Stjärnglans på ett blött Fornaboda

Det var flertalet stjärnkuskar på plats när Fornaboda satte hästarnas styrka i fokus under söndagseftermiddagen. Trots svarta moln och flertalet regnskurar bjöds det på snabba farter där man under dagen körde den sjätte upplagan av Stonas Stayerpokal, ett lopp som fick en överraskande vinnare.

Grand Slam 75 är den nyaste spelformen inom travvärlden, ”GS75” som det även kallas är en mildare variant av det populära lördagsspelet V75 där det går ut på att hitta vinnarna i 7 utvalda lopp.
Under söndagseftermiddagen visades den nya spelformen från Fornaboda och med spelformen kom även högre prispengar i loppen som lockade flera av Sveriges största travkuskar till Lindesberg där Ulf Ohlsson, Rikard N Skoglund och Björn Goop befann sig runt stallarna.

Med stjärnkuskarna och flertalet större travtränare på plats i Lindesberg med bara veckan kvar till världens största sprinterlopp Elitloppet så riktade Fornaboda istället fokus på styrkan, detta både för vagn och för monté.

Upploppet i styrkeloppet Stonas Stayerpokal 2020 Foto: Timmy Lundegård

Dagens huvudlopp var utan tvekan Stonas Stayerpokal, ett lopp över två och ett halvt varv med voltstart där favoriten Vikens Fingerprint, som under tidigare lopp lyckats utmana Elitstoet Conrads Rödluva, fick inleda loppet med 40 meters tillägg.
Loppet inleddes med en omstart då ett av ekipagen var för snabb iväg och lyckades således tjuvstarta, voltningen gjordes om och väl iväg i loppet fick favoriten en tråkig resa som gjorde att det i slutändan blev för långt fram till ledarhästarna, segern gick istället till Hickomisschampagne som visade upp sina krafter efter att kört hem segern från utvändigt ledaren genom större delen av loppet.

– Vi hade lite tur att det blev omstart eftersom hon började galoppera när vi skulle köra iväg inför det första försöket, menar vinnarkusken Anders Christiansson.

– Hon är en humörsdam som är jättestark när hon väl är i full form, hästen har sedan tidigare galopperat bort en massa pengar men håller hon sig som hon gjorde idag så är hon riktigt bra och det tycker jag att hon visar här när hon vinner från dödens på en småkladdig bana, fortsätter vinnarkusken som åkt hela vägen från Åbytravet utanför Mölndal i Göteborg för att delta.

Anna Erixon visar upp Digital Promise efter montésegern. Foto: Timmy Lundegård

Även montéhästarna fick visa prov på sin styrka där man red loppet vid samma distans, loppet fick en värdig vinnare i form av Digital Promise som efter ett lopp utvändigt ledaren tog över ledningen med ett halvvarv till mål och trots att loppets stora favorit Vidivici C.C., tillsammans med Sveriges i nuläget formstarkaste montéryttare Emilia Leo, så höll Digital Promise sig starkast och lyckades gå mot en stark seger.

– Det här är en jättestark häst som är mer stark än speedig som dessutom har en riktigt fin vinnarskalle, när Emilia kom upp på utsidan vid upploppets början trodde jag att det var kört för våran del då hennes häst har gjort bra lopp i Frankrike och på så sätt byggt upp styrka men Promise stred bra och kontrade de sista 100 meterna vilket ledde till seger, sade Örebroryttaren Anna Erixon som red till seger.

Annas dag var trots montésegern inte slut, några lopp efter sin seger selade hon som skötare ut en ny vinnare, denna gång med sulky där Oliver Hall tillsammans med sin kusk Pierre Nyström höll sig i ryggar mestadels av loppet för att sedan styra ut i spåren med ett halvt varv kvar, därifrån hade duon den bästa farten på upploppet och kunde avgjorde med bara några meter innan målgången.

– För att vara honom fick han ett lättare kört lopp, precis som montéhästen så är den här mer stark än speedig så idag fick jag vinna med två dieselmotorer, skrattar Anna Erixon efter sulkysegern.

För hemmahästarna var det svårare, av de åtta deltagande hemmahästarna lyckades tre av dessa att få med sig prispengar där Frövihästen Dancing Vilma placerade sig bäst som 5:a i ett mycket tufft lopp.

– Jag tycker att hon gjorde det bra, hon gick bra i ryggarna och trots att det inte var så mycket krafter kvar mot slutet så gick hon det hon kunde ändå in i mål, menar Ulf Ohlsson som körde hemmahästen i loppet.

