Jakten på rådjur, som uppehåller sig nära människor i bostadsområden, har inte varit framgångsrik och nu har jakttiden löpt ut. Den kontrakterade jägare, som utför kommunens skyddsjakt och tar hand om sjukdomsdrabbade samt trafikskadade djur i tätbebyggt område, har fått se sig besegrad.
– Tyvärr har det inte gått så bra, konstaterar ”stadsjägaren”.
Boende i områden som Hagaberg och Kyrkberget, vände sig i höstas till Lindesbergs kommun med anledning av mycket närgångna rådjur i trädgårdarna. Vid ett tillfälle skall djuren även ha varit så närgångna att besök på verandor förekom.
Den så kallade ”stadsjägaren” kallades in för att försöka stävja problemet genom att fälla ett eller flera djur i hopp om att övriga djur skulle avskräckas från att uppsöka villaträdgårdarna igen. Den framgången uteblev alltså och vid månadsskiftet januari-februari upphörde jaktsäsongen.
– Tyvärr har det inte gått så bra. Det har helt enkelt inte funnits någon möjlighet att skjuta riskfritt och då finns det inte mycket jag kan göra. Varje gång jag sett djuren, har det varit något bakom dem att ta hänsyn till, t ex bebyggelse, förklarar jägaren.
Att djuren letar föda i trädgårdarna, är inget ovanligt. Problemet är dock mycket större än att vissa villaägare får sina trädgårdar plundrade på växter. Viltolyckor har nämligen blivit relativt vanligt förekommande i tätbebyggt område till följd av djurens vana att söka mat i trädgårdar, berättar stadsjägaren.
– Jag har varit ute på tre viltolyckor på ganska kort tid då rådjur har blivit påkört av bil. Det här förekommer då och då i Stadsskogsområdet, framförallt på Molinders väg, och på Hagabergsområdet. Det är tyvärr en fara som kommer med att djuren uppehåller sig här.
Fotnot: Även om jaktsäsongen stängdes 31 januari, kan kommunen ansöka om särskilt tillstånd att bedriva skyddsjakt på rådjur om situationen är allvarlig. Just nu finns inga uppgifter som signalerar om att en sådan ansökan är aktuell.