INSÄNDARE/DEBATT: Den 10 februari skrev signaturen ”Undersköterska” en insändare som riktade kritik mot den så kallade Heltidsresan och bristen på uppföljning av denna. Nu svarar Socialnämndens ordförande Mathz Eriksson samt vice ordförande Elin Axelsson på debattinlägget.
Det är ungefär ett och ett halvt år sedan de första pilotgrupperna gick in i verksamhetsanpassade scheman men det dröjde sedan ända till slutet av 2021 för de flesta arbetsgrupper innan de kunde börja.
Denna förändring är stor och vi ser det som en process. Vi vet också att en process tar tid och påverkar alla som den berör. På olika sätt. Vi håller med dig om att det ibland hörs mer och ibland mindre, och det ser vi som naturligt, men det har inte varit tyst. Många har hört av sig och vi har lyssnat på de som vill föra en dialog med oss. I dessa dialoger säger vi samma sak och det är att vi har förståelse för att allting inte blir bra på en gång, att vi har förståelse för att det påverkar alla anställda och vi vill ge processen en ärlig chans.
För de flesta arbetsgrupper är arbetet långt från klart. Det arbetas med justeringar i dialog mellan medarbetare och enhetschefer och vi anser att det är just där som dialogen ska ske.
Innan vi går in på arbetet just i Lindesbergs kommun måste vi vara medvetna om förutsättningarna kring det vi benämner Heltidresan.
Sveriges kommuner och regioner som är en medlems- och arbetsgivarorganisation där alla kommuner och regioner är medlemmar har tillsammans med fackförbundet Kommunal skrivit ett avtal. Det avtalet gäller även för Lindesbergs kommun och skall vara genomfört i maj i år.
Målet är att heltidsarbete ska vara det normala i välfärden. Heltidsarbete är avgörande för att kunna trygga välfärdens stora behov av kompetens och för att öka jämställdheten i samhället.
Det fokuserar inte bara på att öka heltidsanställningarna utan framför allt på att öka andelen som faktiskt arbetar heltid, eftersom många heltidsanställda ändå jobbar deltid. Om alla deltidsanställda i välfärden skulle arbeta bara en timme mer i veckan skulle det motsvara 4 500 heltidsanställda.
Merparten av de anställda inom kommuner och regioner är kvinnor och det är betydligt vanligare att kvinnor än män arbetar deltid. Därför är heltidsarbete också en viktig jämställdhetsfråga.
För att kunna få förutsättningar till Heltidresan krävs en större schemareform och det är där verksamhetsanpassade scheman kommer in.
Men det vi med säkerhet vet är att medarbetare inom Vård och omsorg (VoO) och Funktionsstöd har erbjudits och tackar också ja till heltidsanställningar.
Antalet heltidsanställningar ökar, inom VoO har antalet heltidsanställningar gått från 48,15% (2020) till 59,3% (2021), vi ser fortfarande att det finns ett stort intresse och behov av att fler vill och ska arbeta heltid eller med högre sysselsättningsgrad
Inom funktionsstöd har det sedan tidigare varit fler medarbetare som haft heltid men även inom den verksamheten ökar antalet. Totalt sett inom VoO och FS har andelen med heltidsanställning gått från 50,8% (2020) till 62,5% (2021).
I takt med att fler tackar ja till heltidstjänster så behöver vi även fortsätta arbeten kring arbetstidens förläggning, några av personalen har valt att arbeta helgen, en intressant arbetstidsförläggning där flera av personalen visat sitt intresse.
Införandet av verksamhetsanpassade scheman tar tid och vi kommer självklart följa upp det kontinuerligt från nämndens sida.
Mathz Eriksson (C) Elin Axelsson (S)
Ordförande socialnämnden Vice Ordförande socialnämnden