Söndagens vinnare:
Lopp 1: Haymitch Am – Jorma Kontio (Timo Nurmos) – 1,36
Lopp 2: Beauty Wind – Björn Goop – 1,33
Lopp 3: Digital Promise – Anna Erixon (Malin Bergström) – 6,29
Lopp 4: Hickomisschampagne – Anders Christiansson (Mikael Å Linderoth) – 42,19
Lopp 5: Paris By Cash – Magnus A Djuse (Sandra Luomala) – 1,83
Lopp 6: Försteslåtten – Ole Johan Östre – 1,50
Lopp 7: Oliver Hall – Pierre Nyström (Lars Erixon) – 4,40
Lopp 8: Starbec’s A. To Z. – Anders Svanstedt – 6,33
Lopp 9: Ottens Dibaba – Magnus Jakobsson – 8,01
Lopp 10: Frankenstain Am – Mika Forss (Fredrik Linder) – 4,50
Lopp 11: Peter Highness – Oskar Kylin-Blom – 2,20

Namnet i parantes anger hästens tränare om inte kusk tränar själv, siffrorna efter tränaren anger hästens vinnarodds som är redovisat från banan.

Nästa tävlingsdag: Lördagen 6:e juni, nationaldagstrav med första start kl. 18.30 (publikfritt)

Publicerad 24 maj 2020 klockan 20:33

Timmy Lundegård , timmy@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Genrebild. Foto: Fredrik Norman

Misstanke om grovt rattfylleri i fyrhjulingsolycka

En man i 50-årsåldern skadades lindrigt när han på torsdagen körde omkull med en fyrhjuling. Polisen misstänker att föraren var påverkad av alkohol vid olyckstillfället.
– Mannen misstänks för grovt rattfylleri, säger Diana Qudhaib, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.

14 maj 2021 klockan 10:00 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Annons

Foto: Camilla Lagerman

Sju gymnasieelever döms för ofredande efter hotfull och kränkande ”nollning”

På måndagen meddelade Örebro tingsrätt sin dom i målet mot de sammanlagt sju elever vid Lindeskolan som stått åtalade misstänkta för ofredande i samband med en nollningsrit i början av höstterminen förra året. Samtliga åtalade döms till ungdomstjänst och ska dessutom betala skadestånd till de nio målsäganden. LindeNytt har tagit del av domen, där den aktuella nattens händelser finns tydligt beskrivna.

12 maj 2021 klockan 09:56 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Många nappade på fritt ädelfiske: ”Vilken succé!”

Premiären för ädelfisket i Dalkarlshytteån blev välbesökt och uppskattat. Och visst ...

Simon tog första kusksegern på Solvalla

Fornabodas hemmajubel från lördagens säsongpremiär hade precis lagt sig när natten tog vid. Dagen därpå kom ist...

Dags för riskgrupperna att vaccineras – planeringen för fas fyra i full gång

Under vecka 19 vaccinerar Region Örebro län med 13 000 doser vaccin. Nu...

Jimmi Ehlers hade en bra dag när Fornaboda körde sin säsongspremiär. Foto: Timmy Lundegård

bildspel Ehlers visade stallform i premiären

Under lördagen gick startskottet, för Fornabodas nya travsäsong. Det blev stort hemmajubel hos Kopparbergstränaren Jimmi Ehlers, som tidigt säkrade säsongens första hemmaseger. Detta med Danois Simoni, som var helt överlägsen på upploppet.
– Han var jättebra idag, säjer Jimmi efter loppet.

8 maj 2021 klockan 20:58 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

På lördag inleds Fornabodas nya travsäsong. Arkivfoto: Timmy Lundegård

Fornaboda firar 70 år!

På lördag inleder Fornaboda sin nya säsong, där ”Sveriges grönaste travbana” firar ett stort jubileum. Ett helt nytt lopp med sexsiffrig vinstsumma, en tävlingsserie för ston med en betäckningsrätt i potten och upphöjd status av Bergslagsloppet, är tre nyheter att vänta när Fornaboda Travbana fyller 70 år.

7 maj 2021 klockan 12:09 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Förlupen kula träffade bostad – två personer misstänkta
En bostad i Löa blev på torsdagskvällen träffad av en förlupen kula från ett jaktvapen. Polisen kunde under kvällen höra flera personer varav ...
7 maj 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Fortsatt hög smittspridning
Antalet bekräftade fall av covid-19 är fortsatt på en hög nivå i Lindesbergs kommun.
7 maj 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Lokalt samarbete ger fritt ädelfiske i ån
Nu på lördag är det premiär för ädelfiske i Dalkarlshyttan. Detta har gjorts möjligt genom ett lokalt samarbete mellan en rad olika företag ...
6 maj 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Barndietisten Sara Ask håller digital föreläsning om barns "matkrångel". Foto: Jan Åke Eriksson

Barndietistens råd ger mindre matkrångel

Det kan vara svårt att veta om barnen får i sig den mat och näring de behöver. Många föräldrar oroar sig. Ibland kan det vara krångel med maten. Dietisten Sara Ask vet hur det fungerar – nu kommer hon med tips och råd.

