Snabba farter på ponnytravet

De må vara små men man ska inte underskatta snabbheten som de tävlande ponnyerna kan maximera, detta bevisades under Fornabodas ponnytravdag som kördes under söndagen där det bjöds på snabba farter, flera fina prestationer och en härlig hemmaseger.

Ponnytravet i Sverige har haft en tuff säsong, på grund av den rådande pandemin så inleddes ponnytravsäsongen med bara någon enstaka tävlingsdag innan det rikstäckande travförbundet Svensk Travsport, i dialog med Folkhälsomyndigheten, valde att sätta ponnytravtävlandet på paus med början under mars.

Pausen höll sig under en längre tid och först i mitten av juni kom tävlandet igång igen för travets ungdomar.

Starten går till lopp 13. Foto: Robin Falk

Tävlandet är nu i full gång och på söndagen skulle Fornaboda köra sin årliga ponnytravsheldag där hela 14 lopp skulle köras, bland hemmaekipagen blev det en överlägsen seger i det femte loppet där 14-åriga Isabella Jansson Wiklund selade ut sin egentränade Vikas Rossimo som utan problem tog hand om ledningen från sitt tredje spår i volten och fullkomligt försvann från sina jagande konkurrenter.

– Det var kul att han skötte sig idag, han kan vara lite krånglig i hanteringen men idag var det inga problem, han var jättefin idag och med tanke på att han bara är tre år så siktar vi mot större lopp med honom, säger Isabella som äger vinnarhästen tillsammans med sin lillebror Linus.

Att vinna lopp är dock inget nytt för Isabella, redan under förra lördagen tävlade hon på Bollnäs där hon, tillsammans med elitponnyn Angel, stod på startlinjen som titelförsvarare av Guldstoet som är ponnytravets inofficiella Sto-SM, duon visade sig vara bäst för dagen och gick segrande ur striden.

– Det var en mäktig känsla att få vinna Guldstoet igen med Angel, främst för att det blev min andra raka seger i ett sådant stort lopp och Angels tredje raka, berättar Isabella som fortsatte segertåget under samma dag och stod i slutändan med fyra segrar.

– Det var rätt häftigt, jag har vunnit en del lopp men det var första, och förmodligen sista gången som jag tog så många segrar under samma dag, skrattar Isabella.

– Isabella passar jättebra med Angel och hon utvecklas hela tiden som kusk, hon blir bara bättre och bättre, berättar Angels tränare Madeleine Gustafsson.

Vikas Rossimo segrar med Isabella Jansson Wiklund. Foto: Robin Falk

Fler hemmaekipage deltog under dagen där 8-åriga Sigrid Hurtig körde sitt andra och tredje lopp i karriären med sin egentränare Silver Princess, dessvärre blev duon utanför någon placering men det var inget som bekom Fornabodas färskaste kusk.

– Princess var superduktig, det var lite nervöst att få tävla på hemmaplan men jag tycker att det gick jättebra, nu hoppas jag att vi kommer få vara med till Åmåls tävlingsdag om två veckor, säjer Sigrid som redan nu är laddad för nya tävlingar.

Silver Princess, Sigrid Hurtig och mamma Malin. Foto: Robin Falk

Dagens huvudnummer kom dock tidigt under tävlingsdagen där man redan i det tredje loppet körde det klassiska russloppet Lindesbergs Stora Pris som i år lockade nio ekipage. Loppet blev en rysare där Solvallaekipaget L.A.Astoria tog sig till ledningen för att efter ett halvt varv utmanas av Towe Wallin från Eskilstuna som, tillsammans med sitt russ Liva, pressade sig till ledarpositionen.
Väl i ledningen försökte Liva rycka undan från sina konkurrenter men med ett halvt varv kvar kom loppets snabbaste russ Piri-Piri upp på utsidan och utmanade om vinsten, när mållinjen skulle passeras lyckades även konkurrenten Terminater C.C. att blanda sig i segerstriden via tredje spår, efter att kollat målfotot så såg man dock att Liva och Towe Wallin lyckades att hålla nosen främst.

