Snabba farter på ponnytravet

De må vara små men man ska inte underskatta snabbheten som de tävlande ponnyerna kan maximera, detta bevisades under Fornabodas ponnytravdag som kördes under söndagen där det bjöds på snabba farter, flera fina prestationer och en härlig hemmaseger.

Ponnytravet i Sverige har haft en tuff säsong, på grund av den rådande pandemin så inleddes ponnytravsäsongen med bara någon enstaka tävlingsdag innan det rikstäckande travförbundet Svensk Travsport, i dialog med Folkhälsomyndigheten, valde att sätta ponnytravtävlandet på paus med början under mars.

Pausen höll sig under en längre tid och först i mitten av juni kom tävlandet igång igen för travets ungdomar.

Starten går till lopp 13. Foto: Robin Falk

Tävlandet är nu i full gång och på söndagen skulle Fornaboda köra sin årliga ponnytravsheldag där hela 14 lopp skulle köras, bland hemmaekipagen blev det en överlägsen seger i det femte loppet där 14-åriga Isabella Jansson Wiklund selade ut sin egentränade Vikas Rossimo som utan problem tog hand om ledningen från sitt tredje spår i volten och fullkomligt försvann från sina jagande konkurrenter.

– Det var kul att han skötte sig idag, han kan vara lite krånglig i hanteringen men idag var det inga problem, han var jättefin idag och med tanke på att han bara är tre år så siktar vi mot större lopp med honom, säger Isabella som äger vinnarhästen tillsammans med sin lillebror Linus.

Att vinna lopp är dock inget nytt för Isabella, redan under förra lördagen tävlade hon på Bollnäs där hon, tillsammans med elitponnyn Angel, stod på startlinjen som titelförsvarare av Guldstoet som är ponnytravets inofficiella Sto-SM, duon visade sig vara bäst för dagen och gick segrande ur striden.

– Det var en mäktig känsla att få vinna Guldstoet igen med Angel, främst för att det blev min andra raka seger i ett sådant stort lopp och Angels tredje raka, berättar Isabella som fortsatte segertåget under samma dag och stod i slutändan med fyra segrar.

– Det var rätt häftigt, jag har vunnit en del lopp men det var första, och förmodligen sista gången som jag tog så många segrar under samma dag, skrattar Isabella.

– Isabella passar jättebra med Angel och hon utvecklas hela tiden som kusk, hon blir bara bättre och bättre, berättar Angels tränare Madeleine Gustafsson.

Vikas Rossimo segrar med Isabella Jansson Wiklund. Foto: Robin Falk

Fler hemmaekipage deltog under dagen där 8-åriga Sigrid Hurtig körde sitt andra och tredje lopp i karriären med sin egentränare Silver Princess, dessvärre blev duon utanför någon placering men det var inget som bekom Fornabodas färskaste kusk.

– Princess var superduktig, det var lite nervöst att få tävla på hemmaplan men jag tycker att det gick jättebra, nu hoppas jag att vi kommer få vara med till Åmåls tävlingsdag om två veckor, säjer Sigrid som redan nu är laddad för nya tävlingar.

Silver Princess, Sigrid Hurtig och mamma Malin. Foto: Robin Falk

Dagens huvudnummer kom dock tidigt under tävlingsdagen där man redan i det tredje loppet körde det klassiska russloppet Lindesbergs Stora Pris som i år lockade nio ekipage. Loppet blev en rysare där Solvallaekipaget L.A.Astoria tog sig till ledningen för att efter ett halvt varv utmanas av Towe Wallin från Eskilstuna som, tillsammans med sitt russ Liva, pressade sig till ledarpositionen.
Väl i ledningen försökte Liva rycka undan från sina konkurrenter men med ett halvt varv kvar kom loppets snabbaste russ Piri-Piri upp på utsidan och utmanade om vinsten, när mållinjen skulle passeras lyckades även konkurrenten Terminater C.C. att blanda sig i segerstriden via tredje spår, efter att kollat målfotot så såg man dock att Liva och Towe Wallin lyckades att hålla nosen främst.