6 maj 2021 klockan 08:06 av Hans Andersson Visa hela artikeln

På onsdagen öppnade Café Oscar igen, nu med ett enormt tillskott. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Nyöppning för Café Oscar med ny jätteservering

Efter åtta månaders stängning öppnar nu Café Oscar igen, nu med en betydligt större kostym och framförallt längre öppettider, året runt nämligen.
– Många har varit nyfikna när de har gått förbi, och vi har fått väldigt positiv respons. Jag tror att det här kan bli ett lyft för allas del, för hela Lindesberg, säger Shavan Zakholi.

5 maj 2021 klockan 11:54 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

10-årsjubileum för Drömjobbet – möt årets deltagare

För tionde sommaren i rad erbjuder Bergslagens Sparbank traktens unga entreprenörer ett riktigt ...

Statligt tillskott möjliggör ett aktivt sommarlov för barn och unga

Efter att förra årets statliga bidrag uteblev, kom regeringens vårbudget som en glad ...

Nu kan du få fatt i poeten Arne Johnsson digitalt

Under de digitala församlingsaftnar, som Linde bergslags församling bjuder in till den här pandemi-våren, ...

Annons

Lindesberg Volley. Arkivbild.

Linde Volley döms till stor skuld

Elitserieföreningen Linde Volley, står med ekonomiska problem. Den tidigare tränaren Sébastien Bougeâtre har, genom sitt fackförbund, lagt en stämningsansökan på Linde Volley i samband med uppsägelsen 2018. Tingsrätten har nu lagt sin dom, där Linde Volley ska betala tillbaka cirka 160 000:- till den tidigare tränaren.

3 maj 2021 klockan 19:45 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Över en miljon kronor i Sparbanksbonus ska stötta den lokala handeln

Årets Sparbanksbonus från Bergslagens Sparbank skickas även i år ut redan nu på vå...

Man i 30-årsåldern död i trafikolycka

En allvarlig singelolycka inträffade tidigt på lördagsmorgonen i norra kommundelen. Polisen har nu bekräftat att ...

bildspel Kika in i Handelsträdgårdens nya café

Med knappt ett dygn kvar till invigningen av Lindesbergs Handelsträdgårds café råder det febril aktivitet för att f...

Lastbil rammade fällda bommar – och smet från platsen

Polisen söker nu föraren av en lastbil som på fredagsmorgonen sågs ramma bommarna vid en järnv...

Uppmaningen inför Valborg: Våga ta samtalet med era ungdomar!

Valborgsmässoafton står för dörren, och därmed även en av årets stora riskhelger för barn...

Loppholmsbadet på agendan igen. Arkivfoto: Fredrik Norman

KD, M och L släpper inte greppet om Loppholmsbadet

PRESSMEDDELANDE: Frågan om badet på Loppholmarna i centrala Lindesberg har blivit en politisk prestigefråga i negativ mening. Eftersom man inte var först på bollen så vill inte den politiska majoriteten i Lindesberg (S och C) erkänna att det är ett bra förslag. I kommunfullmäktige i måndags så avslogs motionen om att återuppbygga ett bad på Loppholmarna med röstsiffrorna 23 mot 20. Vi i KD, L och M reserverade oss mot beslutet.

29 april 2021 klockan 13:40 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

68 procent av lärarna i kommunen är behöriga
Sju av tio lärare i Lindesbergs kommun är behöriga, det visar färska siffror från SCB. Sedan förra året har lärarbehörigheten minskat med 2,8...
28 april 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Vuxen man misstänks för sexbrott mot tonårsflicka
Polisen har inlett en förundersökning gällande sexuellt ofredande mot en flicka i lägre tonåren. Den misstänkte uppges vara i 35-årsåldern...
28 april 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

BergslagsBurger säsongsöppnar med jättenyhet
För fjärde sommaren i rad slår BergslagsBurger upp luckorna till sin serveringsvagn, som även i år står placerad vid den mellersta infarten till...
27 april 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-04-27

2021-04-26

2021-04-26

2021-04-23

2021-04-23

2021-04-22

2021-04-21

2021-04-21

2021-04-21

2021-04-21

2021-04-20

2021-04-20

2021-04-19

2021-04-19

Evenemangstips
Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2021-05-14 12:18