En butiksägare som har drabbats av en stöld, är i regel en förtvivlad butiksägare. Inte minst för att ha drabbats av en respektlös gärningsmans framfart, men också på grund av det bemötande polisen ger dem. Flera butiksägare i Lindesberg kritiserar polisen på samma grunder: ”vi får ta saken i egna händer om det ska hända något” säger de.
Flera näringsidkare påtalar samma problem. Gör inte polisen något, så gör vi det själva, säger de. En åtgärd som kan vara mycket olämplig eftersom många brottslingar faktiskt kan vara farliga när de ställs i en trängd situation. En påverkad gärningsman kan göra vad som helst för att komma undan i det läget.
Nonchalans, slöhet, eller är det rättssystemet som totalhavererat när brottslingar kan härja utan att några åtgärder vidtas? Vi har lyssnat till flera fall där butiksägaren tvingats agera polis när självaste polisen inte har gjort något åt saken.
-Vid ett tillfälle följde vi efter en bil med flera personer i som varit inne och stulit varor hos oss. När vi tog kontakt med polisen och förklarade vår situation, så fick vi till svar att de inget kunde göra, förklarar en butiksägare, som vill förbli anonym pga oro att bli än sämre bemött av polisen.
Fallet var solklart. Gärningsmännen försökte fly från efterföljande butiksägare, som hoppades på att polisen skulle ta över där. ”Vi kan inget göra, låt dem åka” var svaret ägarna fick då de fick kontakt med polisen.
-Bilen var dessutom försedd med körförbud, men inte heller det lockade polisen att stoppa dem.
Flera butiksägare i Lindesberg med omnejd förtäljer liknande historier om direkt nonchalant bemötande vid kontakt med polisen i ett utsatt läge.
Trygghetsfaktorn hög – men inte i butikerna
Kritiken vill inte närpolischef Magnus Luhr kommentera i detta skede. Han hoppas istället att butiksägarna ska ta kontakt med närpolisen i Lindesberg och själva berätta hur de upplever polisens arbete. Kritiken tas naturligtvis på stort allvar, menar Luhr.
Samtidigt hävdar polisen att allmänheten känner sig väldigt trygg och har stort förtroende för polisen.
-En ny undersökning visar att invånarna faktiskt är tryggare idag och känner att vi gör mer åt brottsligheten än tidigare. Därför känns kritiken lite främmande, förklarar Magnus Luhr.
Anders Nohlgren, närpolisen i Lindesberg, menar att bemötandet är under all kritik. I fallet där butiksägaren fick till svar att låta tjuvarna gå fria, så har man agerat på ett felaktigt sätt.
-Ja, det är naturligtvis inte bra. Jag kan inte detaljerna i det enskilda fallet, men kan säga så mycket att man agerat felaktigt, förklarar Anders.
Eftersom butiksägarna föredrar att vara anonyma, så hoppas Anders Nohlgren att de via Köpmannaföreningen kan gå samman och framföra sin kritik på högre nivå.
-Det tycker jag vore bra, säger Anders.
Har du fullt förtroende för polisen? Tycker du kritiken är överdriven, eller håller du med butiksägarna? Har du drabbats på liknande sätt? Skriv till oss>>
Fotnot: 48 poliser arbetar för Närpolisen i Lindesberg. Av dessa är 4 chefer, 4 aspiranter, 20 arbetar med ingripande- och närpolisverksamhet i norra länsdelen, 4 arbetar inom en droggrupp, 8 är utredare för norra länsdelen och ytterligare 8 st är civilanställda. Merparten av sistnämnda har halvtidstjänst.