Doris Almgren, "Idol-Doris", var med och sålde sina fina hantverk skapade genom nålbindning. Foto: Ida Lindkvist
Startskottet för årets julmarknader har ljudit
Hur många år som det arrangerats julmarknad i Vasselhyttans bygdegård minns inte Anita Andersson, men däremot vet hon att de har hållit på länge nu och trots att den ligger så tidigt som i början av november, är den alltid välbesökt.
Nu börjar julmarknaderna att plocka på under de kommande helgerna, och julmarknaden i Vasselhyttan är en av de som
Foto: Ida Lindkvist
är absolut först ut. Vi är fortfarande bara i början av november, det är plusgrader utomhus och löven jobbar fortfarande på att släppa greppet om de ännu inte kala grenarna. Därför är det kanske inte helt obefogat att undra hur det kommer sig att man valt att ha en julmarknad så tidigt, när få har hunnit känt av någon julkänsla.
– Det är de som frågar var vi har så tidigt, men vi har haft det här datumet, dagens före Farsdag, i många år nu. Det är ju inte så många andra som har då. Det kommer alltid folk och hittills har vi inte hört några klagomål, säger Anita Andersson som är en av de som är med och fixar och donar inför julmarknaderna.
Anita fortsätter:
– Vi har hållit på så länge nu att det har hunnit bli så inkört, och det är ju roligt att det kommer folk förstås!
Foto: Ida Lindkvist
21 stycken utställare har fått sig varsitt bord och där packat upp sina olika hantverk, vilka varierar mellan hembakat i massor, vantar och mössor, prydnader, fisk och honung.
– Det är precis lika många som i fjol. Många är samma, men vi har några som är med för första gången. De är från Nora, Lindesberg, Vasselhyttan förstås, Löa och Högfors, och så Guldsmedshyttan, berättar Anita och tillägger att platserna tar slut fort.
– Det blev fullbokat direkt, vi får inte in fler nu, annars hade vi kunnat haft det.
Foto: Ida Lindkvist
Någon som hunnit hämta sig från gårdagskvällens Idolsändning är Martin Almgrens farmor, Doris Almgren, eller som hon själv säger:
– Det är jag som är Idol-Doris!
Doris har ställt ut sina hantverk på marknaden flera, flera gånger och hon intygar att trots den tidiga placeringen av marknaden så brukar man absolut få sålt. På sitt bord har hon bland annat fina vantar i olika grå nyanser och stabila mössor. De här är skapade med en metod som kallas för nålbindning.
– Det är en urgammal teknik, det blir varmare och starkare än stickat. Men det måste vara 100% ull, förklarar Doris, eftersom när nystanet tar slut, måste man blöta ändarna och tvinna ihop dem mellan händerna. Har man inte ull så fastnar de inte i varandra. När det väl torkat är det omöjligt att dra isär, Doris har själv provat.
– Det är lite knepigt att lära sig, men när man väl lär sig går det lätt, men så är det väl med allt, ler Doris.
Det var i början av 70-talet som Doris lärde sig nålbindning, en teknik som hon växte upp med men då tyckte verkade vara hemskt tråkig. Men på jobbet, 1969, erbjöds arbetskamraterna en kurs i nålbindning och efter att ha blivit övertalad hakade Doris på. Och efter det var hon fast. Men även traditionell stickning är något som Doris sysslar med, och hon säger:
– Jag tycker väldigt mycket om handarbete!
Tack för ert stöd!
LindeNytt vill passa på och tacka alla er som genom swishgåvor har stöttat och hjälpt oss att bedriva vår verksamhet.
Era gåvor gör skillnad. Vill du också stötta LindeNytt?
Swishnr: 123-053 19 05
KommentarerKommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.
Vid 17-tiden på onsdagen larmades räddningstjänsten ut för att släcka en mindre gräsbrand i östra kommundelen, nära länsgränsen. På grund av friska vindbyar fick branden dock snabb spridning och den senaste uppgiften gör gällande att det är en yta på cirka 300X150 meter som nu är brandhärjad.