– Vi hade lite tur att Piri-Piri snubblade till en gång på upploppet annars kunde vi lika gärna slutat tvåa, berättar Towe som samtidigt är mer än nöjd med sin häst.

– Han var jättebra idag, det gick fort det sista halvvarvet och jag tyckte att jag hade ganska bra koll på vart jag hade Piri-Piri längs vägen vilket gjorde att jag ändå hade en rätt bra känsla om segern när vi passerade mål men samtidigt blir man lite osäker när det är så jämnt som det var.

Liva segrar Lindesbergs Stora Pris 2020. Foto: Robin Falk

Med russens stora pris avgjort körde banan direkt Lindesbergs Lilla Pris för shetlandsponnyer, tretton ekipage i den högsta klassen fanns med i startlistan och väl i loppet såg det länge ut som att Isabella Jansson Wiklund skulle gå mot seger med Smedens Gossip men när upploppet återstod hade Månstorps Quatro, trots 180 meters tillägg, tagit sig förbi och kunde defilera hem segern med sin kusk Destiny Cromnow.

– Han känns peppad och taggad, han inte den som ger upp och han gillar att jaga samtidigt som han alltid kämpar ända in i mål, säger Destiny och fortsätter:
– När man är så överlägsen som han var idag så försöker jag att sakta ner lite på upploppet, främst för att vara skonsammare mot hästen då han bara är nio år och får tävla tills han är arton, det känns som att han har mycket mer att ge, berättar Destiny om den dubble SM-vinnaren som trots sin storlek på 106 centimeter i mankhöjd segrade loppet på 2.08,3 vilket är lika fort som 2-åriga kallblod springer i premielopp.

– Det är en väldigt speciell fart och när han maxar känner man att det går otroligt fort, det är han som får mig att vilja fortsätta med travet så man är såklart väldigt försiktig med honom när man tränar, på grund av detta är vi såklart väldigt noga med att smörja och stretcha honom efter varje träningspass.

Quatro passerar mål. Foto: Robin Falk

Noterbart från dagen är att det var två långväga segerkuskar som tog sin första seger i karriären, i det nionde loppet segrade Myra Hansson från Mantorp med en ponny från Mantorps travskola medan Gävletjejen Vera Jansson tog sin första seger i det trettonde loppet med Wolfie som tränas av brodern Tor.

– Det var såklart kul att få vinna, jag fick en vinnarkänsla i den sista kurvan när ekipaget bakom mig galopperade men vågade inte göra någon vinnargest när vi passerade mål, berättar Vera Jansson.
– Nu ska hästen få vila ett tag sedan satsar vi mot ny start då på hemmaplan och segrar jag där, då kommer vinnargesten.

Vera Jansson går mot sin första seger i karriären med Wolfie. Foto: Robin Falk

Dagens vinnare:
Lopp 1: Vikas Recell – Elin Wetterholm – 2.11,5
Lopp 2: Lillerosend.MsViv. – Linnea Tysklind (Madeleine C Gustafsson) – 2.54,7
Lopp 3: Liva – Towe Wallin – 1.51,3
Lopp 4: Månstorps Quatro – Destiny Cromnow (My Bjurman) – 2.08,3
Lopp 5: Vikas Rossimo – Isabella Jansson Wiklund – 2.30,6
Lopp 6: Smedens Jax – Britta Axmon (Saga Axelsson) – 2.46,2
Lopp 7: X-Man – Nellie Gradling – 2.38,4
Lopp 8: L.A.Irie – Cassandra Norgren – 1.59,3
Lopp 9: Lyrics Princess – Myra Hansson (Malin Lindström) – 3.13,3
Lopp 10: Emmeros Isadora – Moa Axelsson (Johanna Axelsson) – 2.39,5
Lopp 11: Stenbydals Gallium – Casandra Herrmann – 2.26,4
Lopp 12: Clarius – Johanna Bergström – 2.00,9
Lopp 13: Wolfie – Vera Jansson (Tor Jansson) – 2.45,9
Lopp 14: Talang II – Linn Hedkvist (Felix Sundgren) – 1.59,6

