För fjärde året i rad anordnas den så kallade Dalkarsdagen, kommunens största skatetävling. Lindesbergs skatehall fylls med skejtare från hela Mellansverige för att tävla mot varandra. Tävlingen delas upp i två olika klasser och till vinnarna väntar fina priser.
Utanför skatehallen är grillen startad och ingen kommer att behöva gå hungrig. Hamburgarna ligger redan på gallret för uppvärmning och i reklambladet för dagen utlovas ”burgare i världsklass”. Skulle man råka vara lite frusen finns det också T-shirtar att fynda med föreningens logga.
Det är både barn, ungdomar och unga vuxna samlade för att på ett eller annat vis vara med under Dalkarsdagen. Dalkarsdagen anordnades idag, lördag, för fjärde året i rad och enligt tradition så var datumet satt lördagen efter Lindemarken. Ett smidigt datum då många, i samband med marken, kommer hem till Lindesberg.
– Idag är den årliga Dalkarsdagen, en skateboardtävling där föreningen bjuder in skejtare från hela Mellansverige. Det är folk här från Karlskoga, Stockholm, Örebro, men framförallt lokalt, säger Stefan Andersson som är ordförande i klubben och har varit med och planerat och styrt upp inför dagens evenemang.
I hallen åker skejtare om varandra i en hiskelig fart. Det faktum att de samtidigt som de kommer farandes och hoppandes på sin egen bräda, dessutom lyckas hålla koll på vart var och en är i lokalen, är beundransvärt. Det dundrar när brädorna åter får fäste i marken efter ett hopp som får hjärtat på en okunnig att hoppa upp i halsgropen. Publik är på plats och beundrar skejtarnas prestationer. Någon ramlar i backen efter ett mindre lyckat hopp, men reser sig lika fort och är på igen. Svetten lackar och deras blickar avslöjar att det här är så mycket mer än bara en hobby, det är deras livsstil.
Skateboardtävlingen är uppdelad i två klasser, en juniorklass samt en seniorklass. Juniorerna är först ut och åker juniorkvalhit. Det är tre personer i varje hit, de bedöms av tre domare och sedan går ett visst antal vidare. Därefter åker man enskilt för att göra upp om vinsten.
– Bedömningen är ungefär som dans. Det är svårigheten som avgör, man bedömer hela åket, berättar Stefan.
I årets tävling är det sju juniorer och hela sexton seniorer som ska delta. Stefan är nöjd över de siffrorna.
– Det är det högsta antalet hittills, det blir större och större för varje år som går.
Pris delas ut till ettan, tvåan och trean. Priserna har först och främst blivit sponsrade av Regulate skateboard Co, men också Coyote grind lounge och klädaffären Conspiracy.
Ikväll väntar en efterfest på Lasse-Majas där Karpov ska köra livegig.
När tävlingen nått sitt slut kommenterar Stefan dagen:
– Jättelyckad dag med mycket bra skateboardåkning. Vi gör definitivt detta nästa år också!
Resultat i juniorklassen för åldrarna 0-16 år:
1. Gabriel Viking, Stockholm
2. Christoffer Lundin, Karlskoga
3. Herman Stål, Örebro
Resultat i seniorklassen för åldrarna 16+:
1. David Lundin, Karlskoga
2. Hampus Jansson, Lindesberg
3. Philip Nilsson, Stockholm
Efter två succéår återvänder Vårmönstringens egen utomhusfestival för ett tredje år. Den här gången byter man dock plats till Brasserie All In, och gästas av kultbandet Drängarna.
– Just vårfesten blir ännu bättre belägen inne i stan, då den blir en del av själva cruisingen, säger Johan Eriksson på JME Music.
Under torsdagen bjöd Lindeskolan in till sin årliga gymnasiemässa, där högstadieelever från hela kommunen kom på besök för att bekanta sig med skolans olika program, och kanske få en klarare bild av vad de ska söka in till. För skolan var årets mässa kanske viktigare än någonsin, efter ett år med hot om nedläggningar och besparingar.
Sedan gaskrisen 2022 har intresset för att ha koll på sin energiförbrukning och energipriserna ökat. Linde energi lanserar därför en ny energiapp, där användarna lättare kan få koll på förbrukning och kostnader.
– Vi har sett att allt fler kunder önskar att vi tar fram en app, de flesta behöver inte alla de detaljer som finns att ta fram via ”Mina sidor”, utan behöver en smidig snabb överblick, säger Jessica Järlstam, chef Kundservice på Linde energi i ett pressmeddelande.
INSÄNDARE/DEBATT: Lindesbergs kommun tillhör finskt förvaltningsområde sedan 2012. Detta innebär bland annat att man helt eller till väsentlig del ska bedriva äldreomsorg på finska. De merkostnader som detta kan innebär får Lindesbergs kommun extra statsbidrag för. Tyvärr så bedrivs inget systematiskt arbete för att möta de äldre av finskspråkig personal. På kommunens hemsida (Den finskspråkiga) har man ”städat” bort informationen om rätten till finskspråkig personal.
Om det var positiva tongångar på stormötet i Storå under onsdagen, var det desto dystrare i Vedevåg under torsdagskvällen, där man samlats för att diskutera skolans framtid. Det blev ett möte med mycket känslor, många frågor, men få svar från politikerna.
Det börjar bli kallare ute. Under den senaste tiden har det varit en hel del dimma också. Jag brukar ofta söka mig ut i naturen under sådana väderförhållanden – och den senaste tiden är absolut inget undantag.
Efter onsdagens medborgardialog i Storå ser det hoppfullt ut för Storåskolans högstadium, åtminstone om man får tro politikerna som närvarade. Merparten var rörande överens om att utredningen av flytten har gått alldeles för fort, och att skolan är viktig att bevara i sin nuvarande form.
Från och med den 1 februari 2025 var det tänkt att företaget Medikus AB skulle ta över och driva vårdcentralen i Storå i egen regi. Men nu drar sig företaget ur förhandlingarna med Region Örebro län, något som Sveriges Radio Örebro var först med att rapportera.