Jansson) – 2.45,9
Lopp 14: Talang II – Linn Hedkvist (Felix Sundgren) – 1.59,6

Publicerad 24 augusti 2020 klockan 09:01

Timmy Lundegård , timmy@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Foto: Camilla Lagerman

Nära 12 000 doser vaccin till regionen under vecka 15

Under vecka 15 vaccinerar Region Örebro län med totalt 11 700 doser vaccin. Vaccinet ges både till dem som får första och andra sprutan. Nu kan personer som är 70 år och äldre boka tid för vaccination.

12 april 2021 klockan 14:01 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons


Arkivfoto: Fredrik Norman

Två åldringsbrott utreds: Fem personer greps misstänkta för grov stöld

Polisen utreder nu två fall av stölder som har drabbat äldre personer i deras bostäder. I båda fallen har gärningspersonerna lurat sig in i bostäderna på olika sätt.

12 april 2021 klockan 12:52 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Frövifors Pappersbruksmuseum utsett till Årets Arbetslivsmuseum

Frövifors Pappersbruksmuseum tilldelades under fredagen den ärofyllda utmräkelsen Årets ...

Kassörska bad tobakskund om legitimation – blev hotad

Polisen har upprättat en anmälan om olaga hot riktat mot en kvinna som arbetar i en livsmedelsaff...

Minskning i antal fall men fortsatt allvarligt läge

Efter förra veckans rekordhöga notering av antalet bekräftade covidfall i kommunen, ser läget för tillf...

Vattenmassorna dånar fram vid kraftstationen i Dalkarlshyttan. Foto: Fredrik Norman

Ingen oro för extrem vårflod i dagsläget

Med våren kommer oro för vissa som bor i närheten av sjöar och vattendrag. En extrem vårflod med höga flöden kan orsaka stora skador på egendom. Just nu ger dock Linde energi ett lugnande besked till de som berörs. Någon extrem vårflod ser man inte på kartan i dagsläget.

7 april 2021 klockan 11:14 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Foto: Camilla Lagerman

Påskpyntade rondeller utsattes för sabotage: ”Jättetråkigt”

De fyra påskkärringarna, som hade placerats i rondellen vid Lidl, överlevde inte påskhelgen. Redan på Långfredagen upptäcktes ett första sabotage mot den påskprydda installationen, som skapats av personalen vid Samhällsbyggnad Bergslagen. Då hade en av påskkärringarna slitits upp och lämnats på en annan plats i närområdet.
– Det är naturligtvis jättetråkigt att det blir så här, men på något sätt var det nästan väntat att det inte skulle få vara i fred, säger Monica Iwarsson Lindh, enhetschef på Samhällsbyggnad Bergslagen.

6 april 2021 klockan 13:50 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Kastade molotovcocktail mot bil – polisen jagade bilbrännare i natt
Natten till tisdag jagade polisen en bilbrännare i Storå. Vittnen har berättat hur en ensam gärningsperson sågs kasta vad som liknade en så ...
6 april 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

bildspel Isabella vann flest ponnylopp under fjolåret
Bara några kilometer från Fornabodas ovala tävlingsbana bor Isabella Jansson Wiklund, Sveriges segerrikaste ponnykusk under 2020. 133 gånger ...
4 april 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Glad Påsk!
LindeNytts redaktion önskar alla läsare och annonsörer en riktigt Glad Påsk! //Red.
3 april 2021 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Felix Hansson visste att finalägget fanns i Flugparken i Lindesberg. Foto: Jennie Larsson

bildspel Påskäggsjakten är avslutad – här är vinnarna

Det var ett rekordstort deltagande i LindeNytts påskäggsjakt i år, vilket är otroligt roligt! Samtliga vinnare är utsedda och alla priser delades under långfredagen ut av påskvärdarna Happy och Ester. LindeNytt vill med detta rikta ett äggstremt stort tack till veckans alla tävlingssponsorer ICA Supermarket, Lågprisvaruhuset Mejk och 37:an.

2 april 2021 klockan 17:02 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Bild från Region Örebro län

Rekordnotering i antal covidfall: 128 på en vecka

Smittspridningen är uppe på en rekordhög nivå i Lindesbergs kommun, hela 128 bekräftade fall av covid-19 har rapporterats under de senaste 7 dagarna. Detta är den högsta noteringen sedan testningarna startade för ungefär ett år sedan. Samtidigt rapporterar Region Örebro län att kurvan över antalet smittade i länet pekar brant uppåt.

