Folkpartiet har genom Ulla-Britt Strandberg satt ned foten angående de planerade besparingar som skall göras på Kulturskolan i Lindesberg. Det handlar om nedskärningar på den för kommunen frivilliga delen kallad Kultur i Skolan. Folkpartiet föreslår och yrkar på, att beslutet om sparbeting 500 000 kronor rivs upp och att samma belopp återinförs i kommande års budget.
Barn- och utbildningsnämnden är inte enig i frågan om att strama åt ramarna med fokus på frivilligdelen. Folkpartiet understryker faran i ett sådant beslut, att besparingen gör kulturen till en klassfråga, om vilka elever som får tillgång till kultur eller ej.
”När inte barn/ungdom får chansen att möta kulturen på ett naturligt sätt i förskolan och på grundskolan/gymnasiet, är det många elever som kulturen inte når fram till. Många musiker/artister vittnar om, att det var Kulturskolan som var det första mötet och inspirationen till att fortsätta utvecklas inom olika områden – sång, dans, teater och musik mm. Låt KULTURUM på Lindeskolan få blomstra!” skriver folkpartisten Ulla-Britt Strandberg, ledamot i Barn- och utbildningsnämnden.
Nämndordföranden Arnold Bengtsson håller delvis med Folkpartiet i deras skrivelse. Han påpekar dock att Lindesberg fortfarande är en kommun som satsar mycket pengar på just kulturen i jämförelse med andra jämförbara kommuner.
– Även om den här besparingen genomförs så ligger vi på en hög nivå, vilket för övrigt är samma nivå som vi hade 2011. Enligt statistiken ligger Lindesberg på topp bland andra jämförbara kommuner. Om jag inte minns fel är det bara Hällefors som satsar mer, kommenterar Bengtsson.
Det var i våras som sparförslaget lades fram.
– Och det ställdes mot behovet av ökad nattomsorg, säger Arnold Bengtsson.
Folkpartiet menar att ekonomin i kommunen har stabiliserats sedan dess, genom 25 miljoner statliga pensionspengar samt skattehöjningen som drevs igenom ifjol och har gett kommunen ca 40 miljoner kronor extra. Arnold Bengtsson ser dock inte dessa pengar som en lösning.
– Nej, för skattehöjningen innebär inte att vi har mer pengar att satsa, utan det har enbart bromsat ett förfall. De statliga pengar som Folkpariet pratar om, är en engångssumma. Med andra ord kvarstår problemet, säger Arnold Bengtsson.
Arnold är dock inte helt säker på att den planerade besparingen blir av. Det kan finnas andra lösningar.
– Och det är något vi tittar på nu under pågående budgetberedning. Pengarna måste tas från någonstans, men om det blir enligt tidigare förslag är något vi får återkomma till, avslutar Arnold Bengtsson.