Tanken på en skogsslinga för funktionsnedsatta motionärer väcktes under hösten 2018 och landade så småningom i Hälsostigen – en 1500 meter lång slinga vid området Käglan i Fellingsbro.
Det var under en fikastund, i samband med att skidspåren skulle ställas i ordning för vintern, som John Martinsson och styrelsen för orienteringssektionen i Fellingsbro GoIF började bolla idéer kring projektet.
– Klart alla ska kunna ta sig ut i skogen! Så vi såg oss omkring och hittade ett lämpligt område med en stig som passade bra. Styrelsen beslutade att satsa, vi tog in offerter och valde en entreprenör med de maskiner och material som krävdes, berättar John Martinsson, styrelseordförande i orienteringssektionen i ett pressmeddelande.
Projektet skulle kosta runt 80 000 kronor. För att kunna genomföra det sökte föreningen bidrag från flera organisationer som har varit med och stöttat tidigare projekt, däribland Sparbankens ägarstiftelse.
– Sparbanksstiftelsen är alltid tillmötesgående när rätt motiv ligger bakom ett projekt, så även denna gång. Vi beviljades även bidrag från Idrottsförbundet, Rotary med flera, berättar John Martinsson.
Arbetet drog igång under april 2019, då man tog bort rötter och stubbar för att på så sätt få fram en 1,5 meter bred stig. På marken lade man först ett lager bergkross och sedan sand på det, vilket gav en utmärkt bärighet.
– Målet var att bli klara till midsommar och det lyckades vi med. Invigningen den 10 augusti lockade mycket folk, trots regn. Vi bjöd på kaffe och klippte band – det var en lyckad dag, berättar John Martinsson.
Han menar att Hälsostigen är resultatet av ett gott lagarbete där många frivilliga, både motionärer och andra, har hjälpts åt. Inte minst markägaren Glanshammars Häradsallmänning har spelat en viktig roll.
– Den nya slingan används flitigt, inte minst av personer med rullatorer som tidigare inte har kunnat ta sig ut i skogen. De är jättenöjda. Nästa steg är att utveckla Hälsostigen ytterligare, fem olika längder ska knytas ihop, berättar John Martinsson och tillägger: Det är en ynnest att hålla på med den här typen av projekt.
Fastighetsägare i bostadsområden i Lindesberg uppmanas nu att greppa tag om kvasten och sopa ut gruset från tomtgränsen. I nästa vecka påbörjas nämligen grusupptagningen i dessa områden.
– Vi börjar på måndag. Då kommer vi att sopa på Stadsskogen 2, sedan arbetar vi oss vidare till nya områden under veckans gång, berättar Monica Iwarsson Lindh, enhetschef, Park och Idrottsverksamhet på Samhällsbyggnad Bergslagen.
Efter att antalet bekräftade fall av covid-19 under ett par veckors tid har legat runt 100 sjukdomsfall per vecka i kommunen, har nu siffran minskat till 76 under de senaste 7 dagarna. Samtidigt meddelar Folkhälsomyndigheten att man inför lättnader i restriktionerna för personer som fått minst en dos vaccin.
Stadsskogsskolans elever i årskurs 7 och 8 kommer fortsätta sina studier via partiell fjärrundervisning i ytterligare två veckor. Årskurs 9 kommer dock ha all sin undervisning på plats. Detta enligt ett beslut från Barn- och utbildningsnämnden, som fattats för att minska trängseln i skolans lokaler.
Efter förra årets pandemi-uppehåll återkommer den lekfulla teatervandringen Hyttans Hemligheter med ett helt nytt äventyr i sommar. Premiären är satt till 9 juli och man spelar sedan föreställningar fram till 1 augusti.
– Vi har lärt oss, anpassat oss och ser hoppfullt på framtiden, meddelar ensemblen på sin hemsida.
Under vecka 15 vaccinerar Region Örebro län med totalt 11 700 doser vaccin. Vaccinet ges både till dem som får första och andra sprutan. Nu kan personer som är 70 år och äldre boka tid för vaccination.
Polisen utreder nu två fall av stölder som har drabbat äldre personer i deras bostäder. I båda fallen har gärningspersonerna lurat sig in i bostäderna på olika sätt.
Med våren kommer oro för vissa som bor i närheten av sjöar och vattendrag. En extrem vårflod med höga flöden kan orsaka stora skador på egendom. Just nu ger dock Linde energi ett lugnande besked till de som berörs. Någon extrem vårflod ser man inte på kartan i dagsläget.
INSÄNDARE/DEBATT: Vårt lasarett har tidigare betraktats som ett akutsjukhus. Vi inom SPF-Seniorerna ser inte längre att vi kan kalla det för det, nu när kirurgi/ortopedi/urologi sedan oktober 2020 blivit nedlagt på sen kväll och nattetid. Trygghet är för oss äldre är mycket viktigt. Därför är vi som pensionärsorganisation bekymrade.