Stjärnglans på ett blött Fornaboda

Det var flertalet stjärnkuskar på plats när Fornaboda satte hästarnas styrka i fokus under söndagseftermiddagen. Trots svarta moln och flertalet regnskurar bjöds det på snabba farter där man under dagen körde den sjätte upplagan av Stonas Stayerpokal, ett lopp som fick en överraskande vinnare.

Grand Slam 75 är den nyaste spelformen inom travvärlden, ”GS75” som det även kallas är en mildare variant av det populära lördagsspelet V75 där det går ut på att hitta vinnarna i 7 utvalda lopp.
Under söndagseftermiddagen visades den nya spelformen från Fornaboda och med spelformen kom även högre prispengar i loppen som lockade flera av Sveriges största travkuskar till Lindesberg där Ulf Ohlsson, Rikard N Skoglund och Björn Goop befann sig runt stallarna.

Med stjärnkuskarna och flertalet större travtränare på plats i Lindesberg med bara veckan kvar till världens största sprinterlopp Elitloppet så riktade Fornaboda istället fokus på styrkan, detta både för vagn och för monté.

Upploppet i styrkeloppet Stonas Stayerpokal 2020 Foto: Timmy Lundegård

Dagens huvudlopp var utan tvekan Stonas Stayerpokal, ett lopp över två och ett halvt varv med voltstart där favoriten Vikens Fingerprint, som under tidigare lopp lyckats utmana Elitstoet Conrads Rödluva, fick inleda loppet med 40 meters tillägg.
Loppet inleddes med en omstart då ett av ekipagen var för snabb iväg och lyckades således tjuvstarta, voltningen gjordes om och väl iväg i loppet fick favoriten en tråkig resa som gjorde att det i slutändan blev för långt fram till ledarhästarna, segern gick istället till Hickomisschampagne som visade upp sina krafter efter att kört hem segern från utvändigt ledaren genom större delen av loppet.

– Vi hade lite tur att det blev omstart eftersom hon började galoppera när vi skulle köra iväg inför det första försöket, menar vinnarkusken Anders Christiansson.

– Hon är en humörsdam som är jättestark när hon väl är i full form, hästen har sedan tidigare galopperat bort en massa pengar men håller hon sig som hon gjorde idag så är hon riktigt bra och det tycker jag att hon visar här när hon vinner från dödens på en småkladdig bana, fortsätter vinnarkusken som åkt hela vägen från Åbytravet utanför Mölndal i Göteborg för att delta.

Anna Erixon visar upp Digital Promise efter montésegern. Foto: Timmy Lundegård

Även montéhästarna fick visa prov på sin styrka där man red loppet vid samma distans, loppet fick en värdig vinnare i form av Digital Promise som efter ett lopp utvändigt ledaren tog över ledningen med ett halvvarv till mål och trots att loppets stora favorit Vidivici C.C., tillsammans med Sveriges i nuläget formstarkaste montéryttare Emilia Leo, så höll Digital Promise sig starkast och lyckades gå mot en stark seger.

– Det här är en jättestark häst som är mer stark än speedig som dessutom har en riktigt fin vinnarskalle, när Emilia kom upp på utsidan vid upploppets början trodde jag att det var kört för våran del då hennes häst har gjort bra lopp i Frankrike och på så sätt byggt upp styrka men Promise stred bra och kontrade de sista 100 meterna vilket ledde till seger, sade Örebroryttaren Anna Erixon som red till seger.

Annas dag var trots montésegern inte slut, några lopp efter sin seger selade hon som skötare ut en ny vinnare, denna gång med sulky där Oliver Hall tillsammans med sin kusk Pierre Nyström höll sig i ryggar mestadels av loppet för att sedan styra ut i spåren med ett halvt varv kvar, därifrån hade duon den bästa farten på upploppet och kunde avgjorde med bara några meter innan målgången.

– För att vara honom fick han ett lättare kört lopp, precis som montéhästen så är den här mer stark än speedig så idag fick jag vinna med två dieselmotorer, skrattar Anna Erixon efter sulkysegern.

För hemmahästarna var det svårare, av de åtta deltagande hemmahästarna lyckades tre av dessa att få med sig prispengar där Frövihästen Dancing Vilma placerade sig bäst som 5:a i ett mycket tufft lopp.

– Jag tycker att hon gjorde det bra, hon gick bra i ryggarna och trots att det inte var så mycket krafter kvar mot slutet så gick hon det hon kunde ändå in i mål, menar Ulf Ohlsson som körde hemmahästen i loppet.

