Stjärnglans på ett blött Fornaboda

Det var flertalet stjärnkuskar på plats när Fornaboda satte hästarnas styrka i fokus under söndagseftermiddagen. Trots svarta moln och flertalet regnskurar bjöds det på snabba farter där man under dagen körde den sjätte upplagan av Stonas Stayerpokal, ett lopp som fick en överraskande vinnare.

Grand Slam 75 är den nyaste spelformen inom travvärlden, ”GS75” som det även kallas är en mildare variant av det populära lördagsspelet V75 där det går ut på att hitta vinnarna i 7 utvalda lopp.
Under söndagseftermiddagen visades den nya spelformen från Fornaboda och med spelformen kom även högre prispengar i loppen som lockade flera av Sveriges största travkuskar till Lindesberg där Ulf Ohlsson, Rikard N Skoglund och Björn Goop befann sig runt stallarna.

Med stjärnkuskarna och flertalet större travtränare på plats i Lindesberg med bara veckan kvar till världens största sprinterlopp Elitloppet så riktade Fornaboda istället fokus på styrkan, detta både för vagn och för monté.

Upploppet i styrkeloppet Stonas Stayerpokal 2020 Foto: Timmy Lundegård

Dagens huvudlopp var utan tvekan Stonas Stayerpokal, ett lopp över två och ett halvt varv med voltstart där favoriten Vikens Fingerprint, som under tidigare lopp lyckats utmana Elitstoet Conrads Rödluva, fick inleda loppet med 40 meters tillägg.
Loppet inleddes med en omstart då ett av ekipagen var för snabb iväg och lyckades således tjuvstarta, voltningen gjordes om och väl iväg i loppet fick favoriten en tråkig resa som gjorde att det i slutändan blev för långt fram till ledarhästarna, segern gick istället till Hickomisschampagne som visade upp sina krafter efter att kört hem segern från utvändigt ledaren genom större delen av loppet.

– Vi hade lite tur att det blev omstart eftersom hon började galoppera när vi skulle köra iväg inför det första försöket, menar vinnarkusken Anders Christiansson.

– Hon är en humörsdam som är jättestark när hon väl är i full form, hästen har sedan tidigare galopperat bort en massa pengar men håller hon sig som hon gjorde idag så är hon riktigt bra och det tycker jag att hon visar här när hon vinner från dödens på en småkladdig bana, fortsätter vinnarkusken som åkt hela vägen från Åbytravet utanför Mölndal i Göteborg för att delta.

Anna Erixon visar upp Digital Promise efter montésegern. Foto: Timmy Lundegård

Även montéhästarna fick visa prov på sin styrka där man red loppet vid samma distans, loppet fick en värdig vinnare i form av Digital Promise som efter ett lopp utvändigt ledaren tog över ledningen med ett halvvarv till mål och trots att loppets stora favorit Vidivici C.C., tillsammans med Sveriges i nuläget formstarkaste montéryttare Emilia Leo, så höll Digital Promise sig starkast och lyckades gå mot en stark seger.

– Det här är en jättestark häst som är mer stark än speedig som dessutom har en riktigt fin vinnarskalle, när Emilia kom upp på utsidan vid upploppets början trodde jag att det var kört för våran del då hennes häst har gjort bra lopp i Frankrike och på så sätt byggt upp styrka men Promise stred bra och kontrade de sista 100 meterna vilket ledde till seger, sade Örebroryttaren Anna Erixon som red till seger.

Annas dag var trots montésegern inte slut, några lopp efter sin seger selade hon som skötare ut en ny vinnare, denna gång med sulky där Oliver Hall tillsammans med sin kusk Pierre Nyström höll sig i ryggar mestadels av loppet för att sedan styra ut i spåren med ett halvt varv kvar, därifrån hade duon den bästa farten på upploppet och kunde avgjorde med bara några meter innan målgången.

– För att vara honom fick han ett lättare kört lopp, precis som montéhästen så är den här mer stark än speedig så idag fick jag vinna med två dieselmotorer, skrattar Anna Erixon efter sulkysegern.

För hemmahästarna var det svårare, av de åtta deltagande hemmahästarna lyckades tre av dessa att få med sig prispengar där Frövihästen Dancing Vilma placerade sig bäst som 5:a i ett mycket tufft lopp.

– Jag tycker att hon gjorde det bra, hon gick bra i ryggarna och trots att det inte var så mycket krafter kvar mot slutet så gick hon det hon kunde ändå in i mål, menar Ulf Ohlsson som körde hemmahästen i loppet.