– Det är totalt 12 enheter skickade till platsen och samtliga är fortfarande kvar och försöker få kontroll på branden, uppgav larmoperatör vid SOS Alarm vid 21-tiden.
Under den gångna helgen åkte Frövi Judos A-judotrupp bestående av fem aktiva deltagare, till Beverwijk i Nederländerna, för att delta i tre olika tävlingar som är de största i sitt slag. Samtliga deltagare åkte hem med medalj efter starka prestationer i både individuell tävling och kata.
Efter flera års dvala är dagvården för personer med kognitiv svikt tillbaka, till anhörigas stora glädje. Under måndagseftermiddagen invigdes den nya demensdagvården under festliga former, i Lindens gamla lokaler.
– Äntligen säger vi i Bergslagens demensförening, äntligen får våra anhöriga en paus i det dygnet-runt-arbete och ansvar som de har och kanske har haft i flera år, säger Christina Pettersson, ordförande i Bergslagens demensförening.
Härlig stämning och ljuva toner fyllde Lindeskolans aula under söndagen när manskören Harmoni repeterade inför årets spektakulära Caprice, som i år firar 40 år. Med endast tre veckor kvar till jubileumskonserten var alla delar på plats för första gången – inklusive bandet och dansarna – vilket gav en tydlig känsla av att det snart bär iväg. Som vanligt är det mesta av showen hemligt, men Roland kan ändå avslöja att det kommer att bjudas på något extra just i år.
– Eftersom vi firar jubileum kommer det att bjudas på en del överraskningar, det kan jag avslöja, säger Roland Hellsing, manskören Harmoni.
Brand utanför Lindesberg: ”Snabb spridning”
UPPDATERAD KL. 14.08: Det brinner just nu i området Östra Hagen, Gusselby/Aspa, utanför Lindesberg. Enligt polisen skall det röra sig om en ...
Den 17 april 2019 blev Industritekniska programmet på Lindeskolan certifierat som ett Teknikcollege, och framtiden såg ljus ut för utbildningen som efter fem års dvala kunde startas upp igen, tack vare ett samarbete mellan Lindeskolan, kommunledningen och industriföretagen i Lindesberg. Men redan två år senare lades programmet ner på nytt. Nu ser det dock ut som att det blåser positiva vindar för ytterligare en nystart – redan hösten 2026.
– Att behovet av utbildningen finns och att alla är positiva till den råder det inga tvivel om. Det känns hoppfullt, säger rektor Andreas Blom.
Ett gäng glada förskoleklassare samt fritidspedagog Shafeek Khalil poserar med flera av deras finurliga holkar. Finalholken befinner sig just nu hos juryn på annan ort. Foto: Löa Skola
Löa friskola har blivit något av specialister när det gäller att bygga spektakulära fågelholkar. För tredje året i rad har skolan nämligen tagit plats som en av 15 finalister i SM i fågelholk. Av totalt 750 inskickade bidrag finns deras finurliga alster ”Fredsduvan” med bland de utvalda. Årets tema för fågelholken har koppling till världsläget.
– Vi har pratat en del i skolan om krig, FN, fred och frihet, och då var det någon i gruppen som kom på idén att vi skulle göra en fredsduva, berättar Annette Alexandre, klasslärare för förskoleklassen och projektledare för fågelholksbygget på Löa friskola.
Det lokala företaget Lindesbergs VVS/EL AB uppger att de återigen har blivit utsatta för bedragare som via telefon utger sig för att representera dem och erbjuda spolning av avloppssystem. Företaget vill nu varna allmänheten att vara på sin vakt om de blir uppringda av någon som erbjuder VVS-tjänster i deras namn.
– Det är jättetråkigt, vi vill verkligen inte att någon ska gå på det här, säger Lina Aronsson, butiksansvarig på Lindesbergs VVS/EL.
Hejda centraliseringen i tid – NU!
INSÄNDARE/DEBATT: Ytterligare försämring för människor, ekonomi och miljö i Bergslagen är aktuellt I Lindesberg har Staten centralt ett ...