Söndagens vinnare:
Lopp 1: Haymitch Am – Jorma Kontio (Timo Nurmos) – 1,36
Lopp 2: Beauty Wind – Björn Goop – 1,33
Lopp 3: Digital Promise – Anna Erixon (Malin Bergström) – 6,29
Lopp 4: Hickomisschampagne – Anders Christiansson (Mikael Å Linderoth) – 42,19
Lopp 5: Paris By Cash – Magnus A Djuse (Sandra Luomala) – 1,83
Lopp 6: Försteslåtten – Ole Johan Östre – 1,50
Lopp 7: Oliver Hall – Pierre Nyström (Lars Erixon) – 4,40
Lopp 8: Starbec’s A. To Z. – Anders Svanstedt – 6,33
Lopp 9: Ottens Dibaba – Magnus Jakobsson – 8,01
Lopp 10: Frankenstain Am – Mika Forss (Fredrik Linder) – 4,50
Lopp 11: Peter Highness – Oskar Kylin-Blom – 2,20

Namnet i parantes anger hästens tränare om inte kusk tränar själv, siffrorna efter tränaren anger hästens vinnarodds som är redovisat från banan.

Nästa tävlingsdag: Lördagen 6:e juni, nationaldagstrav med första start kl. 18.30 (publikfritt)

Publicerad 24 maj 2020 klockan 20:33

Timmy Lundegård , timmy@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Genrebild. Foto: Fredrik Norman

Ung man drunknade i sjö

En man i 25-årsåldern avled på fredagen i en drunkningsolycka utanför Guldsmedshyttan. Enligt polisuppgift hade mannen simmat ut i en sjö och en stund senare försvunnit under vattenytan.

15 augusti 2020 klockan 08:17 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Annons


Kantsten vid Björkhyttevägen. Privat foto.

Kantsten blev hinder – och GC-väg fortsätter förfalla

INSÄNDARE/DEBATT: Sommaren 2017 skrev undertecknad till BKT (Bergslagens Kommunalteknik) och påpekade de undermåligt underhållna gång- och cykelvägarna i del av Östermalm. Jag fick svar att ärendet lämnats till berörd avdelning.

14 augusti 2020 klockan 07:36 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Tjuvfiske upptäckt och stoppat tack vare allmänheten

Under sommaren har tjuvfiske efter kräftor i Lindesberg upptäckts vid tre tillfällen. Så sent som i ...

bildspel Linde Sports Camp drog igång för sjunde året i rad

På onsdagen var det äntligen dags för det efterlängtade daglägret Linde Sports Camp att slå upp ...

Stora småkryp sanerades med framgång

I tisdags kunde LindeNytt rapportera att flera av träskulpturerna mellan Parkudden och Carlssons Udde, föreställande sm...

Foto: Moderaterna i Lindesberg

Lindesbergs lasarett skall vara ett fullvärdigt akutsjukhus hela dygnet året om!

INSÄNDARE/DEBATT: Lindesbergs lasarett ska vara kvar som akutsjukhus på dygnets alla timmar med de jour- och beredskapslinjer som detta kräver. Vi tycker att det är en självklarhet att man även mellan 21.00 och 07.30 kan få sina sår sydda, blåsor tömda och svåra benbrott åtgärdade.

12 augusti 2020 klockan 06:50 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Foto: Camilla Lagerman / Irja Gustavsson

Gustavssons känga till Bodman om gästbryggor som ”inte finns”

I en insändare skriven av Lillemor Bodman (M), publicerad i LindeNytt 5 augusti, stod att läsa ”Hur lång tid ska det ta?”. Hon syftade på att hon för flera år sedan skrev en motion i vilken det föreslogs gästbryggor för båtar att lägga till vid – men att inget hade hänt sedan dess. Nu får Bodman kritik från Irja Gustavsson (S) för att fara med felaktiga påståenden.
– Det vore kanske önskvärt att man undersökte fakta först innan man uttalar sig, skriver Irja i ett svar och bifogar hennes bilder tagna nere vid Stora Lindessjön – och den gästbrygga som enligt Bodman ”inte fanns”.