Publicerad 24 augusti 2020 klockan 09:01

Timmy Lundegård , timmy@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Den rädda lilla kissen som fått namnet Lee, visade sig vara en hona utan id-märkning. Foto: Privat

Katten på Granngårdens lager har fått komma in i värmen

Den skygga lilla katten som under en tid huserat på lagret hos Granngården i Lindesberg, kunde under måndagen äntligen fångas in och tas i säkerhet. Efter en veterinärundersökning står det nu klart att kissen är en hona i sexårsåldern, och att hon helt saknar id-märkning. Dessutom har man nu upptäckt ytterligare en katt på Granngårdens lager.

28 januari 2021 klockan 08:21 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

AnnonsSandy, Emma, Maryam och Navila tackar nu för sig. Foto: Privat

Andra bullar för Wienerkonditoriet när nya ägare tar över

För knappt 2,5 år sedan tog Sandy Aogiz och hans fru Maryam över det anrika Wienerkonditoriet i Lindesberg. Men efter ett tufft 2020 bestämde makarna sig för att sälja, och redan på måndag tar de nya ägarna över rodret.
– Det blev för tufft för oss, när coronan kom blev vi tvungna att dra ner på personal, vilket gjorde att vi fick jobba mycket mer än tidigare, berättar Sandy.

27 januari 2021 klockan 08:27 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Rekord för Erikshjälpens gåvoinlämning under pandemin

Coronapandemin fick människor att stanna hemma i större utsträckning än förr och många tog tillf...

Främmande katt flyttade in i Granngården – söker dess ägare

Granngården i Lindesberg har under den senaste månaden fått en inneboende på sitt lager...

Här slog polisen till mot de misstänkta knarkodlarna

2,5 kilo skördad och torkad cannabis samt 250 st. cannabisplantor. Detta blev den totala mängden ...

Foto: Timmy Lundegård

Två poäng efter straffläggning

Surahammar var sist ut i vårseriens första mötesomgång och bjöd på en underhållande match. Efter ett chansartat drag från bortalaget tvingades matchen in i ett övertidsspel som därefter avgjordes i straffar. Sex skott behövde där Alexander Sunnefors spelade in två viktiga poäng till Lindlöven.

24 januari 2021 klockan 19:14 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Max Broman blev Matchens Lirare efter 8 inspelade mål Foto: Hasse Persson

bildspel Förlust i viktig hemmamatch

Trots en stark inledning för LIF Lindesberg så kunde man inte gå segrande ur söndagens Allsvenska match mot Anderstorp. Väl använda time-outer för Jönköpingslaget gjorde stor skada för det orangea hemmalaget, som vid ännu en ny förlust, lägger sig allt närmre en placering under det nedersta strecket.

24 januari 2021 klockan 19:49 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Tråkig fredagskväll i Köping
Med en storslagen seger mot ett starkt Grums i Lindehov så höjdes förväntningarna inför fredagens bortamöte mot Köping. Väl på plats blev det...
22 januari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Kilometerlång kö när lastbilar fastnade i Hällabacken
Snöfallet har under fredagsförmiddagen skapat stora problem på riksväg 50, när tunga fordon blev strandade i Hällabacken norr om Lindesberg.
22 januari 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Lastbil välte vid norra infarten: ”Stort dieselläckage”
UPPDATERAD. På fredagsförmiddagen larmades räddningstjänst och polis till norra infarten till Lindesberg med anledning av en singelolycka. Det var...
22 januari 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Arkivfoto: Fredrik Norman

Nytt förslag från ny nämnd ska ge fler chans till jobb

Människor med kognitiva funktionsvariationer samt äldre långtidsarbetslösa står ofta utanför arbetslivet, något som Tillväxtnämnden i Lindesberg vill råda bot på genom ett nytt förslag som presenterades under torsdagens webbsända pressträff.
– De måste få en chans att få vara med, och få ett socialt umgänge och gemenskap, säger nämndens ordförande Magnus Storm (C).