Söndagens vinnare:
Lopp 1: Haymitch Am – Jorma Kontio (Timo Nurmos) – 1,36
Lopp 2: Beauty Wind – Björn Goop – 1,33
Lopp 3: Digital Promise – Anna Erixon (Malin Bergström) – 6,29
Lopp 4: Hickomisschampagne – Anders Christiansson (Mikael Å Linderoth) – 42,19
Lopp 5: Paris By Cash – Magnus A Djuse (Sandra Luomala) – 1,83
Lopp 6: Försteslåtten – Ole Johan Östre – 1,50
Lopp 7: Oliver Hall – Pierre Nyström (Lars Erixon) – 4,40
Lopp 8: Starbec’s A. To Z. – Anders Svanstedt – 6,33
Lopp 9: Ottens Dibaba – Magnus Jakobsson – 8,01
Lopp 10: Frankenstain Am – Mika Forss (Fredrik Linder) – 4,50
Lopp 11: Peter Highness – Oskar Kylin-Blom – 2,20

Namnet i parantes anger hästens tränare om inte kusk tränar själv, siffrorna efter tränaren anger hästens vinnarodds som är redovisat från banan.

Nästa tävlingsdag: Lördagen 6:e juni, nationaldagstrav med första start kl. 18.30 (publikfritt)

Publicerad 24 maj 2020 klockan 20:33

Timmy Lundegård , timmy@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Ny musk signerad Martin Almgren släpptes vid midnatt. Foto: Privat

Martin släpper ny musik – och jobbar nu under egen flagg

Vid midnatt släppte Martin Almgren sin senaste låt, Safe Again, på de flesta streamingplattformar i landet. Låten är skriven tillsammans med vännen och Idolkollegan Axel Schylström, samt Herman Gardarfve. Det är även hans första låt som är skriven på hemmaplan i Lindesberg.

30 oktober 2020 klockan 11:26 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

AnnonsLandshövding Maria Larsson överlämnade priset till VD Roger Sixtensson, LIBO. Foto: LIBO

LIBO prisas för nybyggnationer i trä

Det kommunala fastighetsbolaget Lindesbergsbostäder, LIBO, har idag tilldelats Länsstyrelsens Energi- och klimatpris i kategorin ”Årets föredöme/inspiratör inom offentlig sektor 2019”. Man får priset för de träbyggnationer som gjorts på senare år i Kv. Gåsen (Strandskolan), Bergsparken samt Golfboendet i Dalkarlshyttan.

30 oktober 2020 klockan 09:40 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Glada vinnare i läslovstävlingen

Klockan 13.00 avslutades LindeNytts läslovstävling, och det var enormt många som ville vara med och tävla om vinsterna. ...

Lindlöven med tre raka segrar

Det var en jämn drabbning i den värmländska orten Grums, med två raka segrar bakom sig stod Lindlöven för en ny stark match ...

Ladies Circle bjuder in till träningspass till förmån för psykisk hälsa

Välgörenhetsorganisationen Ladies Circle bjuder på söndag in till ett digitalt ...

Arkivfoto: Camilla Lagerman

Coronaläget: Nästintill fördubbling av antalet smittade i länet

På bara en vecka har antalet bekräftade fall av covid-19 nästan fördubblats i Örebro län. Från cirka 350 positiva fall under vecka 42, till en ökning med ytterligare 600 under vecka 43.
– Den oroväckande trenden håller i sig och vi ser en betydande ökning av antalet fall i Örebro län, säger Anna Lange, tf smittskyddsläkare, i ett pressmeddelande.

28 oktober 2020 klockan 11:59 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Cykeldressingen, utlånad från Nora, är ett av nytillskotten på utställningen. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Utställningen om Bergbolagen växer

I samband med att Bergsparken invigdes i början av januari, invigdes även en utställning i byggnadens atrium, där man visar upp bilder och produkter från Bergbolagen som en gång huserade på samma plats. Nu har utställningen vuxit, och man har bland annat utökat sin samling med en cykeldressin.

27 oktober 2020 klockan 17:02 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Håller rent och snyggt – ges hjältestatus
INSÄNDARE: Definitionen av en hjälte: (citat från wikipedia) Hjälte är i allmän betydelse en beundransvärd person som utför stordåd, och som ...
27 oktober 2020 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Läslovstävling: Lös rebusen
Läslovet är i full gång för kommunens barn och ungdomar, och nu väntar en veckas ledighet från skolbänken. Vad passar då bättre än att delta...
27 oktober 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Man till sjukhus efter brand i bostad: ”Försökte släcka brinnande olja med vatten”
UPPDATERAD. En 38-årig man fördes på måndagen till sjukhus med oklara skador efter en brand i mannens kök. Enligt polisuppgift skall han ha gjort...
26 oktober 2020 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Så här såg det ut när NLF reste granen vid rastplatsen förra året. Foto: NLF, Nora Lindefrakt AB.

