Områdets styrka får inte förfelas. Sörlunda har potential att bli en otroligt vacker stadsdel och görs det bara rätt från början kan området locka inflyttare från Örebro. Anders Ceder brinner för frågan men är fortfarande ledsen att inte ett bättre underlag tagits fram gällande exploateringen av Sörlunda.
Vi ska inte bygga ett nytt Stadsskogen. Villaområden med raka linjer och små tomter är inte rätt sätt att förvalta ett så attraktivt område som Sörlunda verkligen är. Så säger Anders Ceder som varit mycket framåt i exploateringsfrågorna sedan flera år. Det natursköna läget vid Lindesjöns södra ände ska, inom en relativt snar framtid, stå klart för bebyggelse.
När man ändå har en så stark grund, ett område med naturen inpå men gångavstånd till centrum, så får man inte börja räkna på ören, menar Ceder.
-Jag tycker det är fel att göra små tomter tätt på varandra och med raka infartsvägar. Det finns ingen charm i det alls. Större tomter mer sporadiskt placerade skapar en trivsammare känsla och det finns tillräckligt med yta att göra det på här. Sedan tycker jag vi ska börja se Sörlunda mer som en ny stadsdel, t ex kan man göra plats för ett litet torg, en samlingspunkt av något slag. Tänker vi framåt i tiden kan det säkert gå att bedriva handel där också, vi måste i alla fall vara öppna för nytt tänkande, säger Ceder.
Och den visionen svärtas alltså av det första förslag som skissats fram. Denna visar ett Sörlunda i stil med ”vanligt villaområde”. Det är inte modellen att locka nya invånare med.
-Jag tror det förstör allt. Den modellen bygger egentligen enbart på ekonomi, att få in så många tomter som möjligt och med så låg kostnad som möjligt. Visst, det kanske går att spara några meter elkabel eller vatten/avloppsrör på det sättet, men det blir ju ett resultat därefter. Nej, det krävs något mycket bättre för att locka folk från Örebro att flytta hit, ett vanligt villaområde är inte något som avgör dessa människors val till vår fördel, konstaterar Anders Ceder.
På söndag klockan 12:00 är det premiär för Pojkallsvenskan västra, där totalt 14 lag tävlar om att bli bäst i regionen. På Fröjevis konstgräs ställs IFK Lindesberg U15 mot FBK Karlstad i öppningsmatchen. LindeNytt hälsade på det taggade laget under torsdagskvällens träning för att ta pulsen inför söndagens premiär.
– Det är ju en ynnest att få fram elva bra fotbollsspelare, som jag hävdar att alla skulle kunna spela A-lagsfotboll, säger huvudtränare Aleksander Lazarevic.
I denna veckas fotokrönika tänkte jag visa en blandning bilder som jag fotograferat under den gångna veckan. Det börjar röra på sig ute i naturen. Fåglar har börjat bygga bon och skyddar sina revir. Däggdjuren har börjat visa sig ute på öppna marker för att äta upp sig efter vintern. Det är en väldigt fin tid ute i naturen nu. Högtid för mig som naturfotograf.
Under den gångna helgen åkte Frövi Judos A-judotrupp bestående av fem aktiva deltagare, till Beverwijk i Nederländerna, för att delta i tre olika tävlingar som är de största i sitt slag. Samtliga deltagare åkte hem med medalj efter starka prestationer i både individuell tävling och kata.
INSÄNDARE/DEBATT: Vi är mycket förvånade över att ledamöter i BUN missat information och diskussioner som förts i nämnden men även i andra forum när det gäller Vedevågsskolan. På decembermötet i BUN, på beredande möte, delade ordförande ut yrkandet som nu i mars kom upp som ett ändringsyrkande till liggande förslag. Detta för att partierna skulle ha möjlighet att diskutera yrkandet. Förslaget är alltså känt sedan länge.
Härlig stämning och ljuva toner fyllde Lindeskolans aula under söndagen när manskören Harmoni repeterade inför årets spektakulära Caprice, som i år firar 40 år. Med endast tre veckor kvar till jubileumskonserten var alla delar på plats för första gången – inklusive bandet och dansarna – vilket gav en tydlig känsla av att det snart bär iväg. Som vanligt är det mesta av showen hemligt, men Roland kan ändå avslöja att det kommer att bjudas på något extra just i år.
– Eftersom vi firar jubileum kommer det att bjudas på en del överraskningar, det kan jag avslöja, säger Roland Hellsing, manskören Harmoni.
INSÄNDARE/DEBATT: Förtätning har varit ett modeord ganska länge, eller snarare så att små städer satt likhetstecken mellan framsteg, utveckling och förtätning.
Den 17 april 2019 blev Industritekniska programmet på Lindeskolan certifierat som ett Teknikcollege, och framtiden såg ljus ut för utbildningen som efter fem års dvala kunde startas upp igen, tack vare ett samarbete mellan Lindeskolan, kommunledningen och industriföretagen i Lindesberg. Men redan två år senare lades programmet ner på nytt. Nu ser det dock ut som att det blåser positiva vindar för ytterligare en nystart – redan hösten 2026.
– Att behovet av utbildningen finns och att alla är positiva till den råder det inga tvivel om. Det känns hoppfullt, säger rektor Andreas Blom.
En man i 45-årsåldern greps under måndagen misstänkt för att ha misshandlat en annan man med ett tillhygge. Den misstänkta misshandeln skall ha ägt rum i Vedevåg vid 15-tiden på måndagseftermiddagen.