22 januari 2021 klockan 08:03 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Genrebild. Foto: Camilla Lagerman

Lastbil med släp har vält på R50: ”Mycket halt på platsen”

UPPDATERAD. Strax före klockan åtta på torsdagskvällen larmades räddningstjänsten om en singelolycka med en lastbil. Olyckan har skett på riksväg 50 strax norr om Fornaboda i höjd med Ölsjön.
– Det är en lastbil med släp som har vält. Själva dragbilen ligger kvar på vägbanan och släpet ligger i diket, uppger Christina Hallin, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.

21 januari 2021 klockan 20:06 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Nytt beslut om Stadsskogsskolan: fjärrundervisning för samtliga elever

Tanken var att Stadsskolsskolan partiellt skulle övergå till distansundervisning från...

Vädervarningen: Nu slår ishalkan till!

Den som skall ut på vägarna under sena torsdagen, bör vara extra försiktig. Nu varnar nämligen SMHI för att det ...

bildspel Utklassning på hemmaisen

Efter två inspelade poäng under de tre senaste matcher, visade Lindlöven fin spelarform där man fullkomligt utklassade den ...

AnnonsGenrebild: Fredrik Norman

Populär Facebookgrupp vill få stopp på traktens stölder

En våg av stölder och inbrott i Storå- och Guldsmedshytteområdet under hösten fick Stefan Hagelin att agera. För fem månader sedan startade han Facebookgruppen ”Stoppa stölderna i Storå, Guldsmedshyttan, Lindesberg, Stråssa, Fanthyttan, Löa” och på kort tid har hela 700 personer anslutit sig till nätverket.

20 januari 2021 klockan 14:25 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Samtliga högstadieskolor inför partiell distansundervisning

UPPDATERAD. Efter årsskiftet öppnade utbildningsminister Anna Ekström upp för att även hö...

Befarade drunkning i Lindessjön: ”Såg en vak”

Sent på tisdagskvällen larmades räddningstjänst och polis om en befarad drunkning i Stora ...

Föreningens lösning när restriktionerna satte stopp: digitala träningspass

Efter ett tufft år med coronarestriktioner som gjorde gruppträningar i princip ...

Linde energi slog fjärrvärmerekord: ”Aldrig eldat så lite olja”

Sedan drygt 20 år tillbaka har det kommunägda bolaget samarbetat med ...

Frosths Konditori öppnar ytterligare ett café – på lasarettet

Sedan slutet av december har Lindesbergs lasarett stått utan ett café, sedan den ...

Polis pepparsprayade misstänkt kvinna

När polisen konfronterade en kvinna, misstänkt för misshandel, blev situationen av sådan art att poliserna fick anvä...

Arkivfoto Foto: Hasse Persson

Där satt den, Linde Volley!

Efter en dyster säsongshalva för Linde Volley utan poäng till tabellen så har Linde Volley hittat en stor spelarform. Under lördagseftermiddagen kom säsongens hittills största triumf där Lindelaget lyckades spela in sin första trepoängare, detta efter en nagelbitare mot nykomlingen IKSU.

16 januari 2021 klockan 15:31 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel Förlust mot tabellsexan Karlskrona
Med lagets största målskyttar skadade så var det en tuff uppgift som väntade när Karlskrona gästade arenan under lördagen. Trots ny målvakt i ...
16 januari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tung förlust för gästande Lindlöven
Lindlöven är tre matcher in i Vårserien och placerar sig redan farligt i tabellen. Seriens andra förlust kom under fredagen i ett bortamöte mot ...
15 januari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Målvakt från Aranäs till LIF Lindesberg
Med ett fortsatt skadat lag så fortsätter LIF Lindesberg att stärka upp i uppställningen. Simon Ongeri är det nya namnet som LIF har lånat in fr...
15 januari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-01-15

2021-01-14

2021-01-14

2021-01-14

2021-01-13

2021-01-13

2021-01-13

2021-01-13

2021-01-13

2021-01-12

2021-01-12

2021-01-12

2021-01-11

2021-01-11

Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2021-01-28 12:36