Stjärnglans på ett blött Fornaboda

Det var flertalet stjärnkuskar på plats när Fornaboda satte hästarnas styrka i fokus under söndagseftermiddagen. Trots svarta moln och flertalet regnskurar bjöds det på snabba farter där man under dagen körde den sjätte upplagan av Stonas Stayerpokal, ett lopp som fick en överraskande vinnare.

Grand Slam 75 är den nyaste spelformen inom travvärlden, ”GS75” som det även kallas är en mildare variant av det populära lördagsspelet V75 där det går ut på att hitta vinnarna i 7 utvalda lopp.
Under söndagseftermiddagen visades den nya spelformen från Fornaboda och med spelformen kom även högre prispengar i loppen som lockade flera av Sveriges största travkuskar till Lindesberg där Ulf Ohlsson, Rikard N Skoglund och Björn Goop befann sig runt stallarna.

Med stjärnkuskarna och flertalet större travtränare på plats i Lindesberg med bara veckan kvar till världens största sprinterlopp Elitloppet så riktade Fornaboda istället fokus på styrkan, detta både för vagn och för monté.

Upploppet i styrkeloppet Stonas Stayerpokal 2020 Foto: Timmy Lundegård

Dagens huvudlopp var utan tvekan Stonas Stayerpokal, ett lopp över två och ett halvt varv med voltstart där favoriten Vikens Fingerprint, som under tidigare lopp lyckats utmana Elitstoet Conrads Rödluva, fick inleda loppet med 40 meters tillägg.
Loppet inleddes med en omstart då ett av ekipagen var för snabb iväg och lyckades således tjuvstarta, voltningen gjordes om och väl iväg i loppet fick favoriten en tråkig resa som gjorde att det i slutändan blev för långt fram till ledarhästarna, segern gick istället till Hickomisschampagne som visade upp sina krafter efter att kört hem segern från utvändigt ledaren genom större delen av loppet.

– Vi hade lite tur att det blev omstart eftersom hon började galoppera när vi skulle köra iväg inför det första försöket, menar vinnarkusken Anders Christiansson.

– Hon är en humörsdam som är jättestark när hon väl är i full form, hästen har sedan tidigare galopperat bort en massa pengar men håller hon sig som hon gjorde idag så är hon riktigt bra och det tycker jag att hon visar här när hon vinner från dödens på en småkladdig bana, fortsätter vinnarkusken som åkt hela vägen från Åbytravet utanför Mölndal i Göteborg för att delta.

Anna Erixon visar upp Digital Promise efter montésegern. Foto: Timmy Lundegård

Även montéhästarna fick visa prov på sin styrka där man red loppet vid samma distans, loppet fick en värdig vinnare i form av Digital Promise som efter ett lopp utvändigt ledaren tog över ledningen med ett halvvarv till mål och trots att loppets stora favorit Vidivici C.C., tillsammans med Sveriges i nuläget formstarkaste montéryttare Emilia Leo, så höll Digital Promise sig starkast och lyckades gå mot en stark seger.

– Det här är en jättestark häst som är mer stark än speedig som dessutom har en riktigt fin vinnarskalle, när Emilia kom upp på utsidan vid upploppets början trodde jag att det var kört för våran del då hennes häst har gjort bra lopp i Frankrike och på så sätt byggt upp styrka men Promise stred bra och kontrade de sista 100 meterna vilket ledde till seger, sade Örebroryttaren Anna Erixon som red till seger.

Annas dag var trots montésegern inte slut, några lopp efter sin seger selade hon som skötare ut en ny vinnare, denna gång med sulky där Oliver Hall tillsammans med sin kusk Pierre Nyström höll sig i ryggar mestadels av loppet för att sedan styra ut i spåren med ett halvt varv kvar, därifrån hade duon den bästa farten på upploppet och kunde avgjorde med bara några meter innan målgången.

– För att vara honom fick han ett lättare kört lopp, precis som montéhästen så är den här mer stark än speedig så idag fick jag vinna med två dieselmotorer, skrattar Anna Erixon efter sulkysegern.

För hemmahästarna var det svårare, av de åtta deltagande hemmahästarna lyckades tre av dessa att få med sig prispengar där Frövihästen Dancing Vilma placerade sig bäst som 5:a i ett mycket tufft lopp.

– Jag tycker att hon gjorde det bra, hon gick bra i ryggarna och trots att det inte var så mycket krafter kvar mot slutet så gick hon det hon kunde ändå in i mål, menar Ulf Ohlsson som körde hemmahästen i loppet.