– Vi hade lite tur att Piri-Piri snubblade till en gång på upploppet annars kunde vi lika gärna slutat tvåa, berättar Towe som samtidigt är mer än nöjd med sin häst.

– Han var jättebra idag, det gick fort det sista halvvarvet och jag tyckte att jag hade ganska bra koll på vart jag hade Piri-Piri längs vägen vilket gjorde att jag ändå hade en rätt bra känsla om segern när vi passerade mål men samtidigt blir man lite osäker när det är så jämnt som det var.

Liva segrar Lindesbergs Stora Pris 2020. Foto: Robin Falk

Med russens stora pris avgjort körde banan direkt Lindesbergs Lilla Pris för shetlandsponnyer, tretton ekipage i den högsta klassen fanns med i startlistan och väl i loppet såg det länge ut som att Isabella Jansson Wiklund skulle gå mot seger med Smedens Gossip men när upploppet återstod hade Månstorps Quatro, trots 180 meters tillägg, tagit sig förbi och kunde defilera hem segern med sin kusk Destiny Cromnow.

– Han känns peppad och taggad, han inte den som ger upp och han gillar att jaga samtidigt som han alltid kämpar ända in i mål, säger Destiny och fortsätter:
– När man är så överlägsen som han var idag så försöker jag att sakta ner lite på upploppet, främst för att vara skonsammare mot hästen då han bara är nio år och får tävla tills han är arton, det känns som att han har mycket mer att ge, berättar Destiny om den dubble SM-vinnaren som trots sin storlek på 106 centimeter i mankhöjd segrade loppet på 2.08,3 vilket är lika fort som 2-åriga kallblod springer i premielopp.

– Det är en väldigt speciell fart och när han maxar känner man att det går otroligt fort, det är han som får mig att vilja fortsätta med travet så man är såklart väldigt försiktig med honom när man tränar, på grund av detta är vi såklart väldigt noga med att smörja och stretcha honom efter varje träningspass.

Quatro passerar mål. Foto: Robin Falk

Noterbart från dagen är att det var två långväga segerkuskar som tog sin första seger i karriären, i det nionde loppet segrade Myra Hansson från Mantorp med en ponny från Mantorps travskola medan Gävletjejen Vera Jansson tog sin första seger i det trettonde loppet med Wolfie som tränas av brodern Tor.

– Det var såklart kul att få vinna, jag fick en vinnarkänsla i den sista kurvan när ekipaget bakom mig galopperade men vågade inte göra någon vinnargest när vi passerade mål, berättar Vera Jansson.
– Nu ska hästen få vila ett tag sedan satsar vi mot ny start då på hemmaplan och segrar jag där, då kommer vinnargesten.

Vera Jansson går mot sin första seger i karriären med Wolfie. Foto: Robin Falk

Dagens vinnare:
Lopp 1: Vikas Recell – Elin Wetterholm – 2.11,5
Lopp 2: Lillerosend.MsViv. – Linnea Tysklind (Madeleine C Gustafsson) – 2.54,7
Lopp 3: Liva – Towe Wallin – 1.51,3
Lopp 4: Månstorps Quatro – Destiny Cromnow (My Bjurman) – 2.08,3
Lopp 5: Vikas Rossimo – Isabella Jansson Wiklund – 2.30,6
Lopp 6: Smedens Jax – Britta Axmon (Saga Axelsson) – 2.46,2
Lopp 7: X-Man – Nellie Gradling – 2.38,4
Lopp 8: L.A.Irie – Cassandra Norgren – 1.59,3
Lopp 9: Lyrics Princess – Myra Hansson (Malin Lindström) – 3.13,3
Lopp 10: Emmeros Isadora – Moa Axelsson (Johanna Axelsson) – 2.39,5
Lopp 11: Stenbydals Gallium – Casandra Herrmann – 2.26,4
Lopp 12: Clarius – Johanna Bergström – 2.00,9
Lopp 13: Wolfie – Vera Jansson (Tor Jansson) – 2.45,9
Lopp 14: Talang II – Linn Hedkvist (Felix Sundgren) – 1.59,6