2 april 2021 klockan 11:12 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

SPF-Seniorerna i norra länsdelen värnar om Lindesbergs lasarett

INSÄNDARE/DEBATT: Vårt lasarett har tidigare betraktats som ett akutsjukhus. Vi inom SPF-...

bildspel Fototävlingen avgjord – bildkavalkad

Totalt 20 bidrag, alla med härliga och roliga tolkningar av temat vår/påsk, kom in till LindeNytts fototävling. ...

Fler bollar i luften när ytterligare två padelhallar planeras på norra industriområdet

Totalt 13 nya padelbanor, fördelat på två anläggningar, kommer att...

Annons


En 2500 kvadratmeter stor padelhall är det senaste tillskottet på Charlottenlunds Handelsplats. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Smygtitta hos Charlottenlunds Padelcenter

Mycket har hänt innanför väggarna där Strands Tryckeri en gång huserade på Bandygatan i Lindesberg. Istället för stora tryckpressar fylls nu den drygt 2500 kvadratmeter stora hallen av 6 stycken sprillans nya padelbanor.
– Det som är så bra med padel är ju att det är något som går att utöva även i coronatider, förklarar Per Eriksson som står bakom Lindesbergs nya padelhall.

31 mars 2021 klockan 13:24 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Två kvinnor misshandlades – varav en grovt: ”Har använts ett tillhygge”

Tre personer greps på tisdagskvällen misstänkta för misshandel, ...

Sjätteklassare undervisas på distans på grund av ökad sjukfrånvaro hos personalen

De två sista dagarna innan påsklovet, 31 mars och 1 april, kommer ...

Smittskyddsläkaren rekommenderar munskydd i affärer och kollektivtrafiken

PRESSMEDDELANDE: Smittskyddsläkaren i Region Örebro län har beslutat att införa ...

Brandkåren ryckte ut och räddade nödställd katt

Nerikes Brandkår fick under måndagseftermiddagen rycka ut på ett något ovanligt larm i Guldsmedshyttan, d...

Påskkärringarna har landat i centrala Lindesberg: ”Kul grej”

Med mycket enkla medel har personalen på Samhällsbyggnad Bergslagens avdelning gata...

Vi vill ha kvar kirurgakuten på Lindesbergs lasarett nattetid!

INSÄNDARE: En söndagskväll för inte så länge sedan drabbades jag (Linda) av ett ...

Marco Åkesson på Plantmarknaden i Lindesberg visar upp Årets Pelargon, Astrid. Foto: Camilla Lagerman

Vackra Astrid utsedd till Årets Pelargon

Varje år utser branschorganisationen Blomsterfrämjandet Årets Pelargon, och i år går utmärkelsen till zonalpelargonen Astrid. Marco Åkesson på Plantmarknaden berättar mer om denna omåttligt populära blomma och om den vinnande sorten Astrid.
– Den är förvånansvärt vädertålig, trots att den är så tät, och ger mycket blommor oavsett om den står utomhus eller inne.

26 mars 2021 klockan 13:33 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Polisen inleder dialog med medborgarna för att kartlägga brottsligheten
Nu inleder polisen en digital medborgardialog i syfte att prioritera de brott som upplevs som mest angelägna att stävja där den enskilde ...
26 mars 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Beslut om partiell fjärrundervisning förlängs till mitten av april
Stadsskogsskolan i Lindesberg förlänger sin partiella fjärrundervisning, och även Storåskolan går över till den undervisningsformen från och ...
26 mars 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Smittspridningen fortsatt kvar på en hög nivå
Folkhälsomyndigheten presenterade under torsdagseftermiddagen färska siffror över coronaläget i landet. Den höga smittspridningen i Lindesbergs ...
25 mars 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-03-25

2021-03-24

2021-03-24

2021-03-24

2021-03-23

2021-03-23

2021-03-23

2021-03-23

2021-03-22

2021-03-22

2021-03-21

2021-03-19

2021-03-19

2021-03-19

Evenemangstips
Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2021-04-12 21:19