Restaurang Fenix på Kungsgatan, har blivit rapporterad för att spontandans har förekommit i lokalen i samband med livemusikframträdanden. Ulf Wiman, tillståndsenheten, uppger att krögaren i fråga ej vidtagit åtgärder mot detta, varför man rapporterat det till polisen.
Restaurangägaren Dusko Cuturic har tvingats att ställa in alla framtida trubadurkvällar sedan tillståndsenheten uppmärksammat att spontandans förekommit bland gästerna när sådana tillställningar anordnats. Med spontandans menas att enskilda gäster spontant skakat loss till en låt som framförts. Restaurangen har inte något danstillstånd, vilket är kravet för att dylik spontanitet skall få förekomma, uppger Ulf Wiman på kommunens tillståndsenhet.
-Vid tillsyn har vi märkt att det här förekommit vid flera tillfällen, man har alltså inte stoppat dansen trots att vi berättat om att reglerna säger att det krävs tillstånd samt ordningsvakt, kommenterar Wiman.
Han menar att det inte är hela världen om det inträffar vid något enstaka tillfälle, att en eller ett par gäster spontandansar, men när det upprepas vid flera tillfällen så måste det rapporteras.
-Sådana är reglerna men jag förstår att det inte är lätt för en krögare att hindra att sådant förekommer, säger han.
Dusko anser sig vara motarbetad och trakasserad av kommunens tillsynsman.
-Det är bara löjligt. Vad det här handlar om, är att 5-6 vuxna människor har dansat lite till en låt som trubaduren framfört, det är ju inte tal om ett disco eller så. En av gästerna, en kvinna i 80-årsåldern som ofta gästar oss, blev mycket ledsen när hon fick höra att vi nu tvingas sluta med trubadurkvällarna, berättar Dusko Cuturic.
Restaurangen har alltså ställt in samtliga trubadurkvällar med omedelbar verkan. Detta är enda sättet att gardera sig.
-Ja, jag vågar inte chansa och det är omöjligt för mig att söka tillstånd och betala för en vakt, bara för att någon gäst kanske ställer sig upp under kvällen och gungar lite till musiken. Det går inte att få ekonomi i det, säger han.
Restaurangen har mellan 30-50 gäster en vanlig helgkväll. När man nu släcker ned ”scenen” och endast har öppet utan underhållning, tror han att det blir riktigt tufft.
-Ja, herregud! Det kommer alldeles säkert att sjunka så jag med familj kommer behöva satsa mer på vårt andra företag, vi driver en städfirma vid sidan av restaurangen. Det är enda sättet att överleva för oss så länge man motarbetas av Lindesbergs kommun på det här sättet, avslutar Dusko Cuturic på Restaurang Fenix.
Under lördagseftermiddagen förvandlades äldreboendet Ågårdens parkering till en festplats, som hämtad ur en klassisk 50-talsfilm. Livemusik, grillade hamburgare och en rad blänkande ”raggarbilar” som radat upp sig satte guldkant på den rockabillyfest som personalen anordnat för de boende.
– Vi har haft lite småfester på avdelningen där vi jobbar, men ryktet spred sig, så då tänkte vi: Äh, vi kör hela huset gungar! skrattar Lotta Svensson.
Strax efter klockan 13.00 på fredagen utbröt total glädjeeufori, när Kristinavägen fylldes med festligt utsmyckade lastbilar med dunkande musik flödande ur gigantiska högtalare, medan överlyckliga studenter dansade och ropade till åskådarna som fyllt trottoarerna till bredden.
Missade du när Lindeskolans avgångselever bjöd på karneval och spex? Här får du en chans att se och höra karnevalyran som drog genom stadens gator och torg.
Sommarlovets första vecka blir en riktigt festlig sådan, när LIBO tillsammans med flera av kommunens olika idrottsföreningar bjuder in till aktivitetsvecka. Under veckan ges barn och ungdomar möjligheten att testa olika sporter och knyta nya vänskapsband inför sommarlovet. Nytt för i år är att man utökar orterna till att även innefatta Guldsmedhyttan och Frövi.
Just nu befinner sig räddningstjänsten vid Fåsjön, på gränsen mellan Nora och Lindesbergs kommuner, med anledning av att en rökpelare har siktats från en obebodd ö.
– Man håller just nu på att lägga i båten för att ta sig ut dit, uppger operatör vid SOS Alarm som svarar för Räddningsregion Bergslagen.
INSÄNDARE/DEBATT: I Lindesbergs förskolor är den normala öppettiden vardagar kl.06.00 – 18.00. Sedan ett antal år tillbaka erbjuder förskolan även barnomsorg kvällstid, nattetid och helger, Nattviolen, som finns på Tallbackens förskola i Lindesberg (för närvarande 27 barn) och på Skogsdungens förskola i Frövi (för närvarande 8 barn). Sådan omsorg, ibland kallad nattis, är inte en del av förskola utan benämns som ”annan pedagogisk verksamhet” och kommunen är inte skyldig att erbjuda denna verksamhet men ska sträva efter att tillgodose invånarnas önskemål. Kommunen får inte ta extra betalt för denna service.
Länsstyrelsen meddelar idag, måndag, att man fattat beslut om att införa eldningsförbud i hela Örebro län. Detta med anledning av att risken för bränder i skog och mark är mycket stor i länet just nu – och något hopp om nederbörd kan ej skönjas i de väderleksprognoser som presenterats av SMHI.
– Det är torrt i skog och mark och det varma vädret verkar hålla i sig. Vi har i samråd med räddningstjänsten idag beslutat om eldningsförbud för hela Örebro län. Eldningsförbudet börjar gälla från och med den 6 juni, säger Marcus Sjöholm, biträdande beredskapsdirektör, Länsstyrelsen i ett pressmeddelande.
Den 6:e juni firas nationaldagen med pompa och ståt på flera platser i Lindesbergs kommun. Bland annat stundar ett fullspäckat program inför firandet i Oscarsparken i Lindesberg med en blandning av både traditionellt och modernt slag.
– Det blir både traditionell folkdans från Lindesbergs Folkdansgille och moderna högstadieungdomar från Stråssa GF som kommer, det tycker vi är väldigt kul, berättar Sara Sporre, kultursekreterare på Lindesbergs kommun.