Snabba farter på ponnytravet

De må vara små men man ska inte underskatta snabbheten som de tävlande ponnyerna kan maximera, detta bevisades under Fornabodas ponnytravdag som kördes under söndagen där det bjöds på snabba farter, flera fina prestationer och en härlig hemmaseger.

Ponnytravet i Sverige har haft en tuff säsong, på grund av den rådande pandemin så inleddes ponnytravsäsongen med bara någon enstaka tävlingsdag innan det rikstäckande travförbundet Svensk Travsport, i dialog med Folkhälsomyndigheten, valde att sätta ponnytravtävlandet på paus med början under mars.

Pausen höll sig under en längre tid och först i mitten av juni kom tävlandet igång igen för travets ungdomar.

Starten går till lopp 13. Foto: Robin Falk

Tävlandet är nu i full gång och på söndagen skulle Fornaboda köra sin årliga ponnytravsheldag där hela 14 lopp skulle köras, bland hemmaekipagen blev det en överlägsen seger i det femte loppet där 14-åriga Isabella Jansson Wiklund selade ut sin egentränade Vikas Rossimo som utan problem tog hand om ledningen från sitt tredje spår i volten och fullkomligt försvann från sina jagande konkurrenter.

– Det var kul att han skötte sig idag, han kan vara lite krånglig i hanteringen men idag var det inga problem, han var jättefin idag och med tanke på att han bara är tre år så siktar vi mot större lopp med honom, säger Isabella som äger vinnarhästen tillsammans med sin lillebror Linus.

Att vinna lopp är dock inget nytt för Isabella, redan under förra lördagen tävlade hon på Bollnäs där hon, tillsammans med elitponnyn Angel, stod på startlinjen som titelförsvarare av Guldstoet som är ponnytravets inofficiella Sto-SM, duon visade sig vara bäst för dagen och gick segrande ur striden.

– Det var en mäktig känsla att få vinna Guldstoet igen med Angel, främst för att det blev min andra raka seger i ett sådant stort lopp och Angels tredje raka, berättar Isabella som fortsatte segertåget under samma dag och stod i slutändan med fyra segrar.

– Det var rätt häftigt, jag har vunnit en del lopp men det var första, och förmodligen sista gången som jag tog så många segrar under samma dag, skrattar Isabella.

– Isabella passar jättebra med Angel och hon utvecklas hela tiden som kusk, hon blir bara bättre och bättre, berättar Angels tränare Madeleine Gustafsson.

Vikas Rossimo segrar med Isabella Jansson Wiklund. Foto: Robin Falk

Fler hemmaekipage deltog under dagen där 8-åriga Sigrid Hurtig körde sitt andra och tredje lopp i karriären med sin egentränare Silver Princess, dessvärre blev duon utanför någon placering men det var inget som bekom Fornabodas färskaste kusk.

– Princess var superduktig, det var lite nervöst att få tävla på hemmaplan men jag tycker att det gick jättebra, nu hoppas jag att vi kommer få vara med till Åmåls tävlingsdag om två veckor, säjer Sigrid som redan nu är laddad för nya tävlingar.

Silver Princess, Sigrid Hurtig och mamma Malin. Foto: Robin Falk

Dagens huvudnummer kom dock tidigt under tävlingsdagen där man redan i det tredje loppet körde det klassiska russloppet Lindesbergs Stora Pris som i år lockade nio ekipage. Loppet blev en rysare där Solvallaekipaget L.A.Astoria tog sig till ledningen för att efter ett halvt varv utmanas av Towe Wallin från Eskilstuna som, tillsammans med sitt russ Liva, pressade sig till ledarpositionen.
Väl i ledningen försökte Liva rycka undan från sina konkurrenter men med ett halvt varv kvar kom loppets snabbaste russ Piri-Piri upp på utsidan och utmanade om vinsten, när mållinjen skulle passeras lyckades även konkurrenten Terminater C.C. att blanda sig i segerstriden via tredje spår, efter att kollat målfotot så såg man dock att Liva och Towe Wallin lyckades att hålla nosen främst.

– Vi hade lite tur att Piri-Piri snubblade till en gång på upploppet annars kunde vi lika gärna slutat tvåa, berättar Towe som samtidigt är mer än nöjd med sin häst.

