Välkända är Snövit och de sju dvärgarna sedan länge. Men nu rör Monica Lehn Domnick om i grytan och introducerar i sin utställning en åttonde dvärg. En liten dvärgflicka som tillsammans med Snövit kämpar för ”schysstare villkor” och är haj på det där med feminism.
I Lindesbergs Stadsbiblioteks Konstrum har nu Snövit tillsammans med hela åtta dvärgar tagit plats. Det är Monica Lehn Domnick som står bakom utställningen och skapandet. Hon har till sin vernissage dukat upp färgglada marshmallows tillsammans med en spännande jordgubbsdryck, något för besökarna att förtära när de vandrar omkring i sagans moderna, upphottade värld. Att det blev just Snövit som tema var av en ren händelse.
– Det bara dök upp, hon pockade på min uppmärksamhet. Hon tyckte väl att hon ville ha lite schysstare villkor, säger Monica och fortsätter:
– Så jag har förföljt henne och dvärgarna och sett vad de gör nuförtiden.

Och de sedvanliga sju dvärgarna har nu blivit åtta, sju stycken män och bara en kvinnlig Snövit tyckte Monica var i snålaste laget. Den nya dvärgen är rosa och håller i en röd flagga med texten ”feministisk aktion”.
– Snövit var ju ensam som tjej tillsammans med de sju dvärgarna som man inte vet om de är bröder eller släkt eller vad de är överhuvudtaget. Så då dök den åttonde dvärgen upp. Där borta är hon nyfödd och här är hon lite äldre, säger Monica och visar.
– De kör ett feministiskt race, hon och Snövit, så de jobbar på. Den här dvärgen gillar lite rock, dödskallar och så är hon en djurvän förstås eftersom de bor i skogen. De började som sju men sedan kom jag på att den åttonde dvärgen behövs. Jag spränger själva tankeboxen, jag vill flytta fokus och att man inte ska tänka så fyrkantigt, förklarar Monica entusiastiskt.
Det var tre år sedan som Snövitidén fick fart och Monica påbörjade sitt projekt.
– Jag har bara en gammal iPhone 4 som jag fotar med, den är trött och gammal men det går ändå att göra något.
Vid en bild kan man se två av dvärgarna stå vid ett glas med dryck och isbitar, i bakgrunden kan man urskilja en varm och härlig strand, troligtvis har Monica sprungit på grabbarna utomlands.
– Dvärgarna jobbar inte i gruva längre, den har stängt, så vad skulle de då göra nu. En åkte till solkusten och jobbar nu där, han hackar is till drinkarna, berättar Monica.

Och där ligger prinsen skadad och omlindad, ynklig och inte alltför pigg, och även den förolyckade kungligheten finns det en baktanke om.
– Prinsen har kraschat, för han är så otroligt dålig på att rida. Det är lite som vår prins också, han brukar ju köra av banan.

Den arma prinsen. Foto: Ida Lindkvist
Monica berättar att när man jobbar såhär så lyckas man under tiden samla på sig en hel del grejer, varav en del kommer till användning medan annat bara blir liggandes. Det hinner hända mycket under vägen till färdigställandet.
– Tankesättet förändras under tiden och man kommer in på nya spår, avslutar Monica.
Till och med den 23 juni kan man knalla förbi Lindesbergs Stadsbibliotek för att skåda Monicas fantasifulla utställning.
För en vecka sedan så fick jag syn på ett par rävvalpar som sprang ute på en åkermark. Jag har alltid velat ha bilder på rävvalpar så jag kontaktade omedelbart markägaren och frågade om tillstånd att sätta mig på span där – och det gick bra. De var bara glada över informationen och tacksamma över att jag frågade.
Det är nu klart vilka som kommer att få chansen att fiska kräftor i slutet av sommaren, när allmänhetens kräftfiske arrangeras i Bottenån, Lindessjön och Dalkarlshytteån. Kolla i vinnarlistan om just ditt namn finns med.
Själv beskriver han sig skämtsamt som en 82-årig, enögd Parkinsongubbe, men sanningen är att Jerry Ragnarsson är en otroligt begåvad guldsmed som varit verksam sedan 1957. I sin hemmaverkstad i villan i Lindesberg har han långt efter sin pension fortsatt sin passion för hantverket, men på hobbynivå.
– Jag kan ju inte riktigt låta bli, det är ju så roligt, säger han med ett leende.
Åtta band, en stor scen, mat och merch – så ser det ut när Lindesberg får en ny utomhusfestival med premiär den 26 juli som fått namnet Solsting. Bakom festivalen står ett gäng musikintresserade ungdomar från Hillstreet, som siktar på att blåsa liv i en gammal tradition i musikstaden Lindesberg.
– Det här är startskottet. Kanske kan det bli som ett nytt Augustibuller, säger Malte Nilsson från festivalgruppen.
För fjortonde sommaren i ordningen genomför Sparbanken Bergslagen sitt projekt Drömjobbet, där ett antal drivna ungdomar i åldern 17-22 år får chansen att utveckla sina affärsidéer och prova på att driva eget företag som sommarjobb. I år handlar det om bivaxdukar, nagelförlängningar samt renovering och försäljning av möbler.
Förra året firade jag min midsommar i de värmländska skogarna i hopp om att få se en vit älg. Men ingen framgång den resan. Under årets midsommarhelg gjordes en nytt försök då jag återvände till de värmländska skogarna i min fortsatta jakt efter mitt första möte med en vit älg. Hur det gick berättar jag i denna veckas fotokrönika.
För många barn och ungdomar är fiske en favoritsysselsättning på sommarlovet. Just denna sommar gör Lindesbergs kommun en satsning för att krydda till det lite extra för sommarlediga barn – detta tillsammans med Lindessjöns FVO.
– Vi har satt ut 200 kilo regnbåge i ån och det är riktigt fina bitar dessutom, berättar Kurt Ahlström, ordförande för Lindessjöns Fiskevårdsområdesförening.
Jag börjar denna veckas fotokrönika med att önska er alla en glad midsommar. Mitt midsommarfirande startade faktiskt redan klockan 01.30 i natt. Då var det nämligen dags att åka iväg på en fotoresa med min kompis. På vägen till slutdestinationen så hade jag planerat in ett stopp som bara var ett måste. Det är nämligen så att för tredje gången någonsin så har en Wilsonbeckasin (Amerikansk Beckasin) observerats i Sverige. Jag ville försöka fotografera denna fågel.