Publicerad 24 augusti 2020 klockan 09:01

Timmy Lundegård , timmy@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Sex vargar får fällas i vinterns licensjakt

Länsstyrelserna i Västmanland och Örebro län har nu kommit till beslut beträffande licensjakt efter varg under den kommande vintern. Totalt sex vargar tillåts att fällas inom det så kallade Vidalnreviret. Det här innebär att jaktområdet gränsar till den allra ostligaste delen av Lindesbergs kommun.

30 september 2020 klockan 13:46 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Annons


IFK Lindesberg har välkomnat många nya medlemmar. Pojklaget med spelare födda 2010 är ett riktigt stort gäng. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Lyft för IFK Lindesberg under pandemin

Coronapandemin ställde in ett stort antal matcher och halverade tävlingssäsongen för IFK Lindesbergs herrlag. Men trots det har föreningen vuxit under året, och kan nu redovisa 120 nya medlemmar, varav de flesta barn.

30 september 2020 klockan 10:35 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Kommunen redo när trenden fortsätter – populärt att ladda elbilar

PRESSMEDDELANDE: Sommaren 2018 gick startskottet för Lindesbergs kommuns satsning på ett...

Kirurgernas primärjour – Ödets ironi – Nu får politikerna ge sig!

På måndag kväll den 28 september försvinner primärjouren vid den mottagning...

bildspel Massivt deltagande i tyst minut för akutmottagningen

Vid lunchtid på måndagen samlades ca 250 personer utanför Lindesbergs lasarett, för att gemensamt hå...

Arkivbild. Foto: Ida Lindkvist

Till ansvariga chefer inom äldreomsorgen i Lindesbergs kommun

INSÄNDARE/DEBATT: Tankar omkring besöksförbudets upphävande.
Vilken oerhörd glädje och befrielse alla vi anhöriga, vänner och boende kände när beskedet kom att besöksförbudet skulle upphöra den 1 oktober. Den inre smärta detta halvår inneburit för många kan naturligtvis inte mätas eller förklaras. Vi vet att personalen har varit fantastiska och gjort allt vad de kan. Men de kan aldrig ersätta anhöriga eller vänner.

28 september 2020 klockan 11:38 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Lindesbergs lasarett. Foto: Camilla Lagerman

Läkarna på medicinkliniken: Gör om, gör rätt!

INSÄNDARE/DEBATT: Det har skrivits mycket kring den kommande avvecklingen av kirurgi och ortopedi nattetid i Lindesberg. Vi som arbetar här och har en direkt inblick i förhållandena håll vill passa på att ge några synpunkter.

28 september 2020 klockan 08:18 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Tråkig inledning av Elitserien
Det var många nya spelare som stod med i laguppställningen för Linde Volley under lördagens hemmamatch inför Elitseriens inledande match mot Link...
27 september 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Oavgjort efter en jämn kamp
LIF Lindesberg bjöd upp till jämn kamp mot det elitseriesatsande Amo HK. Trots en del slarv i anfallet under matchens gång visade LIF upp sitt bä...
25 september 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Lindesbergs industrijättar protesterar mot neddragningar på akuten: ”Otroligt korkat”
När Volvo etablerade sig i Lindesberg i början av 70-talet var närheten till sjukvård och akutmottagning något som spelade en stor roll i att ...
25 september 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Arkivfoto: Fredrik Norman

Indragen kirurgjour nattetid är inte förenlig med säker vård!