Söndagens vinnare:
Lopp 1: Haymitch Am – Jorma Kontio (Timo Nurmos) – 1,36
Lopp 2: Beauty Wind – Björn Goop – 1,33
Lopp 3: Digital Promise – Anna Erixon (Malin Bergström) – 6,29
Lopp 4: Hickomisschampagne – Anders Christiansson (Mikael Å Linderoth) – 42,19
Lopp 5: Paris By Cash – Magnus A Djuse (Sandra Luomala) – 1,83
Lopp 6: Försteslåtten – Ole Johan Östre – 1,50
Lopp 7: Oliver Hall – Pierre Nyström (Lars Erixon) – 4,40
Lopp 8: Starbec’s A. To Z. – Anders Svanstedt – 6,33
Lopp 9: Ottens Dibaba – Magnus Jakobsson – 8,01
Lopp 10: Frankenstain Am – Mika Forss (Fredrik Linder) – 4,50
Lopp 11: Peter Highness – Oskar Kylin-Blom – 2,20

Namnet i parantes anger hästens tränare om inte kusk tränar själv, siffrorna efter tränaren anger hästens vinnarodds som är redovisat från banan.

Nästa tävlingsdag: Lördagen 6:e juni, nationaldagstrav med första start kl. 18.30 (publikfritt)

Publicerad 24 maj 2020 klockan 20:33

Timmy Lundegård , timmy@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Genrebild. Foto: Camilla Lagerman

Bil påkörd av tåg: ”Klipper upp taket för att få ut personerna”

Strax före klockan fyra på söndagseftermiddagen, larmades polis, brandkår och ambulans till Vedevåg med anledning av en allvarlig olycka. En personbil hade blivit påkörd av ett tåg vid en obevakad järnvägsövergång.
– Två personer färdades i bilen, som hamnade i diket efter olyckan. Man klipper upp taket för att få ut dem, uppger Peter Persson, vakthavande befäl vid Örebropolisen.

12 juli 2020 klockan 17:07 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Annons


Malin och Björn Persson är Lindegårdens nya entreprenörer. Foto: Camilla Lagerman

Krögarparet tar över Lindegården

Tidigare under sommaren meddelade Lindegårdens dåvarande entreprenör att man inte såg något annat val än att försätta bolaget i konkurs. Dock kommer det anrika värdshuset inte att stå utan krögare länge, då Malin och Björn Persson nu tar över rodret.

10 juli 2020 klockan 13:42 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Lindeföretagets weekendläger blev en galopperande succé

När ridresor till soliga länder i Europa plötsligt kändes avlägnsa på grund av den envisa ...

bildspel Far och son driver jaktbutiken med det lilla extra

När Magnus Meriläinen startade sitt företag MM Hunt & Forestry 2015 var den huvudsakliga inriktningen ...

Carin Hamnlund lämnar nu över stafettpinnen till den före detta eleven och tränarkollegan Frédérik Gourlay. Foto: Ingrid Nilsson

Före detta elev tar över som lärare

Efter 11 år som tränare på judogymnasiet lämnar nu Carin Hamnlund över stafettpinnen i åtminstone ett år framöver. Ny tränare blir en av hennes egna före detta elever, Frédérik Gourlay.

8 juli 2020 klockan 13:27 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Ett nödvattensläp kommer att ställas ut vid korsningen Östermalmsvägen/Vendevägen. Arkivfoto: Camilla Lagerman

Vattenläcka medför att hushåll blir utan vatten

Sent på tisdagskvällen upptäcktes en vattenläcka på Östermalmsvägen i Lindesberg. Skadan är lokaliserad och ett 20-tal fastigheter kommer under onsdagen att vara utan dricksvatten medan reparationsarbetet pågår.

8 juli 2020 klockan 12:09 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Hemestra i Bergslagen i sommar!
INSÄNDARE: Nu är vi inne i semesterperioden och många ser fram emot en skön ledighet. Ofta förknippas semester med resor, men i dessa tider kan ...
8 juli 2020 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

bildspel Kontio är tillbaka i kuskchampionats-toppen
Jorma Kontio är svårslagen på Fornaboda, något han bevisade under Fornabodas åttonde tävlingsdag för säsongen, ”den flygande finländaren...
7 juli 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Fyndläge när Bergslagens Loppishelg återkommer
Turistbyråerna i Lindesberg, Nora, Hällefors och Ljusnarsberg hoppas kunna upprepa succén från förra året när Bergslagens Loppishelg å...
7 juli 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Lindesbergs kommun satsar på 12-stegsbehandling

PRESSMEDDELANDE: Nu finns möjligheten för invånare i Lindesbergs kommun som har problem med alkohol eller droger att gå 12-stegsbehandling. Metoden används över hela världen för att hjälpa personer ur sitt missbruk. I Lindesbergs kommun ges den i Vedevåg.

