Efter sex månaders intensiva förberedelser är det nu äntligen dags för premiär för årets musikteaterproduktion på Lindeskolan. ”Make me famous” involverar många elever i olika program på skolan men det är esteteleverna från andra och tredje årskursen som står på scenen.- Det här är höjdpunkten på hela skolåret, säger Melinda Lönnström som går andra året på estetiska programmet och har en ledande roll. Det är så väldigt roligt att delta i en sådan här uppsättning. Man får lära känna andra och lära känna sig själv.
Musikalen ”Make Me Famous” är skriven av eleverna själva i samarbete med Staffan Blixt, svensklärare och koordinator för musikteaterproduktionen. Den handlar om en talangjakt på 1980-talet och innehåller mycket musik och dans. Föreställningen kommer att spelas sju gånger varav tre är offentliga.
Ungefär 40 elever syns på scenen men det är väldigt många fler som har jobbat hårt inför premiären på torsdag. Alla elever som går på Estetprogrammet deltar på något sätt i produktionen genom att scenografi, mask, sy, musik, ljussätta eller bygga. Även elever från Hotell- och restauranglinjen samt Bygglinjen deltar i produktionen.
– Genom att vi är så många elever från olika program lär man känna så mycket folk, säger Sebastian Dabnor. Det blir en sådan bra gemenskap på skolan.
Staffan Blixt, koordinator för produktionen, är nöjd med planeringen kring årets föreställning.
– Vi har lärt oss under årens lopp hur man ska planera på ett bra sätt så att eleverna får bästa möjliga förutsättningar att lyckas. Men man har alltid en känsla två dagar innan premiär att man skulle behövt lite mer tid- och så genom att alla skärper sig brukar premiären ändå sitta jättebra. Men nu är det lite nervöst- en kreativ nervositet!
Framtiden för musikteaterproduktioner på Lindeskolan är inte klarlagd. Genom att antalet sökande till estetiska programmet i år var så lågt blev åk 1 inställt för läsåret 2013-14. Gymnasieprogrammet har nu bytt inriktning där ämnet media fått en större plats och Staffan Blixt hoppas att fler ungdomar söker till nästa läsår.
– Det ingår i kursen att eleverna ska delta i en produktion under läsåret, säger Staffan Blixt. Men hur den kommer att se ut nästa vår är i nuläget väldigt osäkert.
Löa friskola har blivit något av specialister när det gäller att bygga spektakulära fågelholkar. För tredje året i rad har skolan nämligen tagit plats som en av 15 finalister i SM i fågelholk. Av totalt 750 inskickade bidrag finns deras finurliga alster ”Fredsduvan” med bland de utvalda. Årets tema för fågelholken har koppling till världsläget.
– Vi har pratat en del i skolan om krig, FN, fred och frihet, och då var det någon i gruppen som kom på idén att vi skulle göra en fredsduva, berättar Annette Alexandre, klasslärare för förskoleklassen och projektledare för fågelholksbygget på Löa friskola.
Måndagen den 1 april 2024 fick de beskedet som alla föräldrar fruktar – deras son hade omkommit i en fruktansvärt tragisk olycka. På dagen ett år senare vill föräldrarna rikta ett stort tack till alla som funnits där i sorgens mörkaste dagar, i saknaden av Andreas.
Biljettförsäljningen till 2025 års Caprice med Manskören Harmoni har rusat ända sedan plåtarna släpptes vid månadsskiftet november/december. För att ingen skall behöva vända i dörren på grund av lapp på luckan, öppnar man nu ännu en sidoläktare för att försäkra sig om att alla som vill ska få chansen att se showen – som i år kommer med en extra krydda.
De är de allra första vårfåglarna. De börjar att ropa under natten redan under den tidiga vårvintern. Jag talar om ugglorna. Nu är det nämligen deras högtid, en tid man kan höra dem ropa i våra skogar.
INSÄNDARE/DEBATT: Ytterligare försämring för människor, ekonomi och miljö i Bergslagen är aktuellt I Lindesberg har Staten centralt ett servicecenter. Där erbjuds vägledning och service för Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Migrationsverket, Pensionsmyndigheten och Skatteverket.
Den nya gatubelysningen i området Torphyttan har väckt frågor från allmänheten. Ett par av armaturerna ger nämligen ifrån sig ett rött sken istället för det normala vita. Det finns dock en förklaring till fenomenet. LindeNytt har varit i kontakt med Mats Ivarsson, som är ansvarig för belysningen i Lindesbergs kommun. Han bekräftar att det inte är något fel på armaturerna, utan att det finns en anledning till att man har valt ett rött ljus på den aktuella platsen.
I skogarna vid Resta, strax utanför Ramsberg, fick Sara Lindlöf i förra veckan syn på ett lodjur som lugnt spatserade bland träden.
– Jag hade ju bara sett lodjur på djurpark innan, så det var jättehäftigt att få se på riktigt! säger hon till LindeNytt.
I Sverige har vi tidigare varit självförsörjande på el och därtill varit stora exportörer! Den inhemska elkonsumtionen har sedan 80-talet minskat dels beroende på effektiviseringar med exempelvis värmepumpsteknik! Den elbrist och då framförallt i landets södra del med kraftigt förhöjda priser beror dels på export till t.ex. Tyskland och dels på att den mesta produktionen finns i norr! Tyskland har skrotat sin kärnkraft och med brist på fossil gas så eldar man kol med stora utsläpp!