Global Braveheart med delägare och vinnarkusk efter det femte loppet. Foto: Timmy Lundegård

Stor glädje när Global Braveheart vann lopp

Det jublades när Global Braveheart passerade mållinjen som vinnare under onsdagens femte lopp. Sexåringen som tränas i Eskilstuna visade sig startsnabb och höll ledningen hela vägen in i mål, där ägarna väntade på att krama om segerkusken Paula Gyllenberg.
– Han är egentligen en komplett häst, säger segerkusken.

Ibland kan en vinst i ett travlopp ge den största glädjen. Så var i alla fall fallet under onsdagseftermiddagen när Paula Gyllenberg styrde in den sexåriga valacken, Global Braveheart, till seger.

Duon tog snabbt hand om ledningen och även om det blev en snabb öppning av loppet, så dämpades tempot snabbt. Med 600 meter kvar till mål kunde duon gå undan med ledningen och passera mållinjen med 15-20 meter till tvåan.

– Jag trodde att det skulle bli ett högt tempo när hästen på utsidan försökte att trycka upp farten. Jag ville däremot inte köra fortare, det var lång distans och det är supervarmt ute så jag tyckte att det räckte, berättar segerkusken som lät hästen göra sitt jobb.

– Jag satt mest och avvaktade från start och lät hästen sköta allt själv. Han tog lätt hand om ledningen men med halvvarvet kvar så trodde han nog att loppet var slut. Då fick jag rycka tussarna och påminna honom om att det är 500 meter kvar, då tuggade han vidare. Han kommer nog att passa på den längre distansen framöver, han ska bara förstå grejen och få fungera. Han är egentligen en komplett häst men han ska bara få vara frisk och kry nu.

Global Braveheart vann med god marginal. Foto: Timmy Lundegård

Innan segerintervjun så uppstod jubel hos delägare som var på plats under tävlingarna. Flera kramar delades ut med segerkusken, där ägarna känner sig lättade.

– Jag och en delägare köpte hästen i Frankrike och sedan har den varit hos några stora tränarnamn i Sverige. Däremot har det hela tiden strulat och det är först nu hos Oskar (tränare Oskar J Andersson) som hästen verkar fungerat, berättar en av delägarna.

Daniel Redén vinner lopp som kusk: ”Bra kuskstatistik i år”
Stora namn som Daniel Redén och Emilia Leo gästade Fornaboda under den varma onsdagen. Båda stallen fick varsin seger med sig, där Emilia red hem dagens montélopp medan stjärntränaren Daniel Redén fick känna på att vinna som kusk.

– Ibland händer det att jag kör något lopp. Jag har ju en bra kuskstatistik i år, berättar Daniel som på fem starter har 60% i segerprocent.

Daniel Redén gästade med tre hästar varav en segrade. Foto: Timmy Lundegård

Under onsdagen segrade han med egentränade Global Delight som bjöd på en snabb avslutning efter ett lopp i ledningen.

– Vi har ju hållit hästen väldigt högt. Hon vann ju ett tufft Breeders Crown-lopp från utvändigt ledaren och var väldigt bra under fjolåret, men därefter har det krånglat med henne under vintern. Första starten var rent av bedrövlig och nu har hon fått träna någon månad efter det. Idag åkte hon med för att jag skulle få bilda min uppfattning till framtiden och hur jag ska ändra, berättar segerkusken som hade en lugn tävlingsdag.

– Det är kul att komma hit. Det är lite avkopplande när det inte är så mycket tv och man kan vara sig själv. Samtidigt som man kan se publik som sitter i gräset och njuta lite, det är lite mer som förr om vi säger så.

För hemmahästarna blev det dubbla femteplatser som främsta placering som säkrades av June Grace och Vincitori Indika. Däremot blev det ett bekant ansikte som satte punkt för tävlingarna, genom den tidigare Fornabodatränaren Kent P Gustavsson. En kusk som redan har passerat 600 000 inkörda kronor som kusk.

– Det har gått riktigt bra i år men får man köra såna här hästar så är det inte så svårt, menar Kent P som syftar på onsdagens segerhäst Valrhona Face.

Kent P Gustavsson avslutade tävlingsdagen. Foto: Timmy Lundegård

Onsdagens vinnare:
Lopp 1:
Mister Vredebest – Malte Handfast (David Persson)
Lopp 2: Klinger – Ole Johan Östre (Stian Eilefsen) – 2,77
Lopp 3: Baracchi T.P. – Jorma Kontio (Liselotte Olsson) – 1,81
Lopp 4: Ragazzo Unico – Emilia Leo – 1,27
Lopp 5: Global Braveheart – Paula A Gyllenberg (Oskar J Andersson) – 1,73
Lopp 6: Metalimo Star – Petter Karlsson (Erik Berglöf) – 4,81
Lopp 7: Global Delight – Daniel Redén – 3,82
Lopp 8: Valrhona Face – Kent P Gustavsson (Joakim Elfving) – 3,11