– Han var jättebra idag, det gick fort det sista halvvarvet och jag tyckte att jag hade ganska bra koll på vart jag hade Piri-Piri längs vägen vilket gjorde att jag ändå hade en rätt bra känsla om segern när vi passerade mål men samtidigt blir man lite osäker när det är så jämnt som det var.

Liva segrar Lindesbergs Stora Pris 2020. Foto: Robin Falk

Med russens stora pris avgjort körde banan direkt Lindesbergs Lilla Pris för shetlandsponnyer, tretton ekipage i den högsta klassen fanns med i startlistan och väl i loppet såg det länge ut som att Isabella Jansson Wiklund skulle gå mot seger med Smedens Gossip men när upploppet återstod hade Månstorps Quatro, trots 180 meters tillägg, tagit sig förbi och kunde defilera hem segern med sin kusk Destiny Cromnow.

– Han känns peppad och taggad, han inte den som ger upp och han gillar att jaga samtidigt som han alltid kämpar ända in i mål, säger Destiny och fortsätter:
– När man är så överlägsen som han var idag så försöker jag att sakta ner lite på upploppet, främst för att vara skonsammare mot hästen då han bara är nio år och får tävla tills han är arton, det känns som att han har mycket mer att ge, berättar Destiny om den dubble SM-vinnaren som trots sin storlek på 106 centimeter i mankhöjd segrade loppet på 2.08,3 vilket är lika fort som 2-åriga kallblod springer i premielopp.

– Det är en väldigt speciell fart och när han maxar känner man att det går otroligt fort, det är han som får mig att vilja fortsätta med travet så man är såklart väldigt försiktig med honom när man tränar, på grund av detta är vi såklart väldigt noga med att smörja och stretcha honom efter varje träningspass.

Quatro passerar mål. Foto: Robin Falk

Noterbart från dagen är att det var två långväga segerkuskar som tog sin första seger i karriären, i det nionde loppet segrade Myra Hansson från Mantorp med en ponny från Mantorps travskola medan Gävletjejen Vera Jansson tog sin första seger i det trettonde loppet med Wolfie som tränas av brodern Tor.

– Det var såklart kul att få vinna, jag fick en vinnarkänsla i den sista kurvan när ekipaget bakom mig galopperade men vågade inte göra någon vinnargest när vi passerade mål, berättar Vera Jansson.
– Nu ska hästen få vila ett tag sedan satsar vi mot ny start då på hemmaplan och segrar jag där, då kommer vinnargesten.

Vera Jansson går mot sin första seger i karriären med Wolfie. Foto: Robin Falk

Dagens vinnare:
Lopp 1: Vikas Recell – Elin Wetterholm – 2.11,5
Lopp 2: Lillerosend.MsViv. – Linnea Tysklind (Madeleine C Gustafsson) – 2.54,7
Lopp 3: Liva – Towe Wallin – 1.51,3
Lopp 4: Månstorps Quatro – Destiny Cromnow (My Bjurman) – 2.08,3
Lopp 5: Vikas Rossimo – Isabella Jansson Wiklund – 2.30,6
Lopp 6: Smedens Jax – Britta Axmon (Saga Axelsson) – 2.46,2
Lopp 7: X-Man – Nellie Gradling – 2.38,4
Lopp 8: L.A.Irie – Cassandra Norgren – 1.59,3
Lopp 9: Lyrics Princess – Myra Hansson (Malin Lindström) – 3.13,3
Lopp 10: Emmeros Isadora – Moa Axelsson (Johanna Axelsson) – 2.39,5
Lopp 11: Stenbydals Gallium – Casandra Herrmann – 2.26,4
Lopp 12: Clarius – Johanna Bergström – 2.00,9
Lopp 13: Wolfie – Vera Jansson (Tor Jansson) – 2.45,9
Lopp 14: Talang II – Linn Hedkvist (Felix Sundgren) – 1.59,6

Publicerad 24 augusti 2020 klockan 09:01

Timmy Lundegård , timmy@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Poeten Jimmy Alm ska leda workshops tillsammans med unga från Frövi. Foto: AnnaCarin Isaksson

Poet ska sammanställa ungas tankar och visioner om Frövis framtid

I ett nytt projekt ska Region Örebro län tillsammans med flera samarbetspartners ta tillvara på barn och ungdomars tankar kring utvecklingen av Frövi. Med hjälp av poeten Jimmy Alm ska deras idéer och drömmar formas till en utställning på Frövifors pappersbruksmuseum.
– Det här är ett led i att utveckla det kulturella kraftfältet Frövifors och utveckla litteraturen i länet, säger Mirja Mattsson, utvecklingsledare på Region Örebro län i ett pressmeddelande.