Nu kan din oönskade gran sprida julstämning till folket

Tröttnat på granen? Ja, granen – inte grannen. Nu letar nämligen Samhällsbyggnad Bergslagen efter 14 stycken granar modell större, som skall användas till att sprida julstämning och glädje till invånarna runt om i kommunen.
– Om det är så att man har en riktigt stor och fin gran på sin tomt och vill bli av med den, så är man välkommen att kontakta mig, säger enhetschef Monica Iwarsson Lindh på Samhällsbyggnad Bergslagens parkavdelning.

26 oktober 2020 klockan 13:51 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Pressbild. Foto: Region Örebro län

Vi missunnar inte Värmlänningarna att befrias från ledbesvär – men…

INSÄNDARE/DEBATT: Sedan den 28 september finns det under delar av veckans timmar ingen läkare som primärjour för kirurgin på Akutmottagningen vid Lasarettet i Lindesberg. Förändringen har diskuterats intensivt allt sedan 2017. Redan veckan innan neddragningen hade man en hög belastning på Akutmottagningen vid Universitetssjukhuset i Örebro. Den 9 oktober var det en 30 meter lång kö utanför mottagningen ut på gatan. Väntetiden kunde vara 15 timmar.

26 oktober 2020 klockan 07:55 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Lindlöven avgjorde i förlängning

Det var två jämna lag som möttes när Lindlöven gästade Köping under söndagseftermiddagen, efter en mållös period b...

Fjärde förlusten för Linde Volley

Med sin fjärde match inom Elitserien framför sig var det en ny bekantskap som skulle mötas i Lindesberg Arena, Umeå-...

LIF bjöd på show i Arenan

Med ett slarvigt spel, skott i stolparna och en återkommande Fatlum Ahmeti på LIF-bänken så hade inte Vinslöv någon rolig kvä...

AnnonsArkivbild Foto: Timmy Lundegård

Derbyseger för WSK

Efter att spräckt nollan med en färsk hemmaseger mot Kungsör så var det ett bortaderby mot Örebro som väntade för WSK-truppen, efter att spelat upp sig till en säker ledning under den andra perioden så kunde WSK gå undan med målen och utökade till en väldigt enkel derbyseger.

24 oktober 2020 klockan 18:07 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Fullt utvecklad brand i uthus

Ett uthus tillhörande en bostad i Stråssa totalförstördes på fredagskvällen i en brand. Enligt uppgift från SOS Alarm skall ...

ICA Supermarket sålde miljonvinst på Triss

I tisdags såldes en Trisslott hos ICA Supermarket i Lindesberg, där en mycket lyckosam vinnare blev hela 1 miljon ...

Ohrnsteins kostym för stor?

INSÄNDARE/DEBATT: SvT publicerade 201013 en intervju med ortopedchef Evald Ohrnstein där Ohrnstein uppger att RÖL:s ortoped-...

Fonus hjälper anhöriga att tända ljus under allhelgona

I spåren av covid-19 är det allt fler i Lindesberg som inte kan besöka en anhörigs grav under ...

Återvinningscentral hölls stängd: Misstänkt farligt ämne visade sig vara ofarligt

På torsdagsförmiddagen stängdes återvinningscentralen i Södra Måle ...

Regionens önskan: Hoppa över bus eller godis i år

Halloweenfirandets bus eller godis-rundor kan snabbt bli bus eller virus om man har otur. Något man från ...

Det är så här de ser ut när de säljs. Förhoppningen är att majblommorna återkommer i vår. Foto Majblommans Riksförbund.

Majblomman samlar in utan majblommor

De fanns inte i våras. Majblommorna, som skolbarn brukar sälja på vårkanten. Men nu kommer chansen för dem som vill stödja behövande barn. Föreningen Majblomman i Frövi/ Fellingsbro startar en insamling.

22 oktober 2020 klockan 09:28 av Hans Andersson Visa hela artikeln

Hemmaseger i Lindehov
Med ett segerlöst facit för säsongen gästade Surahammar Lindehov under onsdagskvällen, trots ett tidigt underläge för Lindlöven så kom de ...
21 oktober 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Stort pådrag i Storå efter larm om brand vid äldreboende
Strax före klockan 18 på onsdagskvällen, larmades Nerikes Brandkår till en lägenhetsbrand i Storå. Branden hade uppstått i en lägenhet tillhö...
21 oktober 2020 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Brand i äldreboende: ”Rökdykare har gått in”
Just nu bekämpar Nerikes Brandkår en brand i ett äldreboende i Storå. Enligt polisens uppgifter skall det brinna i köket. - Det här inkom ...
21 oktober 2020 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2020-10-21

2020-10-21

2020-10-20

2020-10-20

2020-10-19

2020-10-19

2020-10-19

2020-10-18

2020-10-16

2020-10-16

2020-10-16

2020-10-16

2020-10-15

2020-10-15

2020-10-30 20:22