Publicerad 14 juni 2023 klockan 20:53

Timmy Lundegård , timmy@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Lindeskolans gymnasiechef Staffan Hörnberg. Foto: Camilla Lagerman

Gymnasiechefens och fackförbundets svar efter kritiserad granskning

Efter att LindeNytt publicerat uppgifter ur ett pressmeddelande från fackförbundet Sveriges Lärare i förra veckan, fick redaktionen ta emot massiv kritik från Lindeskolans medarbetare då man menade att LindeNytt gått ut med falska siffror. Det man från skolans håll menade var de korrekta siffrorna var en undersökning gjord av Skolverket, medan det vi publicerat var en bearbetning gjord av Sveriges Lärare där man räknat in andra parametrar och således kommit fram till andra resultat. Det handlar alltså om två olika undersökningar, med olika resultat.

11 december 2023 klockan 16:39 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons


Både Lindlöven och Skövde gjorde sig klara för Allettan innan söndagens möte i Lindehov. Skövde plockade fyra poäng mot Lindetruppen under HockeyEttan men lagen möts vid dubbla tillfällen i Allettan. Revansch då? Foto: Hasse Persson

Förlust i serieavslutningen: Nu väntar Allettan

Med platsen i Allettan säkrad så var det inget större allvar på spel när Lindlöven gick ut på isen för HockeyEttans säsongsavslutning. Äran är däremot viktig nog för en trupp idrottsmän, men trots en förlust mot serievinnaren Skövde så kan Lindlöven ladda om. Söndagens hemmamatch blev ingen succé men den 28:e december börjar allvaret på riktigt.

10 december 2023 klockan 21:23 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Nytt rekord: Frövi judos damer svenska mästare för sjunde året i rad

Under lördagen avgjordes årets upplaga av Lag-SM i judo, som den här gången hölls i...

Bråda dagar för vitvaruhandlare när hemelektronik flyttar in

Just nu pågår ett intensivt arbete med att förbereda plats för ett nytt sortiment hos Elon p...

bildspel Första hyreskontrakten klara för gamla Kristinaskolan

Arbetet med att förvandla den gamla Kristinaskolan i Lindesberg till bostäder är i full gång, och nu ...

Fotograf: Patrik Svedberg

Man i 60-årsåldern döms till fängelse för grov våldtäkt mot barn

Den man i 60-årsåldern från Lindesbergs kommun, som i juni frikändes från åtal gällande grov våldtäkt mot barn, har nu dömts till fängelse i 6 år och 6 månader vid Göta Hovrätt. Mannen ska dessutom betala 640 000 kronor i skadestånd till offret.

7 december 2023 klockan 09:45 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Lindlöven plockade full poäng mot Falu IF under säsongens HockeyEtta. Onsdagens seger välkomnade Lindetruppen till Allettan fram mot våren. Arkivfoto: Hasse Persson

Lindlöven är klara för Allettan

Under onsdagskvällen säkrade Lindlöven de sista poängen som krävdes för att säkra sin plats i Allettan. Truppen tog resan till tabelljumbon Falu IF, där man efter en stark tredje period avgjorde poängjakten. Trots att det första delmålet är avklarat så kom tråkiga nyheter från Lindlöven under torsdagen, där två toppspelare spelare är aktuella.

7 december 2023 klockan 12:02 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Mer pengar från Lions till behövande i svåra juletider
På onsdagen fick Linde bergslags församling ett välbehövligt tillskott till kassan inför den stundande julen, när Lions Club Lindesberg lämnade...
6 december 2023 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

RÖL:s avvecklingsplan: 80 varv runt jorden
INSÄNDARE/DEBATT: Ta ansvar Andreas Svahn, Bechet Barsom och Jenny Steen!
6 december 2023 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Julandan i fokus när Rejmes och Lindlöven slår sig ihop: ”Antalet utsatta blir bara fler”
Lördagen den 16 december bjuder Rejmes och Lindlövens IF in till ett gemensamt event för att sprida julstämning inför högtiden. Under dagen ...
5 december 2023 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Lindesbergs lasarett. Foto: Fredrik Norman

”Vaffö gör di på detta vis?”

INSÄNDARE/DEBATT: Hälso- och sjukvårdsnämnden (HSN) hade nämndmöte 16 november 2023 och då beslutade majoriteten (S, KD, C) att ge uppdraget till Hälso- och sjukvårdsförvaltningen (HS) att utifrån utvecklingsplanen återkomma till nämnden med ”En plan för att avsluta akuta kirurgiska ingrepp vid Lindesbergs lasarett.” För specialistmottagningar vid Lindesbergs och Karlskoga lasarett planeras koncentration av hela eller delar av mottagningarna till USÖ. Redan nu har halvering av IVA-platser samt begränsning av verksamhet vid laboratoriet och röntgen genomförts vid Lindesbergs lasarett. Lasarettets kök föreslås övergå från att laga maten till att få paketerad mat två gånger i veckan från USÖ. Politikerna i HSN har alltså beslutat att Hälso-och sjukvårdsförvaltningen ska ta fram planer som framför allt påverkar länsinvånarna i norra länsdelen med begränsningar i bassjukvården.