23 april 2024 klockan 12:02 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Annons

Louise Tapper från Lindesberg tävlade med sin hund Bonzo. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Hemvärnets patrullhundar gjorde upp i lokalt mästerskap

Under söndagen avgjordes Distriktsmästerskapet i patrull för hemvärnshundar i skogarna kring Lindesberg. Totalt tre tävlande från Närkedistriktet gjorde upp om titeln, medan fyra andra ekipage från Värmland och Skaraborg tävlade inom sina egna distrikt.

22 april 2024 klockan 15:56 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Uppskattad avkoppling för hjärtsjuka i badhusets relax

Under fredagseftermiddagen samlades medlemmar från Riksförbundet HjärtLung Bergslagen på Energikä...

Kjell och Sture fann inte bara bättre hälsa, utan även en vänskap i bassängen. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Bassängträningen håller seniorerna starkare och friskare

Region Örebro län vill utreda evidensen med bassängträning, för att se om det finns tydliga fördelar jämfört med annan träning. Detta i ett led att spara pengar. För pensionärerna som varje torsdag tränar i bassängen på Lindesbergs lasarett, är det dock ingen tvekan om att den gör nytta.
– Det här är bland det bästa jag har gjort, jag blir 80 år i år och har idrottat hela livet, men man får krämpor oavsett, säger Sture Gustavsson.

19 april 2024 klockan 09:44 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

DJ Nyström fixar feststämningen på nya nattklubben för ungdomar - KlubbMaze. Foto: Privat

Ny klubb riktad till ungdomar och EPA-häng

En ny satsning ska få ungdomar i bygden att ”klubba” och dansa loss – eller bara hänga med andra. Genom hårt slit av ideellt arbetande föräldrar och fritidsledare har traktens ungdomar nu fått en ny mötesplats – KlubbMaze på Hillstreet.
– På 80-talet fanns mängder av ställen att träffas på under helgen, så vi tyckte att det var på tiden att vi tog tag i det här nu, förklarar Elinor Strömberg, en av initiativtagarna till ungdomssatsningen.

18 april 2024 klockan 16:25 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Dömd 16-åring motanmäler – två män åtalas för misshandel och olaga hot
Den 16-årige pojke som under tisdagen dömdes till ungdomsövervakning för grov misshandel har gjort en motanmälan, där båda offren i domen nu ä...
17 april 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

bildspel Örongodis utlovas när det bjuds på ”En strut kaRAMELler”
En härligt uppknäppt musikalisk stund utlovas när Linde Symphonic Band tillsammans med Stefan Jansson bjuder in till konserten "En strut ...
17 april 2024 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Därför varslar Kommunal om strejk
INSÄNDARE/DEBATT: Kommunal har gått in i årets förhandlingar med rimliga krav. I en svår ekonomisk tid tar vi ansvar för att få ner inflationen...
16 april 2024 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Foto: Camilla Lagerman

Trio från Lindesberg döms för grov misshandel och grovt hemfridsbrott

De tre unga män från Lindesberg som häktades den 8 februari, misstänkta för grov misshandel och grovt hemfridsbrott har nu dömt vid Örebro Tingsrätt. De två tonårspojkarna döms för grov misshandel, medan den äldre mannen döms för grovt hemfridsbrott. En fjärde ung man som ingick i åtalet frikändes helt.

16 april 2024 klockan 11:54 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Elin Kämpe och Amanda Orrbo fick med sig ett silver hem från Nederländerna. Foto: Frövi judo

Dubbla medaljer för Frövi judo efter mäktig tävlingshelg

Efter en intensiv tävlingshelg kan Frövi judo återigen stoltsera med två nya mästerskapsmedaljer. Amanda Orrbo och Elin Kämpe tog ett välförtjänt silver vid World Kata Games i Nederländerna, medan Ingrid Nilsson kämpade hem en bronsmedalj vid Junior European Cup i Polen.