11 augusti 2020 klockan 12:42 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Polisen utreder mordförsök: Skottskadad man anträffad
Polisen har inlett en förundersökning om försök till mord. Detta sedan man tidigt på måndagsdygnet anträffat en man med en misstänkt ...
11 augusti 2020 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Insektsinstallation utsatt för skadegörelse
Flera av den lokale konstnären Johan Sandströms skulpturer, som föreställer en rad olika insekter och har installerats längs en sträcka av ...
11 augusti 2020 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

SHRA ställer in framskjuten Vårmönstring
SHRA i Lindesberg fick i våras skjuta fram deras stora motorfest Vårmönstringen med anledning av coronapandemin och rådande förbud mot att hålla...
10 augusti 2020 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Genrebild: LindeNytt

Misshandlades av flera personer vid spontan bilträff

Sent på fredagskvällen larmades polisen om ett pågående slagsmål på industriområdet i Lindesberg. På plats tvingades patrullen kalla på förstärkning med anledning av att där befann sig ett stort antal människor samlade.
– Tydligen har det varit någon form av bilträff där med ett 100-tal fordon på platsen, uppger Stefan Wickberg, polisens presstalesperson i region Bergslagen.

10 augusti 2020 klockan 11:52 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Peter Jilke. Arkivbild. Foto: Camilla Lagerman

Märkligt? Charlotte Edberger (C) svarar inte!

INSÄNDARE/DEBATT: Svara på den enda frågan som ställdes, Charlotte Edberger, Centerpartiet!

8 augusti 2020 klockan 09:50 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Ny aktör öppnar arenarestaurangen

I våras kungjorde Restaurang Krydda att man hade för avsikt att lämna Lindesberg Arena efter knappt fem års huserande i ...

Ingen Caprice i höst på grund av coronaläget

På grund av coronasituationen och de restriktioner och förbud som råder, kunde inte årets Caprice genomföras...

Annons


Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Guldsmedshyttan får nytt torg och busshållplats

Nu går spaden i marken för en ny busshållplats i Guldsmedshyttan. Under kommande år skall även ett nytt torg samt 42 parkeringsplatser byggas i samma område.

6 augusti 2020 klockan 09:34 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

HUR LÅNG TID SKA DET TA?

INSÄNDARE/DEBATT: Den 5 oktober 2017 skrev jag en motion till kommunfullmäktige om att anlägga gästbryggor i Lindesjön och den ...

Lindesimmet strandat av rådande coronaläge

Den 36:e upplagan av simtävlingen Lindesimmet kommer inte att arrangeras i år. Arrangörens beslut grundar sig p...

Kilovis med paj och litervis med vaniljsås gick åt i ett nafs

I söndags höll Lindesbergs Hembygdsförening den allra sista "sommarsöndagen" vid Munkhyttans ...

Dieseltjuvar slog till mot företag – två nätter i rad

Ett företag på industriområdet i Lindesberg, har två nätter i rad haft påhälsning av tjuvar...

bildspel Sportslig bredd på Fornaboda

Montélopp, kallblodslopp och 3-åringslopp, det var en salig blandning bland det sportsliga när Fornaboda Travbana körde sin nä...

Ingen kräftgång trots kall sommar

Den relativt kalla sommaren tycks inte ha haft någon märkbar negativ inverkan på kräftbeståndet i Lindesbergs farvatten...

Genrebild. Foto: Fredrik Norman

Brandkåren ryckte ut på mindre brand vid sjön

På måndagsmorgonen fick Nerikes Brandkår larm om en mindre brand vid södra änden av Lindessjön. Enligt uppgift från SOS Alarm skall ha det ha brunnit i anslutning till en eldningsplats längs motionsspåret Lindessjön Runt.
– Branden hade spridit sig från en tunna till marken. Det hade även uppstått förkolnad i ett träd, uppger larmoperatör vid SOS Alarm.

3 augusti 2020 klockan 10:14 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Död hund dumpad i sjön: ”Helt obegripligt att man kan göra så här”
Sent i fredags kväll fick polisen samtal från en privatperson, som hade hittat något som utifrån formen kunde tolkas som en död människa insvept...
27 juli 2020 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

MC körde in i bil i centrala Lindesberg: ”Allvarligt skadad”
(UPPDATERAD KL. 21.25) En person har skadats allvarligt i en trafikolycka som inträffade i centrala Lindesberg på fredagskvällen. Enligt uppgift ...
24 juli 2020 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Säsongens fjärde hemmaseger till Nidalee
Det var en solig dag på Fornaboda när nya lunchtävlingar skulle köras under torsdagen, flertalet hemmaekipage deltog under dagen och i det sjätte...
23 juli 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2020-07-18

2020-07-14

2020-07-14

2020-07-13

2020-07-12

2020-07-10

2020-07-10

2020-07-09

2020-07-09

2020-07-08

2020-07-08

2020-07-08

2020-07-07

2020-07-07

2020-08-15 21:03