5 december 2023 klockan 10:22 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Gymnasiet får dåligt betyg – 37 procent utan examen

Ny statistik från Skolverket visar att hela 37 procent av eleverna i Lindesbergs kommun inte når gymnasieexamen efter tre år. Efter att ha granska siffrorna menar fackförbundet Sveriges Lärare att detta är förhållandevis många elever som slås ut jämfört med resten av landet.
– Den svenska skolan ger inte eleverna en likvärdig möjlighet och förlorade år är svåra att ta igen, säger Åsa Fahlén, ordförande för Sveriges Lärare i ett pressmeddelande.

4 december 2023 klockan 15:29 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Förlust under Lindlöven och Libos familjedag

Trots en trevlig stämning i Lindehov, så blev det desto bittrare på isen. Med tre insläppta mål i boxplay fö...

Överlägsen hemmaseger av LIF

Med en bortamatch där inget stämde för LIF Lindesberg så var det viktigt att samla ihop truppen för revansch på hemmaplan. ...

Driven trio tar över efter Peter Larsson: ”Jag är nöjd med mitt verk”

Efter 18 år bakom spakarna på Lindesbergs Bilskadecenter kliver nu Peter ...

Stråkvana elever och lärare från Kulturskolan Garnalia. Foto: Privat

Världens musik samlad i en konsert: ”Väldigt kul”

Efter en höst fylld av repetitioner bjuder nu Kulturskolan Garnalia och den kulturella föreningen Spelrum in till Världsmusikkonsert. Programmet är laddat med allt från finsk polka till arabisk och latinamerikansk musik.
– Det blir verkligen blandad musik – och riktigt bra musik dessutom. Det är bara hitlåtar, så det kommer att bli väldigt kul, säger orkesterledare Anna Johansson.

1 december 2023 klockan 13:00 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Polisinsats utanför Lindesberg – man slagen och rånad

En man i 40-årsåldern har under fredagsförmiddagen gripits på en adress i Gusselbyområdet, ...

Lindlöven och Libo välkomnar till en gemensam familjedag

Gratis popcorn, autografskrivning och skott mot skottramp är bara några av aktiviteterna som Lindlö...

Elev grovt misshandlad – och avstängd från skolan

I slutet av förra veckan inträffade en grov misshandel i anslutning till Lindbackaskolan i Lindesberg...

Unik, fantastisk och magisk opera – från Amazonas till Linde

Det är inte många dagar kvar till jul, när Folkets Hus i Lindesberg bjuder på riktig ...

Bortaförlust i säsongens första straffläggning

Det blev en match med få skott när Lindlöven gästade tabellfemman HC Dalen, som kämpar för en säkrad ...

Inga julbelysta träd förrän nästa år

Julbelysning är ett efterlängtat inslag när vintermörkret smyger sig på och med första advent runt hörnet är ...

Anders Persson (LPO), Tom Persson (SD), Tomas Klockars (M), Sanna Jansson (L) och Markus Lundin (KD). Foto: Camilla Lagerman

Kommunen går mot ett minusresultat: ”Kommer behöva fatta väldigt tuffa beslut”

Under tisdagens sammanträde i kommunstyrelsen beslutade man att ge kommundirektören samt alla nämnder i uppdrag att skyndsamt ta fram en handlingsplan för att kunna få en budget i balans. Detta efter att årets kommunbudget går mot ett underskott om 8,4 miljoner kronor, mot prognostiserade 11 miljoner i plusresultat.
– Vi kommer behöva fatta väldigt tuffa beslut framöver, säger Tom Persson (SD), vice ordförande i kommunstyrelsen.

28 november 2023 klockan 15:26 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Högre vårdavgifter väntar när regionen gör enormt underskott
Då den nuvarande ekonomiska prognosen för Region Örebro län pekar på ett underskott på cirka en miljard kronor, har man i regionfullmäktige ...
28 november 2023 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Elon Ljud & Bild flyttar in i Elon-butik
Elon Ljud & Bild kommer att stänga efter årsskiftet - men konceptet hemelektronik kommer fortfarande finnas kvar i Lindesberg, som en del i Elon-...
27 november 2023 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

bildspel Se läsarnas egna bilder från norrskenet
Under lördagskvällen bjöds stora delar av landet på en mäktig uppvisning över himlavalvet, när norrskenets gröna skimmer dansade över skyarna...
27 november 2023 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2023-11-26

2023-11-26

2023-11-26

2023-11-25

2023-11-24

2023-11-24

2023-11-23

2023-11-23

2023-11-23

2023-11-22

2023-11-22

2023-11-22

2023-11-22

2023-11-21

Evenemangstips
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2023-12-11 17:33