INSÄNDARE/DEBATT: Från den 28 september kommer primärjouren inom kirurgi att dras in mellan klockan 21–07. Vad innebär detta för medborgarna inom norra länsdelen? Vart åker jag, som patient, när jag vaknar med exempelvis buksmärtor? Är det ett medicinskt eller kirurgiskt tillstånd? Ringer jag till 1177 och har svårtolkade symptom kommer de förmodligen att hänvisa till USÖ. Detta medför att det blir mer patienter till akuten USÖ och färre till Lindesbergs lasarett. Färre patienterna i statistiken kommer förmodligen att utnyttjas som argument vid fortsatta ”besparingar”.

25 september 2020 klockan 08:45 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

S-politikern Daniel Andersson från Frövi på plats utanför Riksdagshuset. Foto: Privat

Därför förlänger vi omställningsstödet

INSÄNDARE/DEBATT: Corona har slagit hårt mot många företag och en del branscher är mer drabbade än andra. Vi socialdemokrater kommer att göra allt som krävs för att rädda så många jobb och företag som möjligt under den här svåra tiden.

25 september 2020 klockan 08:05 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

bildspel Branden i Ramsberg: ”Det har brunnit i tre byggnader”

Under torsdagseftermiddagen framkom nya uppgifter gällande den misstänkt anlagda branden som ...

Linde Volley inleder Elitserien i arenan

Ifjol blev det en 6:e plats i Elitseriens tabell men med tio nya namn och ett helt nytt lag i laguppställningen så st...

Ett fall av covid-19 på Björkhagaskolan

Ett bekräftat fall av covid-19 har konstaterats på Björhagaskolan i Lindesberg. I samråd med smittskyddsläkare och...

Annons


Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Polisen tog tusen fortkörare på en vecka

Under den föregående veckan genomförde polisen i region Bergslagen en riktad insats mot fortkörare i trafiken. Sammantaget rapporterades strax över 1000 hastighetsöverträdelser i vår region.

24 september 2020 klockan 10:31 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Brand vid Ölsjöbadet utreds som mordbrand

På onsdagskvällen larmades brandkår och polis till badet vid Ölsjön i Ramsberg, där en byggnad stod i lågor. ...

KD: Innebär regionens beslut gällande Lindesbergs lasarett verkligen en besparing?

INSÄNDARE/DEBATT: Vi kristdemokrater i Lindesberg har vid ett flertal tillf...

Långdragen pandemi ger förändrade öppettider på jourmottagningen

Under våren och sommaren har vårdcentralen i Lindesberg samarbetat med kommunens tre ...

Säsongens första hemmamatch väntar

Med två tunga förluster bakom sig så gör LIF Lindesberg sin första hemmamatch för säsongen, på grund av situationen...

Spara inte på akuten Lindesberg

INSÄNDARE/DEBATT: Regionpolitikerna borde väl inse att en ”besparing” på akutverksamheten på Linde lasarett inte bara ...

Genrebild. Foto: Fredrik Norman

13-årig flicka påkörd: ”Nackskada och brutna ben”

En 13-årig flicka har förts till USÖ med befarad nackskada och benbrott efter att ha blivit påkörd av en personbil.

22 september 2020 klockan 16:56 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Region Örebro län har visat sin styrka – nu väntar en föränderlig tid
INSÄNDARE/DEBATT: 2020 har varit ett omtumlande år för oss alla. En ny sjukdom har svept över världen på ett sätt som ingen av oss kunnat tä...
22 september 2020 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

AT-läkaren om vardagen och oron inför framtiden
INSÄNDARE/DEBATT: Klockan är ungefär ett på natten en vanlig natt på Lindesbergs akutmottagning. Jag som AT-läkare och nattjour på kirurgen har...
22 september 2020 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

bildspel Lindeskolan hyllade sina giganter med sång av Martin Almgren
Under festliga former tackade Lindeskolans ledning under måndagen flera av sina mest trogna kollegor för lång och trogen tjänst, med både blommor...
21 september 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2020-09-21

2020-09-20

2020-09-18

2020-09-18

2020-09-18

2020-09-17

2020-09-17

2020-09-17

2020-09-16

2020-09-16

2020-09-16

2020-09-15

2020-09-15

2020-09-15

2020-10-01 00:19