15 april 2024 klockan 10:58 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Storbackas svar till ”Socialdemokrat i norr”

INSÄNDARE/DEBATT: Hej ”Socialdemokrat i norr”. Jag talar som förtroendevald och företrädare för...

Tala för dig själv, Bengt Storbacka!

INSÄNDARE/DEBATT: Med vilken rätt gör du dig till talesman för Socialdemokraterna i norra Region Örebro län i din ...

Elevernas glädje efter beskedet: ”Man blir glad i själen”

Efter torsdagens besked att det tunga fordonsprogrammet på Lindeskolan får vara kvar...

Ett glatt gäng som nu kan komma iväg på sin efterlängtade klassresa. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Elevernas drömmar om resa till djurpark besannas genom generösa bidrag

Genom hårt arbete och hängivenhet har eleverna i anpassad grundskola på Lindbackaskolan lyckats få ihop pengar till en högt efterlängtad klassresa till Parken Zoo. För att kunna ha råd att åka buss dit och hem bad man Odd Fellow 125 Bergsmannen om ett bidrag, som beviljades.
– Igår kväll fattade vi beslutet att bevilja det med 7000 kronor, så de kan komma iväg på sin resa och titta på djuren, säger Kjell Karlsson från Odd Fellow 125 Bergsmannen.

12 april 2024 klockan 12:43 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Nämndledamöter förvånade efter beskedet: ”Inte fått någon information”

Flera ledamöter i barn- och utbildningsnämnden blev minst sagt ö...

Glädjebeskedet: Tunga fordon blir kvar på Lindeskolan

Efter alla turer kring inriktningen lastbil och mobila maskiner på fordons- och transportprogrammet på ...

Signe lugnade skrämda barn och ungdomar efter krigsvarningen från ÖB

När Sveriges överbefälhavare, Micael Bydén, tidigare i år gick ut med en uppmaning ...

Storslagen seger efter tidig fyramålsledning

Trots hårda vindar så blev det en klar och mersmakande seger för IFK Lindesberg, som under lördagen gjorde sin ...

Barsoms svar till Ärlerud: ”Jag kommer stödja förslaget”

Läkarbemanning två förmiddagar i veckan kan bli verklighet på Storås vårdcentral om...

Företagarna: ”Rekordmånga jobb i små företag”

Enligt en ny kommunrapport från företagarorganisationen Företagarna är antalet jobb i småfö...

Conny Ärlerud, ordförande för Moderaterna i Lindesberg. Foto: Camilla Lagerman

Moderaterna vill ha svar på ett antal frågeställningar kopplat till omstruktureringen av Storå Vårdcentral!

INSÄNDARE/DEBATT: Den fasta läkarbemanningen föreslås tas bort på Storå vårdcentral och ersättas av konceptet “utbudspunkt” som i bästa fall ska bemannas av distriktssköterskor med digitala läkarbesök/samtal eller fysiska läkarbesök då och då. Storå vårdcentral har präglats av god kvalité, patientnöjdhet och kontinuitet i behandlingen och mötet med patienten. Mycket av detta tack vare att den vårdcentralen olikt många andra i länet varit bemannad av just fasta distriktsläkare.

9 april 2024 klockan 15:06 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Inför IFK-IFK Askersund: Hemmapremiären spelas i Frövi
Säsongens första match inom Fotbollsfemman är avgjord, där det blev en snöplig förlust för IFK Lindesberg på bortaplan. På onsdag jagar ...
9 april 2024 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Nödställd hund undsattes av räddningstjänsten
Vid 18-tiden på måndagskvällen larmades räddningstjänsten till ett vattendrag i Fellingsbro, då en hund ramlat ner i det kalla vattnet. Det hela...
9 april 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tonårspojke utsatt för utpressning
Under natten till måndag kontaktades polisen av en tonårspojke som blivit utsatt för utpressning. En flörtig chattkonversation på en social ...
8 april 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2024-04-08

2024-04-06

2024-04-05

2024-04-05

2024-04-04

2024-04-04

2024-04-03

2024-04-03

2024-04-02

2024-04-02

2024-04-02

2024-04-01

2024-03-28

2024-03-28

Evenemangstips
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2024-04-24 01:36