7 juli 2020 klockan 10:06 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Vattnet är igång och därmed är Flugparken färdig. Foto: Camilla Lagerman

Brunnskaret porlar åter av liv

Efter ett tags vila porlar nu vattnet åter ur det gamla brunnskaret i Flugparken. Dessutom har det nu fått tillökning i familjen av ytterligare fem små vattenkällor som skickar vattenstrålar i varierande storlek ur marken.

6 juli 2020 klockan 13:05 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Vilseledande marknadsföring och aggressiva metoder lurar elkunder

PRESSMEDDELANDE: Konsumentverket har granskat elavtal som marknadsförs med det tilltalande...

En person till sjukhus efter misshandel

En person fick under fredagskvällen föras till sjukhus med lindriga skador efter en misshandel i de centrala delarna av...

Nyklippt och friserat längs sjön

Under torsdagen rapporterade LindeNytt om att flera klagomål kommit in från allmänheten gällande igenväxta motionsspår l...

Annons


Arkivfoto: Fredrik Stenfelt

Dags att nominera kandidater till Harmonis kulturstipendium

I november är det dags att för fjärde året i rad dela ut Manskören Harmonis kulturstipendium, och det är nu hög tid för allmänheten att nominera sina kandidater.

3 juli 2020 klockan 12:30 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Vill vi ha en sjukstuga i Lindesberg?

Debatten om framtiden för Lindesbergs lasarett fortsätter. Den pensionerade läkaren Ingemar Engstrand skriver nedan ett ...

Kvinna föll i sjön – fick hjälpas upp av räddningstjänsten

Vid 16-tiden på torsdagen larmade SOS Alarm räddningstjänsten om ett befarat ...

Uppskattat musikläger på Hillstreet

För tredje året i rad anordnar Studiefrämjandet tillsammans med Lindesbergs kommun ett musikläger för barn och ...

Många klagomål på igenväxt motionsspår

Gräset har tagit över vissa sträckor av motionsspåret Lindessjön Runt. Många har reagerat på att spåret nu ...

Publik laddstolpe i Fellingsbro fyller tidigare tomrum på kartan

Fellingsbro har fått sin första publika laddstolpe. Den som vill kan nu ladda sin elbil med f...

bildspel Nytt banrekord på Fornaboda

Den svenska traveliten var på plats när Fornaboda skulle köra sin årliga storloppsdag med det traditionella Bergslagsloppet med ...

Arkivfoto: Fredrik Norman

12 nya häktningsplatser till Lindesberg

Drygt 60 nya anstalt- och häktningsplatser ska bidra till att möta det höga beläggningstrycket hos Kriminalvården. Efter en inventering står det nu klart att 12 tillfälliga häktningsplatser kommer att förläggas i Lindesberg.

1 juli 2020 klockan 15:24 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Jilkes replik till Centerpartiets Charlotte Edberger
INSÄNDARE/DEBATT:Läkaren Peter Jilke önskar svar från Centerpartiets Charlotte Edberger på frågan om partiet står kvar bakom beslutet september...
1 juli 2020 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Efter larmet om smäll: Två personer misstänkta för ringa narkotikabrott
UPPDATERAD KL 21:19. Strax före klockan 16 på tisdagseftermiddagen, larmade allmänheten polisen om att man hade hört en hög smäll i bostadsområ...
30 juni 2020 av Jennie Larsson
Visa hela artikeln

Från 1 juli kan allmänheten testas för covid-19 och antikroppar
Från och med imorgon, den 1 juli, kommer man inom Region Örebro län kunna beställa självtest för covid-19 samt boka tid för antikroppstest. ...
30 juni 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2020-06-30

2020-06-29

2020-06-29

2020-06-27

2020-06-27

2020-06-27

2020-06-26

2020-06-26

2020-06-26

2020-06-25

2020-06-25

2020-06-24

2020-06-24

2020-06-24

2020-07-12 21:36